• Sonuç bulunamadı

2. KIRKLARELİ GELENEKSEL KONUT ÇEVRESİNDE PENCERELERİN ANALİZİ

2.2. Kırklareli Geleneksel Konutu

Kırklareli’nde geleneksel konutlar, turist yolu olarak bilinen çevre yolu ile Edirne Karayolu’nun alt sınırlarını çizdiği, şehrin kuzey doğu bölgesinde, sağlam zemin olarak tabir edebileceğimiz bir zemin üzerine ve çoğunlukla belli bir rakımla manzaraya sahip bölgelerde kurulmuştur. Konutların bir veya iki katlı, genellikle bodrum katlı ve bahçelidir. Kırklareli Geleneksel Konutunda geleneksel yapım malzemesi ahşaptır, bunun yanında kagir yığma strüktüre de rastlanmaktadır. Zemin kat geleneksel Türk konutunda olduğu gibi yığma taş olup üst katlarda ahşap iskelet tuğla veya kerpiç ile doldurulmuş üzerine de ahşap kaplama veya kireç sıva uygulanmıştır. Ön cepheleri genellikle güney ve güney doğuya bakmaktadır. Cephelerinde çıkma çok az kullanılmıştır.

İç sofalı plan tipi hakimdir. Genelde iç sofanın iki yanında ikişer oda bulunmaktadır. Cepheleri girişe göre simetrik tasarlanmıştır. (Hafızoğlu, 2003)

2.3. Kırklareli Geleneksel Konut Çevresinde Analiz Yapılan Pencereler Konut 1: Karakaş Mahallesi Karakaşbey Sokak No:5

Resim 2.3.1.a : Karakaş Mahallesi, Karakaşbey Sokak No.5

a) Bina hakkında genel bilgi: İki katlı binanın zemin katı kagir yığma (taş), normal katı ise ahşap karkas (kerpiç dolgu) ‘tır. Bina cephesi kerpiç sıva ile kaplıdır.

Ancak yol cephesine sonradan ahşap kaplama yapılmıştır. Pencereler bina cephesinde düzenli bir grup oluşturmamaktadır.

b) Pencerenin yapısal özelliği: Analizi yapılan pencere tipi yapının normal katında görülmektedir.Pencere ahşap karkas duvarın iç kısmında yer almaktadır. Kasa – kanat ve kanat – kanat birleşimi kinişli olarak yapılmıştır. Birleşimlerin kinişli olması, yağmur suyu, soğuk hava ve tozun iç mekana sızmasını önler. Aynı zamanda birleşimin özelliğinden dolayı kanatların aynı anda açılıp kapanma zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu bir dezavantaj gibi görünse de kanatlar arasında sabit dikmenin olmayışı, içeridekilerin resim çerçevesinin bölünmemesini sağlar.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasından duvarın dış sıvasına kadar olan kısmı, (üst başlık ve iki yan dikme) ahşapla kaplanmıştır. Ahşap kaplamanın duvarla oluşturduğu derz, ahşap pervazla kapatılmıştır. Kasa ile duvar içindeki kaplamanın birleşim derzi çıta ile kapatılmıştır. Buradaki çıta birbiri üzerine gelen iki

ahşap malzemenin zaman içerisinde çalışmasıyla aralarında oluşacak boşluğu kapatacaktır. Pencere alt başlığının üst kısmında ahşap denizlik eğimli bir şekilde duvar yüzeyinden dışarıya taşmaktadır.

Açılan kanatlarda alt kayıtla birlikte damlalık bir bütün olarak yapılmıştır. Bu da kayıt ve damlalığın ayrı ayrı hazırlandıktan sonra birleştirilmesi ile oluşacak derzlerin açılarak damlalığın

fonksiyonunu yitirmesini engellemiştir.

Pencerenin içten kilit sistemi mandallar ile olmaktadır.

