• Sonuç bulunamadı

Kılçık Ağartma Ve Taş Yıkama

1.2.5.4. Jean’de Görülen Yıkama ve Hataları

Jean’de görülen yıkama hatalarını; kırık ve abraj, makine sıyrığı ve yırtıklar, patlaklar, yanıklar taş lekeleri olarak sıralayabiliriz. Aşağıda kısaca açıklanmıştır:

1- Kırık ve Abraj; Ürünün kırık yapma nedenlerinin en önemli kaynağı kumaştan kaynaklanan hatalardır. Bu durum kumaşın dokunması, haşıl malzemeleri, model özelliği ile ilgili herhangi bir durum söz konusu olabilir.

2- Makine Sıyrığı ve Yırtıklar: Makine içerisindeki tambur üzerinde ufak bir çapak üründe sakatlanmalara yol açacaktır.

3- Patlaklar: Eğer mamul istenenden çok daha fazla fiziksel darbeye maruz kalırsa ürün üzerinde patlaklar oluşur.

4- Yanıklar: Yanık denince akla ilk gelen kimyasal malzemelerden kaynaklanan yanıklardır.

5- Taş Lekeleri: Bu yıkama hatası da kumaştan kaynaklanmaktadır. Eğer kumaşımızı iyi tetkik edememişsek böyle bir olayla karşılaşabiliriz.(Merteks Seminer Notları).

1.3. Problem Cümlesi

Bu araştırmanın problem cümlesi, tüketicilerin Jean kullanımı üzerine yapılan bir araştırmadır.

1.4. Arıştırmanın Amacı

Bu araştırmanın genel amacı;Tüketicilerin Jean kullanımlarının belirlenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda, aşağıdaki sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır. 1) Tüketicilerin genel özellikleri nelerdir?

2) Tüketicilerin jean alımında dikkat ettikleri unsurlar nelerdir? 3) Tüketicilerin jean tüketim alışkanlıkları nelerdir?

4) Tüketicilerin jean kullanım özellikleri nelerdir? 1.5. Araştırmanın Önemi

Jean dünyada ilk olarak altın arayıcıları için üretilmeye başlamış, bütün ağır işle uğraşanların temel ihtiyacı haline gelmiş, zamanla gelişmiş, değişmiş, yaygınlaşmış, günün her saatinde her yerde zevkle kullanılan bir giyim şekli haline gelmiştir.

Kullanım alanı, zamanı, yeri oldukça geniş olan jean’in üreticileri ve tüketicileri bilinçlenmelidir.

Tüketicilerin genel istek ve beklentileri ile kişisel özellikleri doğrultusunda Türk jean giyim sanayi, Türk insanının beden yapısına uygun düzenlemeler yaparak tüketici talepleri doğrultusunda sürekli daha kaliteli ve ucuz ürün geliştirilmelidir.

Bu alanda üretim yapan işletme sayısı oldukça fazladır. Tüketim oranının oldukça yüksek olduğu, jean sektöründe üretimin doğru yapılabilmesi için, tüketicilerin genel tüketim alışkanlıklarının, tüketim oranlarının, ihtiyaçlarının bilinmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar yetersiz kalmaktadır.

Bu araştırma tüketicilerin jean kullanımlarını belirlemeye yönelik yapılan yeterli araştırma olmadığı için önemlidir.

Araştırmanın verileri, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara tüketici ihtiyaçları konusunda rehber olabilir.

Bu araştırma bundan sonra bu alanda yapılacak alan araştırmalarına kaynak olabilir.

1.6. Zamanlama

Mayıs 2005’te araştırmanın konusunu saptanmaya ve belirlenen konuya yönelik literatür taramasına başlamış ve bu çalışma şubat 2006’da tamamlanmıştır.

Şubat 2006 tarihinden itibaren anket soruları hazırlanmış uygulanmış ve anket formu üzerinde gerekli görülen düzeltmeler yapılarak her tür meslek ve yaş grubuna uygulanarak veriler toplanmıştır.

Eylül 2006 tarihinde anketlerden elde edilen veriler, tablolar üzerinde değerlendirilmiştir.

Aralık 2006’da araştırma sonuçlandırılmıştır.

