• Sonuç bulunamadı

3. İNOVASYON VE İNOVATİF FİRMALARIN ÖZELLİKLERİ

3.5. İNOVASYON SÜRECİNİN BİLEŞENLERİ

Çoğu icatlar, yaratıcı çalışma esnasında şans eseri ortaya çıkmaktadır. İcatların ortaya çıkabilmesi ve yeniliğe dönüşebilmesi için ortamın hazırlanması ve yenilikçi fikirlerin desteklenmesi gerekmektedir. Yaratıcı bireylerin varlığı, yeni fikirlerin ortaya çıkarak, değerlendirilmesinde daha etkili olmaktadır. Değerler ve inançların yeniliklerde örgüt yapısının en önemli unsurları olduğu ve kültürün önemi ifade edilmektedir. Yenilik sürecine etki eden faktörler; muhasebe ve ölçme sistemleri, iletişim politikası, eğitim politikası, ödüllendirme sistemi ve süreçler olarak ifade edilmektedir. Yenilik sürecine etki eden faktörlere, örgütsel iklimi oluşturma denilmektedir. Yeniliği teşvik edecek şekilde işletme içerisinde bu faktörler tasarlanmaktadır (Uzkurt, 2008, s. 46).

Değer yaratarak büyümek, inovasyon yoluyla günümüz ekonomisinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Yaratıcılık gücünü, yaratıcı problem çözme tekniklerinden almaktadır. Eğitim sisteminde, ezberleme yöntemi yerine yaratıcı yöntemler izlenmesi ve toplumda yaratıcı çalışmalar desteklenerek büyüme hedeflerinin belirlenmesidir, denilebilir. İnovasyonda başarı yakalamak için işletmenin alanıyla ilgili sergiler ile fuarlar takip edilerek yaratıcı fikir ve çalışmalar için bilgiler toplanması önem kazanmaktadır (Hobikoğlu, 2015, s. 7).

3.5.2. Erişilebilir Bilgi

Toplumda, işletmelerde ve organizasyonlarda bilginin; üretimi, tüketimi ve dağıtılması ile kaynakların nasıl sağlandığını ifade eden kavrama, erişilebilir bilgi denilmektedir. Tarihsel ve kurumsal koşulların anlaşılması, bilginin ekonomik bir mal gibi ele alınması, işletme içindeki inovasyon sürecinde ilerlemeye odaklanılması ve ekonomi içerisindeki bilginin etkinliği ile konumunu açıklamayı amaçlamaktadır. Yeni

36

ürün ve hizmetlerin üretiminde, erişilebilir bilgi çalışmaları ile fonksiyonlarına odaklanmaktadır (Kavak, 2016, s. 48).

3.5.3. Benimsenme ve Yayılma

İnovasyon geçidinin takip edilmesindeki amaç, farklı organizasyonlar tarafından inovasyonların çeşitli biçimlerde yayılmasını belirlemek olarak yorumlanmaktadır. Tarımsal deney merkezleri ile Amerika’da elli eyaletin her biri, tarıma yönelik inovasyonlar geliştirerek bunları tarımsal faaliyetlere dönüştürmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yayılmasında hazır olup olmadığına karar verilen inovasyonlar, uzmanlar tarafından daha çabuk algılanması amacıyla çiftçilere tavsiye edilmektedir. Tavsiyeler, inovasyona genel bir onay verebilir ya da zemin koşullarına, özel şartlara ve belirli iklimlere tavsiye edilebilir. İnovasyonun yayılmasına başlama noktasında, yayılım ajandasına aktarılırken Ar-ge çalışanları organizasyonel bir ara yüz oluşturmaktadır. Yayılım ajansı ve Ar-ge arasındaki benzer organizasyonlar başka alanlarda da ara yüz olarak kullanılmaktadır. Yeni teknolojilerle araştırıp ortaya koyarak ve şekillendirerek, farklı yollarla onları benimseyen uygulayıcı ve kullanıcılara yayıldığını söylemek olarak ifade edilmektedir (Yılmaz, 2015, s. 8).

