• Sonuç bulunamadı

Şükufe Nihal öykülerinde kadınları işlemiş ve kadınlardan yana bir tavır takınmıştır. Ne Kadar Yanılmış adlı öyküde bir erkeğin bütün baştan çıkarıcı hareketlerine rağmen karakterinden ödün vermeyen bir kadını işlerken Gururun Yalan’ında ise karısının kendisini beğenilmemiş bir erkek zannetmesini istemeyen Nâzım’ın eski sevgili yalanını uydurarak eşinin kıskançlık krizi geçirmesine neden olmasını anlatmıştır.

2.2.1.Ne Kadar Yanılmış

Konusu: Güçlü bir karaktere sahip Hayriye Hanım’ı baştan çıkarmaya çalışan İrfan Bey’in kendi kazdığı kuyuya kendisinin düşmesi anlatılmıştır.

Özeti: Hayriye Hanım, Darülfünundan yeni mezun olmuş, yeni evli, yirmi beş yaşında bir kadındır. Kocası Namık Bey de bir doktordur. Namık Bey, İstanbul’da bir hastanede çalışmaktadır. Haftanın iki günü hastanede nöbetçidir.

Hayriye Hanım, şen, dışadönük fakat dürüst bir kadındır. Hayriye Hanım ve eşi yazı geçirmek için Bakırköy’de sahile yakın üç köşkten birini kiralarlar. Bir süre sonra diğer iki köşk de kiralanır. Köşklerin birini bir Rus aile, diğerini de avukat olan İrfan Bey isimli genç bir adam tutar. İrfan Bey’in on iki yaşında bir oğlu ve Seniha isminde çok ağır başlı bir eşi vardır. Hayriye Hanım ve eşi zamanla İrfan Beylerle samimi olurlar. Hatta İrfan Bey ve eşi, Namık Bey’in evde olmadığı zamanlar da bile Hayriye Hanım’ı hiç yalnız bırakmaz. İlerleyen günlerde İrfan Bey, Hayriye Hanım’la çok fazla ilgilenmeye başlar. Hayriye Hanım da bu durumdan rahatsız olur.

Bir gün, İrfan Bey bira içmek için Hayriye Hanım’ı evine davet eder. Hayriye Hanım, İrfan Bey’in evine gittiğinde ne Seniha Hanım’ı ne de biraları görür. Hayriye Hanım, İrfan Bey’e Seniha Hanım’ın nerede olduğunu sorunca İrfan Bey kekeleyerek bir yere gitmiş olmalı birazdan gelir der. Uşağı da bira almaya

23

gönderdiğini söyler. Ardından, Hayriye Hanım’a biralar gelene kadar birer votka içmeyi teklif eder. Vakitli vakitsiz içmediğini söyleyen Hayriye Hanım, İrfan Bey’in teklifini kabul etmez. İrfan Bey de Hayriye Hanım’a kendisini bu kadar dik başlı zannetmediğini onun hakkında ne kadar yanıldığını söyler. Namık Bey’in nöbette olduğu bir gece dışarda şezlonga uzanıp dinlenen Hayriye Hanım’ın yanına İrfan Bey gelir. Seniha’nın annesinin yanına gittiğini söyleyen İrfan Bey, Hayriye Hanım’a komşuları Cemal Bey’in evinde radyoda Mozart’tan bir parça çalındığını oraya beraber gidip bu parçayı dinlemeyi teklif eder. Hayriye Hanım, İrfan Bey’in kendisinden korktuğunu zannetmesin diye, istemeyerek de olsa İrfan Bey ile gider.

