• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SANAT VE MESLEK

3.4. İSMEK’in Eğitim Dışı Diğer Faaliyetleri

İSMEK’te yürütülen ücretsiz sanat ve meslek eğitimleri yanında, eğitim sürecini destekleyici ve tamamlayıcı mahiyette faaliyetler de bulunmaktadır. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmetler; sergi ve fuarlar, seminerler, yayınlar, kursiyer eserleri satışı, yarışmalar, atölyeler şeklindedir. İSMEK’in ana faaliyet alanı olan eğitimlerin dışındaki bu tür çalışmalar da yetişkin eğitimi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Satış ve Sergi Merkezleri ile Atölye ve Uygulama Merkezleri daha önce anlatıldığı için diğer başlıkların burada anlatımı yeterli olacaktır.

Sergi ve Fuarlar:

İSMEK’i içerisinde bulunduğu topluma doğru ve etkili bir şekilde tanıtmak için İSMEK yöneticileri sergileri önemli bir tanıtım aracı olarak değerlendirmektedir. Kursiyerlerin yıl boyunca ürettikleri “el emeği göz nuru” ürünler, düzenlenen sergilerle görücüye çıkmakta, takdir ve beğeni toplamakta, dileyenler için satış imkanı sağlanmaktadır. İSMEK yıl içinde çeşitli konulu sergiler gerçekleştirmekte, dönem sonunda ise yerel sergiler ve genel sergi düzenlemektedir (İSMEK, ismekkatalogweb, 23.09.2009). Her yıl Mayıs-Haziran aylarında, kurs merkezlerinin bulundukları ilçelerde yerel sergiler gerçekleştirilmektedir. Zaman zaman İSMEK, belli konu etrafında ortaya konulan ürünlerle konulu sergiler tertip etmektedir. Her eğitim döneminin sonunda ise kursiyerlerin yıl boyunca ürettikleri ve yerel sergilerle ortaya koydukları ürünlerden seçilen eserlerle Genel Sergi açılmaktadır (Erol, 2007: 77). Son olarak İSMEK, 12. Genel Sergi ve Festivali’ni, 6-14 Haziran 2009’da Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirmiştir. 230 bin kursiyerin seçme eserlerinden oluşan dünyanın en büyük el sanatları sergisi, çeşitli kültür merkezlerinde sergi sürecince gerçekleştirilen müzik dinletileri ile festival havasında gerçekleştirilmiştir (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009). Bundan öncekilere göre daha uzun tutulan sergi süresi, İSMEK’in İstanbul halkına tanıtımında büyük rol oynamıştır. Bununla birlikte İSMEK gerçekleştirdiği sempozyumlar süresince sergiler açmakta bu sayede

görmeleri sağlanmış olmaktadır. “Kadim Şehirlerde Geleneksel El Sanatları ve Yerel Yönetimlerin Katkıları”, “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” sempozyum ve sergileri verilebilecek örneklerdir (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009). Ayrıca İSMEK, insanlara toplu olarak ulaşabileceği alanlarda, Alışveriş Merkezlerinde de yıl içerisinde çeşitli sergiler açmaktadır.

İSMEK, eğitim ve sanat alanındaki başarılı çalışmalarını duyurmak. Kursiyerlere satış kanalları oluşturarak aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamak, ülkemizin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının en güzel örneklerini gözler önüne sererek kültürümüzü tanıtmak vb. amaçlarla yurt içinde ve yurt dışında çeşitli fuarlara da katılım sağlamaktadır (İSMEK, ismekkatalogweb, 23.09.2009). Yurt içinde moda fuarlarına, yurt dışında ise “Berlin Import Shop” hediyelik eşya fuarı, Milano’daki MACEF Tasarım Fuarı, Abu Dhabi Yeni Dünya Tasarımları Fuarı, Paris Kültürel El Sanatları Fuarı, 15. Dünya Önde Gelen Şehirler Konferansı’na katılmıştır. Uluslararası fuarlar sayesinde İSMEK tüm dünyaya tanıtım yaparken kursiyerleri için çeşitli iş bağlantıları da kurmaktadır (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009). İSMEK’in gelecekle ilgili hedefleri arasında “yurt dışında Geleneksel El Sanatları sergileri açarak uluslararası arenada tanıtılmasını ve pazarlamasını sağlamak” (Doğan, 2008: 103) da bulunmaktadır. Bu hedef aynı zamanda İSMEK’e sergi düzenleme konusunda uluslararası bir tecrübe kazandıracaktır.

