• Sonuç bulunamadı

4. YÜKLENİCİ İNŞAAT FİRMALARINDAKİ GENEL AMAÇ VE

4.2 İnşaat Firmalarının Teklif Hazırlama Süreci ve Teklif Verme Sürecine Yönelik

4.2.1 Teklif hazırlama sürecinin kapsamı

Teklif hazırlama süreci, ihale sürecinin bir bölümüdür ve genellikle girişimci (işveren, mal sahibi veya idare) tarafından hazırlanan sözleşmenin, yüklenici şirket tarafından incelenmesi, revizyonu ve teklif fiyatının belirlenmesi için gerçekleştirilen adımları içerir (Bağ, 2008).

Aşağıdaki şemada bu süreçle ilgili genel durum görülmektedir ( Tuncan ve diğ. , 2005).

Şekil 4. 2: Teklif hazırlama süreci.

İnşaat sektörü yapısı gereği birçok sektörle iç içe durumdadır. Bu sektörlerde yaşanan en küçük dalgalanma tsunami etkisi yaratarak inşaat sektöründe de kendisini göstermektedir. Bunun yanında ülkenin iç koşulları, politik yapısı, kültürü, sosyal yapısı gibi durumlar da inşaat sektörü için belli başlı bazı belirsizlikleri beraberinde getirir. Yüklenici firmanın var olan sınırlı kaynaklarını iyi bir fizibilite çalışması yapmadan bir projede kullanmaya kalkması firmayı iflas tehlikesiyle karşı karşıya

29

getirebilir. Yüklenici çoğu zaman taşeronlarla anlaşarak üstlendiği risklerin bir kısmını bu kişilere/kuruluşlara aktarabilmektedir (Birgönül ve Dikmen, 1996). Ancak, alınan bu önlemde yeterli değildir. Firma, iyi bir hazırlık sürecinden sonra yatırım kararı alınmalıdır. Dolayısıyla proje kapasitesinin belirlenmesi, teknik analiz ve finansal analizi kapsayan teklif süreci yüklenici firma için hayati önem taşımaktadır.

4.2.2 Teklif verme sürecine yönelik stratejiler

İletme ve yönetim dalında 1960’larda kullanılmaya başlanan strateji, işletmenin belli hedeflere ulaşmak üzere kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak bulunduğu çevredeki ilişkilerini düzenleyecek ve rakiplerine üstünlük sağlayacak uzun vadeli kararlardır (Bağ, 2008).

Yukarıdaki cümleden anlaşılacağı üzere kaynakların doğru kullanılması, dışarıdaki çevreyle ilişkileri düzgün tutmak ve rekabetçi olmak teklif stratejisinin temel öğeleridir. Günden güne gelişen ve büyüyen inşaat sektöründe yeni iş alımları yaparak kar edebilmek için firmalar doğru projeye teklif vermeli ve en doğru rekabetçi teklif stratejileri uygulamaları gerekmektedir.

İnşaat firmaları bir projeye girerken uyguladıkları teklif stratejilerini, girdiği pazardaki işi alabilme şansı ile mevcut olan dış ve iç çevre durumunu iyi bir şekilde analiz etmesi yardımıyla oluşturmalıdırlar. Aksi takdirde işin yanlış analizi sonucunda inşaat firması kazanacaklarından çok kaybedeceklerini düşünmek zorunda kalıp; kötü durumu kurtarmak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kalacaktır. Yüklenici inşaat firmalarının uyguladıkları teklif stratejisi, firmanın geleceği açısından iyi referanslar olabilecek projelere ulaşabilmek için ihale öncesinde verilecek kararları kapsayan bir karar süreci ya da karar modeli olarak kabul edilebilir. Bu karar süreci şirketin ileriki zamanlarda kar ya da zarar etmesine neden olabilir. Bu yüzden şirketin elindeki mevcut veriler ve tecrübelerle doğru bir karar analizi yapılarak stratejiler buna göre şekillenmelidir.

4.2.2.1 Teklif verme stratejisi

Firmanın kar edebilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için, devam eden işlerin yanında yeni işler için de teklifler vermesi gerekmektedir. Bu nedenle en uygun ihale

30

teklifinin verilebilmesi için iş ile ilgili bilgilerin yanında, firmanın hedef ve durumlarını da çok iyi irdeleyerek, hayati bir karar vermesi gerekmektedir. Firmanın geleceğini belirleyecek olan bu tekliflerin verilmesinde izlenmesi gereken teklif belirleme yöntemleri bu noktada stratejik önem taşımaktadır. (Bağ, 2008).