1.7. Tanımlar

Jean: Zincir iplikten ve bükme iplikten şayak türünde dokunan pamuklu bir kumaştır (Özbakış, 1995, s. 70).

Denim: Dimi örgüden yapılmış sert bir kumaştır (Güneyli, Çalışlar, 2000, s.79). İndigo: Orijinali “Indigofera tinctoria” bitkisinin yapraklarından üretilen boya maddesidir (Güneyli, Çalışlar, 2000, s.81).

Dimi: Dimi dokular, doku yüzeyinde yukarıya doğru çıkan veya aşağıya doğru inen eğimli çizgiler olarak tanımlanabilir (Güneyli, Çalışlar, 2000, s.72).

Oz: Jean gerçek anlamda Amerika’dan dünyaya yayıldığı için ağırlık birim sistemi de bu ülkeye aittir. “Oz” ouncel yarda’nın kısaltılmışıdır (Güneyli, Çalışlar, 2000, s. 97).

Kanvas: Sıkı dokunmuş ağır bir kumaştır. Esasında pamuk veya ketenden yapılır, günümüzde sentetik ve karışık elyaftan da yapılmaktadır (Güneyli, Çalışlar, 2000, s.101).

Pamuk: Ebegümecigillerden, koza biçimindeki meyvesi üç, dört, beş dilimli olan, sıcak bölgelerde yetişen tarım bitkisidir(http:turkoloji-cu.edu.tr/Halk bilimi).

Sektör: Aynı işi yapan topluluk(http:turkoloji-cu.edu.tr/Halk bilimi).

Moda: İnsanların değişiklik arama yeni biçimler ortaya koyma tutkusudur. Daha geniş anlamda tanımlanırsa “toplumdaki süslenme ve değişiklik ihtiyacından doğan geçici bir yeniliktir.”denilebilir(Komsuoğlu,İmer,1986,s.3).

Tüketici:Bir mal ve/veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen kişilerdir.(http:netbul.com/tüketici).

Üretici: Üretimle uğraşan (kimse), yetiştirici, müstahsil üretim sağlayan, üretimle ilgili (http:sozluk.net/üretici).

BÖLÜM II YÖNTEM

Araştırmanın bu bölümünde, Araştırmanın Modeli, Evren ve örneklem, Sayıtlılar, Sınırlılıklar, Veri Toplama Tekniği ile Verilerin Analiz Tekniğine Yönelik bilgilere yer verilmiştir.

2.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırmada, tüketicilerin jean kullanımlarını belirlemek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır.

2.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini, Kırklareli ilinde yaşayan jean tüketicileri oluşturmaktadır. Evren içerisinden tesadüfî yöntemle seçilen 280 kişi bu araştırmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır.

2.3. Sayıtlılar

Araştırma kapsamında geçerli olabilecek varsayımlar aşağıda belirtilmiştir.

• Araştırma kapsamındaki tüketicilerin, anket sorularını doğru cevapladıkları kabul edilmiştir.

• Çalışmaya dahil edilen örneklem evreni temsil edecek niteliktedir. 2.4. Sınırlılıklar

Bu araştırmanın sınırlılıkları şunlardır.

Araştırmanın konusu, tüketicilerin jean kullanımlarının belirlenmesi ile sınırlı tutulmuştur.

Araştırma kapsamında Kırklaleri ilinde yaşayan kadın ve erkek, çeşitli yaş gruplarından, çeşitli mesleklerde tüketicilerin arasından tesadüfi yöntemle belirlenen 280 tüketiciyle sınırlandırılmış ve diğer tüketici kişiler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır.

2.5. Veri Toplama Tekniği

Bu araştırmanın literatür bilgilerine, çeşitli kaynak kitap, dergi, süreli yayın ve internet üzerinden yapılan taramalar yoluyla ulaşılmıştır.

Araştırma verilerinin toplanmasında; jean’in teknik özelliklerinin belirlenmesi ile ilgili olarak, Collezione, Lotus, Cross Jean markalarından Jean denim bölüm sorumluları ile mülakatlar yapılmış, kumaş örnekleri Bursa’dan, yıkama örnekleri İstanbul’dan temin edilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu genel tüketicilere uygulanmıştır. Tüketicilerin jean kullanımlarını belirlemek amacıyla hazırlanan anket formunda, tüketicilerin jean giysi türü tercihleri, tüketim oranları, tüketici alışkanlıkları, jean alımlarından dikkat ettikleri unsurların belirlenmesi, jean kulanım özelliklerinin belirlenmesine yönelik sorular bulunmaktadır.

