• Sonuç bulunamadı

1. Öğretmen Kılavuz Kitabı:

İlköğretim Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı 6, Dr. Mehmet Kara, Mustafa Kurt, Jülide Altay, Sultan Kara, İsmail Tekten tarafından yazılmış, A Yayınları Matbaacılık Dağıtım San. Tic. Ltd. Ş. tarafından Ankara’da basılmıştır. Kitap 283 sayfadan oluşmuştur. Kitapta basım tarihi bulunmamaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 28.06.2006 tarih ve 299 sayılı Kurul Kararı ile 2006–2007 öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süre ile ders kitabı olarak kabul edilmiştir.

2. Öğretmen Kılavuz Kitabı:

İlköğretim Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı 6, Dr. Abdullah Erol, Abdulkadir Altan, Serdar Arhan, Sema Başar, Bahadır Gülbahar, Sedat Kansu, Zeynep Gökben Kazancıoğlu, Songül Özaykut, Gülderen Öztürker, Aslıhan Serin, Derya Yılmaz, Mihriban Yurt, Yavuz Yüksel tarafından yazılmış, Millî Eğitim Bakanlığınca Semih Ofset’te, 2006 yılında, Ankara’da basılmıştır. Kitap 364 sayfadan oluşmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 28.06.2006 tarih ve 278 sayılı Kurul Kararı ile ders kitabı olarak kabul edilmiştir.

3. Öğretmen Kılavuz Kitabı:

İlköğretim Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı 6, Güldane Altıntaş ve Yeliz Bursalıoğlu tarafından yazılmış, Özgün Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Ankara’da, 2006 yılında basılmıştır. Kitap 294 sayfadan oluşmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 28.06.2006 tarih ve 293 sayılı Kurul Kararı ile 2006–2007 öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süre ile ders kitabı olarak kabul edilmiştir.

1.3. KİTAPLARIN KÜNYELERİ

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının künyeleri şu şekildedir:

Tablo 1.3.1. İncelenen Ders Kitaplarının Künyeleri 1. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6

Kitabın Yazarları Dr. Mehmet Kara, Mustafa Kurt, Jülide Altay, Sultan Kara, İsmail Tekten

Yayınevi A Yayınları Matbaacılık Dağıtım San. Tic. Ltd. Ş. Yayın Yeri, Yılı Ankara, --

Editör Ali Akbaş

Dil Uzmanı Rana Başdoğan

Görsel ve Teknik Yönetmen Zehra Cengiz Program Geliştirme Uzmanı İbrahim Tuncel Ölçme Değerlendirme Uzmanı Tuncay Öğretmen Rehberlik ve Gelişim Uzmanı Ali Fuat Yalçın

ISBN 975-6703-16-4

Tablo 1.3.1. İncelenen Ders Kitaplarının Künyeleri 2. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6

Kitabın Yazarları Dr. Abdullah Erol, Abdulkadir Altan, Serdar Arhan, Sema Başar, Bahadır Gülbahar, Sedat Kansu, Zeynep Gökben Kazancıoğlu, Songül Özaykut, Gülderen Öztürker, Aslıhan Serin, Derya Yılmaz, Mihriban Yurt, Yavuz Yüksel

Yayınevi MEB Devlet Kitapları Semih Ofset

Yayın Yeri, Yılı Ankara, 2006

Editör Doç. Dr. Murat Özbay

Dil Uzmanı Kadriye Taşdemir

Görsel ve Teknik Yönetmen Pınar Boynuzoğlu, Gülay Akay Çelik, Hafize Nur Ensarı, Abdulkadir Gürol, Nuran Ünal, Gülay Günsan Ünsal

Program Geliştirme Uzmanı Bahar Küçüktepe Ölçme Değerlendirme

Uzmanı

Sercan Ertürk

Rehberlik ve Gelişim Uzmanı Zeki Aydın

ISBN 975-11-2795-5

3. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6 Kitabın Yazarı Güldane Altıntaş, Yeliz Bursalıoğlu Yayınevi Özgün Matbaacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yayın Yeri, Yılı Ankara, 2006