Teklif verme stratejisi,”Bir işin ihale hazırlığında firma amaçlarına ulaşmaya yarayan geniş yöntemler zinciri ve bu hazırlığında bir zamanlama iskeleti” olarak tanımlanmaktadır. Teoride ve pratikte uygulanan genel ilke, sözleşmenin; örgütün işi karlı bir biçimde gerçekleştirmesini sağlayacak şekilde fiyatlandırılması ve hatta yönetilmesidir (Polat, 1999).

Teklif verme stratejisi, aşağıdaki hedeflerin belirlenmesi olarak özetlenebilir:

1. İşin türü, sözleşmenin büyüklüğü ve coğrafik bölge bakımından uygun bir pazar saptamak,

2. Ekonomik sınırlar içerisinde firmanın inşaat hızı ve kalitesi gibi konularda prestij yaratmak,

3. Ciro için belirlenmiş hedefleri korumak,

4. Şirketin performansını değerlendirmek ve bunu rakiplerle karşılaştırmak,

5. Bir projenin finansal performansını teklif verme aşamasında tahmin edilen maliyetlerle karşılaştırmak

Yukarıdaki bilgiler ışığında yüklenici inşaat firması doğru şekilde firma hedeflerini belirlemelidir. İnşaat firması, teklif vereceği işin bulunduğu iş pazarının durum bilgilerini iyi değerlendirmeli ve doğru analiz etmelidir. Buna göre pazarı yakalama kriterlerini göz önüne almalıdır. Bu kriterleri düzgün ve detaylı bir şekilde değerlendirip analiz yapıldıktan sonra bu işlemleri sonucuna göre gireceği pazardaki uygulayacağı rekabet stratejisini tahmin etmeli ve buna göre teklif stratejisini oluşturmalıdır.

Yukarıdaki paragrafta anlatınlalar kapsamında yüklenici bir inşaat firması teklif verme kararı verirken izleyeceği strateji geliştirme sürecini aşağıdaki tablodaki gibi gösterebiliriz (Bağ, 2008).

31

Şekil 4. 3: İnşaat firmalarının teklif stratejisi geliştirme süreci. 4.2.2.2 Fiyatlandırma stratejisi

“Fiyatlandırma deyimi, genellikle bir yüklenici organizasyonun teklif fiyatı hazırlama faaliyeti, yani işi kazanacak ve yıllık kar gereksinimlerine katkıda bulunacak en yüksek olanaklı, teklif tutarının üretimi anlamındadır. Geleneksel olarak bir işi elde etmenin başlıca yöntemi; en düşük teklif ile olduğundan, yüklenici açısından fiyatlandırma stratejisi teoride önemli bir konu olarak kabul edilmektedir. Yine teorik olarak fiyatlandırma stratejisi, yüklenicinin rekabet durumunda, karını hesaplamak için kullandığı yöntemle ilgilidir ve büyük ölçüde geçmişteki performansının analizine bağlıdır.”(Dikbaş, 1995).

Fiyatlandırma kararı verilirken birçok kriteri dikkate almak gerekecektir. Bunlar; firma hedefleri, proje özellikleri ve tipi, işin girildiği pazarın ekonomik ve siyasi politikaları, rekabet ortamı vb. örnek olarak verilebilir. Bu kriterler de kendi içlerinde birçok alt kriterler bulundurur. Bu alt kriterleri nicel ve nitel olarak iki sınıfa ayırabiliriz. Nicel sınıfa kar oranı, yüksek satış, pazar payı, maliyet, enflasyon, vergiler, döviz kurundaki değişiklikler, rakiplerin fiyatı, alt taşeron maliyetleri gibi kriterleri koyabiliriz. Nitel olarak ise kalite, hedef kitlenin firmaya bakış açısı, reklam, rakiplerim marka imajı, yasal düzenlemeler, rakiplerin piyasadaki durumu gibi kriterler gösterilebilir.

Fiyatlandırma yapılırken bu kriterlerin önem derecelerinin ne olacağının belirlenmesi gerekir. Fiyatlandırma kararlarını etkileyen birçok kriterin bulunması, kriterlerin bazı durumlarda birbiriyle çelişmesi, nicel ve nitel özellik taşımaları fiyatlandırma problemini karmaşık ve çok kriterli bir yapıya dönüştürmektedir. Fiyatlandırmada genellikle düşük fiyat, orta fiyat ve yüksek fiyat olmak üzere üç tür fiyatlandırma stratejisi

32

kullanılmaktadır. Benimsenecek fiyatlandırma stratejisi isletmenin diğer kararlarını da etkileyecektir.

