• Sonuç bulunamadı

İNTERNET ÜZERİNDEN REKLAM VEREN İŞLETMELERİN

FAKTÖR ANALİZİ

Faktör analizi, çok değişkenli analiz yöntemlerindendir. Faktör analizinde amaç çok miktardaki değişken sayısını, değişkenler seti içindeki karşılıklı ilişkiyi araştırarak azaltmaktır.142 Yani faktör analizinde amaç, değişkenler arasındaki ilişkilerin açıklanmasına yardımcı olacak faktörleri

142 Tuncer Tokol, Pazarlama Araştırması, Vipaş A.Ş., “9. bs.”, Bursa, 1998, s. 85.

elde etmektir. Bu nedenle faktör modeline uygunluk bakımından değişkenler birbirleriyle ilişkili olmalıdır.143

Faktör analizi yapılmadan önce internet üzerinden reklam yapan işletmelerin anket formunda yer alan amaçlarına, içsel tutarlılık ( cronbach alpha ) analizi yapılmıştır. İçsel tutarlılıkta, her bir ölçek sorusunun aynı fikri ölçüp ölçmediği ve böylece ölçekteki maddelerin içsel tutarlığının olup olmadığı ele alınır.144 Burada, her madde toplam skorun bir doğrusal bileşeni olmalıdır ve ölçekte toplanabilirlik özelliğinin bulunması yani maddeler arasında negatif korelasyon olmaması gerekmektedir.145

Yapılan içsel tutarlılık analizinde cronbach alpha değeri % 70 olarak çıkmıştır. Ayrıca bulunduğu ölçekle negatif ilişki gösteren herhangi bir ifade de bulunmamıştır.

İçsel tutarlılık analizinden sonra faktör analizinin yapılacağı örneklemin yeterliliğini ölçmek için Kaiser-Meyer-Olkin kullanılmıştır. Aynı zamanda Barlet’in küresellik testi de faktör analizinin kullanılması gerektiğini göstermektedir( X2 =147,74; P = 0,00 ).Testler tablo 3.7 de gösterilmektedir.

Tablo 3.7 : Örneklemin Yeterliliğine İlişkin Kaiser-Meyer-Olkin Ölçümü KMO and Bartlett's Test

KMO Measure of Sampling Adequacy 0,60

Bartlett's Test of Sphericity Approx. Chi-Square 147,74

df 66

Sig 0,00

Tablo 3.7 den de görüldüğü gibi KMO uygunluk değeri 0,6 olarak hesaplanmıştır. Bu değerin 1’e yakın olması faktör analizinin yapılmasını destekler.

Bu testlerden sonra işletmelerin hangi temel amaçlarla internet üzerinden reklamı kullandıklarını anlamak için faktör analizi yapılmıştır. Faktör üretme tekniği olarak da asal bileşenler tekniği ( principal components )

143 Serkan Kılıç, Perakende Gıda İşletmelerinde Özel Markalı Ürünler Ve Türkiye Açısından Bir İnceleme, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bursa, 2006, s.133.

144 a.y.

145 Nuran Bayram, Sosyal Bilimlerde SPSS İle Veri Analizi, Ezgi Kitabevi, Bursa, 2004, s. 127.

kullanılmıştır. Buna göre işletmelerin internet üzerinden reklamı kullanma amaçları %62 oranında tahmin edilmiş ve 4 faktör altında toplanmıştır. Bir diğer ifadeyle bu 4 faktör, toplam varyansın % 62’sini açıklamaktadır.

Tablo 3.8 varyans değerlerini göstermektedir.

Tablo 3.8 : Asal Bileşenler Tekniği Özdeğerler

Asal Bileşenler ( Principal Components )

% Toplam Kümülatif Kümülatif

Özdeğerler Varyans Özdeğerler %

1 2,85 23,78 2,85 23,78

2 1,87 15,58 4,72 39,36

3 1,57 13,05 6,29 52,41

4 1,18 9,83 7,47 62,24

Faktör sayısının belirlenmesi, özdeğerlerin 1’den büyük olmasına göre belirlenmiştir. Şekil 3.1 bunu göstermektedir.

