• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmanın yürütülmesinde ve problemin çözümünde katkı sağlaması düşünülen araştırmalardan ulaşılabilenler özetlenerek aşağıda verilmiştir.

BAĞCI (2009), “Kadın İç Giyim Mamül Ölçülerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma” aldı yüksek lisans tezinde standart Türk kadını vücut ölçülerinden sütyen ve külot ürünleri için mamul ölçüleri oluşturmayı amaçlamıştır. Mamul ölçüleri oluşturmak üzere vücut ölçülerini en iyi test edebileceği düşünülen sütyen ve külot modelleri seçilmiş, seçilen sütyen ve külot modelleri için müller biçki sistemi kullanılarak üretim kalıpları hazırlanmıştır. Hazırlanan kalıplarla seçilen beden ve kap ölçülerinde 3 aşamada prototip dikimi yapılmış, her bir aşamada yapılan mamuller denenerek düzeltmeler yapılması sonucunda uygun mamul ölçülerine dönüştürülmüştür. Elde edilen mamul ölçülerin vücut ölçülerinden ve iç piyasada kullanılan mamul ölçülerinden farklı olduğu sonucuna varılmıştır.

GÜRŞAHBAZ, ÖZELMAS ve ARGA, (2009) “Yaşlı Kadın Tüketicilerin Hazır Giyim Ürün Tercihlerini Etkileyen Unsurların Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma” adlı makalesinde yaşlanmaya bağlı oluşan problemler giysi açısından ele alınarak, kadın tüketicilerin giysilerde karsılaştıkları problemler ve giysi tercihlerini etkileyen durumların belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada yaşlı kadın tüketicilerin, yaş oranları büyüdükçe giysileri kendilerinin alma oranlarının azaldığı, vücutlarına uygun giysi satın alırken buluz/gömlek, ceket bulmada sorun yaşadıkları, rahat, vücutlarına uygun, kullanışlı, önden açılan kapanan, yere eğilerek çekmek zorunda kalmayacakları giysileri öncelikle tercih ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.

ÇİVİTÇİ, AĞAÇ, (2009) “Altmış Yaş ve Üzeri Yaşlı Kadınların Giysi Satın Alma Davranışları Üzerine Bir Araştırma” adlı makalesinde 60 yaş ve üzeri yaşlı kadın tüketicilerin giysi satın alma davranışları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, yaşlı kadın tüketicilerin giysi satın alma davranışlarını belirleyerek değerlendirmek ve ortaya çıkan sonuçlara uygun tüketicilere ve üreticilere öneriler getirmektir. Araştırmanın materyalini Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki illerde (İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana) yaşayan 60 yaş ve üzeri, kadın hazır giyim tüketicilerinden gönüllü 1212 kişiden anket yardımıyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, yaşlı tüketicilerin giysi satın almakta zorlandıkları ve vücutlarına uygun çeşitli modellerde giysilere ihtiyaçlarının olduğu ortaya çıkmıştır.

ÇİLEROĞLU, ÇORUH, VURAL (2008), “60 Yaş ve Üzeri Kadınların İç Giyim Üretimi Açısından Beden Ölçü Standardizasyonu” adlı makalelerinde iç giyim üretimi için vücut ölçülerinin alınması ve yaşlı kadın beden ölçü standardizasyonunda gerekli ölçülerin tespit edilmesi amacıyla hazırlanmış ve yürütülmüştür. Aralarında yüksek ilişki olan ölçülerin yetişkin kadınlar için yapılan araştırma sonuçlarıyla benzerlik gösterdiği ancak oluşturulan regresyon bağıntılarının farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

