• Sonuç bulunamadı

İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (Organization of Islamic Capitals and Cities – OICC)

Adem Varıcı5

Kuruluş: İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC) 1980 (Hicri 1400) yılında kurulmuştur.

Yapısı: İslam Konferansı Örgütü (Organization of Islamic Conference-OIC) bünyesinde kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuru-luşudur.

Misyonu: Teşkilata üye olan İslam şehirlerinin istikrarlı kalkınmaları-nın sağlanması ve bu şehirlerin içinde bulunduğu şartların iyileştiril-mesidir.

Üye Sayısı: Şu an itibarıyla teşkilatın OIC üyesi 57 ülkeden toplam 147 aktif üyesi, OIC üyesi olmayan 6 Ülkeden 8 gözlemci üyesi ve üniversi-teler, bakanlıklar, Araştırma Merkezleri vb. çeşitli resmi kuruluşlardan oluşan 15 katılımcı üyesi bulunmaktadır. Üyeleri 4 kıtaya yayılmıştır:

Asya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika.

İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC), 1978 yılında İslam Konferansı Örgütünün Dışişleri Bakanları Toplantısında alınan karar doğrultusunda İslam kentlerinin kimliğinin ve tarihi mirasının korun-ması ve yapılacak konferanslar, seminerler ve uzman değişimleri gibi çalışmalarla bu kentlerdeki yaşam standartlarının yükseltilmesi ama-cıyla kurulmuştur.

Teşkilata Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Amerika’dan olmak üzere 54 ülkeden 141 aktif üye başkent ve kenti bulunmaktadır. Ayrıca Teşkila-tın amaç ve aktiviteleri ile ilişkili olarak, İslam Dünyası dışındaki 6 ülkeden 8 gözlemci üye, İslam Dünyası’ndan veya İslam Dünyası dı-şındaki bakanlıklarından, komisyonların teşkilatlarından, üniversitele-rinden, araştırma ve kültür merkezlerinden 14 tane iş ortağı üye bulunmaktadır.

Kuruluş Hikâyesi:

İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC) 1978 yılında Senegal’in Başkenti Dakar’da yapılan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 9. Dışişleri Bakanları Toplantısında alınan 9/9-P nolu karar ile kurulması karalaştırılmış ve Mekke’de İslam Ülkeleri Başkentlerinin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile oluşan bir hazırlık toplantısıyla kuruluş tüzüğünün ortaya

5 Dış İlişkiler Müdürlüğü Uzmanı OICC BAŞKANI:

Omar Abdullah Al-Qadi

OICC Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Hamdi Mustafa’nın İBB’yi

Ziyareti. 27.06.2009

DOSYA

çıkartılmasına karar verilmiştir. 1979 yılında İslam Ül-keleri Başkentlerinin katılımıyla gerçekleşen Mek-ke’deki hazırlık toplantısında Teşkilatın taslak tüzüğü kabul edilmiş ve 1980 yılında Fas’ta yapılan İslam Kon-feransı Örgütü (İKÖ) 10. Dışişleri Bakanları Toplantısın-da Toplantısın-da bu tüzük kabul edilerek İslam Konferansı Örgü-tünün bu teşkilata tam destek sağlayacağı kararlaştı-rılmıştır. Teşkilatın kuruluşunda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti aktif olarak rol almıştır.

Hedefleri:

 İslam kentlerinin tarihi mirasını korumak;

 İslam kentlerini daha yaşanılır hale getirmek;

 İslam kentlerinin küresel rekabet gücünü artır-mak;

 İslam kentlerinde yerel yönetim hizmetlerinin kalitesini artırmak;

 İslam kentlerinde belediye çalışanlarının yaşam standartlarının iyileştirilmesi;

 İslam kentleri arasında işbirliğini geliştirmek…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, OICC’nin kuruluşundan 4 sene sonra (1984) bu kuruluşa üye olmuştur.

25 – 27 Nisan 2004 tarihlerinde Dubai’de düzenlenen, 10. Genel Konferansı ve buna paralel ola-rak Dubai Belediyesi ve Birleşmiş Milletler HABITAT

Programı ile işbirliği içinde düzenlenen “İslam Kentinde Sürdürülebilir Kent İdaresi Stratejileri” başlıklı OICC 8.

Uluslararası Bilim Sempozyumu’na davet edilmiştir. Bu konferansta, içinde İstanbul’un da bulunduğu yeni Yönetim Kurulu ve İşbirliği Fonu üyeleri seçilmiştir.

 OICC 10. Genel Konferansı’nın bir gündem maddesi olarak Kudüs Şehri ile diğer OICC üyeleri ara-sında dini, bilimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel bağla-rı kuvvetlendirmek ve şehrin İslami kimliğini ve mirası-nı korumak için kardeşlik anlaşmaları yapılması

gün-deme gelmiştir. Ancak, bu hususta herhangi bir adım atıl(a)mamıştır.

Genel Kongre:

Teşkilatın, hedefleri ve temel esasları doğrultusunda genel politikalarını belirleyen kuruldur. Genel kongre, teşkilat bünyesinde görev yapan komisyonların faali-yetlerine esas teşkil eden kural ve prensipleri belirler.

