• Sonuç bulunamadı

İlk işletime alma

Dizüstü bilgisayarınızı güvenli bir şekilde çalıştırabilmek ve yüksek kullanım ömrü sağlamak için bu el kitabının başındaki “İşletim güvenliği” bölümünü okumuş olma-lısınız. Dizüstü bilgisayarın kurulumu eksiksiz yapılmıştır; hiçbir sürücü yüklemenize gerek kalmadan bilgisayarı hemen başlatabilirsiniz.

 İşletime almadan önce bataryayı yerine oturacak şekilde yuvasına yerleştirin. Ba-taryanın istenmeden düşmesini önlemek için bataryayı mutlaka sürgüsüyle kilit-leyin.

 Birlikte teslim edilen elektrik adaptörünü dizüstü bilgisayara bağlayın. Ardından elektrik kablosunu adaptöre bağlayın ve bir prize takın.

 Ekranı başparmağınız ve işaret parmağınız ile istediğiniz pozisyona gelene dar yukarı katlayın. Ekran 130°’den daha fazla yukarı katlanmamalıdır. Ekranın ka-pağını açarken, ayarlarken ve kapatırken daima elinizle ortasından tutun. Bunun dikkate alınmaması durumunda ekran hasar görebilir. Asla zorla açmaya çalışma-yın.

Dizüstü bilgisayarınızı ilk defa çalıştırdığınızda bataryanın takılı ve şebe-ke adaptörünün bağlı olduğundan emin olun.

 Açma/kapama düğmesine basarak dizüstü bilgisayarı açın. Dizüstü bilgisayar başlar ve çeşitli kurulum aşamalarından geçer.

Kurulum süreci esnasında işletim sistemini kullanabilmek için kullanım şartlarını ka-bul etmelisiniz. Şimdiden ayarlamak istiyorsanız WLAN erişimi veya e-posta kutunuz için erişim bilgilerini hazır bulundurun.

İşletim sistemi sabit diskten yüklenir. İlk düzenlemede yükleme işlemi normalden bi-raz daha uzun sürer. Ancak tüm gerekli veriler girildikten sonra işletim sistemi dü-zenlenmiş olur. Windows® masaüstü görüntülendiği zaman işletim sistemi tamamen yüklenmiştir.

İlk kurulum birkaç dakika sürebilir. İlk kurulum esnasında dizüstü bilgisaya-rın elektrik bağlantısını kesmeyin ve bilgisayarı kapatmayın. Bunlar kurulu-mu olumsuz etkileyebilir. Sadece kurulum başarıyla tamamlandıktan ve Windows® masaüstü görüntülendikten sonra dizüstü bilgisayarı kapatın.

10.1. Dizüstü bilgisayarı çalıştırma

 Ekranı yukarıda tarif edildiği gibi yukarı doğru kaldırın ve açma/kapatma düğme-sine basın.

Selamlama prosedürü sizi birden çok ekran ve iletişim kutusuna yönlendirir.

 İstediğiniz dili ve ardından ilgili ülke ayarlarını seçin.

 İnternet bağlantınız varsa, İnternet’e bağlanın.

Bu noktayı atlarsanız, internet bağlantısını sonradan Windows® masaüstü üzerinden yapma imkanına sahipsiniz.

Bir internet bağlantısı oluşturduktan sonra bir Microsoft hesabı ile cihazınızda otu-rum açabilirsiniz.

Microsoft Store size, örneğin yeni App’leri satın almanıza ya da önceden kurulumu yapılmış olan App’leri güncellemenize imkan verir.

Bir yerel hesap ile oturum açarsanız, oturum açmayı istediğiniz zaman bir Microsoft

Lisans sözleşmesi

Lütfen lisans sözleşmesini dikkatlice okuyun. Metin, yazılım ürününüzün kullanımına ilişkin önemli yasal açıklamalar içermektedir. Metnin tamamını görmek için kaydır-ma çubuğunu, dokükaydır-manın sonuna ulaşana kadar fareyle aşağı kaydırkaydır-malısınız.

Kabul Et kutucuğunu tıklayarak sözleşmeyi onaylamış olursunuz. Yalnızca bu yolla ürünü belirtilen koşullar çerçevesinde kullanma hakkını kazanırsınız.

Takip eden animasyonlu pencereler, yeni Windows® işletim sisteminin kullanımına yönelik bilgilerdir. Animasyon esnasında hiçbir giriş işlemi yapılamaz. Oturum açma işleminden sonra Windows® masaüstü belirir.

Windows®, ilk kurulumdan sonraki ilk günlerde verileri güncelleyebilir ve yapılandırabilir (örn. yeni güncellemeler nedeniyle), bu da dizüstü bilgi-sayarın kapatılmasını ve başlatılmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarı güncellemeler tamamlanmadan kapatmayın. Bunlar kurulu-mu olumsuz etkileyebilir.

11. Elektrikle işletim

Dizüstü bilgisayarınız, otomatik olarak kendini verilen güç kaynağına göre ayarla-yan, alternatif akımlı bir üniversal elektrik adaptörüyle birlikte teslim edilir. Aşağıda-ki değerler desteklenir: AC 100 - 240 V~ 50/60 Hz. Elektrik beslemesi ile ilgili güven-lik uyarılarını dikkate alın.