GÖKKAYA (2008), “Faaliyet Alanı Bayan İç Giyim Üretimi Olan Hazır Giyim İşletmelerinde Kullanılan Kalite Kontrol Parametreleri ve Üretim Sürecinde Kalite Kontrol” adlı yüksek lisans tezinde iç giyimin gelişim sürecinin incelenmesi, üretim sürecinde kalite kontrol faaliyetleri ve kalite kontrol faaliyetlerinin ürün kalitesine etkilerinin belirlenmesi, bayan iç giyim üretimi yapan hazır giyim işletmelerinin kullandıkları kalite kontrol parametrelerinin incelenmesi ve sektöre kalite kontrolün öneminin ve doğru bir şekilde uygulanması gerektiğinin önemi vurgulanmaktadır. İşletmelerin, üretim sürecinin ve ürettikleri sutyen ve külot ürünlerinin uyguladıkları kalite kontrol faaliyetlerinden önemli ölçüde etkilendiği; üretim sürecinde herhangi bir aksaklığın olmaması, sutyen ve külot ürünlerinin kalite düzeylerinin yüksek olması için üretim sürecinde kalite kontrol faaliyetlerini uygulamakta ve bitmiş sutyen ve külot kalite kontrol parametrelerini belirlemiş olan iç giyim işletmelerinin belirlemeyenlere göre kaliteli ürün elde etme konusunda olumlu yönde geliştiği tespit edilmiştir.

ÇİLEROĞLU (2006), “İç Giyim Üretimine Yönelik 18- 50 Yaşlar Arası Kadın Beden Ölçüleri Standardizasyonu” adlı tezinde Türkiye kadın nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan 18-50 yaşlar arasındaki kadınlardan iç giyim üretiminde kullanılabilecek beden ölçülerinin alınması ve standart ölçü tablolarının oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için, insan vücudunun anatomik yapısı giysi tasarımı açısından incelenmiş, iç giyim üretiminde ihtiyaç duyulabilecek ölçü çeşitleri ulusal, uluslar arası literatür bilgileri ve üretim yöntemleri dikkate alınarak belirlenmiş, bütün coğrafi bölgeler temsil edilebilecek nitelikte örneklem grubu istatistiksel açıdan değerlendirilmiş ve standart ölçü tabloları ortaya konulmuştur.

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde; araştırmanın yöntemi, evreni ve örneklemi açıklanarak veri toplama araçlarının nasıl hazırlandığına ilişkin bilgiler ile verilerin toplanmasında ve analizinde uygulanan istatistiklere yer verilmiştir.

3.1. Araştırmanın Yöntemi

Bu araştırma, 60 yaş üstü kadınların sütyen kullanırken karşılaştıkları sorunları belirlemek amacıyla deneme modeline dayalı yarı deneme araştırma modeli kullanılmıştır. Deneme modellerinde araştırmacı, ilgili olduğu olay, değişken ve etkenleri ayarlamak, değiştirmek, ortadan kaldırmak gibi yollarla istediği duruma getirmekte yani kontrol etmektedir (Kaptan, 1998: 73). Yarı deneme modeli ise gerçek deneme modellerinin gerektirdiği kontrollerin sağlanamadığı ya da onların bile yeterli olmadığı birçok durumda yarı deneme modellerinden yararlanılır (Karasar, 2009: 99).

Araştırmada tarama modeli kullanılarak ve yöntemin gerekleri doğrultusunda verileri toplamak amacıyla anket formu hazırlanmış, hazırlanan anket formu denekler tarafından kolay anlaşılabilecek şekilde konu ile ilgili kaynaklar ve daha önce yapılmış bazı araştırmalardan yararlanılarak oluşturulmuştur. Geliştirilen anket formunun işlerliğini saptamak amacıyla önce 20 kişilik bir gruba pilot uygulama yapıldıktan sonra alınan cevaplardan yararlanılarak anket formu yeniden düzenlenmiştir. Anket formu, araştırmaya katılanlara araştırmacı tarafından yöneltilip bir tanesi seçilmesi istenmiş ve anket cevaplandırılmıştır.

