• Sonuç bulunamadı

istasyonları ile fayın hareketi doğrudan ölçülebilecek.”

Belgede BİLİM, TEKNOLOJİ ve TOPLUM (sayfa 52-56)

Prof. dr. Ziyadin Çakır

doç. dr. Sinan Özeren Prof. dr. Namık Çağatay

mutluluğunu yaşıyorum.

Öncelikle ilk görev dönemimde ve seçim sürecinde desteğini esirgemeyen tüm akademik - idari personelimize, me-zunlarımıza ve öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Her zaman taşıdığım yüksek sorumluluk hissiyle ve hayatımdaki en önemli değerlerden biri kabul ettiğim İTÜ’ye hizmet etmenin mutluluğuyla çalış-mayı sürdüreceğimi, tüm mensuplarımızın bilmesini isterim.

Üniversitemizin farklı ihtiyaçlarını kate-goriler halinde ele alarak ve kaynak ana-lizlerini yaparak, önümüzdeki 4 yıl için, büyük bir heyecanla, sayısız proje oluştur-duk. Belirlediğimiz hedefler, 250. yılına ha-zırlanan üniversitemiz için stratejik açıdan büyük önem taşıyor.

'Ar-Ge’ye ayrılan kaynağın artırılmasına ve araştırma üniversitesi niteliğimizin güç-lendirilmesine yönelik yapısal ve finansal düzenlemeler' başlıca çalışma konularımız arasında yer alıyor. Mezunlarımızla

ilişkile-R

ektörlük seçimlerinin ilk ayağı ola-rak 12 Temmuz’da üniversitemizde yapılan seçimde İTÜ Rektörlüğüne ikinci kez adaylığını koyan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, geçerli 952 oyun 379’unu alarak ilk sırada yer almıştı.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi uyarınca yürütülen süre-cin sonunda, Cumhurbaşkanının imzasıyla Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, 2016-2020 dönemi için ikinci kez “İstanbul Tek-nik Üniversitesi Rektörü” olarak atanmıştır. Rektörümüze görevindeki yeni döne-minde başarılar dileriz. Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ikinci görev dönemiyle ilgili me-sajı ise şöyle:

"Üniversitemizin değerli akademis-yenleri, idari personeli ve sevgili öğren-cilerim,

12 Ağustos 2016 itibariyle, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü görevini yeniden üstlenmenin büyük gururunu ve

rimizin daha üretken bir zemine taşınması ve İTÜ’nün gelenek-gelecek bağını sağ-lamlaştıran bir üniversite olması da özellik-le önemsediğimiz hedefözellik-ler arasında bulu-nuyor. 'Akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin konforu için fiziki iyileştir-melerin sürmesi, teknokentimizin hem ulu-sal hem de uluslararası çerçevede giderek güçlenmesi ve üniversitemizin eğitim ka-litesinin daha da yükseltilmesi' amacıyla çalışacağımız önümüzdeki dönem; İTÜ’de başlayan değişimin pozitif sonuçlarını faz-lasıyla göreceğimiz yıllar olacak.

'İTÜ’nün gelişimi, İTÜ’lülerin faydası' temeline dayanan yönetim prensibimizin süreceği yeni dönemde de üniversitemizin tüm bileşenlerinin sağlayacağı katkı saye-sinde, öncü ve örnek işler gerçekleştirme yolunda birçok adım atacağımıza inanıyo-rum. Birlikte gerçekleştireceğimiz projeler için tazelenen heyecanımla, bu onurlu gö-revi tekrar üstlenmekten kıvanç duyuyor; Teknik Üniversite adına büyük başarılara vesile olmasını temenni ediyorum.

Tüm mensuplarımızı, içten sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”

İkinci defa Rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya İTÜ Vakfı Der-gisi olarak başarılar diliyoruz.

Rektör yardımcıları ve Genel Sekreter atamaları

İTÜ’de yapılan seçimlerle başlayan, YÖK değerlendirmesiyle devam eden ve Cum-hurbaşkanımızın onayıyla tamamlanan rek-törlük seçim sürecinin ardından, 2547 Sayı-lı Kanun’un 13. maddesi uyarınca, “Rektör Yardımcısı” görevine atanan isimler de belli oldu. Bu göreve; İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Kındap, Uçak ve Uzay Bilimleri Fa-kültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özkol ve Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğ-lu getirildi.

Bu atamalarla eş zamanlı olarak “Genel Sekreter” görevine İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan atandı. Atanan öğretim üyelerine yeni görevle-rinde başarılar diliyoruz.

