• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.4. İletişim Sürecine İlişkin Bulgular

İletişim süreci anaokulunu amaçlarına ulaştırabilmesi ve gerekli planların yapılabilmesi için alınacak kararların niteliğini belirlemede ve bu plan ve kararların koordinasyon içerisinde uygulamaya geçirilmesinde önemli bir rol oynayabilmektedir. Anaokullarındaki iletişim süreçleri, “okul içi iletişim süreci” ve “okul çevre iletişimi” olmak üzere iki başlık altında ele alınmıştır.

Anaokulu ortamında sürdürülen ilişkilerin daha samimi olması, ilişkilerin karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde sürdürüldüğü, işbirliği ve fikir alışverişinin yoğun olarak yaşandığı belirtilmektedir. İletişim sürecinin olumlu olmasının bir diğer nedeni ise okulda az sayıda çalışan personelin bulunması ve öğretmenlerin çoğunluğunun kadın olması ile müdürlerle öğretmenlerin aynı branştan olmalarına bağlanmaktadır. Çalışan personel sayısının diğer okullara göre az olması ile çalışanların birbirini iyi tanıması ve birebir diyalog kurulabilmeleri de müdüre herkesi iyi gözlemleyebilme fırsatı tanıması açısından önemlidir.

Tablo 6. Anaokullarında Başlıca İletişim Sürecinin İşleyişi Okul içi iletişim süreci

• Olumlu iletişim ortamının olması

• İletişim ortamının olumsuz etkileyen durumların olması

davranışları

• Okul içinde çalışanların uyum ve koordinasyon içerisinde olmaları

Okulun Çevre İle iletişimi

• Okulun velileriyle iletişiminin olumlu olması

• Anaokulu müdürleri arasında olumlu ilişkilerin olması •Okulun diğer üst kurumlarla iletişimin sınırlı olması

Okul içindeki iletişim ortamının olumlu olmasında okul yöneticileri kendilerinin de önemli rolleri olduğunu belirtmişlerdir. Okul yöneticilerinin öğretmenlere karşıolumlu davranışlarının yanı sıra, kendilerini öğretmenlerden farklı görmemeleri, öğretmenlerin yaptığı işe ve fikirlerine saygı duyup değer vermeleri, onlar adına karar vermemeleri ve görev alanlarına müdahale etmemeleri en önemlisi ise tüm çalışanlara eşit ve aynı mesafede davranmalarının okul içi iletişim ortamının olumlu olmasında etkili olduğunu belirtmişlerdir.

Okul içi iletişim sürecinde, Miner’in tanımlamasıyla, çapraz iletişimin (akt. Lunenburg ve Ornstein, 1996) çoğunlukla gerçekleştiği söylenebilir. Ayrıca, bağımsız anaokullarında, en üst kademeyle alt kademeler arasında sadece birkaç seviyenin olması ve okul içerisinde iletişimin sıklıkla yüz yüze gerçekleşmesi, Dubrin’in de tanımladığı gibi, yatay örgüt yapısının olduğuna işaret etmektedir (akt.Lunenburg ve Ornstein, 1996).

Tüm okullarda olduğu gibi Anaokulları da çevrelerinde bulunan diğer unsurlar ve üst kurumlar ile sürekli iletişim halinde olduklarını ifade etmektedirler. Okullarda özellikle çocukların eğitimleri ile ilgili konularda velilerle iletişim kurulmakta olup; Velilerle çoğunlukla yüz yüze görüşmeler gerçekleşmekte yine iletişim panoları, haber mektupları, veli toplantıları, bilgi yaprakçıkları ve benzeri araçlar da kullanıldığını belirtmektedirler.