Genel olarak fiyatlandırma stratejilerinin ana unsurları şöyle sıralanabilir; (Polat, 1999).

• Belli bir karla bir işi kazanma olasılığını etkileyen kar (katsayı) düzeyleri • Tahminlerin doğruluğu

• Tahmin edilen maliyetler ve rakiplerin arasındaki ilişkileridir.

Bir yüklenici inşaat firmasının temel olarak fiyatlandırma amaçları ise aşağıda belirtildiği gibidir; (Aydınefe, 2004).

1- İşin kazanma şansını belirlemek (o anki iş için)

2- İşin kazanma şansını arttırmak (geleceğe yönelik işler için) 3- Beklenen karı maksimize etmek

4- Gerçekçi olmayan düşük fiyatlarla herhangi bir proje üstlenildiğinde beklenen zararı en aza indirmek,

5- Alınacak risk düzeyi için uygun bir kazanç gerçekleştirmek 6- Sermaye büyümesi sağlamak

7- Düzgün bir iş yükü sağlamak.

Teklif fiyatının yapısı

Bir inşaat firmasının teklif fiyatını aşağıdaki eşitliği kurarak görebiliriz; Teklif Fiyatı = Direkt maliyet + Endirekt maliyet + MARK UP

Maliyetleri genel olarak işçilik, malzeme, ekipman ve taşeron maliyetleri oluşturmaktadır. Bu maliyet grubu direkt maliyetler grubudur. Bunlara ek olarak şantiye yönetim giderleri, süpervizör maliyeti, proje başlangıç masrafları, maaşlar, gerekli sigortalar, vergi gibi direkt olarak işin yapımına dahil olmayan giderler endirekt maliyetlerdir. Basit olarak teklif fiyatı direkt maliyet ve endirekt maliyetlerin toplamı olarak hesaplanmaktadır. Daha sonra da bu maliyet kalemlerinin toplamına mark up adı verilen bir tahmini yüzde eklenmektedir. Mark-up ise merkez ofis giderleri, kar ve risk unsurlarından oluşmaktadır (Dikmen ve diğ., 2007).

Merkez ofis giderleri genel olarak işlerin yönetilmesi için harcanan giderler, risk giderleri ise öngörülemeyen koşullar için eklenen masrafları oluşturmaktadır.

33

Bu tezin kapsamında anket çalışmasının uygulandığı Türk müteahhitlik firmasının teklif hazırlarken kendisine örnek aldığı teklif fiyatı modeli yukarıdaki modele benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla bu tez çalışmasındaki yardım alınan firma teklif hazırlarken analiz yaptığı maliyet kalemlerinin üzerine kar ve riskini koyarak uluslar arası inşaat sektörü piyasasında teklifini hazırlayıp sunmaktadır.

Teklif fiyatının hesaplanışı firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Fakat yapı olarak teklif fiyatının yapısı genel olarak birbirlerine benzemektedir. Aşağıda örnek bir teklif fiyatını oluşturan bölümlerin yer aldığı tablo görülmektedir.

Teklif Fiyatı

Net Maliyet Mark-Up

Genel

giderler

Direkt Giderler Endirekt giderler

Kar

Risk

Şekil 4. 4: Teklif fiyatını oluşturan bölümler.

İnşaat sektöründe bir ihalede maliyetlerin doğru şekilde hesaplanıp mümkün olan en düşük fiyatı vermek yüklenici inşaat firmalarının işi alabilmelerinde en önemli kriterlerden biridir. Bunun sebebi olarak ta ihalelerde genel olarak firmalardan en düşük fiyatlı olanı seçilip işin ona verilmesi gösterilebilir. İşverenler kalite ve tecrübeleri genellikle ikinci planda bırakmaktadır. Bu yüzden maliyet kalemleri titizlilikle hesaplanmalı ve en uygun fiyatı verilmelidir (Bağ, 2008).

34

İnşaat maliyet öğelerini aşağıda görüldüğü birtakım başlıklar altında toplamak mümkündür (Polat, 1999).

a)Şantiye yerleşim maliyetleri b) Dolaysız ekipman maliyetleri c) Dolaysız malzeme maliyetleri d) Dolaysız işçilik maliyetleri

e)Taşeronlara yaptırılan işler maliyeti f)Diğer maliyet ve giderler:

i. Dolaylı maliyetler ii. Genel yönetim giderleri

Benzer Belgeler