Adaptör dizüstü konumunda elektrikle besler ve ayrıca bataryayı şarj eder. Batarya-nız, elektrik adaptörü takılı durumdayken dizüstü bilgisayarınızla çalışırken de şarj edilir. Elektrik adaptörü, dizüstü bilgisayar elektrik adaptörüne bağlı olmadığında da elektrik tüketir. Bu nedenle elektrik adaptörünün fişini, dizüstü bilgisayar bağlı değil-se prizden çekip çıkarın konumuna getirin.

Dizüstü bilgisayarı ve birlikte verilen elektrik adaptörünü sadece birlikte kullanın.

12. Bataryalı işletim

Bataryalar hücrelerine elektrik enerjisi depolar ve bunları gerektiğinde aktarırlar. Lütfen tam performansına ulaşması için yeni bataryayı arka ar-kaya iki-üç kez tamamen şarj edip boşaltın!

12.1. Bataryaların genel kullanımı

Batarya kullanımı esnasında bataryanın kapasitesinin tam kapasiteyle kullanılması

 Cihazınızı uzun süre kullanmayacağınız zaman bataryayı doğru şekilde depola-maya dikkat edin.

 Ayda bir kere komple bir deşarj etme ve şarj etme döngüsü uygulayın.Ardından cihazı akü kapasitesinin yakl. %50’si ile depolayın. Böylece bataryanın tamamen deşarj olması ve kalıcı olarak hasar görmesi/artık şarj edilememesi önlenir.

 Batarya, gözetimsiz bir şekilde şarj edilmemelidir.

 Şarj işlemi esnasında batarya, hassas veya kolay yanıcı malzemelerin üstüne ko-yulmamalıdır.

 Batarya şarj olurken dizüstü bilgisayarın üstünü örtmeyin.

12.1.1. Taşıma modu

Notebook, ambalajından çıkarıldıktan sonra yanlışlıkla açılmasını ve bataryanın de-şarj olmasını önleyen güvenli bir taşıma modunda bulunur.

 İlk kez çalıştırmadan önce birlikte teslim edilen güç ünitesini mutlaka bağlayın ve açma düğmesine basmadan önce yaklaşık 8 saniye bekleyin.

12.1.2. Bataryayı yerleştirme

 Bataryayı yuvaya yerleştirin ve yerine oturuncaya kadar içeri doğru itin. Batarya-nın istenmeden düşmesini önlemek için bataryayı mutlaka sürgüsüyle kilitleyin.

12.1.3. Bataryayı çıkarma

 Dizüstü bilgisayarın kapalı olduğundan ve elektrik şebekesine bağlı olmadığın-dan emin olun.

 Dizüstü bilgisayarı ters çevirin.

 Kilidi pozisyonuna kaydırarak bataryanın kilidini çözün.

 Çıkartma mandalını tutarak bataryayı çıkarın.

UYARI!

Hasar tehlikesi!

Batarya ve dizüstü bilgisayarda hasarlı veya kirli kontak-lar işlev bozukluğuna yol açabilir.

 Bataryayı saklama veya dizüstü bilgisayarı kullanma sırasında kontakların kirlenmemesine ve hasar gör-memesine dikkat edin.

UYARI!

Veri kaybı!

Ani elektrik kesintisi sonucu veri kaybı olabilir.

 Cihaz açıkken, bataryayı çıkartmayın, aksi takdirde

veriler kaybolabilir.

12.1.4. Bataryayı şarj etme

Batarya elektrik adaptörü üzerinden şarj edilir. Elektrik adaptörü bağlanmış ve açıl-mışsa batarya şarj edilir, dizüstü bilgisayarın açık ya da kapalı olması fark etmez. Tam şarj işlemi dizüstü bilgisayar kapalı durumdayken birkaç saat sürer. Dizüstü bilgisa-yar açık durumdayken şarj işlemi belirgin şekilde daha uzun sürer.

Bataryanın sıcaklığı ya da gerilimi çok yüksekse, şarj işlemi iptal edilir.

Görev çubuğunda batarya sembolünün üzerine farenin sol tuşuyla tıkla-yarak batarya durumunu görüntüleyebilir ve gerekirse F1 tuşu üzerin-den Windows Yardımı’nı açabilirsiniz.

12.1.5. Batarya şarjını boşaltma

Dizüstü bilgisayarı, düşük batarya şarjı nedeniyle kendiliğinden kapanana kadar ba-tarya üzerinden çalıştırın.

UYARI!

Veri kaybı!

Ani elektrik kesintisi sonucu veri kaybı olabilir.

 Olası bir veri kaybını önlemek için açık olan dosyala-rınızı zamanında kaydetmeyi unutmayın.

12.1.6. Batarya çalışma süresi

Çalışma süresi elektrik tasarrufu ayarlarına göre değişir. Dizüstü bilgisayarınız, örn.

Batarya çalışma süresi, dizüstü bilgisayarda işlemci veya grafik bileşenleri uzun süre yüksek güçle çalıştığında kısalır. Bu, örneğin yüksek grafik gösterimli oyunlar, video-lar, müzik veya grafik işleme programlarında söz konusu olabilir.

Düşük şarj durumunda uyarı sinyallerini iptal ederseniz, dizüstü bilgisa-yarınız kapatılır.

Benzer Belgeler