Şekil 3.1 : Scree Çizgesi

Şekil 3.1 : Scree Çizgesi

Şekil 3.1 den de görüldüğü gibi 1’in üstünde 4 faktör gözükmektedir.

Belirlenen 4 faktör için, kareleri alınmış ağırlıkların varyans miktarını maksimize eden maksimum varyanslı döndürme yapılmıştır. Böylece en

uygun çözümü verecek denklem bulunarak rotasyonla daha kesin bir belirlemeye gidilmesi sağlanılmıştır.146

Bununla birlikte faktör yükü 0,55 olarak alınmıştır ve bunun altında kalan herhangi bir ifade de olmamıştır. Tablo 3.9da elde edilen faktör yükleri gösterilmektedir.

Tablo 3.9 : Rotasyona Tabi Tutulmuş Faktör Ağırlıkları

AMAÇLAR 1. Faktör 2. Faktör 3. Faktör 4. Faktör Farklılık 0,766 0,011 0,051 0,081

Maliyet 0,248 0,192 -0,194 0,695

Bilinç 0,699 0,247 0,264 0,146

Pazar 0,397 0,157 0,555 -0,439

Satış 0,011 0,023 0,754 0,059

İmaj 0,864 -0,151 0,015 0,038

İletişim 0,105 -0,022 0,607 -0,100

Müşteri -0,023 0,607 -0,024 0,060 Teknoloji 0,050 -0,099 0,123 0,817 Geleneksel 0,074 0,523 0,585 0,262 Kullanım -0,091 0,814 0,211 0,070 Gelişim 0,186 0,797 -0,055 -0,208 Tablo 3.9 dan da görüldüğü gibi 1. faktörde 3, 2. faktörde 3, 3. faktörde 4, 4. faktörde 2 değişken bulunmaktadır. Daha sonra bu 4 faktörün her biri tanımlanmıştır. Tanımlanan faktörler aşağıdaki gibidir. Parantez içinde de tanımlanan faktörlerin içerdiği ifadeler yer almaktadır.

• 1. Faktör : İnternet üzerinden reklamı “farklılaşma” yaratmak amacıyla kullanmak. ( Farklılık, Bilinç, İmaj )

• 2. Faktör : İnternet üzerinden reklamı “gelecek odaklı” olarak kullanmak. ( Müşteri, Kullanım, Gelişim )

• 3. Faktör : İnternet üzerinden reklamı “hedef pazara daha etkin ulaşma” amacıyla kullanmak. ( Pazar, Satış, İletişim, Geleneksel )

• 4. Faktör : İnternet üzerinden reklamı “yeni bir reklam alanı”

amacıyla kullanmak. ( Maliyet, Teknoloji )

146 Kılıç, a.g.e., s.135.

Sonuç olarak yapılan faktör analizinde 4 faktör boyutu çıkmıştır.

Bunların içerdiği ifadeler yukarıdaki gibidir. Bu faktörler incelenecek olursa;

1. Faktör; Farklılaşma : Buradaki temel amaç internet üzerinden reklamı rakiplere göre bir fark yaratmak amacıyla kullanmaktır. Tabi burada işletmelerin bu farklılığı, hem marka bilinci hem de imajlarında da yaratması gerekmektedir. İnternet daha önce anlatılan yararlarından dolayı işletmelerin farklılık yaratabilmesi için çok uygun bir reklam ortamıdır. Çok iyi tasarlanacak web siteleri, iyi seçilecek ve kullanılacak reklam yöntemleriyle işletmeler internet üzerinden reklam faaliyetlerinde rakiplerine göre farklılık sağlamayı amaçlamaktadırlar.

2. Faktör; Gelecek Odaklı : İnternet Türkiye’de gün geçtikçe gelişen ve ticarileşen bir alandır. Gelişimi diğer medya araçlarına göre çok daha hızlı olmuştur. İşletmelerin buradaki amacı interneti daha gelecek odaklı olarak kullanmaktır. Böylelikle işletmeler yeni müşteriler de kazanacaklardır.

İşletmeler, gün geçtikçe bu kadar hızlı gelişen bir medya aracına yatırım yaparak, gelecekte iyi bir konumda olma amacındadırlar.

