• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırma ile ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında yapılan çalışmalara yer verilmiştir.

2.7.1. Yurt İçinde Yapılan Araştırmalar

Demiralay ve Karataş (2014), tarafından yapılan “Evde Ders Okulda Ödev Modeli” ile ilgili çalışma, harmanlanmış öğrenme çerçevesinde sunulan modellerin yenilikle ilgili teorik altyapıları bütüncül olarak değerlendirilerek, ilk ve ortaöğretim düzeylerine uygun harmanlanmış öğrenme modellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Sonuç olarak; her üç modelin de geleneksel sistemi destekleyici öğrenme ortamlarında gerçekleştiği, geleneksel sistemi kullanmaktan vazgeçmediği hatta bu ortamın sağladığı avantajları maksimum düzeyde kullandıkları görülmektedir.

Bolat (2016), tarafından yapılan “Ters Yüz Edilmiş Sınıflar ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA)” ile ilgili çalışma, ters yüz öğrenme ve ters yüz sınıflar hakkında bilgi vermeyi amaçlamıştır. Literatür taramasına dayanan nitel bir eğitim araştırması yapılmıştır. Ters yüz edilmiş sınıflarla eğitimde öğretmen ve öğrenci yeterlilikleri yanında sınıfın teknolojik alt yapı yeterliliğinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu üç bileşenin yeterliliği, ters yüz edilmiş sınıflarla eğitimin başarılı olmasını sağlamaktadır.

Akgün ve Atıcı (2017), tarafından yapılan “Ters-düz Sınıfların Öğrencilerin Akademik Başarısı ve Görüşlerine Etkisi” ile ilgili çalışmada ters- düz sınıfların öğrencilerin akademik başarısına ve görüşlerine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemine göre, yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ters yüz sınıf modelinin

27

uygulanması ile birlikte öğrencilerin başarı düzeyleri artmıştır. Ters yüz sınıf modeli ile anlamadıkları konulara tekrar çalışarak eksikliklerini gidermiş ve derste daha aktif katılım göstermişlerdir.

Çetin (2017), tarafından yapılan “Ters-Yüz Sınıf Modelinin Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılması Üzerine Bir Öneri” ile ilgili çalışmada ters-yüz sınıf modeli ile öğretim yönteminin Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılmasına yönelik bir öneri sunmak amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel araştırma yönteminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Bu çalışmada verilerin analizi sonucunda ters-yüz sınıf modelinin yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılmasında alana katkı sağlayacağı birçok önemli özellik tespit edilmiştir.

Yıldız ve Otacıoğlu (2017), tarafından yapılan “Flüt Eğitiminde Ters Yüz Öğrenme Modelinin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkileri” ile ilgili çalışmada ters- yüz öğrenme modeline dayalı öğretim programının, geleneksel öğretime kıyasla etkinliğinin sınanması amaçlanmaktadır. Nicel araştırmaya göre deneysel desen kullanılmıştır. Sonuç olarak; deney grubu öğrencilerinin akademik başarısı, başlangıç, orta ve ileri seviye gruplarında kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı bir artış göstermiştir.

Deveci, Topal ve Akhisar (2018), tarafından yapılan “ Ters Yüz Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi: Mikroişlemci/ Mikrodenetleyiciler II Dersinin Uygulanması” ile ilgili çalışmada ters yüz öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarını ölçebilmek için nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi yapılmıştır. Nicel araştırma için de akademik başarı testi geliştirilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarısına hiçbir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Fakat görüşme yapılan öğrencilerin ise ters yüz sınıf modeli ile ilgili olumlu yorumlarda bulunduğu tespit edilmiştir.

Dursunlar (2018), tarafından yapılan “ Ters Yüz Sınıf Modelinin 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Yaşayan Demokrasi Ünitesinde Öğrencilerin Akademik

28

Başarısına Etkisi” ile ilgili çalışmada ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarısına etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma modeli kullanılmıştır. Ters yüz sınıf modeli, uygulanma sürecinde kullanışlılık, verimlilik ve teknolojiyi eğitimsel amaçla kullanma gibi sonuçlar ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma da kullanılan bu modelin, yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrencilerin akademik başarı düzeylerini daha çok arttırdığı gözlemlenmiştir.

Göktaş ve Gürsoy (2018), tarafından yapılan “İlkokullarda Dönüştürülmüş Sınıf Modelinin Matematik Dersindeki Akademik Başarı ve Motivasyona Etkisi" ile ilgili çalışmada dönüştürülmüş sınıfın akademik başarıya ve motivasyona etkisini Ortaya Çıkarmak Amaçlanmıştır. Araştırmada Nicel Araştırma Yöntemlerinden Yarı deneysel desen kullanılmıştır. Sonuçlara bakıldığında dönüştürülmüş sınıf modelinin dördüncü sınıf matematik dersinde akademik başarıyı artırdığı fakat motivasyon üzerinde hiçbir etkisi olmadığı saptanmıştır.