3.5.4. Deneme ve Uygulama

İnovasyon, bireyin karar alan bir birim tarafından uygulamaya soktuğu andan itibaren başlamış olmaktadır. İnovasyonun karar sürecinin uygulama aşamasına kadar olan kısmı, tam bir beyin jimnastiği olmaktadır. Uygulama aşamasında oluşan yeni bir fikir, fiilen uygulamaya konulma esnasında davranışsal değişiklikler içermektedir. İnovasyonun uygulamaya dönüşmesi ve yeni bir fikrin benimsenmesi kararı verilmesi birbirinden farklı kavramları oluşturmaktadır. Uygulama aşamasında, inovasyonun nasıl kullanılacağı ile ilgili problemler ortaya çıkmaktadır. Tedarikçi problemleri ortaya çıkmadığı veya inovasyona erişilememesi gibi olaylar olmadığı sürece karar aşamaları izlenmektedir (Yılmaz, 2015, s. 196).

İşletmeye rekabet gücü sağlayan inovasyon, işletmedeki diğer stratejilerin uygulanmasına da olanak sağladığı için temel yetkinlik olarak kabul edilmektedir.

37

İnovasyonun olduğu her örgütte bir temel yetkinliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışanlara uygulamalar yaptırarak tekrarlar, deneyler ve deneme yanılmalarla öğrenme fırsatı verilmekte, çünkü inovasyon sürecinin bir öğrenme süreci olduğu görülmektedir (Satı ve Işık, 2011, s. 544).

3.5.5. Ticarileştirme

Ülkemizde araştırılmadan ticarileştirilen inovasyon, doğrudan işleyen bir kavram olarak tanınmakta ve inovasyonun işbirliğini geçerli kılan yapısını anlamamızı zorlaştırmaktadır. Doğası gereği inovasyon, karmaşık bir durumu ifade etmektedir. Talepleri şekillendiren, inovasyonun ticarileşmesini doğrudan etkileyen; güvenlik, kalite, etkinlik ve elverişlilik kavramları ikinci derece öneme sahip olarak eğilim göstermektedir (MÜSİAD, 2016, s. 45).

Ar-ge yatırımları sonucunda ortaya çıkan ürünlerin ticarileştirilmesi, girişim sermaye fonlarının arttırılmasıyla sağlanmaktadır. Girişim sermayesi oranları doğrultusunda, Ar-ge sonuçlarının iyileştirilmesi sağlanmaktadır. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak girişim sermaye ticarileştirme fonları artırılmaktadır. Girişimci ve yatırımcı buluşturularak teşvik sistemleri ortaya konulmaktadır (Hobikoğlu, 2015, s. 405).

3.6. İNOVASYON MODELLERİ 3.6.1. Doğrusal İnovasyon Modelleri 3.6.1.1. Talebin Çektiği İnovasyon

Tüketici ve piyasa talebi, talep kökenli inovasyon modelleri arasındaki inovasyonun en belirgin özelliği olmaktadır. Endüstriyel inovasyonları açıklamakta yetersiz kalan ve 1970’li yıllarda yapılan çalışmalar, doğrusal inovasyon modellerinin çok uç örnekler olduğunu göstermektedir. İnovasyonu teknoloji ve bilim arasındaki veya piyasadaki gelişmelerle açıklamak yerine; teknolojik, bilim ve piyasa arasındaki etkileşimle açıklamak söz konusu olmaktadır. Üçüncü nesil eşleme ve atraksiyon modelleri, bunun sonunda ortaya çıkmaktadır. Fonksiyonel olarak ilişkili ve birbirinden

38

bağımsız aşamalar ya da etkileşim sürecinin sürekli olmadığı bir şekilde bu modellerin ortaya çıktığı söylenmektedir (Erden, 2009, s. 30).

