• Sonuç bulunamadı

3. Kişinin Kendi Kendine Koyduğu Engeller

5.8 Kadın Yöneticilerin Üst Düzey Kadın Yönetici Sayısını Artırmaya Yönelik

SIKLIK KATILIMCILAR %

Pozitif Ayrımcılık 9 A,D,E,F,H,L,M,P,R 47,36

Aile/Toplum Yapısında Değişiklik

4 H,I,L,M 21,05

Maddi İyileştirme 4 H,L,P,R 21,05

Üst Düzey Yönetici Desteği 4 A,I,L,N 21,05

Eğitim/Seminer 3 A,C,I 15,78

Kişisel Gayret 3 A,J,M 15,78

Sınav Sisteminde Değişiklik 2 F,O 10,52

Çalışma Saatlerinde İyileştirme 1 L 5,26 Ek Sosyal Haklar 1 L 5,26 Rehberlik Edilmesi 1 S 5,26 Siyasi Destek 1 J 5,26 Yapılanlar Yeterli 1 T 5,26

Tablo 10. Üst Düzey Yöneticilik Görevlerinde Kadın Yönetici Sayısını Artırmaya Yönelik Katılımcı Görüşleri

Grafik 8 47,36 21,05 21,05 21,05 15,78 15,78 10,52 5,26 5,26 5,26 5,26 0

KADIN YÖNETİCİ SAYISINI ARTIRMAK İÇİN

YAPILABİLECEKLER

POZİTİF AYRIMCILIK

AİLE/TOPLUM YAPISINDA DEĞİŞİKLİK

MADDİ İYİLEŞTİRME

ÜST DÜZEY YÖNETİCİ DESTEĞİ

EĞİTİM/SEMİNER

90

Katılımcılar %47,36 oranında kadın yönetici sayısını artırmak için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcıların görüşleri aşağıdaki gibidir.

(A,7,1) … Meslek liseleri ya da kız öğrencilerin yoğun olduğu İmam Hatip Liseleri’nde ya da Yatılı Bölge Okulları’nda birer tane bayan md yrd. Olması gerekiyor… Mutlaka her okulda bir tane kadın idareci en azından md yrd. mutlaka olmalı…

(D,7,1)Teşvik edilebilir bence. Gerçi biraz daha bu aralar kadınlara pozitif ayrımcılık yapılıyor… Bunlar arttırılabilir diye düşünüyorum... Bayanları teşvik edici çalışmalar yapılabilir diye düşünüyorum.

(E,7,1)Pozitif ayrımcılık olabilir tabi. Aslında belli kurallar var. Mesela işte kız öğrenci yurdu varsa eğer, farklı pansiyon varsa idarecilerden bir tanesi bayan olmak zorunda gibi. Yönetmelikte bazı maddeler var ama bu da sonuçta yetersiz. Bayan idarecilerin önü açılmalı…

(F,7,1)...Yani o yönetici bayan olması gerektiğini ve ne bileyim teşvik yapılabilir, kota konulabilir. Yani kız öğrencilerin olduğu her okulda ki her okulda kız öğrenci var, bir tane idareciliğin bayan idareciliğe ayrılması gerektiğini, müdür ya da müdür yardımcısı, denilebilir.

(H,7,1)Bir kere bu yönetmelik mesela her okulda bayan yöneticinin çalışması zorunluluğu bayanları teşvik edebilir…

(L,7,1) Bayanların çok daha fazla söz sahibi olması yönünde düzenlemeler yapılabilir, pozitif ayrımcılık yapılabilir. En az mesela, karma eğitim yapılıyor. Okulların yüzde doksanında. En az bir bayan müdür yardımcısı şartı konulabilir. Çünkü çok gerekli... Yani bu şekilde bir düzenlemeyapılabilir. Gerçi yeni çıkarılan yönetmelikte var bu tür şeyler. En az bir müdür yardımcısı bayan olması yönünde destekleyici şeyler var ama işte toplum yapımızdan da kaynaklanıyor biraz.