Okul müdürü ayrıca diğer kurum yöneticileri ile de sürekli iletişim halinde bulunduklarını ifade etmiştir. Bire bir ve yüz yüze görüşmelerle çeşitli konularda fikir

alışverişinde bulunduklarını ve birbirlerine ihtiyaç duydukları konularda yardım bulunduklarını belirtmiştir. Ayrıca anaokulu müdürü okul öncesi eğitimi ile ilgili olan Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Okul Öncesi Eğitimi Şube Müdürlüğü gibi üst kurumlarla iletişimin doğrudan kurulduğunu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişimde ise çoğunlukla yazılı resmi yolların kullanıldığını ifade etmiştir. Anaokullarının sadece sorunlarını ve okulla ilgili fiziksel koşulları, donanım vb. ile ilgili isteklerini dile getirmek için üst kurumlarla iletişim kurduğunu belirtmiştir.

4.5.Değerlendirme Sürecine İlişkin Bulgular

Anaokullarında gerçekleştirilen bütün planlamalar ve koordinasyon içerisinde gerçekleştirilen uygulamalar, anaokulunun amaçlarını belirlerken bu amaçların gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi ise ancak değerlendirme süreci ile mümkün olmaktadır. Değerlendirme sürecin ise diğer kurumlarda olduğu gibi anaokullarında da üst kurumların okulda yaptıkları denetimler ve yeni düzenleme ile okul yöneticilerine verilen yetki ile okul yöneticilerinin çalışan personeli gerekli kriterlere göre denetlemesi olmak üzere iki tür değerlendirmenin yapıldığı belirtilmiştir.

Tablo 7. Anaokullarında Değerlendirme Sürecinin İşleyişi

Okul başarısının üst kurumlardaki denetçiler tarafından değerlendirilmesi

• Denetimin Rehberlik ve teftiş olmak üzere iki şekilde gerçekleşmesi •Öğretmenlerin olması gereken yani kendi sınıf ortamlarında gözlemlenmesi •Okul idaresinin idari açıdan denetiminin yapılması

• Yapılan Planların değerlendirilmesi

•Okul başarısının değerlendirilmesinde bazı ölçütlerin göz önünde bulundurulması

Yapılan yeni düzenlemeler ile okulun üst kurumlarının yani okul idaresinin denetimi işlemi milli eğitim denetçileri tarafından yapılmaktadır. Denetimde, rehberlik ve denetim olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Denetimciler okula rehberlik için geldiklerinde gördükleri eksiklikleri belirtip not almakta ve denetim için tekrar geldiklerinde bu eksikliklerin tamamlanmasını istemektedirler. Geldiklerinde yapılan düzeltmeleri kontrol etmektedirler. Yeni düzenlemeye göre öğretmenlerin ders denetimleri okul yöneticisi tarafından yapılmakta olup; okul yönetiminin denetimleri ise eğitim denetçileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Öğretmenlerin ders denetimleri yılda iki defa yapılmaktadır. Ders denetimleri önceki yıllarda olduğu gibi yine doldurması ve tutulması gereken evrakların incelenmesi, (günlük ve aylık plan programları, aile bilgilendirme ve katılım çalışmaları, gelişim ve kazanım formları ile raporları, öğrencilerin portfolyoları veli toplantılarında tutulan tutanaklar ve imzaları, sınıf düzeni ve yönetimi ) gibi belgelerin incelenerek yapılmasıyla gerçekleşmekte olup; okul yönetiminin denetiminde ise öğrenci ve öğretmen sayıları, sınıf mevcutları gelir ve gider kayıtları ile ayrıca, kayıt dosyaları, demirbaş kayıtları, faturaları ve okulun temizlik durumu ve düzenini eğitim denetimcisi tarafından denetlenip incelenmektedir.

