• Sonuç bulunamadı

Ali beşinci sınıfa giden bir öğrenciydi. Yaşıtlarına göre hayal gücü çok gelişmişti ve çok zeki bir öğrenciydi. Zeynep ve Hasan, Ali’nin en yakın arkadaşlarıydı. Ayşe Hanım ve Mehmet Bey, Ali’nin annesi ve babasıydı. Okul çıkışı Zeynep, Hasan ve Ali ödevlerini yapmak için Alilerin evine gideceklerdi.

Yolda üç arkadaş hararetli hararetli konuşuyorlardı. Ödev konuları ise ağaçların kesilmesini önleme konusunda yazı veya geri dönüşüm kutusu yapmaktı. Ali söze başladı: “Bence geri dönüşüm kutusu çok saçma.” Çünkü Ali ve arkadaşları çok fazla kağıt harcıyorlardı, sonrasını hiç düşünmüyorlardı. Ne kadar kağıt harcadıkları umurlarında değildi. Sonunda Hasan konuşmaya başladı: “Önce ben ağaçların kesilmesini önleme konusunda bir konuşma yapayım. İnternetten de bakarım. Böylelikle daha hızlı olur.” Zeynep, Hasan’ın sözünü kesti ve şöyle dedi: ”Hocamız interneti kullanmadan kendi hayal gücümüz ve kendi yöntemlerimizi kullanarak yapmamızı istemişti.” dedi. Bu sırada Ali’nin evine vardılar. Alilerin evinin etrafı orman gibiydi. O kadar çok ağaç vardı ki ve çok güzel bir hava vardı. Evin içine girdiler. Annesi mutfakta kurabiye yapıyordu.

Ali ve arkadaşları Ali’nin odasına girdiler. Karşılarında Ali’nin babasını gördüler. Mehmet Bey Ali’nin kullanmadığı kağıtları ayırıyordu. Evdeki geri dönüşüm kutusuna atıyordu. Ali babasına, “Baba ben onları çöpe atacaktım.” dedi. Mehmet Bey sinirli gözlerle Ali’ye baktı. Zeynep ve Hasan çantalarını yere bırakıp geliş sebeplerini anlattılar. Mehmet Bey bir öğretmendi. Bu nedenle her konuda bir fikir yürütebilirdi. Ödevlerinin ne olduğunu sordu. Zeynep söze başladı. “Ödevimiz geri dönüşüm kutusu yapmak -ki biz bunu çok saçma buluyoruz- Çünkü zaten çöp konteynerlerı var. “Neyse ödevimizi anlatayım.” Dediği sırada dışarıdan testere sesi geldi. Mehmet Bey, eşi ve köydeki diğer kişiler dışarı çıktılar. Ali ve arkadaşları çok korktukları için pencereden ormana doğru baktılar.

Pasinler Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2018 Yılı Bülteni

http://pasinlermehmetakifersoyortaokulu.meb.k12.tr

ÖĞRENCİLERİN YAZDIKLARI

On on beş kişi ağaçları kesiyordu. Ali ve arkadaşları çok sinirlenip onları durdurmak istediler fakat Mehmet Bey onları durdurdu ve şöyle dedi: “O kadar kağıdı harcarken üzülmediniz de şimdi mi üzülüyorsunuz?” dedi. Ali babasının dediklerinden hiçbir şey anlamamış bir şekilde babasının yüzüne baktı. Babası “Her neyse sonra konuşuruz.” dedi. Sonra tüm köyü evine topladı. Hasan ve Zeynep’in aileleri de gelmişti. Ve Mehmet Bey söze başladı: “Ağaçların kesilmesini önlemeliyiz.

Onlar bizim dünyamızın ciğerleri.” Ahmet Bey yani Hasan’ın babası söze başladı: “Bunun için bir plan yapmalıyız.” dedi. Oradan Fuat Bey: “Benim aklıma bir fikir geldi.” dedi ve söze devam etti “1.

Gün onları oyalayalım ve oyaladığımız sırada 2-3 kişi motorlarını bozsun. Böylelikle vakit kazanırız.”

Bu fikir herkesin aklına yatmıştı ve ertesi gün planı uyguladılar. Sonraki gün Hayriye-Fuat çiftinin evine yani Zeyneplerin evine gitmişler. Ayşe Hanım dün yaptığı kurabiyelerden getirmiş. Afiyetle yemişler ve Hayriye Hanım söze girmiş: “Her gün kestikleri kadar fidan dikelim, eğer onları da keserlerse gidip adam akıllı konuşuruz.