İTÜ'

d

EN H

a

BERLER

Prof. Dr. Mehmet Karaca

Yeniden İTÜ Rektörü

ma tarihi, Türk sineması, futbol, basketbol, voleybol ve Amerikan futbolu başta olmak üzere birçok spor dalı, gastronomi ve mü-zik yer almaktadır. Klasik Türk Müziği, caz ve eklektik müzikle özellikle ilgilenen Kara-ca 500 plak ve 500’ü aşkın CD’nin yer aldı-ğı kişisel müzik koleksiyonuna sahiptir. Evli ve 2 kız çocuk babasıdır. Ayrıca İTÜ’deki yapı işleri, bilimsel araştırma projeleri ve döner sermayeyle ilgili konular doğrudan Rektöre bağlıdır.

Rektör yardımcısı

Prof. dr. ali Fuat aydın

Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, 1967 yılında İstan-bul’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’ne bağ-lı Çevre Mühendisliği Bölümü’nde; lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ta-mamladı. Doktora sonrası çalışmalarına ise

Rektör

Prof. dr. Mehmet Karaca

1959 yılında İstanbul’da doğan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, lisans ve yüksek lisans öğrenimini İTÜ Meteoroloji Mühen-disliği Bölümü’nde tamamladı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek M. Sc. University of California Los Angeles (UCLA) - Atmosfer ve Okyanus Bilimleri Bölümü’nde ikinci kez yüksek lisans me-zunu oldu ve sonrasında ise doktora öğre-nimini de başarıyla bitirdi. Sonraki süreçte İTÜ’ye dönerek akademik hayatına devam etti ve bunun yanında idarî görevler de üstlendi. 1993-1995 yılları arasında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı 2001-2004 yılları arasında aynı kurumun müdürlüğünü yapan Karaca, 2001-2002 yılları arasında Avrasya Yer Bilimleri Ensti-tüsü Müdür Yardımcılığı ve İTÜ Araştırma Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürüttü. 2008-2010 yılları arasında Rektör yardımcılığı, 2009-2010 yılları arasında ise bir yıl boyunca İTÜ KKTC Kurucu Rektörü oldu. 2012 yılında İTÜ Rektörü olarak ata-nan Karaca’nın başlıca araştırma alanları: atmosfer ve okyanus modellemesi, küre-sel ve bölgeküre-sel iklim değişimi, acil durum ve afet yönetimi, hava kirliliği ve kalitesi ile şehir iklimidir. Amerikan Jeofizik Birli-ği, Amerikan Meteoroloji Cemiyeti, Ulusal Coğrafya Derneği (ABD) ve Doğal Hayatı Koruma Derneği gibi ulusal ve uluslararası organizasyonların üyesidir. Akademik araş-tırmaları ve idarî görevlerinden artan za-manlarda başta müzik olmak üzere birçok farklı sanat dalı ve spor aktiviteleriyle ilgile-nen Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın kişisel ilgi alanları arasında; dünya sineması ve

sine-2004-2005 yılları arasında Newcastle Üni-versitesi’nde devam etti. Başlıca araştırma konuları; endüstriyel atık suların havasız ve havalı arıtımı, deniz deşarj sistemleri, su temini ve atık suların uzaklaştırılması, çev-resel altyapı ve yönetiminde coğrafi bilgi sistemi uygulamaları ve çevresel etki de-ğerlendirmesi olan Aydın’ın günlük hayat-taki hobileri arasında; masa tenisi, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, sinema ve tiyat-roya olan ilgisinin yanı sıra; havacılıkla ilgili nesneler üzerine koleksiyonerliği de yer alıyor. Ali Fuat Aydın evlidir ve iki çocuk ba-basıdır. Rektör yardımcısı olarak İTÜ’deki görev alanı; eğitim, stratejik plan, iş sağlığı ve güvenliği konularını kapsamaktadır.

Rektör yardımcısı

Prof. dr. İbrahim Özkol

Prof. Dr. İbrahim Özkol, 1962 yılında İz-mir'de doğdu. İTÜ Uçak ve Uzay Mühen-disliği Fakültesi Uçak MühenMühen-disliği Bölü-mü’nde lisans eğitimine başlayan Özkol, yüksek lisans ve doktora öğrenimini de yine aynı bölümde tamamladı. Akademik kariyerine, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından İspanya'da "CASA-3000" ve "CN-235" projeleri için görevlendirilme-si nedeniyle, 1992-1993 yılları arasında geçen 15 aylık süre boyunca ara verdi. 1996 yılında geri dönerek akademik ka-riyerine devam etti ve 2005 yılında “profe-sör” unvanını aldı. İbrahim Özkol, Rektör Yardımcılığı görevinin yanı sıra, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühen-disliği Bölümü’ndeki öğretim üyeliği göre-vini de sürdürmektedir. SSM ve TÜBİTAK

2014 yılında “profesör” unvanını aldı. Geçmişte profesyonel olarak basketbol oynayan Kindap’ın diğer ilgi alanları; bi-sikletle yolculuk, doğa sporları, resim, moda ve klasik müzik olarak sıralanıyor. Rektör yardımcısı olarak İTÜ’de; sağlık, kültür ve sporla ilgili çalışmalar, idarî ve mali işler ile personelle ilgili süreçlerden sorumludur.