Mandallar pencereleri tutmaya yarayan bir vida veya çivi etrafında dönen ahşap veya metal parçalardır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Pencere kanatları arada yatay kasa kayıtı olmak üzere altta ve üstte iki sıra halinde çift kanatlı, yan döneldir. Kanatların her Fotoğraf 2.3.1.b : Karakaş Mah. Karakaşbey Sok. birinde çok ince ara kayıt vardır.

No: 5 Normal Kat Penceresi Pencere ölçüleri 85/185 cm.

ebadında olup, 1/2 oranını vermektedir. Pencere doğramasındaki bölümlemeler yatayda iki, düşeyde dört dizi oluşturmaktadır. Açılan kanatlar kendi içinde düşeyde iki dizi oluşturacak şekilde bölünmüştür.

150 3cm Denizlik 2cm Kerpiç Sıva

ŞEKİL 2.3.1: KARAKAŞ MAH. KARAKAŞ BEY SOKAK NO:5 NORMAL KAT PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

120/120

100 0 50 2cm Kerpiç Sıva

2cm Kerpiç Sıva

120/120

120/120 2cm Kerpiç Sıva

120/120

250 200

mm

Konut 2. Karakaş Mah. Karakaşbey Sokak No:14

2.a. Karakaş Mah. Karakaşbey Sok. No:14 Zemin Kat Penceresi

Fotoğraf 2.3.2.a : Karakaş Mah. Karakaşbey Sok. No:14

a) Bina hakkında genel bilgi: İki katlı binanın zemin katı kagir yığma (taş), normal katı ahşap karkas (tuğla dolgu) ve duvar yüzeyleri kireç sıvalıdır. Ancak binanın ön cephesindeki duvar normal katta da taş duvar olarak devam etmiştir. Bu özelliği ile çalışma alanı içerisindeki geleneksel konut örnekleri arasında örnek bir yapıdır. Binanın bulunduğu sokak yakın tarihe kadar Musevi vatandaşların yoğun ikametgahı olarak kullanıldığından Yahudi Sokağı olarak anılmaktadır. Binanın bugünkü sahiplerinin ifadelerine göre en az 100 yıllık bir geçmişi vardır. Cephede pencere grupları 2/2 düzenindedir.

b) Pencerenin yapısal özelliği: Ön cephenin zemin katında yer alan pencere kagir duvar iç kısmında konumlanmıştır. Pencere doğraması beyaz yağlı boya ile boyalıdır.

Ancak alt kayıtta ve kanat damlalıklarında çürümeler görülmektedir. Kasa – kanat birleşimi lambalı olup, kasa ile kanat aynı yüzey üzerinde düzenlenmiştir. Yapımın bu

şekilde gerçekleştirilmesi yalıtım yönünden avantaj sağlamaktadır. Kanat - kanat birleşimi de lambalı olmakla beraber birleşim yerleri çıta ile örtülmemiştir.

Pencere alt yatay sabit kanatta da yine damlalık yapılmıştır.

Bu damlalık cam yüzeyine vuran yağmur 2.3.2.b : Karakaş Mah. Karakaşbey Sok. No:14 Zemin Kat sularını pencere

Penceresi yüzeyinden

uzaklaştırmakta, böylece

açılan kanat aralarından suyun içeriye sızmasını ve pencere üzerinde gezebilecek suyun doğramaya zarar vermesi önlenmiştir.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları : Pencerenin içten kilitlenmesi ispanyoletlerle sağlanmaktadır. İspanyoletler ortasında her iki yana işleyen bir kol ile hareket eden demir sürgülerin altta ve üstte bulunan halka şeklindeki yuvalara sürülmesi ile kilitleme yapan bir sisteme dayanır. Dıştan ise zemin kat olması nedeniyle ihtiyaç duyulan güvenliği küçük motiflerle süslenmiş metal korkuluklar sağlamaktadır.