Editör Cemil Geçmen

Dil Uzmanı Atila Arslan

Görsel ve Teknik Yönetmen Yeşim Gazioğlu Asrar Program Geliştirme Uzmanı Ertan Yıldız

Ölçme Değerlendirme Uzmanı

Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Nartgün,Yrd. Doç. Dr. Bayram Bıçak

Rehberlik ve Gelişim Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güven

ISBN 975-9142-08-2

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının genel özellikleri aşağıdaki gibidir:

Tablo 1.3.2. İncelenen Ders Kitaplarının Genel Özellikleri 1. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6

Kapak Özellikleri Mavi-beyaz fon üzerinde kitaptaki metinlerle ilgili altı farklı resmin yer aldığı karton kapak.

Boyutları 27,3 cm x 19,5 cm

Cilt Özellikleri Dikişsiz, yapıştırmalı karton cilt.

Tablo 1.3.2. İncelenen Ders Kitaplarının Genel Özellikleri Sayfa Sayısı 96 Metin Sayısı 25 Resim Sayısı 91 Punto 11 2. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6

Kapak Özellikleri Kalem tutan el resminin üzerinde harf ve rakamlar bulunan karton kapak.

Boyutları 27,3 cm x 19,2 cm

Cilt Özellikleri Dikişsiz, yapıştırmalı karton cilt.

Sayfa Sayısı 102

Metin Sayısı 19

Resim Sayısı 90

Punto 12

3. Ders Kitabı

Kitabın Adı İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6

Kapak Özellikleri Koyu pembe fon üzerinde kitaptaki metinlerle ilgili altı farklı resmin yer aldığı karton kapak.

Boyutları 27,5 cm x 19,5 cm

Cilt Özellikleri Dikişsiz, yapıştırmalı karton cilt.

Sayfa Sayısı 96

Metin Sayısı 18

Resim Sayısı 89

Punto 12

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 03.07.1995 tarih ve 2434 sayılı Tebliğler Dergisi’nde “Kitapların Hazırlanması ve İncelenmesi ile İlgili Esas ve Usuller” başlığı altında, Ekim 2006 tarih ve 2589 sayılı Tebliğler Dergisinde “Ders Kitapları ile Eğitim Araçlarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge” başlığı altında kitapların; dış ve iç kapakları ile ön ve arka bölümleri ile içeriğine ait diğer sayfalarında bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1. 4. ÖN KAPAK

Ön kapak üzerinde şu bilgilere yer verilir: - Kitabın adı.

- Kullanılacağı okul türü, sınıf veya dönemi (program sayısı). - Yazarın, hazırlayanın veya çevirenin adı, soyadı.

- Dersin özelliğine uygun kapak düzeni.43

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının ön kapak düzenleri aşağıdaki gibidir:

1. Ders Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kitabın içeriğiyle ilgili daireler içine yerleştirilmiş altı resim ve bu resimlerin ortasındaki dairede sınıf seviyesini belirten “6” rakamı bulunmaktadır. Lacivert, mavi ve beyaz renklerden oluşan fon üzerine kitabın adı, beyaz renkle “İLKÖĞRETİM”, kenarları lacivertle gölgelendirilmiş mavi renkle “TÜRKÇE”, beyaz renkle “DERS KİTABI” olarak yazılmıştır. Ön kapakta yazarın adı ve yayın evinin adı veya amblemi bulunmamaktadır. Kitabın ön kapak düzeni sınıf seviyesine uygundur.