Rektör yardımcısı

Prof. dr. Telem Gök Sadıkoğlu

Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, 1970 yı-lında Denizli’de doğdu. 1992 yıyı-lında İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimini, aynı bölümde 1994 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1999’da doktor unvanını aldı. Lisans döneminde; 1990 ve 1991’in yaz aylarında Liberec Teknik Üniversitesi’ndeki staj çalışma-ları dolayısıyla Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Sadıkoğlu, 1996 yılında dok-tora deneysel çalışmaları için yine aynı üniversitede bulundu. Teknik tekstiller, nonwoven tekstiller, tekstil takviyeli kom-pozitler, tıbbî tekstiller, elektrospinning ve yapay dokular konuları üzerine çalış-malarını sürdüren Telem Gök Sadıkoğlu, 1993-1999 yılları arasında İTÜ Makina Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’n-de “araştırma görevlisi” olarak başladığı kariyerinde; 1999’da “yardımcı doçent”, 2006’da “doçent” ve 2011’de ise “profe-sör” unvanını aldı. Çiçek tasarımı, sofra tasarımı, takı tasarımı, mekan tasarımı, moda, bahçecilik, su sporları, kış spor-ları, sağlıklı yaşam egzersizleri, yoga, destekli birçok projede yürütücü ve

araş-tırmacı olarak çalışmaktadır. Özkol ayrıca, 2013’te Türkiye’deki üniversitelerde ilk kurulan İTÜ Hava Taşımacılığı Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın kurucusu-dur. Akademik çalışmalarından arta ka-lan zamanda; spor, ucu açık matematik problemleri çözmek, kent yaşamından uzakta doğa yürüyüşleri yapmakla ilgi-lenen Aydın, evlidir ve iki çocuk baba-sıdır. Rektör yardımcısı olarak İTÜ’de; lojmanlar, personel servisleri, kütüphane ve bilgi-işlem konularından sorumludur.

Rektör yardımcısı

Prof. dr. Tayfun Kındap

Prof. Dr. Tayfun Kındap, 1970 yılında An-kara’da doğdu. 1992 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğiti-mini tamamlayan Kındap, aynı bölüm-de yüksek lisans öğrenimini bitirdi ve ardından doktorasını Yer Bilimleri Ens-titüsü’nde tamamladı. 2003-2004 yılları arasında California Üniversitesi - Davis (UCD) Atmosferik Bilimler Bölümü ve Georgia Teknoloji Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde konuk öğre-tim üyesi olarak yer alan Tayfun Kındap, doktora sonrası çalışmalarına ise 2007-2008 yılları arasında, Rutgers Üniversi-tesi’nde (The State University of New Jersey) devam ederek; atmosferik mo-delleme, iklim değişimi ve hava kalitesi konuları üzerine odaklandı. Bu süreçte Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde gö-rev yapan Kındap, 2009’da “doçent”,

kara kalem resim ve bitki illüstrasyo-nundan oluşan çok sayıda ilgi alanına zaman ayıran Sadıkoğlu evlidir ve iki çocuk annesidir. Rektör yardımcısı ola-rak; İletişim ve Pazarlama Direktörlüğü ile Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürlü-ğü’nden sorumludur.

İTÜ Genel Sekreteri

Prof. dr. Mustafa Sait yazgan

Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, 1967 yılın-da Şanlıurfa’yılın-da doğdu. Lisans öğrenimi-ni Dicle Üöğrenimi-niversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamlayan Yazgan, yüksek lisansını ise Harran Üniversitesi Çevre Mühendis-liği Bölümü’nde hazırladığı “Bitki Koru-ma İlaçlarının Çevre Üzerindeki Etkileri” başlıklı teziyle yaptı. Ardından doktora öğrenimine başlayan Yazgan, bu aşa-mayı da aynı konu üzerinde olmak üzere, İTÜ Çevre Mühendisliği Doktora Progra-mı’nda tamamladı. Akademik kariyeri-ne İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak başlayan Yaz-gan, doktora mezuniyetinin ardından 2003-2004 yılları arasında Newcastle Üniversitesi’nde doktora sonrası çalış-malarda bulundu. Sonrasında yine İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nde çalış-malarına devam eden Yazgan sırasıy-la; 2005’te “yardımcı doçent”, 2008’de “doçent”, 2015’te ise “profesör” unvanı-nı aldı. Akademik çalışmaların yaunvanı-nında günlük hayatında; amatör fotoğrafçılık, insansız hava araçları (İHA) uçuşları ve doğa yürüyüşleriyle ilgilenen Yazgan ev-lidir ve iki çocuk babasıdır.