Pencere kanatları yana açılır, çift kanattır. Açılan kanatların üstünde ve iki yanında sabit kanatlar düzenlenmiştir. Açılan kanatlar havalandırma ve temizleme kolaylığını sağlarken sabit kanatlar pencerenin ışık alma yeteneğini arttırmaktadır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Pencere ölçüsü 120/150 cm. olup, 4/5 oranındadır. Pencere doğramasındaki, bölümlemeler açılan kanatların üst seviyesine kadar yatayda dört düşeyde iki dizi, açılan kanat üst seviyesinde ise yan yana üç dizi oluşturmaktadır. Açılan kanatlar ise kendi içinde düşeyde iki dizi oluşturacak şekilde bölünmüştür. Açılan kanat seviyesindeki sabit kanatlar da açılan kanatlarla aynı hizada ince bir kayıt ile düşeyde iki bölüme ayrılmıştır.

ŞEKİL 2.3.2.A: KARAKAŞ MAH. KARAKAŞBEY SK. NO:14 ZEMİN KAT PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

50

0 200 250

mm 100 150 2cm Kerpiç Sıva

2.b. Karakaş Mah. Sokak No:14 Normal Kat Ön Cephe Penceresi eğrisel şekli ile dikkat çekici özelliktedir. Binanın dış kaplama doğraması beyaz yağlı boya ile

boyalı durumdadır. Pencere taş duvarın iç yüzeyinde yer

almaktadır. Kasa - kanat birleşimi lambalı olup, kasa ile kanat aynı yüzey üzerinde düzenlenmiştir.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının kagir yüzey ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmış, dıştan ise duvar sıvası pencere kasasının bir bölümünü örtmüştür. Pencere alt kısmında düzenlenen profilli kagir denizlik, genişliği ve derinliği ile pencere silmelerini tamamlar biçimdedir. Silmeler pencerenin iki yanında 23 cm. genişliğinde düz bir şekilde, üst kısımda ise eğrisel biçimde formlandırılmıştır. Pencere kanatlarında alt kayıt ile birlikte düzenlenmiş damlalıklar bulunmaktadır. Açılan kanatların üzerinde düzenlenen sabit kanatta da yine özel profilli bir damlalık yapılmıştır. Pencerenin içten kilitlenmesi ispanyoletler ile sağlanmaktadır.

Fotoğraf 2.3.2.c: Karakaş Mah. Karakaşbey Sok.

No: 14 Normal Kat Ön Cephe Penceresi

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Yana açılan pencere kanatları çifttir. Açılan kanatların üstünde sabit kanat düzenlenmiştir. Pencere ölçüsü 130/187 cm. olup, 7/10 oranındadır. Pencere doğramasındaki, bölümlemeler açılan kanatların üst seviyesine kadar yatayda iki düşeyde iki dizi, açılan kanat üst seviyesinde ise simetrik üç dizi oluşturmaktadır. Açılan kanatlar ise kendi içinde düşeyde iki dizi oluşturacak şekilde ince bir ara kayıtla bölünmüştür.

ŞEKİL 2.3.2.B: KARAKAŞBEY MAH. KARAKAŞ BEY SOKAK NO:14 NORMAL KAT ÖN CEPHE PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

200 100

0 50 150 250

mm

2.c. Karakaş Mah. Karakaşbey Sokak No:14 Normal Kat Arka Cephe Penceresi

a) Pencere hakkında genel bilgi: Pencere binanın normal katında sol yan ve arka cephede ahşap karkas duvarın iç kısmında

düzenlenmiştir. Pencere doğramasının kanatları şu anda

beyaz yağlı boya ile boyalıdır fakat kasa kısmı boyasız olup ahşap rengindedir.

b) Pencerenin yapısal özellikleri: Kasa - kanat birleşimi lambalı olup, kasa ile kanat aynı yüzey üzerinde düzenlenmiştir.

Kanat - kanat birleşimi de lambalı olmakla beraber birleşim yerleri çıta ile desteklenmiş ve yalıtım özelliği arttırılmıştır.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının duvar yüzeyi ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmış, dıştan ise duvar derinliğince düzenlenen kaplama pencere kasasına dayanmıştır. Pencere alt kısmındaki denizlik suya karşı pek direnci olmayan ahşap yerine kagir malzemeyle yapılarak daha dayanıklı hale getirilmiştir.