2. Ders Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın adı, kullanılacağı okul türü, sınıf seviyesi, MEB amblemi bulunmaktadır. Kapağın üst kısmında bulunan 7 cm boyundaki koyu kırmızı fon üzerine beyaz renkle “TÜRKÇE DERS KİTABI” yazılmıştır. Kapağın alt kısmında kalem tutan bir el resmi fon olarak kullanılmıştır. Resmin üzerinde eğik el yazısı küçük harfler, işaretler ve rakamlar bulunmaktadır. Kırmızı fon ve resmin birleştiği sağ üst tarafta beyaz kenarlıklı kare içinde, turuncu fon üzerine dikey olarak yazılmış “İLKÖĞRETİM” yazısı ve yazının sağ tarafında sınıf seviyesini belirten “6” rakamı bulunmaktadır. MEB amblemi kitap ön kapağının alt orta kısmında bulunmaktadır. Ön kapakta yazarın adı bulunmamaktadır. Ön kapak düzeni sınıf seviyesine uygundur.

43

Millî Eğitim Bakanlığı, “Ders Kitapları Yönetmeliği-Kitapların Hazırlanması ve İncelenmesi ile İlgili Esas ve Usuller”, 2434 Sayılı Tebliğler Dergisi, 1995.

3. Ders Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, sınıf seviyesi, kitaptaki konularla ilgili altı resim ve yayın evinin adı bulunmaktadır. Koyu pembe fon üzerinde sarı renkle “İLKÖĞRETİM”, açık pembe renkle “TÜRKÇE”, sarı renkle “DERS KİTABI” yazılmış ve bu yazıların sağ alt tarafına sınıf seviyesini belirten “6” rakamı yerleştirilmiştir. Kapağın alt orta kısmında yayınevinin adı bulunmaktadır. Ön kapakta yazarın adı bulunmamaktadır. Ön kapak düzeni sınıf seviyesine uygundur.

1. Çalışma Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kitabın içeriğiyle ilgili daireler içine yerleştirilmiş altı resim ve bu resimlerin ortasındaki dairede sınıf seviyesini belirten “6” rakamı bulunmaktadır. Koyu yeşil, açık yeşil ve beyaz renklerden oluşan fon üzerine kitabın adı, beyaz renkle “İLKÖĞRETİM”, kenarları koyu yeşille gölgelendirilmiş açık yeşil ile “TÜRKÇE”, beyaz renkle “ÇALIŞMA KİTABI” olarak yazılmıştır. Sağ alt köşede yayın evinin amblemi bulunmaktadır. Ön kapakta yazarın adı bulunmamaktadır. Ön kapak düzeni sınıf seviyesine uygundur.

2. Çalışma Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın adı, kullanılacağı okul türü, sınıf seviyesi ve yayın evinin amblemi bulunmaktadır. Kapağın üst kısmında 7 cm boyundaki koyu mavi fon üzerinde beyaz renkle “TÜRKÇE”, altına beyaz renkle “Öğrenci Çalışma Kitabı” yazılmıştır. Kapağın alt kısmında kalem tutan bir el resmi fon olarak kullanılmıştır. Resmin üzerinde eğik el yazısı küçük harfler, işaretler ve rakamlar bulunmaktadır. Koyu mavi fon ile resmin birleştiği sağ üst taraftaki beyaz kenarlıklı kare içinde mavi fon üzerine dikey olarak yazılmış “İLKÖĞRETİM” yazısı ve yazının sağ tarafında sınıf seviyesini belirten “6” rakamı bulunmaktadır. Kitabın alt orta kısmında MEB amblemi bulunmaktadır. Ön kapakta yazarın adı bulunmamaktadır. Ön

3. Çalışma Kitabı:

Ön kapak üzerinde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, sınıf seviyesi, kitabın içindeki metinlerle ilgili altı resim ve yayın evinin adı bulunmaktadır. Açık pembe fon üzerine sarı renkle “İLKÖĞRETİM”, açık pembe renkle “TÜRKÇE”, sarı renkle “ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABI” yazılmış ve bu yazıların sağ alt tarafına sarı renkle sınıf seviyesini belirten “6” rakamı yerleştirilmiştir. Bir etkinlik örneği üzerine kitaptaki metinlerle ilgili altı resim yerleştirilmiştir. Kapağın alt orta kısmında yayınevinin adı bulunmaktadır. Ön kapakta yazarın adı bulunmamaktadır. Ön kapak düzeni sınıf seviyesine uygundur.