3. Faktör; Hedef Pazara Daha Etkin Ulaşma : Bu boyutta ise temel amaç, internetin hızlı ve tüketicilerle daha etkin olma özelliklerinden dolayı işletmelerin hedef pazarlarına hızlı bir biçimde ulaşmalarıdır. İşletmeler, tüketicilerle büyük bir etkileşim içinde olma amacındadırlar. İnternet bunu sağlamaktadır. Böylelikle onların özeliklerini daha iyi anlarlar ve onları daha çabuk satışa yönlendirebilirler.

4. Faktör; Yeni Bir Reklam Alanı : İşletmeler bu boyutta interneti, diğer reklam araçlarına göre yeni bir reklam aracı olarak görmekte ve bu amaçla kullanmaktadırlar. İnternetin diğer reklam araçlarından en önemli yenilikleri hızlı ve maliyetinin düşük olmasıdır. Bu yeniliklerinden ötürü internet, işletmeler için yeni bir reklam alanı olma amacıyla da kullanılmaktadır.

SONUÇ

İnternetin önemi, artık işletmeler için her geçen gün artmaktadır. İnterneti kullananlarında sayısı her geçen gün artmakta olduğu için işletmeler interneti kullanarak daha hızlı ve fazla sayıda müşterilere ulaşabilme şansına sahip olmaktadırlar. Zaten yaklaşık on yıldır internet, ticari olarak işletmelerin kullandıkları bir araçtır.

İnternetin sınırları kaldıran bir özelliğinin olması, dünyanın herhangi bir yerinden işletmelerin yeni müşteriler kazanması anlamına gelmektedir.

Müşteriler açısından bakıldığında ise; bugün müşteriler nerede olurlarsa olsunlar, interneti kullanarak istedikleri ürünleri alabilmektedirler. Tabi bu müşterilerin işletmeleri daha iyi tanımasıyla mümkün olmaktadır. Bu yüzden de işletmeler geleneksel reklamların yanında internet üzerinden reklamı da kullanarak kendilerini tanıtmaktadırlar.

İnternet üzerinden reklama yapılan yatırımlara dünya genelinde bakıldığında da önemli boyutlarda olduğu görülmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında, internet sayesinde işletmelerin müşterilerine ve potansiyel müşterilerine hızlı ulaşabilmesi, internetin geleneksel reklamlara göre daha esnek bir yapıda olması ve daha az maliyetli olması sayılabilir.

Bunların yanında kullanıcı sayısının artışına ve genel olarak bilişim sektöründeki işletmelerin gelişimine bakıldığında da, internet tanıtımına yapılan yatırımların iyi sonuçlar sağladığı görülmektedir.

Türkiye’de de interneti kullananların ve internet odaklı işletmelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İnternet artık, her yönden Türk işletmeleri içinde göz ardı edilemeyecek bir konumdadır. Türkiye’deki işletmelerde interneti ticari olarak kullanarak daha da gelişmek zorundadırlar.

İnternette pazarlamanın en önemli kısmını oluşturan internet üzerinden reklam, Türkiye’de de işletmelerin gün geçtikçe kullandıkları bir reklam aracı olmaktadır. Bu çalışmada da Türkiye’deki işletmelerin internet üzerinden reklamı kullanma amaçları incelenmiş ve bunun doğrultusunda faktör analizi yapılarak, internet üzerinden reklamı kullanma amaçları 4

temel boyutta ele alınmıştır. Bu boyutlar; farklılaşma, gelecek odaklılık, hedef pazara daha etkin ulaşma ve yeni bir reklam alanıdır.

Bu boyutlar internetin özellikleriyle de paraleldir. İnternet, diğer reklam araçlarına göre farklı ve yeni bir reklam aracıdır. Bunun yanında tüketicilere ulaşmada da hızlı ve etkindir. Ayrıca çok çabuk gelişen ve dünyadaki internet odaklı işletmelerin gelişimlerine de bakıldığında, işletmeler için gelecek vaat eden bir araçtır. İşte Türkiye’deki işletmeler internet üzerinden reklamı, daha çok gelecek vaat eden bir araç olması nedeniyle kullanmaktadırlar.