Fotoğraf 2.3.2.d : Karakaş mah. Karakaşbey Sok. No:14 Normal Kat Arka Cephe Penceresi

Pencere kanatlarında alt kayıt ile birlikte düzenlenmiş damlalıklar bulunmaktadır. Açılan kanatların üzerinde düzenlenen sabit kanatta da yine damlalık yapılmıştır. Pencerenin içten kilitlenmesi ispanyoletler ile sağlanmaktadır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Yana açılan pencere kanatları çifttir. Pencere ölçüsü 94/185 cm. olup, 1/2 oranındadır. Pencere doğramasındaki, bölümlemeler açılan kanatların üst seviyesine kadar yatayda iki düşeyde iki dizi, açılan kanat üst seviyesinde ise yan yana üç dizi oluşturmaktadır. Açılan kanatlar ise kendi içinde düşeyde iki dizi oluşturacak şekilde ara kayıtlarla bölünmüştür.

ŞEKİL 2.3.2.C: KARAKAŞ MAH. KARAKAŞ BEY SOKAK NO:14

NORMAL KAT ARKA CEPHE PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

120/120

50 0 120/120

250 200

mm 100 150 120/120

3cm Denizlik 120/120

Konut 3. Karakaş Mah. Mahmutağa Çeşme Çıkmazı No:8

Fotoğraf 2.3.3.a : Karakaş Mah. Mahmutağa Çeşme Çıkmazı No:8

a) Bina hakkında genel bilgi: Bina iki katlı, kagir yığma (tuğla) ve kireç sıvalıdır. Görünüşte tek bir bina gibi görünen yapı aslında farklı tarihlerde yapılmış iki ayrı binadır. Sokak cephesine göre solda yer alan bina sonradan ilave edilmiştir. Ön cephede pencere gruplamaları 2/2 şeklindedir.

b) Pencerenin yapısal özellikleri: Binanın zemin katında yer alan pencere, ayrık, çift yüzeyli bir penceredir. Duvar derinliğince düzenlenen ahşap söve üzerine her iki doğrama kasası da yerleştirilmiştir. Dış yüzeydeki doğrama düşey sürme, iç yüzeydeki pencere doğramasının kanatları ise yan döneldir. Pencere doğramasının çift yüzeyli düzenlenmesi odanın mahremiyetini sağladığı gibi iki doğrama arasında hapsolunan hava ısı yalıtımı sağlamaktadır.

Dış yüzeyde düzenlenen düşey sürme pencere düşey sürme pencerenin alt kanadı hareketlidir. Alt kanat üstteki sabit kanat seviyesine kadar kaldırılıp metal mandal ile sabit durması sağlanmaktadır. Açılan kanat duvar yüzeyinde oturduğu ahşap

kaplamaya her iki tarafından çıtalar yardımı ile sabitlenmiştir. Bu şekilde açılan kanatın açılması sırasında takip edeceği yuva belirlenmiştir.

Duvar iç kısmında yer alan pencere doğraması üst üste iki sıra halinde açılan ikişer kanattan oluşmaktadır. Kasa - kanat ve kanat - kanat birleşimi zıvanalıdır.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının duvar yüzeyi ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmış, dıştan ise ahşap söve pencere kasasına dayanmıştır. En dışta ahşap kaplama pervaz ile birleşerek pencere çerçevesini oluşturmuştur. Pencere alt kısmındaki denizlik kagirdir.

Yan dönel pencere kanatlarında damlalıklar alt kayıt ile birlikte düzenlenmiştir. Duvar iç kısmındaki cm. olup, 1/2 oranındadır. Pencere doğramasındaki, bölümlemeler dışta

yatayda iki düşeyde iki dizi, içte yatayda iki düşeyde üç dizi oluşturmaktadır.