Anaokulları kendi başarılarını, yine kendi içlerinde de gerekli değerlendirmeyi yapabilmektedirler. Zümre öğretmen toplantılarında ve öğretmenlerin yaptıkları kurul toplantılarında, uygulama sürecinde karşılaştıkları problemleri değerlendirerek bir sonraki yıl yapılan planlamalarda bu problemlerle karşılaşmamak için gerekli önlemleri dikkate almakta, olup yapılan planlama çalışmalarında hedeflene amaçlara ve kazanımlara ne kadar ulaşılabildiğini, ulaşılamayan kazanım ve amaçlara ise neden ulaşılamadığını belirleyip değerlendirmesini yapmaktadırlar. Değerlendirme sürecinde yaşanan sorunlar olarak ise okul öncesi eğitimde denetim yapan kişilerin yani yöneticilerin özellikle ilköğretimde okul öncesi alan bilgisine yeterli derecede sahip olmaması ve bunun

neticesinde rehberlik hizmetinin yetersiz yapılması, öğretmenlerin yapılacak denetimden önce haberdar olarak hızlıca gerekli hazırlıkları yapmaya çalışmaları olarak söylenebilir.

Denetimde rehberlik hizmetlerinin yetersiz yapılmasıyla ilgili alanyazında da çeşitli araştırmalar yer almaktadır. Bu araştırmalardan birinde Tok (2002), okulöncesi öğretmenlerinin sorunlarını belirlemek için yaptığı çalışmada öğretmenlerin denetim ve rehberlik çalışmalarının yetersiz yapılmasının önemli bir problem olduğunu dile getirdiklerini belirtmiştir. Benzer bir çalışmada Bakan'ın (2002) araştırmasında da görülmektedir. Aynı problemlerin ilköğretim okullarında da olduğunu dile getiren belirten Korkmaz ve Özdoğan'ın (2005) ilköğretim eğitim denetçilerinin öğretmenlere yönelik olarak yönetmelik ve müfredat programlarında eğitim-öğretimin geliştirilmesi için ders içi ve ders dışı etkinlikler ile etkili sınıf yönetimi boyutlarına ilişkin rehberlik görevlerini gerçekleştirme düzeylerini öğretmen ve ilköğretim eğitim denetçilerinin bakış açılarından belirlemeye çalışmışlardır. Yapılan bu araştırmada öğretmenler, denetimcilerin yeterli olarak rehberlik görevlerini yerine getiremediklerini ifade etmişlerdir. Denetçiler ise, rehberlik görevlerini yeterli olarak gerçekleştirdiklerini belirtmişlerdir. Okul öncesi eğitim kurumlarının ve ilköğretim okullarının alan bilgisinden yoksun denetçiler veya yöneticiler tarafından denetlendiği düşünüldüğünde, okul öncesi eğitimi alanında alan bilgisine sahip denetimci ya da yönetici yetiştirebilmenin önemli bir problem olduğu karşımıza çıkmaktadır.

Okul öncesi eğitimi konusunda uzman olmayan bu denetimcilerin veya yöneticilerin, alan bilgisinden yoksun olup, çocukların yaş itibariyle gelişim özelliklerini de tam olarak bilmemelerinden dolayı öğrenci ve öğretmenleri değerlendirmede yetersiz kaldıklarını belirtmişlerdir. İlköğretim denetçilerinin yada yöneticilerin okul öncesi eğitim kurumları denetiminde kullandıkları denetim formlarının yeterliliğine ilişkin Budak (1999) tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, denetimcilerinde kendilerini ve yaptıkları denetimi de yeterli bulmadıklarını, okul öncesi eğitim kurumları denetiminde kullanılan denetim formlarını “az” derecede, okul öncesi eğitim kurumları denetiminde ise kendilerini “orta” derecede yeterli gördüklerini belirtmişlerdir. Alan bilgisine yeterince sahip

olmayan denetimciler ise, çoğunlukla evraklar üzerinde durabilmekte ve böylece denetim ve değerlendirme süreçlerine istedikleri düzeyde ulaşamadıklarını belirtmişlerdir.