Esen ve Karagöl (2019), tarafından yapılan “Ters-Yüz Edilmiş Öğrenme Yaklaşımının Akademik Başarıya Etkisi: Bir Meta-Analiz Çalışması” ile ilgili çalışmada ters yüz öğrenmenin akademik başarıya etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Tez ve makalelerden oluşan 55 tane yayının analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, ters yüz öğrenme modelinin akademik başarı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ve bu etkinin uygulama süresine göre değişmediği; bu başarı üzerindeki etkinin küçük çaplı gruplarda daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Kuzu ve Arslan (2019), tarafından Yapılan “Eba Ders Modülünün Ve Vsınıf Yazılımının Ters Yüz Sınıf Modelinde Uygulanabilirliğine Yönelik Öğretmen Görüşleri” ile ilgili çalışma VSınıf etkileşimli sınıf yönetim yazılımı ve EBA Ders Modülünün Ters Yüz Sınıf Modelinde (TYS) uygulanabilirliğine yönelik öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. EBA Ders modülünü ve VSınıf yazılımını derslerinde daha önce kullanmış 14 öğretmenin görüşlerinin alındığı bu araştırma nitel bir çalışma olup, verilerin toplanması sürecinde yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; ders öncesi etkinliklerin ders başarısını artırdığı, öğrencilerin

29

derse hazırlıklı gelmelerini sağladığı, etkili ve gerekli olduğu bulgularına ulaşılmıştır.

2.7.2 Yurt Dışında Yapılan Araştırmalar

Marlowe (2012), tarafından yapılan “The Effect Of The Flıpped

Classroom On Student Achıevement And Stress” ile ilgili çalışmada ters yüz sınıf modelinin, öğrenci başarısı ve öğrenci stres düzeyleri üzerindeki etkiyi ölçmek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemine göre, deneysel desen kullanılmıştır. Sonuç olarak, öğrenciler tedaviye karşı olumlu duygular göstermiş ve kendi görevlerini seçebilmenin ve daha ilginç buldukları kavramları keşfetmenin getirdiği avantajlardan yararlanmıştır.

Saunders (2014), tarafından yapılan “The Flıpped Classroom: Its Effect On Student Academıc Achıevement, And Crıtıcal Thınkıng Skılls In Hıgh School Mathematıcs” ile ilgili çalışmada, ters yüz sınıf modelinin lise öğrencilerinin akademik başarıya ve eleştirel düşünme becerileri üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır Nicel araştırmaya göre deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ters yüz sınıf modelinin, öğrencilerin akademik başarısını etkilemede önemli bir rolü olmadığı saptanmıştır.

Clark (2015), tarafından yapılan “The Effects of the Flipped Model of Instruction on Student Engagement and Performance in the Secondary Mathematics Classroom” ile ilgili çalışmayla, ters yüz öğrenme modeli ile öğrenci katılımını ve performansını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak; ters yüz öğrenmenin öğrenci katılımına ve öğretim kalitesine olumlu etki yarattığı tespit edilmiştir.

Saulnier (2015), tarafından yapılan “The Flipped Classroom in Systems Analysis & Design: Leveraging Technology to Increase Student Engagement” ile ilgili çalışmada, döndürülmüş sınıf ile teknolojinin kullanmanın yararlarını ortaya koymak amaçlanmıştır.Ters çevrilmiş sınıfın sistem analizi ve tasarımında kullanılmasının sınıf içi öğrenci odağını ve katılımını kesinlikle arttırdığı ve bunun sonucunda hem programa özgü hem de kursa özgü öğrenci çıktılarının öğrencinin öğrenmesinin artmasına yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.

30

Khan ve Watson (2018), tarafından yapılan “The flipped classroom with tutor support: an experience in a level one statistics unit” ile ilgili çalışma, birinci seviye istatistik sınıfını çevirme deneyimlerini sunmak amaçlanmıştır. İkisi geleneksel sunumlu, ikisi ters çevrilmiş performans, farklılıklar açısından analiz edildi. Ayrıca anket verileri, çevrilmiş sınıfa yönelik tutum ile performans arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amacıyla analiz edilmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin performansının arttığını ve çevrilen sınıf yaklaşımı ile kavramların daha iyi anlaşıldığını göstermiştir.

Jeong, canada ve gomez (2018), tarafından yapılan “The Study of Flipped-Classroom for Pre-Service Science Teachers” ile ilgili çalışmada ters yüz sınıf modeli ile öğrencilerin derse katılımının ve öğrenimin kalitesinin artması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntem kullanılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğrenciler ortalama olarak daha yüksek performans göstermişleridir. Genel olarak öğrencilerin katılımları ve öğrenme kalitesinin artması ile ilgili olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Jdaitawi (2019), tarafından yapılan “The Effect of Flipped Classroom Strategy on Students Learning Outcomes” ile ilgili çalışmada, ters çevrilmiş sınıf stratejisinin hazırlık yılı eğitimine hazırlık sınıfının öğrencinin öz düzenleme ve sosyal bağlantı üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Nicel araştırmaya göre deneysel desen kullanılmıştır. ANOVA analizine dayanan sonuçlar, çevrilen sınıftaki öğrencilerin geleneksel gruptaki öğrencilere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek öz düzenleme ve sosyal bağlantı gösterdiğini göstermiştir.

31

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bu bölümde araştırmanın modeli, evreni ve örneklemi, veri toplama araçları ile toplanan veriler ile ilgili istatistiksel bilgiler bulunmaktadır.

YÖNTEM

Bu bölümde problemi çözmek için takip edilen yollardan bahsedilmiştir.

Benzer Belgeler