(M,7,1)...Bazen bayanlara öncelik, pozitif ayrımcılık verilmesi gerekiyor. Çalışma şartları biraz esnetilebilir…

(P,7,1) …Bu hani pozitif ayrımcılık diyorlar. Biraz öyle yapılıp insanlar cesaretlendirilebilinir. Bu görev tanımları daha net hale getirilebilinir.

91

(R,7,1)Bence bu sayı kanunlar ve yönetmeliklerle… İdareci 2 tane müdür yardımcısı varsa biri kadın olacak şartı konmalı.

Katılımcılar %21,05 oranında aile/toplum yapısında değişiklik, maddi iyileştirme ve üst düzey yönetici teşviğinin öneminden bahsettiler.

(H,7,2)Bu bayanların işleri kolaylaştırılırsa özellikle eşleri tarafından desteklenirlerse, sayımızın daha da artacağını düşünüyorum.

(I,7,2) ... Önce annelerin çocuklarını, erkek çocuklarını ve kız çocuklarını gerçekten baskıcı bir tutumla yetiştirmemeleri gerektiğine…

(L,7,2) ...Biraz aile yapımızın değişmesi gerekiyor galiba…

(M,7,2)… Aileni bırakmak, aile olduktan sonra çok zor. O zaman bir belki kariyerin oturana kadar evlilik veya çocuk yapmayacaksın.

(H,7,3) ...Ücretlerin daha cazip hale getirilmesi çünkü gerçekten öğretmenle çok fazla fark yok aramızda.

(L,7,3) … Daha ekonomik açıdan da cazip hale getirilebilir…

(P,7,3)…Aslında çok ince ve zevkli bir iş ama öbür taraftan yasal olarak da sizin hakkınız hukukunuz da tam olarak korunmuş olsa ekonomik olarak da ciddi anlamda şu yükü çekiyorsunuz. Ekonomik olarak da desteklenseniz mükemmel bir iş.

(R,7,3)...Bence özel sektörde bile kadının bu konumlarda çalışamama durumunda özel sektör parasal olarak devlet tarafından desteklenmeli… Hani parasal anlamda desteklenip kadının masrafının izinli sayıldığı dönemde devlet tarafından karşılanmalı.

(A,7,4) . . Sizi destekleyen, bayan idareciler olması gerekiyor bir kere. (I,7,4)Teşvik edilmeli…

(L,7,4)Her alanda, eğitim alanında teşvik edilmeli…

(N, 7,4)… Ama inan ki bence manevi destek maddiyattan çok daha önemli... İşte üst düzey yöneticilerin bayanları desteklemesi çok önemli… Birileri sana teşvik vermedikçe yapabilirsin diye inandırmadıkça ve sen bu toplumun bakış açısını da düşündükçe belki adım atmaya tereddüt edebilirsin... Teşvik çok önemli...

92

Katılımcılar %15,78 oranında eğitim/seminer yardımıyla üst düzey yönetici sayısının artırılabileceğini belirtmişlerdir.

(A,7,5)...Kızlarımızın üniversitede özellikle yöneticilikle ilgili bir bölümün ve en azından bir yıl orada kesinlikle idarecilik eğitimleri hani öğretmen olarak yetiştiriyoruz. Sonradan idareci oluyoruz ya idarecilikle ilgili de mutlaka bölüm ya da 6 ay olabilir, 1 yıl olabilir, bir dönem olabilir bilemiyorum. Ders programları ayarlanmalı ve mutlaka orada da iyi bir yönetici olmanın şeyleri anlatılmalı, verilmeli… İyi örneklerle kadınlarımızla tanıştırmak lazım aslında… Okumamış insanları Halk eğitim merkezi ya da bir tür yaygın eğitim kurumlarında annelikle ilgili şey yapabiliriz. Çünkü biz ne eşliği bilebiliyoruz, ne kadın olmayı bilebiliyoruz, ne anne olmayı bilebiliyoruz ne de çalıştığımız kurumda öğretmen, memur, hiçbir şeyi bilmiyoruz aslında.