Fotoğraf 2.3.3.b: Karakaş Mah. Mahmutağa Çeşme Çıkmazı No:8 Zemim Kat Ön Cephe Penceresi

100

ŞEKİL 2.3.3. KARAKAŞ MAH. MAHMUT AĞA ÇEŞME ÇIKMAZI NO:8

ZEMİN KAT PENCERESi, PLAN KESiT VE GÖRÜNÜŞLERİ 0 50 150 200 250mm

3cm Denizlik

Konut 4. Karakaş Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No:31

Fotoğraf 2.3.4.a : Karakaş Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No:31

a) Bina hakkında genel bilgi: İki katlı ahşap karkas (tuğla dolgu) binanın duvarları ahşap kaplamadır. İki cephesi sağır tutulan bina köşe parselde yer almış olup 1 nolu Fırın Sokak’ta da cephesi vardır. Köşe cepheli olması ve ahşap kaplaması ile dikkat çekmektedir. Giriş kapısında kazınmış 1911tarihi yapılış tarihi hakkında ipucu vermektedir. Pencere tipi hem zemin katta hem de normal katta yer almaktadır. Ancak bazı doğramalar bünyesinde meydana gelen çürümeler nedeniyle tümüyle yenilenmiştir.

Yağlı boya ile boyanmış olmalarına rağmen, pencere doğramalarında ve denizliklerde çürümeler görülmektedir. Pencereler cephede 2/2 ve 1/1 şeklinde gruplanmıştır.

b) Pencerenin yapısal özellikleri: Pencere ahşap karkas duvarın iç yüzeyindedir.

Kasa – kanat birleşimi kinişlidir. Kanat – kanat birleşimi de kinişli olup ayrıca çıta ile birleşim derzleri kapatılmıştır. Pencere kanatlarında damlalıklar alt kayıt ile bir bütün

olarak düzenlenmiştir. Bazı pencerelerde iki açılan kanat arasındaki yatay kayıtta da damlalık bulunmaktadır.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının duvar ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmıştır. Duvar derinliğince devam eden ahşap kaplamanın

duvar ile oluşturduğu derz ahşap pervaz tarafından kapatılmıştır.

Pervaz pencerenin üç yüzünde devam etmekte alt kısımda ise ahşap denizlik çerçeveyi tamamlamaktadır.

Pencerelerin içten kilitlenmeleri ispanyoletler ile

sağlanıp, dıştan alt kanat seviyesine kadar hafif motiflerle süslenmiş metal korkuluk yapılmıştır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Pencere kanatları arada yatay kasa kayıtı olmak üzere altta ve üstte iki sıra halinde çift kanatlı, yan döneldir. Alt sıradaki pencere kanadı 128 cm. yüksekliğinde olup, üst sıradaki açılan kanatlar havalandırma amaçlıdır ve 35 cm.

yüksekliğindedir.

Pencere ölçüsü 90/178 cm.

olup 1/2 oranını vermektedir.

Pencere doğramasındaki bölümlemeler yatayda iki düşeyde üç dizidir. Açılan kanatlar ise; alt sırada esas kanat olarak düzenlenen kanatlar ortadan ince bir kayıtla bölünerek düşeyde iki dizi oluşturmaktadır. İkinci sıradaki havalandırma kanatları tek sıra halindedir.

Fotoğraf 2.3.4.b : Karakaş Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No:31 Zemin ve Normal Kat Penceresi