Son şekli verilen anketler, araştırma kapsamındaki Kırklareli ilinde yaşayan tüketicilere araştırmacının kendisi ve anketörler tarafından uygulanmıştır.

2.6. Verilerin Analiz Yöntemi:

Veriler toparlandıktan sonra istatistiksel analizler için SPSS paketi programı kullanılmış ve sonuçlar frekans – yüzde tablolarıyla gösterilmiştir. Tablolar Microsoft Word’de grafikler ise Microsoft Exel’de hazırlanarak sunulmuş ve yorumlanmıştır.

BÖLÜM –III BULGULAR

Tüketicilerin Jean kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yürütülen bu araştırmada elde edilen bulgular dört başlık altında ele alınmıştır.

Bu başlıklar;

• Araştırma kapsamına giren tüketiciler ile ilgili genel bulgular,

• Tüketicilerin Jean alımında dikkat ettikleri unsurların belirlenmesi ile ilgili bulgular,

• Tüketicilerin Jean tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi ile ilgili bulgular. • Tüketicilerin Jean kullanım özelliklerinin belirlenmesine yönelik bulgular, olarak belirlenmiştir.

3.1. Araştırma Kapsamına Giren Tüketiciler ile İlgili Genel Bulgular

Bu bölümde araştırma kapsamındaki tüketicilerle ilgili genel bulgulara yer verilmiştir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin yaş gruplarının dağılımı Grafik 1’de verilmiştir.

n=280

Grafik 1- Tüketicilerin Yaş Gruplarının Dağılımı

Grafik 1 incelendiğinde, araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin yaş gruplarına bakıldığında, %43’ünün 19-22 yaş arasında, %25’inin 23-26 yaş arasında, %13’ünün 27- 30 yaş arasında, %12’sinin 31-34 yaş arasında, %7’sinin 35 yaş ve üzeri olduğu görülmektedir. 19-22 43% 23-26 26% 27-30 13% 31-34 11% 35 ve üzeri 7% 19-22 23-26 27-30 31-34 35 ve üzeri

Bu veriler örneklemi oluşturan tüketicilerin çoğunluğunu 19-22 yaş arasındaki genç grubun oluşturduğunu ortaya koymakla beraber, her yaş grubundan tüketicinin araştırmada yer aldığı görülmektedir.

Araştırma kapsamına giren tüketicilerin mesleklerinin belirlenmesine yönelik bulgular Grafik 2’de sunulmuştur.

n=280

Grafik 2. Tüketicilerin Mesleklerinin Dağılımı

Grafik 2 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %48’inin işçi, %19’unun serbest meslek, %18’inin diğer seçeneği adı altında öğrenci, tekstilci, muhasebeci, kaynakçı, kaportacı, grafiker, işletmeci, yapı dekorasyon teknikeri, optisyen, bilgisayar donanımcısı, çiftçi, garson, esnaf, turizmci, bilgisayar-elektronik mesleklerine sahip oldukları, %10’unun memur, %5’inin ev hanımı olduğu tespit edilmiştir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin dağılımında en çok oranın %48 ile işçiler olduğu görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin eğitim durumlarının dağılımları Grafik 3’ te verilmiştir. Memur 10% İşçi 48% Ev Hanımı 5% Serbest Meslek 19% Diğer 18% Memur İşçi Ev Hanımı Serbest Meslek Diğer

n=280

Grafik 3-Tüketicilerin Eğitim Durumlarının Dağılımı

Grafik 3 incelendiğinde, araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin %34’ünün lise, %23 ünün ilkokul, %20’sinin üniversite, %19’unun ortaokul, %4’ünün master/doktora mezunu olduğu görülmektedir.

Ankete katılan tüketicilerin farklı eğitim düzeylerinde olduğu, her eğitim düzeyinden tüketicinin araştırmada yer aldığı ve en yüksek oranın %34 ile lise mezunu olduğu görülmektedir.