1.5. KİTABIN SIRTI

Dört veya daha fazla formadan meydana gelen kitaplara sırt verilir. Kitabın sırtında aşağıda belirtilen bilgilere yer verilir:

- Kitabın adı (kitabın ön kapağı üstte veya yatay durumda iken soldan sağa doğru okunabilecek şekilde düzenlenir).

- Sınıf veya dönemi (program sayısı).

- Varsa yayın evinin adı, kısaltılmış adı veya amblemi. - Basıldığı yıl.44

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının sırtları aşağıdaki gibidir:

1. Ders Kitabı:

Kitabın sırtına mavi fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM TÜRKÇE DERS KİTABI” yazılmış olup “Türkçe” adı kalın yazılarak vurgulanmıştır. Sırtın alt kısmından 2 cm yukarıya sınıf seviyesini belirten “6” rakamı yerleştirilmiştir. Yayın evinin adı, kısaltılmış adı veya amblemi ile kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

44

Millî Eğitim Bakanlığı, “Ders Kitapları Yönetmeliği-Kitapların Hazırlanması ve İncelenmesi ile İlgili Esas ve Usuller”, 2434 Sayılı Tebliğler Dergisi, 1995.

2. Ders Kitabı:

Kitabın sırtına kırmızı fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM 6 TÜRKÇE Ders Kitabı” yazılmıştır. Yayın evinin adı, kısaltılmış adı veya amblemi ile kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

3. Ders Kitabı:

Koyu pembe fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM TÜRKÇE 6 DERS KİTABI" yazılmıştır. Yayın evinin adı sırtın alt kısmında bulunmaktadır. Kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

1. Çalışma Kitabı:

Kitabın sırtında açık yeşil fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM TÜRKÇE ÇALIŞMA KİTABI” yazılmış olup “Türkçe” adı kalın yazılarak vurgulanmıştır. Sırtın alt kısmından 2 cm yukarıya sınıf seviyesini belirten “6” rakamı yerleştirilmiştir. Yayın evinin adı, kısaltılmış adı veya amblemi ile kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

2. Çalışma Kitabı:

Kitabın sırtına koyu mavi fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM 6 TÜRKÇE Öğrenci Çalışma Kitabı” yazılmıştır. Yayın evinin adı ve kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

3. Çalışma Kitabı:

Açık pembe fon üzerine beyaz renkle soldan sağa doğru “İLKÖĞRETİM TÜRKÇE 6 ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABI” yazılmıştır. Yayın evinin adı sırtın alt kısmında bulunmaktadır. Kitabın basıldığı yıl bulunmamaktadır.

1.6. ARKA KAPAK

Arka kapak üzerinde aşağıda belirtilen bilgilere yer verilir: - Fiyatı (sağ alt köşede).

- ISBN (sağ alt köşede fiyatın üzerinde yer alacak şekilde). - Basım evi veya firmanın adı, varsa tescilli markası, adresi. - Basıldığı yıl.

- Baskı adedi.

- Kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220).45

Ekim 2006 tarihinde, 2589 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanan “Ders Kitapları ile Eğitim Araçlarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge” ye göre, kitapların arka kapağında sınıf seviyesine uygun sağlık, beslenme trafik ve çevre ile ilgili yazılı ve görsel tasarımlara yer verilmesi gerekmektedir.46

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının arka kapakları şu şekildedir:

1. Ders Kitabı:

Arka kapakta, üzerinde “TOPRAK YEŞİLSE SERVETTİR.” ve “Türkiye’yi yeşillendireceğiz.” cümlelerinin yer aldığı bir doğa resmi, resmin sol alt tarafında “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu, bu logonun sağ tarafında sarı kenarlıklı beyaz fon üzerinde siyah renkle “BU DERS KİTABI MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINCA ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMİŞTİR. PARA İLE SATILMAZ.” ibaresi yer almaktadır. Resmin sağ alt tarafında “haydi kızlar okula” kampanyasının logosu, bu logonun altında ISBN numarası ve barkot bulunmaktadır. Kapağın alt orta kısmında “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

45

Millî Eğitim Bakanlığı, “Ders Kitapları Yönetmeliği-Kitapların Hazırlanması ve İncelenmesi ile İlgili Esas ve Usuller”, 2434 Sayılı Tebliğler Dergisi, 1995.