ŞEKİL 2.3.4. KARAKAŞ MAH. FEVZİ ÇAKMAK CD. NO:31

ZEMİN VE NORMAL KAT PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

120/120

mm 150 2cm Ahşap Kaplama

100 0 50 120/120

2cm Kerpiç Sıva

120/120

250 200 3cm Denizlik 2cm Kerpiç Sıva

120/120

Konut 5. Karakaş Mahallesi 1 Nolu Fırın Sokak No:1

İncelenen pencere normal katta yer almaktadır. Zemin katın pencere doğramaları ayrıdır fakat zemin kat kullanımda olmadığından girilememiştir. Pencere ahşap karkas duvarın iç yüzeyindedir. Kasa – kanat birleşimi kinişlidir, kanat – kanat birleşimi de kinişli olup ayrıca çıta ile birleşim derzleri kapatılmıştır. Pencere kanatlarında damlalıklar alt kayıt ile bir bütün olarak düzenlenmiştir. Ayrıca açılan kanat üzerindeki kayıtta da damlalık bulunmaktadır.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının duvar ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmıştır. Duvar derinliğince devam eden ahşap kaplamanın duvar ile oluşturduğu derz ahşap pervaz tarafından kapatılmıştır. Pervaz pencerenin üç

2.3.5.a : Karakaş Mahallesi 1 Nolu Fırın Sokak No:1

yüzünde devam etmekte alt kısımda ise ahşap denizlik çerçeveyi

tamamlamaktadır. Pencerelerin içten kilitlenmeleri ispanyoletler ile sağlanıp, dıştan ise zemin katta alt kanat seviyesine kadar hafif motiflerle süslenmiş metal korkuluk yapılmıştır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Yana açılan pencere kanatları çifttir. Pencere ölçüsü 94/185 cm. olup, 1/2 oranındadır. Açılan kanatlar üzerinde sabit kanatlar

bulunmaktadır. Pencere doğramasındaki, bölümlemeler

yatayda iki düşeyde üç dizidir. Açılan kanatlar ortalarından ince bir kayıtla bölünerek düşeyde iki dizi oluşturmuştur. Sabit kanatlar yan yana iki dizidir.

2.3.5. : Karakaş Mahallesi 1 Nolu Fırın Sokak No:1 Normal Kat Penceresi

250 3cm Denizlik

ŞEKİL 2.3.5. KARAKAŞ MAH. 1 NOLU FIRIN SK NO: 1 NORMAL KAT PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

120/120 120/120

200 100

0 50 150

120/120

mm 2cm Kerpiç Sıva

120/120

Konut 6. Karakaş Mahallesi Hasan Paşa Caddesi No:17

a) Bina hakkında genel bilgi: İki katlı ahşap karkas (tuğla dolgu) binanın duvarları zemin katta kireç sıva, normal katta ahşap kaplamadır. Ahşap payandalarla desteklenen çıkmalara sahiptir. Binanın bulunduğu sokakta, dört adet geleneksel konut örneği bulunmaktadır. Pencereler cephede üst katta yan yana üç, alt katta ise yan yana iki dizi oluşturmaktadır.

b) Pencerenin yapısal özellikleri: Analizi yapılan pencere tipi hem zemin hem de üst katta, ahşap karkas duvarın iç yüzeyinde yer almaktadır. Kasa – kanat birleşimi

Fotoğraf 2.3.6. a : Karakaş Mahallesi Hasan Paşa Caddesi No:17

kinişlidir, kanat kanat birleşimi de kinişli olup ayrıca çıta ile birleşim derzleri kapatılmıştır.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kasasının duvar ile oluşturduğu derzler içten pervaz ile kapatılmıştır. Dıştan ise ahşap kaplama duvar derinliğince devam edip duvar dış yüzeyinde ahşap pervaz tarafından kapatılmıştır.

Ayrıca ahşap kaplama ile kasanın birleşimi çıta ile çevrilmiştir. Duvar dış yüzeyinde pervaz pencerenin dört yüzünde devam etmektedir.

Pencere alt kısmında ise ahşap denizlik eğimli olarak duvardan taşacak şekilde biçimlendirilmiştir.

Pencere kanatlarında damlalıklar alt kayıt ile bir bütün olarak düzenlenmiştir.

Pencerelerin içten kilitlenmeleri mandallar ile sağlanıp, dıştan metal korkuluk yapılmıştır.