Çalışmada görülen, işletmelerin bu temel özelliklerinden dolayı internet üzerinden reklamı kullanmaları olmuştur. Bunun yanında faktör analizinde çıkan boyutlara bakılarak, işletmelerin internet üzerinden reklama daha çok gelecek amaçlı yatırım yaptıkları söylenebilir. Şu an için Türkiye’deki çoğu işletme, geleneksel reklamcılığı kullanmaktadır. Fakat çalışmanın internete ayrılan bütçe bölümünde, her işletmenin mutlaka internet üzerinden reklama bir pay ayırdığı hatta bazı işletmelerin intrenet üzerinden reklam harcamalarının %80’ininden fazlasını internete ayırdığı görülmüştür. Bu Türkiye’deki işletmelerin internete güvenlerinin de olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak bu çalışmada, Türkiye’deki işletmelerin interneti kullanma amaçlarının faktör analizinde ortaya çıkan boyutlara bakılarak uzun vadeli olduğu söylenebilir. İnterneti önemseyen ve onu bir reklam aracı olarak kullanan işletmeler, gelecekte rakiplerinden farklı ve tüketicilerle daha etkin olmak amaçlarındadırlar.

KAYNAKLAR

KİTAPLAR

BAYRAM Nuran, Sosyal Bilimlerde SPSS İle Veri Analizi, Ezgi Kitabevi, Bursa, 2004.

CHAFFEY Dave et al., Internet Marketing: Strategy, Implementation and Practice, Prentice Hall Co., Harlow, 2000.

DOLANBAY Coşkun, E-ticaret Strateji ve Yöntemler, Meteksan Sistem Yayınları, Ankara, Ağustos, 2000.

ELDEN Müge, Reklam Yazarlığı, İletişim Yayıncılık, İstanbul, 2003.

HOLTZ Shel, Public Relations On The Net, AMACOM, “2. ed.”, New York, 2002.

KAYE Barbara K. – MEDOFF Norman J., Just A Click Away:

Advertising on the Internet, Allyn and Bacon Co., Boston, 2001.

KEELER Len, Cyber Marketing, American Management Association, New York, 1995.

KIRÇOVA İbrahim, İnternette Pazarlama, Beta Basım, “2. bs.”, İstanbul, Mart, 2002.

KOCABAŞ Füsun – ELDEN Müge, Reklamcılık, İletişim Yayıncılık,

“7.Baskı”, İstanbul, 2004.

KOTLER Philip – ARMSTRONG Gary, Principles Of Marketing, Prentice Hall Co., The Millennium Edition, New Jersey, 2000.

KOTLER Philip, Marketing Management, Prentice Hall Co., “11. ed.”, New Jersey, 2003.

MACPHERSON Kim, Permission-Based E-Mail Marketing, Dearborn Trade, Chicago, 2001.

MOHAMMED Rafi et al., Internet Marketing: Building advantage in the networked economy, Mc Graw-Hill Co., “2. ed.”, New York, 2002.

ÖNCÜ Fatih, ePazarlama: İnternet olanaklarıyla ürün ve hizmetin hedef pazara sunulması ve satışı, Literatür Yayıncılık, İstanbul, Eylül 2002.

PARKER Roger C., Relationship Marketing on the Internet, Adams Media Co., Holbrook MA, 2000.

PELTEKOĞLU Filiz Balta, Halkla İlişkiler Nedir?, Beta Basım, “2.

bs.”, İstanbul, 2001.

PIRNAR İge, Doğrudan Pazarlama, Seçkin Yayıncılık, “2. bs.”, Ankara, Ocak 2005.

RAYPORT Jeffrey F. – JAWORSKI Bernard J., E-Commerce, McGraw-Hill, New York, 2001.

RICHARDSON Paul, Internet Marketing (Readings and Online Resources), MacGraw-Hill Company, “International Edition”, Boston, 2001.

SCHNEIDER Gary – PERRY James T., Electronic Commerce, Course Technology, “2. ed.”, Australia, 2001.

SELLERS Don, Getting Hits: The Definitive Guide To Promoting Your Website, Peachpit Press, Berkeley CA, 1997.

SERINO Joseph – FEINER Rachel, Medya Rehberi 5: İnternette Reklam, “Çev: Muharrem Ayın”, Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul, Ağustos, 2000.