Tüketicilerin giyimleri arasında jean’e yer verme oranlarının dağılımı grafik 4’te verilmiştir.

n=280

Grafik 4- Tüketicilerin Giyimleri Arasında Jean’e Yer verme Oranının Dağılımı İlkokul 23% Ortaokul 19% Lise 34% Üniversite 20% Master/Doktora 4% İlkokul Ortaokul Lise Üniversite Master/Doktora Ara Sıra 31% Genellikle 50% Her zaman 19% Hiçbir zaman 0% Ara Sıra Genellikle Her zaman Hiçbir zaman

Grafik 4’te görüldüğü gibi araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %50’sinin genellikle Jean giysi tercih ettiği, %31’inin ara sıra, %19’unun giyimleri arasında Jean’e yer verdiği görülmektedir.

Grafikteki dağılımlara bakıldığında araştırma kapsamındaki tüm tüketicilerin jean giysileri kullandıkları görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin giyim tarzı tercihleriyle ilgili bulgular Tablo 2’de verilmiştir.

Tablo 2 – Tüketicilerin Giyim Tarzı Tercihleriyle ilgili Bulgular

Giysi Türleri f Yüzde(%)

Spor giyim tercih ediyor 104 37

Klasik giyim tercih ediyor 31 11

Hem spor hem klasik giyim tercih edebilir 145 52

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 2 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %52’sinin spor ve klasik giyim tarzı tercih ettikleri, %37’sinin spor giyim, %11’inin klasik giyim tarzını tercih ettikleri anlaşılmaktadır.

Ayrıca bulgulardan yola çıkarak araştırma kapsamındaki tüketicilerin yarısından fazlasının genel olarak yaşantılarında spor giyim tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Tüketicilerin klasik giyimde tanımladığı jean kıyafetlerinin dağılımı Tablo 3’de verilmiştir.

Tablo 3- Tüketicilerin Klasik Giyimde Tanımladığı Jean Kıyafetlerinin Dağılımı

Klasik Giyimde Tanımlanan Jean Giysi Türleri f Yüzde(%)

Ceket 53 19

Pantolon 16572 59

Etek 31 11

Diğer 1 0,3

Klasik giyimde jean kullanmam 30 10,77

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 3 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %59’unun klasik giyimde jean pantolon kullandığı, %19’unun jean ceket kullandığı, %11’inin jean etek kullandığı %10,7’sinin klasik giyimde jean kullanmadığı görülmektedir.

Yukarıdaki verilerden, klasik giyimde tüketimi en yüksek jean giysinin pantolon olduğu ve tüketicilerin %90’ının klasik giyimde jean kullandığı anlaşılmaktadır.

Araştırma kapsamına giren tüketicilerin spor giyimde tanımladığı jean kıyafetlerinin dağılımı Tablo 4’te verilmiştir.

Tablo 4- Tüketicilerin Spor Giyimde Tanımladığı Jean Kıyafetlerin Dağılımı Spor Giyimde Tanımlanan Jean Giysi Türleri f Yüzde(%)

Pantolon 219 78 Mont 36 13 Etek 10 3,5 Gömlek 12 4,5 Diğer 3 1 TOPLAM 280 100 n=280

Tablo 4 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %78’i spor giyimde Jean pantolon kullandığı, %13’ü mont, %4,5’ğu gömlek, %3,5’ğu etek, %1’i diğer Jean giyimlerini kullandığı görülmektedir.

Tüketicilerin spor giyimde %78 oranında Jean pantolon kullanmayı tercih ettikleri ve tamamının spor giyimde Jean kullandığı tespit edilmiştir.

3.2. Tüketicilerin Jean Alımında dikkat ettikleri Unsurların Belirlenmesi ile İlgili Bulgular

Bu bölümde araştırma kapsamındaki tüketicilerin Jean alımında dikkat ettikleri unsurların belirlenmesi ile ilgili bulgulara yer verilmiştir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin Jean giysi alırken dikkat ettiği hususların dağılımı Tablo 5’de verilmiştir.