Büyükdede, savuma-uzay ve uçak sanayisi için üretilecek parçaların tamamen yerli olma-sı amacıyla çalışacaklarını, bunu başarmak için gereken potansiyelin Türkiye’de fazlasıyla olduğunu belirtti.

Rektör Yardımcısı ve İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İb-rahim Özkol ise ülkemizin en büyük hedef-lerinden olan havacılıkta yerli üretim strate-jisini İTÜ’den başlatmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu buluşmada ortaya konulan modelin, yüzde yüz yerli savunma sanayii için son derece önemli olduğunu vur-gulayan Özkol, bu modelin bundan sonraki İstanbul Teknik Üniversitesi, savunma

sa-nayisinde de köklü birikimi ile “Yüzde 100 yer-li savunma sanayisi” hedefi için çalışmalara başladı. İTÜ’nün ev sahipliği yaptığı TUSAŞ - SAHA İstanbul Buluşması’nda, TAİ (Türk Ha-vacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) ve SAHA İstan-bul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelen-mesi Derneği) üye sanayicileri bir araya geldi ve önemli görüş alışverişlerinde bulundular. Zirvede kararlaştırılan projeyle, Kuzey Marma-ra bölgesinde yer alan firmaların savunma ve uzay sanayiine parça üretmesi hedefleniyor.

Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen zir-vede konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Kara-ca, insana yatırım yapan Teknik Üniversite’nin gelecek nesillerle iş birliği yapmaya hazır olduğunu ve bu zirvenin de konunun tarafları için önemli bir zemin oluşturduğunu belirtti. Rektör, başta 1773’te “Mühendishane-i Bahr-i Hümayun” adıyla ve savunma sanayii ama-cıyla kurulan İTÜ olmak üzere, İstanbul’daki üniversitelerin, Ar-Ge deneyimleriyle tama-men yerli savunma sanayiinin oluşturulması-na önemli katkılar yapacağını söyledi.

SAHA Yönetim Kurulu Başkanı ve İTÜ mezunu Hasan Büyükdede, yerli üretim uçak hedefini gerçekleştirmenin hem kendisini ye-tiştiren akademisyenlere hem de Türkiye’ye karşı bir sorumluluk olduğu söyledi. Yüzde yüz yerli silahların, uçakların, nükleer ve her türlü alt sistemlerin üretilmesinin gerekliliğine değinen Büyükdede, Kuzey Marmara olarak buna hazır olduklarını da kaydetti. TAİ, İTÜ ve firmalar arasında köprü olacaklarını belirten

çalışmalarda da yol gösterici olacağını söz-lerine ekledi.

THY Genel Müdür Yardımcısı Halil Tokel de zirveye konuşmacı olarak katıldı. Tamamen yerli üretim savunma sanayii için ülkemizin tüm imkânları kullanmasının önemine işaret eden Tokel, bu yolda en çok ihtiyaç duyulan noktanın taraflar arasında eş güdüm sağlan-ması olduğunu, bu eş güdümün de SAHA ve TAİ gibi kümelenmelerle kurulabileceğini be-lirtti. Böylece zaman ve sertifikasyon gibi kısıt-lamaların da üstesinden gelinebileceğini ak-taran Tokel, hedeflere ulaşılması durumunda 2023’e kadar yılda 500 milyon liralık bir büt-çenin yurt içinde tutulabileceğinin altını çizdi. Çalışma neleri hedefliyor?

Kuzey Marmara’da yer alan şirketlerin, savun-ma ve uzay sanayisine yönlendirilmesi asavun-maç- amaç-lanan projeyle, tamamıyla yerli üretim bir sa-vunma sanayiine ulaşılması hedefleniyor. 380 şirketin yer aldığı çalışma kapsamında; uçak, helikopter, insansız hava araçları ve uydu alt sistemlerinin üretiminde İstanbul merkezli firmaların daha etkili olmasına dönük bir yol izlenmesi öngörülüyor.

Tek tek parça üretiminden sistem yakla-şımına geçilmesini sağlayacak çalışmanın temeli, TAİ’nin mevcut ihtiyacını tanımlaması ve yerli firmaların da bu ihtiyacı karşılaması-na dayanıyor. Proje kapsamında firmaların hangi alt sistemlerin üretip hangilerini üre-temeyeceği belirlenecek ve buna göre bir rota izlenecek. Bütün bileşenler üretilebilir hale gelindiğinde ise alt sistemin bütün ola-rak projelendirilip yerli olaola-rak üretilmesi talep edilecek.

Yüzde 100 Yerli Savunma Yolunda

Belgede BİLİM, TEKNOLOJİ ve TOPLUM (sayfa 52-56)

Benzer Belgeler