SMITH Paul R. – CHAFFEY Dave, eMarketing Excellence: The Heart of eBusiness, “2. ed.”, Elsevier Butterworth Heinemann Inc., Amsterdam, 2003.

STERNE Jim, World Wide Web Marketing: Integrating the Internet into Your Marketing Strategy, John Wiley and Sons Inc., New York, 1995.

STRAUS Judy – FROST Raymond, E-Marketing, Prentice Hall Co., “2.

ed.”, New Jersey, 2000.

TOKAT Bülent – ŞERBETÇİ Derya, İşletmecilik Bilgisi, Avcı Ofset, İstanbul, 2000.

TOKOL Tuncer, Pazarlama Araştırması, Vipaş A.Ş., “9. bs.”, Bursa, 1998.

YÜKSELEN Cemal, Pazarlama:İlkeler-Yönetim, Detay Yayıncılık, “2.

bs.”, Ankara, Eylül 2000.

WILSON Ralph F., Plannig Your Internet Marketing Strategy, John Wiley and Sons Inc., New York, 2002.

ZEFF Robbin – ARONSON Brad, Advertising on the Internet, John Wiley and Sons Inc., New York, 1997.

ZIMMERMAN Jan – MATHIESEN Michael, Marketing On The Internet, Maximum Press, “Third Edition”, GulfBreeze, 1998.

MAKALELER

ANBAR Adem, E-Ticarette Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Vol.1, No.2, Antalya, Kasım 2001, ss.18-32.

HOFFMAN Donna L. – NOVAK Thomas P., Marketing in Hypermedia Computer-Mediated Environments : Conceptual Foundations, Journal Of Marketing, Vol.60, July 1996, s.s. 50-68.

ÖÇER Abdullah – ŞAHİN Çiğdem, İnternette Pazarlamanın Büyüyen Rolü Ve World Wide Web, A.Ü. İ.İ.B.F., C. 15, sy. 1-2, Eskişehir, 1999, s.s.

265-292.

ŞAHİN Ayşe, İnternet Reklamlarının Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkileri, Celal Bayar Üniversitesi. İ.İ.B.F., C. 8, sy. 1, Manisa, 2001, s.s. 43-52.

YAZICI Ayla, Elektronik Ticaretin Ekonomik Boyutu, A.Ü. İ.İ.B.F., C.

18, sy. 1-2, Eskişehir, 2002, s.s. 85-103.

DİĞER KAYNAKLAR

BARKER Christian and GRONNE Peter, Advertising on the World Wide Web, Copenhagen Business School, Denmark, April 1996, http://www.pg.dk/advertising/groenne.pdf, 20 Nisan 2005.

CANPOLAT Önder, E-Ticaret Ve Türkiye’deki Gelişmeler, Ankara, Mart 2001, http://bilisimsurasi.org.tr/listeler/tbs-e-devlet/Feb/att-0005/01-e.ticaret_Sanayi_ve_Ticaret_Bakanl___.pdf, 16 Nisan 2005.

GÜR Özgür, İnternette Reklamcılık, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir, Şubat 2000.

HOKKACI M. İhsan, İnternette Reklam Ve Bir Örnek Uygulama, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara, 2002.

HYLAND Tom, Why Internet Advertising?,

http://www.tripolaris.com/en-service/en-service.html, 29 Temmuz 2005.

KILIÇ Serkan, Perakende Gıda İşletmelerinde Özel Markalı Ürünler Ve Türkiye Açısından Bir İnceleme, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bursa, 2006.

LOWERY Shelley, Killer Internet Marketing Strategies: The Internet Super Highway to Success, “yay.y.”, “y.y.”, “t.y.”.

MCMILLAN Sally J., Internet Advertising : One Face or Many ?, Manuscript prepared for Internet Advertising : Theory and Research, “2.

ed.”, 12 March 2004, http://web.utk.edu/~sjmcmill/Research/McMillan%20 Chapter.pdf#search=%22%22Internet%20Advertising%3A%20Theory%20 and%20Research%22%22, 5 Temmuz 2006.

ÖZÖN Aydın, Yeni Bir Medya Olarak İnternette Etkin Reklamcılık, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir, Şubat 2000.