Tablo 5- Tüketicilerin Jean Giysi Alırken Dikkat Ettiği Unsurların Dağılımı

Tercihler f Yüzde(%) Modaya uygunluğu 11 4 Bütçeme uygunluğu 77 27,5 Marka tercihi 30 10,7 Rahatlığı ve görünümü 90 32,1 Hepsi 72 25,7 TOPLAM 280 100 n=280

Tablo 5 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %32’1 i rahatlığı ve görünüşüne bakarak Jean giysi aldığı, %27,5’ğu bütçesine uygun Jean giysiler aldığını, %25’7’si modaya, bütçesine, markasına, rahatlığı ve görünüşüne uygun Jean giysi aldığını,

%10,7’si yalnızca marka Jean’ler aldığını, %4’ü ise modayı takip ederek Jean giysi aldıkları görülmektedir.

Tüketicilerin Jean giysi alırken ürünleri, ekonomik, estetik ve moda olarak değerlendirerek tüketim yaptıkları görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin Jean giysi tercihi yaparken önemli hususlarının dağılımı Tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6- Jean Giysi Tercihi Yaparken Önemli Hususların Dağılımı

Unsurlar f Yüzde(%)

Tanınmış markalı Jean’ler 72 26

Daha az tanınmış Jean’ler 30 11

Klasik modelli Jean’ler 65 23

Günün modasına uygun Jean’ler 113 40

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 6 incelendiğinde araştırma kapsamındaki tüketicilerin Jean giysi tercihlerinde, %40’ı markanın önemli olmadığı günün modasına uygun Jean’leri, %26’sı tanınmış marka Jean’leri, %23’ü marka tercihi yapmadan klasik modelli Jean’leri, %11’i daha az tanınmış marka Jean’lerin, tüketimlerinde önemli olduğu görülmektedir.

Ankete katılan tüketiciler için günün modasına uygun Jean’lerin markadan daha önemli olduğu belirlenmiştir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin tanınmış marka Jean’lerden beklentilerinin dağılımı Tablo 7’da verilmiştir.

Tablo 7- Tanınmış Marka Jean’lerden Beklentilerin Dağılımı

Beklentiler f Yüzde(%)

Uzun süre kullanılır olması 103 37,5

Renk atmalarının daha az veya hiç olmaması 37 13

Taşlama, yıpratma v.b. işlemlerde kaliteli görünüş 29 10

Markaların verdiği güvenceleri yerine getirme 57 20,5

Müşteri ihtiyaçlarına tam cevap vermeleri 54 19

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 7 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %37,5’ğu markalaşmış Jean’lerin daha uzun süre kullanılır olmasını beklemekte, %20,5’ğu markaların verdiği güvenceleri yerine getirmelerini, %19,u müşterilerin ihtiyaçlarına tam cevap vermelerini, %13’ü aldıkları Jean ürünlerinde renk atmalarının daha az veya hiç olmamasını bekledikleri, %10’u taşlama, yıpratma v.b. son işlemlerde daha kaliteli görünüm bekledikleri belirlenmiştir.

Tüketicilerin tanınmış markalardan öncelikle ürün kalitesi, daha sonra markaların verdiği güvenceleri yerine getirmelerini bekledikleri görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketilerin daha az tanınmış marka Jean’leri tercih etme nedenlerinin dağılımı Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8 – Daha Az Tanınmış Jean Markalarını Tercih Etme Nedenlerinin Dağılımı

Tercih Nedenleri f Yüzde(%)

Bütçeme uygun 128 46

Günün modasına uygun Jean’lere daha az ücret ödeyerek sahip olabiliyorum

67 24

Markalı Jean’lerden herhangi bir farkının olmadığını düşünüyorum

56 20

Daha çok sayıda sahip olabiliyorum 26 9

Diğer 3 1

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 8 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %46’sı bütçesine uygun olduğu için daha az tanınmış Jean tercih etmiş, %24’ü günün modasına uygun Jean giysilere daha az ücret ödeyerek sahip olabildiği için, %20’si markalı Jean’lerden herhangi bir farkının olmadığını düşündüğü için, %9’u daha çok sayıda sahip olabildiği için, daha az tanınmış Jean giysi tercih ettikleri görülmektedir.