Gerçekten her akşam kesilen ağaç sayısını karşılamışlar fakat adamlar onları da kesip atmışlar ve tüm köy karşılarına çıkmış. Adamlara neden ağaçları kestiklerini sormuşlar. Ali, Hasan ve Zeynep de oradaymış. Adam kağıt yapmak için kestiğini söyleyince üçü bir anda: “Kağıt mı?” dediler.

Mehmet Bey ve tüm köylü üzgün bir şekilde geri döndüler. Üç arkadaş hala merak içindeydi. Eve girince hepsi anne ve babalarına “Ağaç kağıt mıymış?” diye sordular. Onlar ise cevabını açıkladılar ve onlara neden kağıtları geri dönüşüm kutusuna attıklarını anlattılar. Yeniden kağıt olup ağaçların kesilmemesi için anne babalarının konuştuklarını not ettiler. Ödevleri bitmişti fakat ağaçlar kurtulamamıştı. Böylelikle geri dönüşüm kutusunun önemini anladılar. Çok güzel bir geri dönüşüm kutusu yaptılar. Okulda sunumlarını yaptılar ve 100 puan aldılar. Eve geldiklerinde çok mutluydular fakat aileleri çok üzgündü. Aradan iki hafta geçti. Ali ve arkadaşları değişti. Artık daha tutumlu davranıyorlardı. Fakat onların ve diğer çocukların yüzünden o kadar ağaç kesildi ki ormanın neredeyse yarısı gitti. O gün Ali ve arkadaşları çok değerli bilgiler öğrendiler. Bu tür bilgileri diğer çocukların da öğrenmesi dileğiyle...

Zeynep BİÇEN 6/B

Pasinler Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2018 Yılı Bülteni

http://pasinlermehmetakifersoyortaokulu.meb.k12.tr _____________________

_____________________

____________________

_____________________

_____________________

_____________________

Pasinler Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2018 Yılı Bülteni

http://pasinlermehmetakifersoyortaokulu.meb.k12.tr

_____________________ _____________________

Pasinler Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2018 Yılı Bülteni

birleşimiyle çoğunlukla bazik oksitler veren madde... Fırıl fırıl... 6. Sıkıntı, zorluk... Alaturka müzikte keman çalan kimse (eski)... 7. Milletler, uluslar (eski)... Yerine koyma, yerine kullanma (eski)... Bir suçu, bir kusuru veya bir hatayı bağışlama... 8. Yabancı... Ağrı, Muş, Van ve çevresinde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir tür lale... 9. Tropikal bölgelerdeki denizlerde bütün yıl süresince düzenli esen rüzgâr... Hac mevsimi dışında Kâbe’yi ve Mekke’nin öbür kutsal yerlerini ziyaret etme... Kendisine söz söylenilen kimse veya kimselerin dikkati çekilmek istendiğinde adın başına getirilen ve uzatılabilen bir seslenme sözü... 10. Bazı bitkilerin genellikle süt görünüşünde olan öz suyu...

Birbirinin aynı olan veya birbirine çok benzeyen iki şeyden her biri, benzeri... Oleik asit... 11.

Minare, kubbe, sancak direği vb. yüksek şeylerin tepesinde bulunan, madenden yapılmış ay yıldız veya lale biçiminde süs, ayça... Notada duraklama zamanı ve bunu gösteren işaretin adı... Üzerinde durmama, önem vermeme (argo)... Gam dizisinde "sol" ile "si" arasındaki ses... 12. Sodyum elementinin simgesi... Yapağı kırıntısı... Pamuk veya keten ipliğinden yapılan dokuma, çaput... 13.

Manto giymiş olan... Elmasın yontulmuş yüzlerinden her biri... 14. Yapılarda döşeme gereci olarak kullanılan plastik madde... Doğal sodyum nitrat… 15. Yaklaşma (eski)... Kızıldeniz'den çıkarılan, beyaza çalan renkte, pek çok dalı olan mercan türü...

Soldan sağa

1. İmparatoriçe olma durumu veya unvanı... 2. Yemlemek işi... Gümüş balığı... 3. Bir şeyin geçtiği veya önce bulunduğu yerde bıraktığı belirti, nişan, alamet, emare... Terlemekten veya sıcaktan vücutta meydana gelen küçük pembe kabartılar, ısırgın...

Kefalgillerden, orta büyüklükte, çok pullu, küt başlı, gümüş renginde, beyaz etli bir balık, topbaş balık... 4. Çözme, çözülme (eski)... Sürekli itmek, arka arkaya itmek, iteklemek...

Benzer Belgeler