Sabah gazetesi, 27 Nisan 2005.

Sabah gazetesi, 8 Haziran 2005.

Sabah gazetesi İşte İnsan, 30 Temmuz 2006.

THOMSEN Margrethe Dal, Advertising On The Internet, Dissertation submitted to The University of Westminister For the Masters Degree in

Marketing, London, September 1996,

http://www.pg.dk/advertising/thomsen.pdf, 20 Nisan 2005.

YAKIN Mehmet, İnternet, E-Ticaret Ve İnternet Reklamcılığı, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü,

(Yayınlanmamış Lisans Tezi), Ankara, 2001,

http://bornova.ege.edu.tr/~sosbilen/mehmet%20yakin%20lisanstezi.htm, 7 Aralık 2005.

http://www.adpepper.com/en/DesktopDefault.aspx/tabid-113/154_read-459/, 20 Aralık 2005.

http://www.akropol.com.tr/bilgisayar/internet.htm#2, 24 Temmuz 2005.

http:// www.anka.net /afistatistik.asp?MaxUs=95649564

http://asia.stanford.edu/events/fall00/slides/inksterSlides/sld011.htm, 22 Nisan 2005.

http://asia.stanford.edu/events/fall00/slides/inksterSlides/sld013.htm, 22 Nisan 2005.

http://asia.stanford.edu/events/fall00/slides/inksterSlides/sld014.htm, 22 Nisan 2005.

http://basarm.com.tr/yayin/internet/internetreklamciliği/02.htm

http://www.belgeler.org/hpm/html-php-mysql-giris_giris1.html, 14 Nisan 2005.

http://www.bendevar.com/v3/makale_562.html, 4 Ağustos 2005.

http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=173, 10 Nisan 2005.

http://web.bilkent.edu.tr/turkce/seminer/AS97/sld027.htm, 24 Temmuz 2005.

http://www.bote.yildiz.edu.tr/files/EIU_KONU1.ppt, 25 Ocak 2006.

http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=blairwitchproject.htm http://cjs.cadmus.com/da/glossary.asp, 10 Aralık 2005.

http://www.cs.itu.edu.tr/~orencik/e-TicaretGuvenligi.doc, 11 Nisan 2005.

http://www.doubleclick.com/us/knowledge_central/documents/RESEAR CH/dc_decaderinonline_0504.pdf http://www.iab.net/standards/adunits.asp, 26 Kasım 2005.

http://egitim.nigde.edu.tr/articles.php?lng=tr&pg=258, 25 Ocak2006.

http://www.emcc.eurofound.eu.int/publications/2003/Graphics_media_ad vertising.pdf, 28 Temmuz 2005.

http://www.e-ticaretmerkezi.net/eticaretteguvenlik.php, 26 Nisan 2005.

http://www.graphiccoast.com/onlineforecast/imagesII/webdocpdf.pdf, 1 Nisan 2005.

http://www.iab.net/resources/adrevenue/pdf/IAB_PwC_2004full.pdf, 5 Nisan 2005.

http://www.iab.net/standards/adunits.asp, 26 Kasım 2005.

http://www.idsturkey.com

http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall2000/Shim/Meas.htm, 25 Ocak 2006.

http://www.internetworldstats.com/stats.htm, 14 Nisan 2005.

http://www.internetworldstats.com/stats5.htm#me, 14 Nisan 2005 http://www.isdnturk.com/isdn_nedir.html, 24 Temmuz 2005.

http://www.iso.org/iso/en/commcentre/presentations/wkshpsseminars/iso networking/2001/isonet01Leistner.pdf, 26 Ekim 2005.

http://www.kekec.com/xml/xmlnedir.htm, 14 Nisan 2005.

http://mimoza.marmara.edu.tr/~cahit/dersler/ioyd/SGML_Nedir.doc, 14 Nisan 2005.

http://www.minerva.com.tr/destek/kutuphane/ktp_eticaret.htm, 11 Nisan 2005.

http://myphlip.pearsoncmg.com/cw/mpchapter.cfm?vbcid=5279, 15 Nisan 2005.