V. BÖLÜM

5.1. SONUÇLAR

Bu çalışma kapsamında okul öncesi kurumlarında planlama, karar alma, eşgüdüm, iletişim ve değerlendirme süreçlerinin işleyişinin nasıl olduğu anlaşılmaya ve bu süreçlerde yaşanılan sorunlara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre okul öncesi kurumlarında planlama süreci temel

olarak eğitim-öğretim, aile ile ilgili çalışmalar ve bütçe ile ilgili konuları içerdiği ve bu sürecin büyük ölçüde toplantılar ve komisyonlar aracılığı ile yürütüldüğü görülmüştür. Karar alma sürecinde ise grupla karar alma ve bireysel karar alma şeklinde gerçekleştiği söylenebilir. Grupla karar alma komisyonlar ve toplantılar aracılığıyla gerçekleşirken, müdürlerin ve öğretmenlerin de bireysel olarak da karar aldıkları çeşitli konular olabilmektedir. Alınan kararların ve yapılan planların uygulamaya geçirilebilmesi için okul içerisinde eşgüdümün zümre öğretmen toplantıları ve öğretmenler kurul toplantıları aracılığı ile sağlandığı, velilerle, uzmanlarla, üst kurumlarla, diğer okul öncesi öğretmenleriyle, diğer bağımsız anaokullarıyla ve diğer kademelerdeki okullarla da koordinasyon içinde çalışıldığı belirtilmiştir. İletişim sürecinin işleyişi ile ilgili bulgulara göre, okul içi iletişimin olumlu bir iklim içinde gerçekleştiği, veliler, üst kurumlar ve diğer bağımsız anaokulu müdürleriyle de sürekli iletişim içinde olunduğu belirtilmiştir. Değerlendirme sürecinde ise üst kurumların yaptıkları denetim ve okulların kendi iç süreçlerini değerlendirmeleri olmak üzere iki biçimde gerçekleşmektedir. okul yönetimi süreçlerini birbirinden tamamen ayrı düşünüp ele almak mümkün değildir. Çünkü her bir süreç diğer süreçlerin işleyişini de doğrudan etkileyebilmektedir.

5.2. ÖNERİLER

Yönetim boyutunda yaşanan sorunlar ile ilgili olarak ücretli öğretmenlerinde komisyonlarda görev almaları sağlanarak okulların komisyon oluşturmada yaşadıkları sıkıntılar azaltılabilir.

Öğretmenlerin okulda sürdürülen yönetim süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve alınan kararlara katılmaya istekli olmaları önem taşır.

Okul Yönetimi tarafından öğretmenlere istedikleri ve gerçekleştirebilecekleri düzeyde görev ve sorumluluklar verilmesi ve görevlendirmelerde zorlama yerine gönüllülüğün esas olması önemlidir.

Okulun çevre ile koordinasyonunu birlikteliğini sağlamaya yönelik eğitim etkinlikleri ile sosyal etkinlikler düzenlenebilir. Böylelikle okulun ve ailelerin daha iyi kaynaşmalarına ortam yaratılabilir(Aile Eğitim günleri, Okul Piknikleri, Uçurtma Şenlikleri, Tiyatro ya da sinema günleri).

Aynı Okulda görev yapan öğretmenlerin arasındaki koordinasyonu arttırmaya yönelik etkinlikler okul yönetimleri tarafından organize edilebilir.

Okullarda denetim sürecini gerçekleştirecek kişilerin denetim yapacakları alanla ilgili daha fazla bilgi edinmelerine yönelik hizmet içi kurslar veya seminerler düzenlenebilir.