46

Millî Eğitim Bakanlığı, “Ders Kitapları ile Eğitim Araçlarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge” 2589 Sayılı Tebliğler Dergisi, 2006.

Basımevi veya firmanın adı, kitabın basıldığı yıl, baskı adedi, kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220) bulunmamaktadır.

2. Ders Kitabı:

Arka kapağın sol üst köşesinde “haydi kızlar okula”, sağ üst köşesinde “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu bulunmaktadır. Kapağın orta kısmında bir orman resmi, resmin altında “Yaşam Kaynağımızı Koruyalım! Dünya üzerindeki orman ağaçları, bir yılda ürettikleri 93 milyar ton oksijenle, karada yaşayan tüm bitkilerin ürettikleri oksijenin % 66’sını üretir. Ormanların tahribi, nefes aldığımız havanın yok edilmesi anlamına gelmektedir.” yazısı yer almaktadır. Yazının altında, beyaz çerçeve içinde “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılmaz.” ibaresi yer almaktadır. Bu ibarenin altında ISBN numarası ve barkot bulunmaktadır. Kapağın en alt kısmında beyaz renkle “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

Basımevi veya firmanın adı, kitabın basıldığı yıl, baskı adedi, kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220) bulunmamaktadır.

3. Ders Kitabı:

Arka kapağın üst kısmında, büyük bir bölümü kaplayan içinde bir çiçek kızın vurgulandığı doğa resmi bulunmaktadır. Resmin altında yayınevinin adı ve adresi, adresin altında “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılmaz.” ibaresi, bu ibarenin sol tarafında “haydi kızlar okula”, sağ tarafında “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu bulunmaktadır. Kapağın sol alt köşesinde ISBN numarası ve barkot, barkodun sağ tarafında “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

1. Çalışma Kitabı:

Kapağın üst tarafında hilal şeklindeki ters ay ve yıldızın yer aldığı bir deniz resmi, resmin altında büyük puntoyla “Lütfen ülkemizin güzelliklerini koruyalım.” yazısı, bu yazının altında sarı kenarlıklı beyaz çerçeve içinde “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılmaz.” ibaresi, bu ibarenin sol tarafında “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu, sağ tarafında “haydi kızlar okula” kampanyasının logosu bulunmaktadır. Kapağın sağ alt köşesinde ISBN numarası ve barkot, barkodun sol tarafında “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

Basımevi veya firmanın adı, kitabın basıldığı yıl, baskı adedi, kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220) bulunmamaktadır.

2. Çalışma Kitabı:

Arka kapağın sol üst köşesinde “haydi kızlar okula”, sağ üst köşesinde “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu bulunmaktadır. Kapağın orta kısmında daire şeklindeki siyah kenarlıklı mavi çerçeve içinde sağlıkla ilgili bir karikatür bulunmaktadır. Karikatürün altında, beyaz çerçeve içinde “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılmaz.” ibaresi yer almaktadır. Bu ibarenin altında ISBN numarası ve barkot bulunmaktadır. Kapağın en alt kısmında beyaz renkle “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

Basımevi veya firmanın adı, kitabın basıldığı yıl, baskı adedi, kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220) bulunmamaktadır.