http://myphlip.pearsoncmg.com/cw/mplistres5.cfm?vbookid=377, 15 Nisan 2005.

http://myphliputil.pearsoncmg.com/student/bp_turban_introec_1/PPT_04 .ppt, 15 Nisan 2005.

http://www.odevsitesi.com, 15 Nisan 2005.

http://www.ozeltasarim.com/klavuz/genelbilgiler.asp#dom, 17 Nisan 2005.

http://www.po.metu.edu.tr/links/inf/css25/bolum3.html, 10 Aralık 2005.

http://www.po.metu.edu.tr/links/inf/css25/bolum8.html#301, 10 Aralık 2005.

http://www.rehberim.gen.tr/webokulu.asp?kategori=1&ders_id=27, 14 Nisan 2005.

http://www.retorika.com/aramamotorukayitlari.php, 24 Temmuz 2005.

http://spam.ku.edu.tr/nedir.html, 13 Aralık 2005.

http://64.233.183.104/search?q=cache:twJ4A27mRLkJ:suleozmen.marm ara.edu.tr/teblig_sunumlar/9ito_sunum.ppt+geleneksel+pazarlama+ve+inter nette+pazarlama&hl=tr, 17 Nisan 2005.

http://www.teknohaber.net/makale.php?id=10910, 14 Nisan 2005.

http://www.teksunum.com/eticaret.asp, 10 Nisan 2005.

http://www.telekom.gov.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=192, 24 Temmuz 2005.

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=9236, 4 Ağustos 2005.

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=8321, 25 Ekim 2005.

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6614, 24 Mart 2006.

http://www.verisign.com/static/002284.pdf, 13 Nisan 2005.

http://www.ytukvk.org.tr/arsiv/makaletop.php?makale=eltic, 24 Nisan 2005.

http://www.webopedia.com/TERM/C/cost_per_thousand.html, 12 Aralık 2005.

EKLER

Ek 1 : İnternet Üzerinden Reklam Yapan İşletmeler İçin Yapılan Anket Formu Sayın Yönetici

İnternet üzerinden reklamla ilgili aşağıdaki ifadeleri ölçek üzerinde işaretleyiniz.

İFADELER 1.İnternet üzerinden reklamı rakiplerimize göre

farklılık sağlamak amacıyla kullanıyoruz.

2.İnternet üzerinden reklamı düşük maliyetli kurumsal tanıtım gerçekleştirmek için kullanıyoruz.

3.İnternet üzerinden reklamı marka bilinci yaratmak amacıyla kullanıyoruz.

4.İnternet üzerinden reklamı hedef pazara doğrudan ulaşmak amacıyla kullanıyoruz.

5.İnternet üzerinden reklamı tüketiciyi doğrudan satışa yönlendirmek amacıyla kullanıyoruz.

6.İnternet üzerinden reklamı şirket imajı yaratmak amacıyla kullanıyoruz.

7.İnternet üzerinden reklamı tüketicilerle daha etkin ve hızlı iletişim kurabilmek amacıyla kullanıyoruz.

8.İnternet üzerinden reklamı yeni müşteriler kazanmak amacıyla kullanıyoruz.

9.İnternet üzerinden reklamı teknolojik yenilikleri kaçırmamak amacıyla kullanıyoruz.

10.İnternet üzerinden reklamı, geleneksel reklama göre daha etkin ve yararlı buluyoruz.

11.İnternet üzerinden reklamı şirket olarak, gelecekte daha yoğun kullanmayı düşünüyoruz.

12.Türkiye’de internet üzerinden reklamın gelecekte, bugüne göre daha çok gelişeceğine inanıyoruz.

ÖZGEÇMİŞ

Adı-Soyadı Sinan ATALA

Doğum Yeri ve Yılı

Bursa 26-07-1981

Öğrenim Görülen Kurumlar

Başlama Yılı

Bitirme Yılı Kurum Adı

Lise

1995 1998 Bursa Cumhuriyet Lisesi

Lisans

1999 2003 Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F.

İşletme Bölümü Yüksek Lisans 2003 2006 Uludağ Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi Ve Pazarlama Bilim Dalı

Medeni Durum

Bekar

Bilinen Yabancı Diller ve Düzeyi

İngilizce İyi Seviye