KAYNAKÇA

Abazaoğlu, İ., Yıldırım, O., Yıldızhan, Y. (2015): “Okul Öncesi Öğretmenliğine İlişkin Genel Bir Bakış”, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, S. 411-423

Aktan, O. ve Akkutay, Ü. (2014): “OECD Ülkelerinde ve Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim”, Asya Öğretim Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, S. 64-79

Altay, S.,İra, N., Ünal, B. ve Yenal, H. (2011): “ Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze Milli Eğitim Şuralarında Okul Öncesi Eğitimi ve Bugünkü Durumu”, e-Journal of New Word Sciences Academy, Cilt 6, Sayı 1, S. 660- 672

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, 2004: “Eğitim Bilimleri Bakış Açısıyla Eğitimin Güncel Sorunları Çözüm Önerileri, Yayın No: 194, Ankara

Anne Çocuk Eğitim Vakfı, 2013: “Erken Çocukluk Eğitimi ve 4+4+4 Düzenlemesi”, İstanbul

Arnas Aktaş, Y. (2002). Okul öncesi eğitim kurumlarında okul-aile işbirliği. Çukurova

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (22), 31-41.

Aslanargun, E. ve Tapan, F. (2012): “Okul Öncesi Eğitim ve Çocuklar Üzerindeki Etkisi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi, Cilt 11, Sayı 2, S. 219-238

Atasavun, M. (1994). Okul öncesi eğitimde yönetmenler ile öğretmenler arasında

ilişki bozuklukları yaratan konular. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Bakan,Ü.(2002).Okul öncesi eğitim kurumlarının denetiminde düzeltme geliştirme

süreci. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü,Sakarya.

Balat, U. G. (2012): Okul Öncesi Eğitime Giriş, Pegem Akademi, 3. Baskı, Ankara

Barnet, W. S. (1995): “Long-TermEffects of EarlyChildhood Programs on Cognitiveand School Outcomes”, TheFuture Of Children, Vol. 5, No: 3, P. 25- 50

Barnet, W. S. (2008): “Preschool Educationand Its Lasting Effects: Researchand Policy Implications”, Educationand the PublicInterest Center &Education Policy Research Unit. Retrieved (Access: http://nepc.colorado.edu/ publication/ preschool-education)

Başar, H. (2005). Okulda denetim. İçinde Özden Y. (editör) Eğitim ve okul yöneticiliği

el kitabı (ss.147-159) (2. Baskı). Ankara: PEGEMA Yayıncılık.

Başaran, İ. E. (2006). Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi. Ankara: Ekinoks Yayınları.

Budak, Ş. (1999). Okul öncesi eğitim kurumlarının denetimine ilişkin ilköğretim

müfettişlerinin görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Fırat Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Cinoğlu, M. (2012): “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Velilerden Taleplerinin Değerlendirilmesi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 9, Sayı 20, S.375-393

Çelik, M. ve Gündoğdu, K. (2007): “Türkiye’de Okul Öncesi Eğitimin Tarihsel Gelişimi”, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 16, S.172-190

Çetinkaya, C. (2006): Türkiye’de Okul Öncesi Eğitimin Tarihsel Gelişimi ve Bugünkü

Durumu, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,

İstanbul

Derman, T. M. ve Başal, A. H. (2009): “Cumhuriyetin İlanından Günümüze Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretimde Niceliksel ve Niteliksel Gelişmeler”, e-Journal of New Word Sciences Academy, Cilt 4, Sayı 1, S. 560- 569

Gezgin, N. (2009): “Gezici Anaokulu Projesi’nin İlköğretim Öğrencilerine Etkisi”, e- Journal of New Word Sciences Academy, Cilt 4, Sayı: 2, S. 620-631

Güleş F. (2013): Okul Öncesi Eğitimde Fiziksel Çevreye İlişkin Kalite Standartlarının

Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve

Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Konya

Gündoğan, A. (2002). Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin

karşılaştıkları sorunlar (Denizli ili örneği). Denizli: Pamukkale Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış yüksek lisanstezi.

Haktanır, G., Akgün, E., Karaman, G. (2013): “Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi ve MEB Mobil Anaokulu Projesi’nin Birlikte Yürütülmesi İle Çocukların Gelişimlerinin Desteklenmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt 21, No: 1, S. 69-82

Jack, G. (2005). The business of childcare management and financial strategies. Canada: ThomsonDelmarLearning.

