• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM 1

2.3. İlgili Araştırmalar 32 

Tamer (2006), “Benzeştirmelerle Verilen Kavramsal Değişim Metinlerinin Asit ve Bazlar Konusunda Kavramsal Değişim Yaratmaya Etkisi” isimli çalışmasının amacı,

kavramsal değişim metinleriyle verilen benzeştirmelerin lise ikinci sınıf öğrencilerinin asit ve bazlar konusundaki başarılarına ve kimya dersine olan tutumlarına etkisini geleneksel kimya öğretim yöntemiyle karşılaştırarak incelemiştir. Çalışmanın örneklemi Ankara merkezindeki bir devlet okulunun lise ikinci sınıfında öğrenim görmekte olan 50 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada biri deney biri kontrol grubu olmak üzere iki grupta 2 farklı öğretim metodu uygulanmıştır. Deney grubuna kavramsal değişim metinleriyle birlikte verilen benzeştirme yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel kimya öğretim yöntemi 4 hafta süreyle uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, kavramsal değişim metinleriyle uygulanan benzeştirme yönteminin, asitler ve bazlar konusuyla ilgili kavramların daha iyi anlaşılmasında ve kavram yanılgılarının giderilmesinde, geleneksel yöntemden daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Dilber (2006), “Fizik Öğretiminde Analoji Kullanımının ve Kavramsal Değişim Metinlerinin Kavram Yanılgılarının Giderilmesine ve Öğrenci Başarısına Etkisinin Araştırılması” adlı çalışmasında analoji kullanımının ve kavramsal değişim metinlerinin, kavram yanılgılarının giderilmesi ve öğrenci başarısına etkisi olup olmadığına, kullanılan yöntemin öğrencilerin fiziğe karşı tutumları üzerine etkisine ve öğrencilerin başarıları ile tutumları arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmıştır. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında iki farklı şubeden 95 birinci sınıf öğrenci oluşturmuştur. Deney grubunda analoji ve kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders anlatılmış, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle ders anlatılmıştır. Çalışma sonucunda gerek başarı bakımından gerekse kavram yanılgılarının giderilmesinde, deney grubunun kontrol grubuna oranla daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Çaycı (2007), “Kavram Öğreniminde Kavramsal Değişim Yaklaşımının Etkililiğinin İncelenmesi”, isimli çalışmasında öğrencilerin canlıların sınıflandırılması konusunda yer alan kavramları öğrenmeleri ve fen bilimlerine yönelik tutumları üzerinde, kavramsal değişim yaklaşımı içerisine giren kavram değiştirme metinlerinin etkisini incelemiştir. Çalışma grubu olarak, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında bulunan iki ikinci sınıf şubesi seçilmiştir. Bu sınıflardan biri araştırmanın deney grubu (48 öğrenci) olarak, diğeri ise kontrol grubu (49 öğrenci) olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında şu sonuçlara ulaşıldığı tespit edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan öğretim sonunda, kavramsal değişim yaklaşımının uygulandığı deney

grubu öğrencilerinin sontest kavram puanları, geleneksel yaklaşımın uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin puanlarından anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır.

Aydın (2007), “Geometrik Optik Konusundaki Kavram Yanılgılarının Kavramsal Değişim Metinleri ile Giderilmesi” adlı çalışmasında Fen Bilgisi öğretmenliği programı öğrencilerinin geometrik optik konusundaki kavram yanılgılarını tespit ederek, bu kavram yanılgılarını kavramsal değişim metinleriyle gidermeyi amaçlamıştır. Çalışma Ağrı Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programındaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adayları iki gruba ayrılmış ve bunlardan birisi deney, diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda uygulanacak kavramsal değişim yöntemi için kavramsal değişim metinleri hazırlanmıştır. Kontrol grubuna ise geleneksel ders anlatım yöntemi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin kavram yanılgılarını gidermede kavramsal değişim metinlerinin geleneksel ders anlatım yönteminden daha etkili olduğunu belirlenmiştir.

Sevim (2007), “Çözeltiler ve Kimyasal Bağlanma Konularına Yönelik Kavramsal Değişim Metinleri Geliştirilmesi ve Uygulanması” isimli çalışmasını öğretmen adaylarının çözeltiler ve kimyasal bağlanma konularındaki temel kavramlarda sahip oldukları alternatif kavramları içeren kavramsal değişim metinleri (KDM) hazırlamak ve hazırlanan kavramsal değişim metinlerinin öğretmen adaylarının bu metinler yardımıyla kavramsal değişimi ne ölçüde gerçekleştirdiklerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirmiştir. KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 150 birinci sınıf öğrencisi çalışma grubunu oluşturmuştur ve çalışmada yarı-deneysel yöntem kullanılmıştır. Deney grubu öğretmen adaylarına ders öncesi ve ders sonrası olmak üzere iki şekilde KDM uygulanırken kontrol grubu öğretmen adayları ise normal öğretimlerine devam etmişlerdir. Uygulama öncesi öntestlerde deney ve kontrol grupları arasında düzeyinde anlamlı bir fark tespit edilemezken, sontestlerde ve geciktirilmiş sontestlerde ise deney ve kontrol grupları arasında KDM’nin süreç öncesi uygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.