3.2. Evren ve Örneklem

Tablo 2 Kadınların Yaş Grubuna Göre Dağılımı ve Örneklem Seçimi

EVREN Toplam 1.370.056 % 100 Kadınların Yaşı 0-19 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70-79 80-86 86- + 3.483.438 2.039.582 2.108.487 1.613.098 1.211.188 %29.5 %17.26 %17.84 %13.65 %10.24 725.493 430.145 129.358 75.960 %6.14 % 3,64 %1,1 % 0.64 ÖRNEKLEM Toplam 200 % 100 Marmara Bölgesi (%11,52) 60-69 70-79 80-86 112 77 11 %56 %38,5 %5,5 (2011 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu Verileri) (22.12.2012 tarihi itibariyle)

Araştırmayı, Marmara Bölgesindeki 60 yaş üstü 1.370.056 kadın oluşturmaktadır. Araştırma, Marmara bölgesinden Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinden seçilen kişilerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılanların 112 (%56) kişisi 60- 69 yaş aralığında olduğu, 77 (%38,5) kişisi 70-79 yaş aralığında olduğu, 11 (%5,5) kişinin ise 80-86 yaş aralığında olduğu görülmektedir. Araştırmayı toplamda 200 kişi oluşturmaktadır.

Araştırmanın evrenini, 2011 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Marmara Bölgesindeki 60 yaş üstü kadınlar oluşturmaktadır.

Araştırmanın örneklemi, örneklem grubunu, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden nüfus yoğunluğuna göre Marmara bölgesindeki kişiler oluşturmuştur. Marmara bölgesinden Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinden tesadüfi olarak seçilen 200 kişi oluşturmaktadır.

3.3. Verilerin Toplaması

Araştırma kapsamında öncelikle konu ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. Literatür taraması yapılırken, konu ile ilgili araştırma yapan kişi, kurum, kuruluş, kütüphane, yerli ve yabancı makale, kitap, tez, seminer notları, konferanslar, sempozyum, kongre tebliğleri, internet ortamı vb. ayrıca kaynak kişilerden yararlanılmıştır.

Araştırma verilerini toplamak için, ölçme araçlarının oluşturulmasında öncelikle, yapılan literatür taraması sonucunda ulaşılabilen kaynaklar incelenmiş, konu ile ilgili bilgiler değerlendirilmiştir. 60 yaş üstü kadınların sütyen kullanırken karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik yaşadıkları rahatsızlıkları saptamak amacıyla veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anket önce uzman görüşüne sunulmuş, alınan öneriler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak 20 kişilik bir gruba pilot uygulama yapıldıktan sonra ankete son şekli verilmiştir.

Ankette öncelikle kişisel bilgilerle ilgili genel bilgi ve görüşlerin yer aldığı sorular, sonraki sorularda kadınların sütyen kullanım durumları, sütyen alırken ve kullanırken yaşadıkları rahatsızlıklarla ilgili görüşlerin belirlenmesine yönelik sorulara yer verilmiştir. Anket sonucu, elde edilen görüşlere göre istenilen özelliklerde sütyen tasarımları yapılmıştır. Tasarlanan sütyen modelleri dikilip 20 kişi üzerinde denenerek görüşleri alınmıştır.

3.4. Verilerin Analizi

Ankete katılan tüketicilerin görüşlerinin değerlendirilmesi yapılırken; “Ek 1”de verilen anket formu ile elde edilen verilerin analizleri şöyle yapılmıştır. Örneklem grubunun, sütyen kullanımlarına yönelik ankete verdikleri cevaplardan elde edilen veriler SPSS 16,0 istatistiksel paket programında bilgisayar ortamına aktarılmış, frekans (N) ve yüzde (%) dağılımları kullanılmıştır. Bulunan değerler tablolar yardımı ile gruplandırılmıştır. Anket sonucuna göre aranan özelliklerde hareket özgürlüğü sağlayan, önden kopçalı, rahatsız etmeyen, geniş askılı 3 tasarım yapılmış ve modeller dikilmiştir. Dikilen sütyenler kadınlar üzerinde denenip görüşleri alınmıştır ve dikilen 3. modelin kullanım açısından rahat olduğu görüşüne varılmıştır.

BÖLÜM IV

BULGULAR ve YORUMLAR

Bu bölümde araştırmacı tarafından toplanan bilgileri anlamlı hale getirmek için yanıt aranan alt problemlere ait bulgular ve alt problemlere yer verilmiştir.

Benzer Belgeler