Ankete katılan tüketicilerin %1’i diğer seçeneği adı altında markaya karşı oldukları için daha az tanınmış Jean’leri tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Tüketicilerin daha az tanınmış marka Jean’leri tercih etmelerinin temel nedeninin ekonomi olduğu görülmektedir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin yerli ile yabancı marka Jean’leri tüketim oranlarının dağılımı Tablo 9’de verilmiştir.

Tablo 9- Tüketicilerin Yerli ve Yabancı Marka Jean’ları Tüketim Oranlarının Dağılımı

Tercihler f Yüzde(%)

Yerli marka Jean’leri tercih ederim 76 27,5

Yabancı marka Jean’leri tercih ederim 26 9

Hem yerli marka hem yabancı marka Jean’ler kullanabilirim

178 63,5

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 9 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %63,5’ğu hem yerli marka hem de yabancı marka Jean giyimleri kullanabileceklerini, %27,5’ğu yerli marka Jean giyimleri tercih ettikleri, %9’unun yabancı marka Jean giyimlerini tercih ettikleri görülmektedir.

Tüketicilerin yerli ve yabancı marka tercihlerinde herhangi bir önceliklerinin olmadığı yerli ve yabancı marka jean giyimleri kullanabilecekleri anlaşılmaktadır.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin yerli marka ve yabancı marka Jean’ler arasındaki farkların dağılımı Tablo 10’da verilmiştir.

Tablo 10- Yerli Marka ve Yabancı Marka Jean’ler Arasındaki Farkların Dağılımı

Faktörler f Yüzde(%)

Yabancı markalar daha kaliteli 60 21

Yerli markalar daha kaliteli 26 9

Yerli markalar daha kaliteli ve daha hesaplı 30 11

Tek farkı fiyatları 112 40

Fark yok 52 19

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 10 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %40’ı yerli marka Jean’ler ile yabancı marka Jean’ler arasındaki tek farkın fiyat farkı olduğunu, %21’i yabancı markalı Jean’leri daha kaliteli bulduğunu, %11’i yerli markalı Jean’leri daha kaliteli ve hesaplı bulduklarını, %9’u yerli markalı Jean’leri daha kaliteli bulduklarını ifade etmişlerdir.

Ankete katılan tüketicilerin %19’u yerli markalı Jean’ler ile yabancı markalı Jean’ler arasında herhangi bir fark göremediklerini %40’ı tek farkın fiyat farkı olduğunu ifade ederek konuya ekonomik olarak bakıldığı, kaliteyi sorgulamadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Tüketicilerin yerli markalar ile yabancı markaları ekonomik açıdan değerlendirdikleri görülmektedir.

3.3. Tüketicilerin Jean Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi ile İlgili Bulgular

Bu bölümde araştırma kapsamındaki tüketicilerin jean tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi ile ilgili bulgulara yer verilmiştir.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin ilk jean kıyafetlerine sahip olma dönemlerinin belirlenmesine yönelik bulgular Tablo 11’de verilmiştir.

Tablo 11- Tüketicilerin İlk Jean Kıyafetlerine Sahip Olma Dönemlerinin Dağılımı

Dönemlerin Dağılımı f Yüzde(%)

Çocukluk döneminde 63 22,5 İlkokul zamanlarında 107 38 Ortaokul zamanlarında 107 38 Ortaokul zamanlarında 71 25 Lise zamanlarında 33 12 Üniversite yıllarında 6 2,9 TOPLAM 280 100 n=280

Tablo 11 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %38’i ilkokul dönemlerinde ilk jean kıyafetlerine sahip olduğu, %25’i ortaokul dönemlerinde, %22,5’ğu çocukluk dönemlerinde, %12’si lise dönemlerinde, %2,5’ğu üniversite dönemlerinde ilk jean kıyafetleri kullanmaya başladıkları görülmektedir.

Tüketicilerin jean kıyafetleri kullanma yaşının oldukça küçük olduğu, %60’ının çocukluklarından bu yana jean giysi türlerini kullandıkları anlaşılmaktadır.

Araştırma kapsamına giren tüketicilerin ilk jean kıyafetlerini alırken etkilendikleri faktörlerin dağılımı Tablo12’de verilmiştir.