Üst kattaki metal korkuluklar ise pencere yarı seviyesindedir.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri: Pencere kanatları arada yatay kasa kayıtı olmak üzere altta ve üstte iki sıra halinde çift kanatlı, yan döneldir. Üst sıradaki pencere kanadı 102 cm. yüksekliğinde olup, alt sıradaki açılan kanatlar havalandırma amaçlıdır ve 60 cm. yüksekliğindedir.

Pencere ölçüsü 95/180 cm. olup 1/2 oranındadır. Pencere doğramasındaki bölümlemeler yatayda iki düşeyde üç dizi oluşturmaktadır. Açılan kanatlar ise; üst sırada esas kanat olarak düzenlenen kanatlar ortadan ince bir kayıtla bölünerek düşeyde iki dizi oluşturmaktadır. Alt sıradaki havalandırma kanatları tek sıra halindedir.

Fotoğraf 2.3.6. b : Karakaş Mahallesi Hasan Paşa Caddesi No:17 Zemin Ve Normal Kat Penceresi

2cm Ahşap Kaplama

ŞEKİL 2.3.6. KARAKAŞ MAH. HASAN PAŞA CD. NO:17 ZEMİN KAT PENCERESİ, PLAN KESİT VE GÖRÜNÜŞLERİ

120/120

0 200 250

mm 100

50 150

120/120

2cm Ahşap Kaplama 2cm Kerpiç Sıva

120/120

3cm Denizlik 120/120

2cm Kerpiç Sıva

Konut 7. Karakaş Mah. Hasan Paşa Caddesi No:21

7.a. Karakaş Mah. Hasan Paşa Caddesi No:21Zemin Kat Penceresi

a) Bina hakkında genel bilgi: İki katlı ahşap karkas binanın sokak cephesi tuğla dolgu, bahçe cephesi ise kerpiç dolgudur. Buna bağlı olarak ön cephe kireç sıvalı, yan cephe kerpiç sıvalıdır. Binanın ön cephesi bahçeye bakmakla beraber sokak cephesindeki pencereler çok özenlidir. Pencere gruplamaları sokak cephesinde 1/1,bahçe cephesinde ise 2/2’dir.

b) Pencerenin yapısal özellikleri: Analizi yapılan pencere zemin katta yer almaktadır. Pencere ahşap karkas duvarın iç yüzeyindedir. Kasa – kanat ve kanat kanat birleşiminde düz bir yüzeydedir.

c) Pencerenin tamamlayıcı elemanları: Pencere kanatları ahşap söve üzerine uygulanmıştır. Ahşap söve içten ve dıştan pervaz ile çevrilidir. Ayrıca pervazlar içten L şeklinde çıtalarla bastırılmıştır.

Fotoğraf 2.3.7.a : Karakaş Mah. Hasan Paşa Caddesi No:21

Sabit kanatın stabilitesini, alttan çıtalar sağlamaktadır. Yine sabit kanatın kör kasa ile birleşim derzleri çıta ile kapatılmıştır. Açılan kanat ise dıştan üstte sabit kanat, altta düz çıta, içten ise aynı zamanda pervazı bastıran bir çıta ile sabitlenmiştir. Pencere alt kısmında ise ahşap denizlik eğimli olarak duvardan taşacak şekilde biçimlendirilmiştir.

Sokak cephesindeki zemin kat pencerelerinde yuvarlak düz çubuklarla yapılmış çok basit metal korkuluk vardır.

d) Pencerenin biçimsel özellikleri. Pencere kanatları düşey yönde sürülerek hareket etmektedir.

Sürme pencereler açılan kanatlarının alan ihtiyacı hissetmemesi yönü ile avantajlıdır. Kanatlar açıldığında söve üzerine sabitlenmiş metal mandalla açık durması sağlanır

Pencere ölçüsü 75/133.5 cm.

olup 3/5 oranındadır. Pencere doğramasındaki bölümlemeler

olup 3/5 oranındadır. Pencere doğramasındaki bölümlemeler

Benzer Belgeler