Kalemci, F. (1998). Okul öncesi eğitim kurumlarının çevre düzenlemesi ve çalışan

eğitimci personelin nitelikleri yönünden incelenmesi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Kerem, E. A. ve Cömert, D. (2005). Türkiye’de okul öncesi eğitimin sorunları ve çözüm önerileri. Eğitim Araştırmaları, 21, 155-172.

Kılıçoğlu, E. A. (2013): Okul Öncesi Öğretmenlerinin Etkili Rehberlik

Uygulamalarının Gerçekleştirilmesinde Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi,

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, Konya

Kocabaş,İ.&Gökbaş,M.(2002).Eğitimdekararakatılma.MilliEğitimDergisi,sayı:155- 156.

Korkmaz, M.,&Özdoğan, O. (2005). İlköğretim müfettişlerinin rehberlik görevlerini gerçekleştirme düzeyleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(4), 431- 441.

Kubanç, Y. (2014): “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Fiziki Durumlarının İncelenmesi”, Uluslararası Sosyal Araştırma Dergisi, Cilt 7, Sayı 31, S. 665- 688

Kundakçı, S. (2013): Tokat İli Örneğinde Zorunlu Okul Öncesi Eğitim Pilot

Uygulamasının Değerlendirilmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tokat

Larkin, E. (1999). The transition from direct caregiverto administrator in early childhood education.Child&YouthCareForum,28(1),21-32.

Lunenburg, F.C.,&Ornstein, A.C. (1996). Educational administration concepts

and practices.USA: Wadsworth Publishing Company.

Maden,F.(1986).Okul öncesi eğitim kurumlarında karşılaşılan yönetimle ilgili

problemler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Oktay, A. (2000). Yaşamın sihirli yılları: Okul öncesi dönem. İstanbul: Epsilon Yayıncılık

Oktay, Y. (1990): “Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim” , Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Sayı 2, S. 151-160

Özdemir, S.,Bacanlı, H., Sözer, M. (2007): Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim ve

İlköğretim Sistemi Temel Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Türk Eğitim Derneği,

1. Basım, Ankara

Rubtsov, V. V. andYudina, E. G. (2010): “CurrentProblems of Preschool Education”, PsychologicalScienceandEducation, No: 3, P. 5-10

Tannenbaum, R.,&Schmidt W.H. (1987). How tochoosealeadershippattern. InThegreatwritingsin managementandorganizationalbehaviour(Louis E. Boone, Donald D. Bowen). McGraw-HillInc.

Taymaz, H. (2003). Okul yönetimi (7.baskı). Ankara: Pegema Yayınları.

Tok, E. (2002). Okul öncesi eğitim kurumlarında yönetim sorunları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

Turla, A.,Şahin, F. ve Avcı, N. (2000). Okul öncesi öğretmenlerinin özlük hakları, kendini gerçekleştirme ve yenileme ile ilgili sorunlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Mesleki Eğitim

Dergisi, 2 (4),65-75.

Tülü,H.(1998).Okulöncesiöğretmenlerininilköğretimmüfettişlerininyeterlikalanlarını

algılama düzeyleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,.

Türk, İ. C. (2011): “Osmanlı Devleti’nde Okul Öncesi Eğitim”, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 192, S. 160-171

Ural, O. ve Ramazan, M. O. (2007). Türkiye’de okul öncesinin dünü ve bugünü. İçinde

Uygun, T. (2004). İlköğretim okulu müdürlerinin katılımcı yönetim yeterlilikleri (Çanakkale örneği). Milli Eğitim Dergisi, sayı. 162.

Yıldırım, A.,& Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (5. Baskı).Ankara: Seçkin Yayınevi.