Tablo 12- Tüketicilerin ilk Jean Kıyafetlerini Alırken Etkilendikleri Faktörlerin Dağılımı Faktörler f Yüzde(%) Aile 20 7 Çevre 63 22,5 Yayın organları 12 4 Ünlüler 8 3 Moda 27 10

Herhangi bir faktörden etkilenmedim 150 53,5

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo12 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %53’ü belirlenen herhangi bir faktörden etkilenmeden, kendi istekleriyle ilk Jean’lerini aldıkları, %25,5’ğu çevrelerinden etkilenerek, %10’u moda olmasından, %7’si ailesinden, %4’ü yayın organlarından, %3’ü ünlülerden etkilenerek ilk jean kıyafetlerini aldıkları görülmektedir.

Tüketicilerin jean kullanımlarında en çok etkilendikleri faktör %22,5 oranı ile çevre olduğu görülmektedir.

Araştırma kapsamına giren tüketicilerin jean’i sembolik olarak nasıl tanımladıklarının dağılımı Tablo 13’de verilmiştir.

Tablo 13- Tüketicilerin Jean’i, Sembolik Olarak Nasıl Tanımladıklarının Dağılımı Semboller f Yüzde(%) Özgürlük 43 15 Modern hayat 56 20 Gençlik 48 17 Rahatlık 104 37

Sembolik olarak bir şey ifade etmez 29 11

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 13 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %37’si için rahatlığı, %20’si için özgürlüğü %17’si için gençliği sembolize ederken %11’i için jean’in sembolik olarak herhangi bir şey ifade etmediği görülmektedir.

Ankete katılan tüketicilerin %89’u jean’e farklı anlamlar yükleyerek jean kullanmaktadırlar.

Araştırma kapsamına giren tüketicilerin jean tercih etme nedenlerinin dağılımı Tablo 14’de verilmiştir.

Tablo 14- Tüketicilerden Jean Tercih Etme Nedenlerinin Dağılımı

Tercih Nedenleri f Yüzde(%)

Kullanımının rahat olması 65 23

Dayanıklı olup uzun süre kullanılır olması 28 10

Temizliği ve bakımının kolay olması 20 7

Giyim zevkine hitap etmesi 67 24

Moda olması 6 2

Hepsi 94 34

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 14 incelendiğinde araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %34’ü kullanımının rahat olması, dayanıklı olup uzun süre kullanılabilir olması, giyim zevklerine hitap etmesi, moda olması nedenleriyle jean giyimleri kullanmayı tercih ederken, %24’ü sadece giyim zevklerine hitap ettiği için, %23’ü kullanımının rahat olması nedeniyle, %10’u dayanıklı olup uzun süre kullanılır olması nedeniyle, %7’si temizliği ve bakımının kolaylığı, %2’si moda olması nedeniyle jean kıyafetleri tercih etmektedirler.

Tüketicilerin jean tercih etme nedenleri farklılık göstermekle beraber, birinci derecede giyim zevklerine hitap etmesi ve kullanımının rahat olmasının önem taşıdığı anlaşılmaktadır.

Araştırma kapsamındaki tüketicilerin alışverişlerinde jean mağazalarına uğrama sıklığının dağılımı Tablo 15’te verilmiştir.

Tablo 15- Tüketicilerin Alışverişlerinde Jean Mağazalarına Uğrama Sıklığının Dağılımı

Jean Mağazalarına Uğrama Sıklığı f Yüzde(%)

Öncelikle Jean mağazalarına giderim 62 22,2

Diğer giyim mağazaları ile aynı oranda bu mağazaları takip ederim

43 15,3

Benim için Herhangi bir önceliği yoktur 49 17,5

Yalnız ihtiyacım Olduğu Zaman Giderim 126 45

TOPLAM 280 100

n=280

Tablo 15 incelendiğinde, araştırma kapsamındaki 280 tüketicinin, %45’i yalnızca jean alacağı zaman bu tür mağazalara gittiğini, %22,2’si jean mağazalarına öncelik verdiğini ve öncelikle jean mağazalarına gittiğini, %12,5’ğu için jean mağazalarının herhangi bir önceliğinin olmadığını, %15,3’ü diğer giyim mağazaları ile aynı oranda bu

Benzer Belgeler