3.6.1.2. Bilimin İttiği İnovasyon

Bilim kullanılarak, toplumsal ve ekonomik yararlar sağlamak amacıyla yaratıcı çıktılara inovasyon yardımıyla ulaşılmaktadır. Bilim, etkinliğinin tüm süreçlerini kapsayarak tek başına inovasyon etkinliği oluşturamamaktadır. Bir fikrin kuramları, eylemleri veya sonuçları bir araya getirilerek yararları ve pazarlanabilirliği ile çıktıya dönüşmesine, bilim etkinliği denilmektedir. İnovasyon, sadece yenileme olayı olmamakta; kurumsal aşamalardan başlayarak yenilik, yeni ürün ve pazarlanabilir olması gerekmektedir (Özdevecioğlu ve Biçkes, 2012, s. 24).

3.6.1.3. Doğrusal İnovasyon Modelinin Eksiklikleri

Ar-Ge faaliyetleri için daha fazla fon ayrılması anlamına gelen doğrusal inovasyon modeli, politikacıların sevmediği bir model olmakla birlikte, örgüt olarak bu modele ihtiyaç duyulmaktadır. Doğrusal inovasyonda piyasa ve araştırmalar arasındaki ilişki, sıralı ya da piyasada araştırması yapılmadan giden doğrusal bir çizgi oluşturmaktadır. Formülasyonun basitliği nedeniyle açıklayıcı belirsizlikler içerdiği için hızlı değişim ve baskıların olduğu zamanlarda doğrusal model tercih edilmektedir. (Erden, 2009, s. 33).

3.6.2. Doğrusal Olmayan İnovasyon Modelleri 3.6.2.1. Network Modeli

Network sistemleri, içerideki paylaşım ve etkileşimde dışa açık olacak şekilde başarılı bir inovasyona ulaşmada ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi ile teknolojiye ulaşmak, günümüzde hızlı ve kolay olmaktadır. İşletmeler, bilimde ve teknolojideki değişiklikleri takip etmek için bu bilgileri işletmeye aktarmak ve çevredeki değişiklerden kaynaklı fırsatlara cevap vermek için güçlü bir iletişim ağına ihtiyaç duymaktadır. İşletme içerisinde haberleşme ve bilgi akışını inovasyona dönüştürmek için iletişim ağları

39

gerekmektedir. İletişim ağlarının dışa açık ve dinamik bir veri tabanına ihtiyacı olduğu söylenmektedir (Uzkurt, 2008, s. 47).

3.6.2.2. İnteraktif Öğrenme Modeli

İnovasyon süreçlerinde kullanılan gerekli ve önemli girdiye, interaktif öğrenme modeli denilmektedir. İnteraktif öğrenme modeli, üretim yöntemlerinin bulunması ile piyasa için yeni ve verimli olması ile yeni veya çekici ürünlerin keşfedilmesi, piyasadaki rekabet gücünü artırmayı sağlamaktadır. Üretim ile birlikte kullanıcılar arasındaki etkileşim sonrası ortaya çıkan ürünün, öğrenme ve süreç aşamalarından sonra inovasyonunun başarılı olması beklenmektedir. Problemleri çözmek için neyin nasıl yapıldığını bilme sürecini şekillendirmede, karşılaşılan problemlerin tespit ve tanımlanmasında, problemlerin çözülmesinde interaktif öğrenme kullanılmaktadır. Yaşanılan deneyimlerden ders çıkarma yeteneği ve bu deneyimler sonrası problem çözme konusundaki kullanma süreci de büyük öneme sahip olmaktadır. İnovasyonu teşvik edici interaktif öğrenme, değişiklikler üretmektedir. İnteraktif öğrenme modelinin neden olduğu değişim, diğer şirketlere daha fazla değişimler yapma konusunda baskı uygulamaktadır (Işık ve Kılınç, 2012, s. 170).

3.7. İNOVASYON KAYNAKLARI

Benzer Belgeler