3. Çalışma Kitabı:

Arka kapağın üst kısmında insanların doğaya verdiği zararları anlatan bir resim bulunmaktadır. Resmin altında yayınevinin adı ve adresi, adresin altında “Bu ders kitabı

Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılmaz.” ibaresi, bu ibarenin sol tarafında “haydi kızlar okula”, sağ tarafında “Eğitime % 100 Destek” kampanyasının logosu bulunmaktadır. Kapağın sol alt köşesinde ISBN numarası ve barkot, barkodun sağ tarafında “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5’inci Maddesinin İkinci Fıkrası Çerçevesinde Bandrol Taşıması Zorunlu Değildir.” ibaresi yer almaktadır.

Kitabın basıldığı yıl, baskı adedi, kitapların standart işaret ve numarası (TS 10220) bulunmamaktadır.

1.7. İÇ KAPAK

İç kapak üzerinde aşağıda belirtilen bilgilere yer verilir.

1.7.1. İç Kapak Ön Yüzü

İç kapak ön yüzünde aşağıda belirtilen bilgilere yer verilir: - Kitabın adı.

- Kullanılacağı okul türü, sınıf veya dönemi (program sayısı). - Yazarın, hazırlayanın veya çevirenin adı, soyadı.

- Yayın evinin adı, adresi veya amblemi. - Basıldığı yıl ve yeri.

- Kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı.47

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının iç kapak ön yüzleri aşağıdaki gibidir:

1. Ders Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, kitabın uygun bulunduğuna dair

Kurul Kararının tarih ve sayısı, yayın evinin adı, amblemi, sayfa numarası bulunmaktadır. Basıldığı yıl ve yer hakkında bilgi bulunmamaktadır.

2. Ders Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, yayın evinin amblemi, baskı sayısı, yayın evinin adı, basıldığı yer ve yıl bulunmaktadır. Kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı iç kapak arka yüzünde bulunmaktadır.

3. Ders Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı, yayın evinin adı ve adresi bulunmaktadır. Basıldığı yıl ve yer hakkında bilgi iç kapak arka yüzünde bulunmaktadır.

1. Çalışma Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı, yayın evinin adı, amblemi ve sayfa numarası bulunmaktadır. Basıldığı yıl ve yer hakkında bilgi bulunmamaktadır.

2. Çalışma Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, yayın evinin amblemi, baskı sayısı, yayın evinin adı, basıldığı yer ve yıl bulunmaktadır. Kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı iç kapak arka yüzünde bulunmaktadır.

3. Çalışma Kitabı:

İç kapak ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru kitabın kullanılacağı okul türü, kitabın adı, kullanılacağı sınıf, yazarların adı ve soyadı, kitabın uygun bulunduğuna dair Kurul Kararının tarih ve sayısı, yayın evinin adı ve adresi bulunmaktadır. Basıldığı yıl ve yer hakkında bilgi iç kapak arka yüzünde bulunmaktadır.

1.7.2. İç Kapak Arka Yüzü

İç kapak arka yüzünde aşağıda belirtilen bilgilere yer verilir: - Genel yayın seri ve dizi numaraları.

- Telif hakkı, baskı kararı veya onayı, baskı sayısı. - Baskı adedi.

- Yazar dışında katkısı bulunanların adı ve soyadı.48

İncelediğimiz İlköğretim 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının iç kapak arka yüzleri şu şekildedir:

1. Ders Kitabı:

İç kapak arka yüzünde yazar dışında katkısı bulunanların adı ve soyadı, sayfa numarası bulunmaktadır. Baskı kararı iç kapak ön yüzünde yer almaktadır. Genel yayın seri ve dizi numaraları, telif hakkı, baskı sayısı, baskı adedi bulunmamaktadır.

2. Ders Kitabı:

İç kapak arka yüzünde yukarıdan aşağıya doğru genel yayın seri ve dizi numaraları, telif hakkı, yazar dışında katkısı bulunanların adı ve soyadı, ISBN, baskı onayı, baskı sayısı, baskı adedi bulunmaktadır.

3. Ders Kitabı:

İç kapak arka yüzünde yukarıdan aşağıya doğru telif hakkı, yazar dışında katkısı bulunanların adı ve soyadı, ISBN, basım yeri ve yılı, yayın evinin adı ve adresi

Benzer Belgeler