Yerel Yönetimler ve yerel kalkınma alanlarında üyeler tavsiyelerde bulunur. Ayrıca, Genel Sekreterin seçimi ve Yönetim Kurulu Üyelerinin belirlenmesi, İstişare Ku-rulunun oluşturulması, üyelik aidatlarının belirlenmesi, teşkilat bütçesinin onaylanması gibi görevleri ifa eder-ler.

OICC Olağan Genel Kongresi, her 3 yılda bir, OICC mer-kezinin bulunduğu kentte veya Genel Sekreterliğinin bulunduğu şehir veya üye bir başkentte veya üye şe-hirlerden birinde (Genel sekreter veya Kongrenin icra edildiği şehrin belediye başkanı veya temsilcisinin baş-kanlığında) ya da dönüşümlü olarak yapılır. Genel İdare Kurulu kararıyla veya üye kentlerin üçte ikisinin onayı ile olağanüstü olarak ta toplanabilir. Olağanüstü top-lantısında, hangi konu için toplantıya çağırılmışsa, o konudan başka konulara bakmaz. Kararlar, üye kentler temsile yetkili olan ve oy kullanma hakkına sahip kişile-rin oy birliği veya oy çokluğuyla alınır.

Yönetim Kurulu Üyeleri

Türkiye’den Ve KKTC’den Üye Belediyeler:

Yönetim Kurulu Üyesi

2009 yılı OICC-İBB ilişkilerinde önemli bir yıl olmuştur.

İBB’den bir heyet, 16-19 Haziran 2009 tarihleri arasın-da Tataristan’ın Başkenti Kazan’arasın-da 27. Genel Kurul Toplantısı’na etkin bir katılımda bulunmuş ve paralel olarak düzenlenen 2. Dijital Etkileşim Komitesi Toplan-tısı’nda İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok, İBB’nin ve iştiraklerinin bilgi teknolojileri alanındaki çalışmaları hakkında bir sunum yapmıştır.

23 – 25 Haziran tarihlerinde, Genel Sekreter Yardımcı-sı Muhammed Hamdi Mustafa ve beraberindeki 4 kişi-lik OICC heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ziya-ret ederek İBB Meclis 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ı makamında ziyaret etmiş, aynı ziyaret çer-çevesinde İBB Meclis Üyeleri, Dış İlişkiler Müdürlüğü ile diğer belediye birimleri ve iştirak temsilcileri ile bir araya gelmiştir. Bu ziyaret esnasında iki kurum arasın-da ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği görüşülmüştür.

İSKİ ve Dünya Su Konseyi ile koordineli olarak İBB Dış İlişkiler Müdürlüğü’nce OICC Genel Sekreterliği’yle ya-pılan görüşmeler sonucu 5. Dünya Su Forumu’nun en önemli çıktısı olan İstanbul Su Mutabakatı’na imza atılması için, OICC Genel Sekreterliği tarafından üyele-rine İngilizce ve Arapça çağrıda bulunulmuştur.

Ayrıca İBB Dış İlişkiler Müdürlüğü, OICC Genel Sekre-terliği ile mütalaa edildiği üzere OICC’ nin 6 ayda bir İngilizce ve Arapça dillerinde yayınlanan İslam Başkent-leri ve KentBaşkent-leri Dergisi’ne gerçekleştirdiği önemli faali-yetlerin haberlerini gönderecektir.

İBB’nin Mayıs 2010’da Doha’da (Katar) düzenlenecek olan 10. Uluslararası Bilimsel Sempozyumu’na faal bir katılım göstermesi düşünülmektedir. İBB, OICC 10.

Uluslararası Bilimsel Sempozyumu’nda sonuçları açık-lanacak olan proje yarışmasına üç dalda birer proje ile katılmaktadır.

OICC GENEL SEKRETERLİĞİ İRTİBAT BİLGİLERİ:

GENERAL SECRETARIAT OF OICC

Address: P.O.Box: 13621 Jeddah 21414 Kingdom of Saudi Arabia

Tel: +966 2 6981953 Fax: +966 2 6981053

Web: www.oicc.org e-mail: webmaster@oicc.org

Görüş, öneri, istek ve eleştirileriniz için; irelations@ibb.gov.tr adresine e-mail atınız. Tel: 455 21 85 Fax: 455 26 42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü

Kemalpaşa Mahallesi Şehzadebaşı Caddesi No.25 Fatih / İstanbul, 34134

: (+90) 212 455 21 85 : (+90) 212 455 26 42

irelations@ibb.gov.tr www.ibb.gov.tr/frelations

e-bülten’i takip etmek için irelations@ibb.gov.tr adresine subscribe e-bülten konulu boş e-posta atmanız veya www.ibb.gov.tr/frelations sitesine girerek e-mail listesine kayıt olmanız yeterli olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.

Bültende yer alan haberler ve içeriklerin sorumlulukları yayın ekibine aittir.

Her hakkı saklıdır. Kaynak belirterek alıntı yapabilirsiniz.

Benzer Belgeler