Cemal Bey’in evinin bahçesine geldiklerinde İrfan Bey, Hayriye Hanım’a kokain içmeyi teklif eder. Hayriye Hanım, içse de kendisinde bir değişme olmayacağını söyler. İrfan Bey de, madem bir şey olmayacak bir kere deneyin der. Hayriye Hanım, bir tutam kokain çeker. İrfan Bey, kendisinde hiçbir değişim olmayan Hayriye Hanım’a ne kadar kuvvetli olduğunu söyler. Eve gitmek isteyen Hayriye Hanım’a kalması için ısrar eden İrfan Bey, Hayriye Hanımdan, saatin çok geç olduğunu evine gitmek istediğini böyle bir şeye tahammül edemeyeceği cevabını alır. O geceden sonra Hayriye Hanım, İrfan Beylere olan ziyaretini seyrekleştirir. Bir gün Hayriye Hanım, İstanbul’a gitmek için trene biner. İrfan Bey’ de trendedir. Hayriye Hanım, bozuntuya vermeden hiçbir şey olmamış gibi İrfan Bey’i nezaketle selamlar. İrfan Bey, Hayriye Hanım’ı taksim bahçesine birer bira içmeye davet eder. Hayriye Hanım, İrfan Bey’in bütün ısrarlarına rağmen teklifi kabul etmez. Tren Sirkeci’ye yaklaştığında ayrılırlar. İrfan Bey’in bu davranışlarından iyice rahatsız olan Hayriye Hanım, şehre inmeyi düşünür ama ne bahane bulacaktır. Kocasına söylese mesele büyüyecek İrfan Bey’in karısı üzülecektir. Hayriye Hanım’da şu kararı alır: İrfan Bey eğer bir daha bu davranışları tekrar ederse daha sert davranacaktır. Hayriye Hanım, iki saat sonra İstanbul’dan döner. Odasında kıyafetlerini değiştirirken pencerenin orada bir gürültü duyar ve İrfan Bey, birden pencereden odaya atlar.

Hayriye Hanım sert bir sesle İrfan Bey’i kovar. Olaysız on günden sonra İrfan Bey, karısı, Namık Bey ve Hayriye Hanım, kırda dolaşırlarken İrfan Bey, Hayriye Hanım’a Namık Bey’in onu aldattığını söyler. Hayriye Hanım, İrfan Bey’e inanmaz.

Bu hilesinin de işe yaramadığını gören İrfan Bey, Hayriye Hanım’a kendisinden intikam alacağını söyler. Ertesi gün Namık Bey’in nöbet gecesidir. İyice korkmaya

başlayan Hayriye Hanım, bu durumu kocasına anlatmaya karar verir. Fakat şimdilik evde yalnız kalmasının doğru olmadığını düşünerek hizmetçisini alır ve şehre iner.

Ertesi gün köye döndüğünde İrfan Bey’in evinden çığlıklar geliyordur. İrfan Bey, akşam bir yere davetlidir içkiyi fazla kaçıran İrfan Bey, intikam almak için Hayriye Hanım’ın evinin penceresine tırmanırken dengesini kaybeder. Dört metreden aşağıya düşen İrfan Bey, kafasını taşa çarparak ölür.

2.2.2. Gururun Yalanı

Konusu: Yeni evli genç bir adam olan Nâzım’ın, eşinin karşısında küçük düşmemek için eski sevgili yalanını uydurması ve durumu yanlış anlayan karısının önünde zor duruma düşmesi anlatılmıştır.

Özeti: Munise ile Nâzım evleneli birkaç gün olmuştur. Bir gün eve genç bir hanım misafir gelir. Görümcesi bu hanımın adının Naciye Tayyar olduğunu, Nâzımla kendisinin çocukluk arkadaşı olup, şu anda eşiyle Çanakkale’de yaşadığını, tedavi için İstanbul’a geldiğini söyler. Munise’nin görümcesi bu sırada Nâzımı çağırır.

Naciye Tayyar Hanım, Munise’nin görümcesi ve Nâzım çocukluk anılarını anlatırlarken Munise, durumdan şüphelenir ve bu kadının eşinin kendisine bahsettiği eski sevgilisi olduğunu sanır. Yavaş yavaş yüzünün rengi değişmeye başlayan Munise, Naciye Tayyar Hanım gittikten sonra Nâzım’a bağırıp çağırmaya başlar.

Nâzım, Munise’ye neden böyle yaptığını sorunca, Naciye Hanım’ın onun eski sevgilisi olduğunu bu yüzden bu kadar sinirlendiğini söyler. Nâzım’ın ablası, Naciye Hanım’ın on yıldan sonra ilk defa İstanbul’a geldiğini onu, ne Nâzım’ın ne de kendisinin uzun zamandır görmediklerini belirtir. Bu olaya kendisinin uydurduğu yalanın sebep olduğunu anlayan Nâzım, Munise ile evlenmeden önce Munise’nin birçok isteyeninin olduğunu onun karşısında küçük duruma düşmemek için eski sevgili yalanını uydurduğunu itiraf eder.

25

Benzer Belgeler