• Sonuç bulunamadı

3.3. Farklı Ülkelerdeki Bankalarda Faaliyet Bölümleri ve Uygulamaları

3.3.1. Amerika Birleşik Devletleri

3.3.1.1. JP Morgan Chase Bank

JP Morgan Chase Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski finansal kurumlarından biridir. 200 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. 1799 yılında J.P. Morgan grubunda ki en eski şirket olan The Manhattan Company faaliyete başlamıştır. 1824 yılında The Chemical Bank kuruldu. 1848’te Chase Manhattan bankasının öncüsü Waterbury Bank açıldı. J.Pierpont Morgan ve Philedalphia bankacı Anthony Drexel, 1871 yılında New York’ta Drexel Morgan & Co adlı özel bir ticaret bankacılığı ortaklığı kurdu. 1895 yılında adı J.P Morgan & Co. Olarak değiştirildi. Chase National Bank, 1955’te The Bank of Manhattan Company ile birleşerek Chase Manhattan Bank’ı kurdu. Chase, 1920’lerden itibaren ABD bankasının ilk Rus varlığı olan Moskova’da bir temsilcilik bürosu açtı. 2000 yılında J.P. Morgan, The Chase Manhattan Corporation ile birleşerek J.P. Morgan Chase & Co. Adını aldı. Şirket toplam mal varlığı açısından Amerika’nın en büyük, dünyanın altıncı büyük bankasıdır. Şirketin merkezi New York’tadır.

J.P. Morgan Chase Bank, İstanbul’da merkez şubesi ile yatırım bankacılığı, hazine hizmetleri ve yatırımcı hizmetleri, kurumsal ve yatırım bankacılığı hizmetleri sunmaktadır.

Chase Bank’ın mottosu “Ömür boyu ilişkiler” şeklindedir. JP Morgan Chase bank bankacılık faaliyetlerini iki ana bölüme ve dört alt gruba ayırmıştır. Ana bölümler; Bireysel Bankacılık ve Toptan Bankacılıktır. Bireysel Bankacılık; Bireysel ve Topluluk Bankacılığı, Toptan Bankacılık ise Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı, Ticari Bankacılık ve Varlık Portföy Yönetimi (ağırlıklı olarak Varlık Yönetimi) olarak alt gruplara ayrılmaktadır. Bunlara ek olarak Kurumsal segment bulunmaktadır.

Bireysel ve Topluluk Bankacılığı: Bireysel ve Topluluk bankacılığı; banka şubeleri, ATM’ler, internet, mobil ve telefon bankacılığı aracılığıyla bireylere ve işletmelere hizmetler sunmaktadır. İş kolu; bireysel ve işletme bankacılığı, ipotek bankacılığı (ipotek üretimi, ipotek hizmeti ve gayrimenkul portföyleri dahil) ve kart hizmetleri olarak üçe ayrılmaktadır. Bireysel ve İşletme bankacılığı; kredi kartları, hesap işlemleri, araba kredisi, mortgage kredileri, ev masrafları kredisi, yatırım danışmanlığı, tüketicilere mevduat ve yatırım ürünleri ve hizmetleri, küçük işletmeler için hesap işlemleri, ticari kart, kredi, mevduat ve nakit yönetimi ve ödeme çözümleri sunar. İpotek bankacılığı; ipotek yaratma ve hizmet faaliyetlerinin yanı sıra konut ipotekleri ve konut kredisi içeren organizasyonu bulunmaktadır. Kart hizmetleri ise, ticari çözümler ve otomatik kartlar ile tüketicilere ve küçük işletmelere kredi kartları sunmaktadır.

Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı: İş kolu; bankacılık, piyasa ve yatırımcı hizmetleri adı altında iki ana faaliyeti bulunmaktadır. Bankacılık bölümü; kurumsal strateji ve yapı konusunda danışmanlık, öz sermaye ve borç piyasalarında sermaye artırımı ve kredi yaratma ve sendikasyon da dahil olmak üzere tüm önemli sermaye piyasalarında kapsamlı bir yatırım bankacılığı ürünleri ve hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca bölüm, nakit yönetimi ve likidite çözümlerinden oluşan işlem hizmetleri sağlayan hazine hizmetleri de içermektedir. Piyasa ve yatırımcı hizmetleri bölümü ise nakit işlemler ve türev ürünler de küresel bir piyasa yapıcısıdır ve aynı zamanda gelişmiş risk yönetimi teknikleri, brokerlik ve araştırma da sunmaktadır. Piyasa ve yatırımcı hizmetleri arasında, menkul kıymet hizmetleri, saklama ve fon işlemleri ve yönetimi, varlık yönetimi, sigorta şirketleri ve kamu özel yatırım fonları için kredi sağlayan küresel bir saklama hizmeti de sunmaktadır.

Ticari Bankacılık: Ticari bankacılık bölümü son yıl cirosu 20 milyon Amerikan Doları ile 2 milyar Amerikan Doları arasında olan şirketler, belediyeler, finansal kurumlar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere ABD ve ABD’deki çok uluslu müşterilere

kapsamlı sanayi bilgisi, yerel uzmanlık ve özel hizmetler sunmaktadır. Buna ek olarak, Ticari bankacılık, gayrimenkul yatırımcılarına ve sahiplerine finansman sağlamaktadır. İş kolu, müşterilerin yurtiçi ve yurt dışı finansal ihtiyaçlarını karşılamak için borç verme, hazine hizmetleri, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi gibi kapsamlı finans çözümleri sunmaktadır. Varlık ve Servet Yönetimi: 2.5 milyon Amerikan Doları varlığa sahip müşterilere varlık ve servet yönetimi hizmeti sunmaktadır. Varlık ve servet yönetimi müşterileri arasında, dünyanın birçok pazarındaki kurumlar, yüksek net değerli bireyler ve perakende yatırımcılar bulunmaktadır. Varlık ve servet yönetimi; hisse senetleri, sabit getirili alternatifler ve para piyasası fonları dahil olmak üzere yatırım yönetimi sunmaktadır. Aynı zamanda geniş bir müşteri yelpazesi ile yatırım ihtiyaçları için çözümler sunan çok varlıklı yatırım yönetimi sunar. Ayrıca emanet ürünleri ve hizmetleri, aracılık ve gayrimenkuller, krediler, ipotek ve mevduat da dahil olmak üzere bankacılık hizmetleri sunmaktadır. Varlık ve servet yönetiminin müşteri varlıklarının çoğu aktif olarak yönetilen portföylerdir.

Varlık yönetimi; emeklilik işlemleri, varlık-borç yönetimi ve aktif risk-bütçelendirme stratejileri de dahil olmak üzere kapsamlı yatırım hizmetleri sunmaktadır.

Servet Yönetimi ise yatırım yönetimi, sermaye piyasaları ve risk yönetimi, vergi ve emlak planlaması, bankacılık hizmetleri, borç verme ve özel servet danışmanlık hizmetleri de dahil olmak üzere yatırım tavsiyesi ve servet yönetimi sunmaktadır.

Varlık ve Servet Yönetiminin müşteri segmentleri aşağıdaki gibidir:

 Özel bankacılık müşterileri; dünya çapında yüksek ve ultra yüksek varlıklı bireyleri, aileleri, para yöneticilerini, işletme sahiplerini ve dünya çapındaki küçük şirketleri içerir.

 Kurumsal müşteriler; hem kurumsal hem de kamu kurumları, vakıflar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve dünya çapındaki hükümetleri içerir.

 Perakende müşteriler ise finansal aracılar ve bireysel yatırımcıları içermektedir. Kurumsal Segment: Kurumsal segment; hazine ve yatırım merkezi olarak yönetilen kurumsal personel birimleri içeren şirketlerden oluşmaktadır. Hazine ve yatırım merkezi,

raporlamak ve yönetmekten sorumludur. Kurumsal teknoloji; hukuk, uyum, finans, insan kaynakları, iç denetim, risk yönetimi, gözetim ve kontrol, kurumsal sorumluluk ve diğer çeşitli kurumsal gruplar içermektedir.

Benzer Belgeler