Sempozyum, Panel, Konferans ve Yarışmalar:

İSMEK, faaliyet alanlarındaki akademik gelişmeleri takip edebilmek, bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla yakın işbirliği gerçekleştirebilmek, hizmet kalitesini vb. gayelerle yetişkin eğitimi ve el sanatları alanlarında çeşitli sempozyumlar düzenlemektedir. Sempozyumda sunulan bildiriler, katılımcılardan edinilen özgün biçimleriyle derlenerek kitap olarak yayınlanmaktadır. Ayrıca muhtelif konularda panel ve konferanslar gerçekleştirmektedir (İSMEK, ismekkatalogweb, 23.09.2009). Şimdiye kadar Türk Kitap Sanatları, El Sanatları ve Yetişkin Eğitimi Sempozyumları düzenlenmiştir (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009). Bu sempozyumlar yetişkin eğitimi yapan kurumlar arasında bilgi ve deneyimlerin paylaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. İSMEK hedefleri arasında “ulusal ve uluslararası el sanatları sempozyumu düzenlemek” ve “yetişkin eğitimi sempozyumu tertip etmek” (Doğan,

2008: 103) de bulunmaktadır. Zaten gerçekleştirmeye başladığı bu hedefleri, ileri ki yıllarda İSMEK’in artırması beklenmektedir.

İSMEK, kamuoyunda ilgi duyulan konularda kursiyerlere ve halka yönelik seminerler vererek eğitimlerini desteklemektedir. Bu seminerler sayesinde katılımcılara, güncel, sosyal, kültürel vb. konularda, hayata hazırlayıcı, motive edici, kenti tanıtıcı, yaşam standartlarını yükseltici faydalar sağlanmaktadır (Erol, 2007: 76). Seminerler iki şekilde düzenlenmektedir.

Kursiyerlere Dönük Seminerler

Bu seminerler içe dönük seminerlerdir. Seminerci kurs merkezlerini dolaşarak konusunu anlatır.

Halka Açık Seminerler

Halka açık mekanlarda (salon, okul, kültür merkezi) yapılan ve özel bir duyuru, tanıtım ve organizasyon gerektiren seminerlerdir.

Bazı konu başlıkları (İSMEK Veri Tabanı 2009): • Avrupa Birliği

• İnsan Hakları ve Demokrasi • İlkyardım,

• Sağlıklı Beslenme • Kanserde Erken Tanı • Anne ve Çocuk Sağlığı • Aile İçi İletişim

• Atatürk İlke ve İnkılapları • İnsan Hakları ve Demokrasi • Avrupa Birliği Seminerleri • Ruh Sağlığımız ve Depresyon • Ev ve İş Kazalarında İlkyardım • Menopoz ve Belirtileri

• Orta Yaşta Sağlıklı Yaşam • Cilt Bakımı ve Estetik • Ağız ve Diş Sağlığı

• Cinsel Yolla Bulaşılan Hastalıklar • Osteoporoz

• Trafik Kuralları • Panik Atak • Tüp Bebek

• Aile ve Evlilik Sorunları • Alzheimer ve Bunama

• Doğum Sonrası Psikiyatrik Bozukluklar • Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