(C,7,5) …Bunun belki seminerlerle mi anlatılabilir ya da ihtiyaç olduğu vurgulanabilir… Dolayısıyla belki özendirmek için hani bayanların bu düşüncelerini birazcık daha aşağı indirmek için ne bileyim bilgilendirme çalışmaları olabilir. Özendirme, hizmet içi seminerler olabilir.

(I,7.5)…Yani bunlarla ilgili seminerler verilmeli... Aile ve Sosyal Yardımlaşma Bakanı’nın evlenecek olan çiftlere o kan örneklerinin yanı sıra, birer seminer verilmesi ve bunların alacakları seminer sonucunda... O destek kadın erkeği erkek kadını destekleyecek mi şeklindeki bir duruşta sertifika almaları, çocuk yapacaklarsa iyi bir anne baba mı yine bir sertifika verilerek buna izin verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Katılımcılar %15,78 oranında kişisel gayretle kadın yönetici sayısının artabileceğini belirtmişlerdir.

(A,7,6)... Biraz kadınlarımızın da annelik ve eşlik modundan çıkmaları lazım… Kişinin kendine güvenmesi lazım. Yapabileceklerini kafasına koyması lazım, bir hedef olması lazım.

(J,7,6)Kadınların daha çok mücadele etmesi daha hırslı olabilmeleri.

(M,7,6)Kadınların bunları göğüslemesi gerekiyor. Bu çalışma tarzlarını, bir takım kayıpları tercih yapacak. Hani iş, eş, kariyer konusunda, çocuk konusunda. Tercih yapacak… Hepsini bir arada yürütmek de biraz zor. Hepsini bir arada yönetirken verimli olmak da zor. Ama olunabiliyor.

93

Katılımcılar %10,52 oranında sınav sisteminde değişiklikle kadın yönetici sayısının artabileceğini belirtmişlerdir.

(F,7,7)…İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü sınavı olmalı. Mülakat da olmalı. Tamam, siyasi partinin tercihi olmalı, politikalarını uygulayacak, kabul ediyorum. Ama belli kıstaslar olmalı. Yani standart yani uluslar arası standartlar var ya, bununla ilgili onların kesinlikle olması gerektiğine inanıyorum.

(F,7,7)Bence adil bir sınav yapılmalı. Yöneticiliklerde kesinlikle mülakatsa mülakat, yazılıysa yazılı… Ama yazılı olması bana göre daha makbuldür…

(O,7,7)Sayıyı artırmak için yöneticilerin sınavla atanması gerekir ama artık değişiyor. Çok enteresan bir sistem…

Son olarak kadın yöneticiler üst düzey yönetici görevlerinde kadın sayısının artması için %5,26 oranında çalışma saatlerinde iyileştirme, ek sosyal haklar, rehberlik edilmesi, siyasi destek sayesinde kadın sayısının artabileceğini belirtmiş ve yine aynı oranda yapılanların yeterli olduğu belirtilmiştir.

(L,7,8)Örneğin mesai saatlerimiz bizim ikili öğretim yapıyoruz. Bir eş için, bir anne için 12 saat mesai yapıyorum… Hani bunlara da düzenleme getirilebilse, daha kolaylaştırıcı şeyler sağlanırsa, mutlaka yönelme olacaktır. Cazip hale getirilmesi gerekiyor yani.

(L,7,9)…Çeşitli sosyal haklar tanınabilir…

(S,7.10)Örnek idareci verebilirse belki birlikte çalışabileceği idareci sayısı gerçekten iyi çalışan idarecilerle, mevzuatı bilen okul yönetebilecek. Yani onunla birlikte iyi eğitilmiş olan insanların yanında öğrendiği zaman sanıyorum ki o gözlerindeki korku ortadan kalkacaktır.

(J,7.11) Ya birilerinin eteğinden tutacaksın yahut da herkes ne tarafa kayıyorsa, gidiyorsa sizde evet suyun akış yoluna gideceksiniz. Ancak o zaman. Yahut da çok yetenekli olacaksınız gerçekten. O zaman çok iyi yerlere gelebilirsiniz.

(T,7.12)Aslında yani yapılanlar var. Süt izni mesela, ücretsiz izin var. Bunların yeterli olduğunu düşünüyorum o anlamda.

94