Akbaş (2008), çalışmasında ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin iklim konusundaki kavram yanılgılarını belirlemek ve bu yanılgıların giderilmesinde kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretimin etkinliğini, geleneksel öğretim yöntemleri ile karşılaştırılarak tespit etmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirmiştir. Araştırmanın örneklemini, Trabzon il merkezinde bulunan genel bir lisenin 9. sınıflarında öğrenim gören iki şubedeki öğrencilerden

oluşturulmuştur. Araştırmada, yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Deney grubunda iklim konusunun öğretiminde, kavramsal değişim metinleri ve kavram haritaları kullanılırken, kontrol grubunda ise konu geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenmiştir. Araştırma sonucunda, öntestte, kavram anlama başarısı açısından, deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı, sontestte ise deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, iklim konusunun öğretiminde, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretim yöntemleri ve materyallerin geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Cerit Berber (2008), “İş-Güç-Enerji Konusunun Öğretiminde Pedagojik- Analojik Modellerin Kavramsal Değişimin Gerçekleşmesine Etkisi” ni araştırdığı çalışmanın amacı, kavramsal değişim yaklaşımlarından olan kavramsal değişim metinleri ve model kullanımının öğrencilerin, iş, güç, enerji konusu ile ilgili başarılarına ve fizik dersi ile ilgili bazı seçilmiş duyuşsal karakteristiklerine olan etkisini araştırmak ve geleneksel ders anlatım yöntemi ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın ortaöğretim 10. sınıfta öğrenim gören 105 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda kavramsal değişim yaklaşımları kullanılmış, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmada deneysel araştırma yönteminin öntest-sontest deseni kullanılmıştır. Çalışma sonucunda iş-güç-enerji kavramları açısından gruplar arasında deney grupları lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Gürbüz (2008),” İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin “Isı ve Sıcaklık” Konusundaki Kavram Yanılgılarının Düzeltilmesinde Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkisinin Araştırılması” amacıyla hazırlamış olduğu çalışmasında kavramsal değişim metinlerinin, ilköğretim 6. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesine etkisinin araştırmıştır. Çalışmanın örneklemini, 2007-2008 öğretim yılında Erzurum il merkezinde bulunan Başöğretmen İlköğretim okulunun iki şubesindeki 51 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Şubelerden biri kavramsal değişim metinlerinin uygulandığı deney grubu, diğeri ise geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucu deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrenciler arasında deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu göstermiştir.

Durmuş (2009), “İlköğretim Fen Bilgisi Dersinde Kavramsal Değişim Metinlerinin ve Deney Yönteminin Akademik Başarıya ve Kavram Yanılgılarını Gidermeye Etkisi” isimli

çalışmasında kavramsal değişim metinleri ve deney yönteminin akademik başarıya etkisini ve kavram yanılgılarını gidermede etkili olup olmadığını, öğrenilecek olan kavramların kalıcı olarak kazanılıp kazanılmadığını araştırmıştır. Çalışmada ilköğretim 4. sınıf Fen ve Teknoloji dersinin “Madde ve Dönüşüm” ünitesine ait bazı konular temel alınmıştır. Bu amaçla bir ilköğretim okulunun 4. sınıflarından deney 1, deney 2 ve kontrol grubunu oluşturacak olan üç sınıf tesadüfî olarak seçilmiştir. Örneklem grubunu toplam 104 ilköğretim öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma deneme modelinde gerçekleştirilmiştir. Deney 1 gurubu olarak seçilen sınıfta dersler konularla ilgili deneyler yapılarak, Deney 2 gurubuna kavramsal değişim metinleri kullanılarak işlenmiştir. Kontrol grubu dersleri ise geleneksel yönteme dayalı olarak düz anlatım ağırlıklı işlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler sonucunda 4. Sınıf Madde ve Değişim Ünitesinin öğretilmesinde, kalıcılığının sağlanmasında ve kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değişim metinleri ve deney yönteminin, geleneksel öğretim yöntemine göre daha fazla başarı sağladığı görülmüştür.

Akbal (2009), “Ortaöğretim Kimya Eğitiminde Mol Konusunun Öğretiminde Kavramsal Değişim Metinlerinin Başarıya Etkisi” adlı çalışmasını, ortaöğretim kimya eğitiminde mol kavramının öğretiminde kavramsal değişim metinlerinin başarıyı nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla gerçekleştirmiştir. Çalışma 171 9. sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öntest sontest kontrol grubu deneme modeli kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiştir. Çalışma sonucunda, mol kavramının anlaşılmasında kavramsal değişim metinlerinin klasik yönteme göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Yılmaz (2010), “Kavramsal Değişim Metinlerinin Üniversite Öğrencilerinin Geometrik Optik Konusundaki Kavram Yanılgılarının Düzeltilmesi ve Fizik Dersine Karşı Tutumlarına Etkisinin İncelenmesi” isimli çalışmasında kavramsal değişim metinlerinin, kavram yanılgılarının giderilmesi ve öğrenci başarısına etkisini araştırmıştır. Çalışmanın örneklemini, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan 123 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada deney grubunda birisi kavramsal değişim metinleri kullanılarak ders işlenmiş, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle ders anlatılmıştır. Çalışma sonucunda, öğrencilerin tutum ve başarı bakımından kavram yanılgılarının giderilmesinde, deney grubunun kontrol grubuna oranla daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Öner Armağan (2011), “ Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkililiği: Meta Analiz Çalışması” isimli çalışmasında meta analiz yöntemi kullanarak kavramsal değişim metinlerinin akademik başarı üzerindeki etkililiği ve çeşitli çalışma karakteristiklerinin etkisinin ortaya çıkarılmasını amaçlanmıştır. Çalışmada meta analiz yöntemi kullanılmış, 42 yayınlanmış ve yayınlamanmış çalışmanın etki büyüklüğü analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda kavramsal değişim metinlerinin, geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu bulunmuştur.