• Okul ve Ergenlik Problemleri

• Televizyonun Eğitimimiz Üzerindeki Yeri • Madde Bağımlılığı

• Su ve Hijyen • Organ Bağışı • Meme Kanseri

• Kapkaç ve Korunma Yöntemi • Deri Kanserleri

• Diş Sağlığı

Ücretsiz olarak düzenlenen seminerlere bugüne kadar (1996-2009) 310.509 kişi katılmıştır (İSMEK Veri Tabanı 2009). Özellikle kursiyerlere dönük seminerler eğitimlerin tek düzelikten kurtarılmasında büyük pay sahibidir. Ayrıca İSMEK, bu seminerler için değişik kurumlarla ortak çalışmalar yapmaktadır. Örneğin 2008-2009 döneminde İBB Zabıta Daire Başkanlığı işbirliğiyle kursiyerlerine tüketici hakları konusunda 33 adet seminer düzenlemiştir. Yine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile son üç yıldır sağlık seminerleri düzenlenmektedir (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009). Bu çalışmaları ile İSMEK, kurumlar arası ortak çalışmanın en güzel örneklerini vermektedir. Ayrıca şehir sakinlerinde, kent kimliğinin oluşturulması açısından kentin tarihi, turistik, ekonomik ve sosyal yönlerini konu alan seminerlerin düzenlenmesi doğru olacaktır. Özellikle İstanbul gibi kozmopolit bir nüfusa sahip bir yerleşim yerinde bu tür etkinliklerin uzun vadede kent kimliğinin oluşturulmasında önemi büyük olacaktır.

İSMEK, kursiyerlerinin eğitim aldıkları branşlardaki bilgilerini pekiştirmek, ortaya koydukları ürünleri ödüllendirerek onları teşvik etmek, sanat eğitimlerine dikkatleri çekmek vb. amaçlarla kursiyerlere ve tüm İstanbullulara yönelik olarak eğitim verdiği branşları içeren çeşitli dallarda yarışmalar düzenlemektedir. Bugüne kadar Mevlana, 2010 Kültür Başkenti İstanbul vb. konularda yarışmalar düzenlemiştir. İSMEK, branş yarışmalarında dereceye giren eserlerden bir koleksiyon oluşturmakta, yurt içinde ve yurt dışında bu ürünler sergilenmektedir (İSMEK, ismekkatalogweb, 23.09.2009). Bu yarışmalar İSMEK kursiyerlerinin aktif katılımını artırmakta, ilgili sektörler açısından fikren katkı sağlamaktadır.

Yayınlar:

İSMEK’in önemli faaliyet alanlarından birisi de yayınlardır. Muhteva ve teknik hazırlığı tamamen kurum bünyesinde yapılan yayınlardan bazıları şunlardır (İSMEK, ismekkatalogweb, 23.09.2009):

- İSMEK El Sanatları Dergisi 1-8 - İSMEK El Sanatları Albümü 1-5 - İSMEK Desen Kitapları 1-4 - İSMEK Bülteni 1-4

- Yetişkin Eğitimi Sempozyumu Bildirileri Kitabı 1-2 - Türk Kitap Sanatları Sempozyumu Bildirileri - El Sanatları Sempozyumu Bildirileri

- İSMEK Modelistlik Kitabı - Ebru ile Esma’ül Hüsna Kitabı

- İSMEK Prestij Ürünleri Satış Kataloğu - Savaş ve Kadın Konulu Sergi Kataloğu - Çocuk Gelişimi Eğitimi ve Sağlığı - Ebru Sanatı Branş Kitabı

- Hat San’atı / Tarihçe Malzeme ve Örnekler - Temel Ud Eğitimi vb.

Özellikle el sanatları alanında mevcut boşluğu dolduracak, kaynak olma niteliği taşıyan kitapların neşredilmesi sevindiricidir. Ayrıca bu yayınların web sitesi ile herkesin

kurumsal web sitesi yetişkin eğitimi alanında kaynak olabilecek bir sitedir. Kurumsal iletişim yanında, eğitim verilen branşlar, kurs merkezleri, basın bültenleri, haberler gibi ana başlıklarla zengin bir içerik sunmaktadır.

İSMEK’in eğitim dışı faaliyetlerinden bir tanesi de 2008-2009 eğitim döneminde başlattığı çalışanlarına ve kursiyerlerine yönelik psikolojik danışmalık hizmetidir. İSMEK kurum psikoloğu tarafından her gün bir kurs merkezinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmeti, İSMEK’lilerin sorularını cevaplarken oldukça çözüm odaklı çalışmaktadır (İSMEK, İsmek Haber Bülteni Sayı 1-4, 23.09.2009).

Sonuç olarak, İSMEK’in faaliyetleri yetişkin eğitimi alanında ülkemizde var olan açığın giderilmesinde önemli fonksiyonlar icra etmektedir.