Yıldırım, C. M. (2008): “Avrupa Ülkelerinde ve Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 25, S. 91-110

Yoshikawa, H.,Weiland, C., Gunn, J., Burchinal, M. R., Espinosa, L., Gormley, W., Ludwig, J., Magnuson, K., Phillips, D., Zaslow, M. (2013): “Investing in OurFuture: TheEvidence Base on Preschool Education”, SocietyforResearch in Child Development

www.aop.eogrenme.anadolu.edu.tr/Oolp/Duyurular/Documents/MEB%202013%20 O%C3%96E%20PROGRAMI%20(1).pdf (erişim: 09.12.2016) www.dissertationtopic.net/doc/1951774 (erişim: 25.11.2016) http://www.izu.edu.tr/Assets/Content/file/20130613-14.pdf (erişim: 28.10.2016) www.konya.gov.tr/dosyalar/egitimsektoru31Temmuz2014.pdf(erişim:16.12.2016) http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Erken%20%C3% 87ocukluk%20E%C4%9Fitiminde%20Temel%20%C4%B0lkeler.pdf(erişim: 08.11.2016) www.mevzuat.meb.gov.tr/html/25486_.html ( erişim: 21.11.2016) http://sgb.meb.gov.tr/www/mill-egitim-istatistikleri-orgun-egitim-2014- 2015/icerik/153( erişim: 22.11.2016) www.sgb.meb.gov.tr/istatistik/meb_istatistikleri_orgun_egitim_2015_2016.pdf( erişim: 22.11.2016) www.siteresources.worldbank.org/TURKEYINTURKISHEXTN/Resources/455687- 1326904565778/EducationQualityReport2011-tr.pdf (erişim: 23.12.2016) http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bilimsanat&arama=kelime&guid=TDK.GT S.5672aaa3baffa7.32427210 ( erişim: 16.12.2016) www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=135 (erişim: 21.11.2016) E K L E R BÖLÜM I

Kişisel Bilgiler

Bu bölümde kişisel durumunuza ilişkin sorular bulunmaktadır. Lütfen her soruda durumunuza uyan seçeneği işaretleyiniz.

1. Cinsiyetiniz ( ) Kadın ( ) Erkek

2. Eğitim Durumunuz ( ) Lisans ( ) Lisansüstü ( ) Diğer 3. Branşınız ( ) Sınıf Öğretmeni ( ) Branş Öğretmeni 4. Mesleki Kıdeminiz (Yıl) ………….

5. Yaşınız ………

6. Kaç yıldır bu okulda görev yapıyorsunuz ………….. 7. Görev yaptığınız okuldaki öğrenci sayısı ……… 8. Görev yaptığınız okuldaki öğretmen sayısı ………

BÖLÜM II

1. Okulunuzda yürütülen yönetim süreçleri nelerdir? 2. Planlama sürecine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?

3. Eğitim ve öğretimin planlanması ile aile etkinlikleri ile ilgili çalışmalar nasıl yürütülmektedir?

4. Bütçenin yönetimi ve planlanması ile ilgili yapılan çalışmalar nelerdir? 5. Okulunuzda oluşturulan komisyonlarda görev alıyor musunuz?

6. Oluşturulan komisyonlara üye seçimi ve görevlendirmeler nasıl yapılmaktadır? 7. Okulunuzda planlama sürecinin işleyişi ile ilgili yaşanan sorunlar var mıdır? Varsa nelerdir?

8. Okulunuzda karar alma süreçleri nelerdir? Nasıl yürütülmektedir? 9. Grupla karar alma süreçleri nasıl yürütülmektedir?

10. Bireysel karar alma süreçleri nasıl yürütülmektedir?

11. Okulunuzda karar alma süreçleri ile ilgili yaşanan sorunlar var mıdır? Varsa nelerdir?

13. Okul içinde yapılan koordinasyon çalışmaları nelerdir?

14. Okul-çevre koordinasyonunu sağlamaya yönelik yapılan çalışmalar nelerdir? 15. Çevrenizdeki diğer okullarla ve üst kurumlarla nasıl bir koordinasyon çalışması yapmaktasınız?

16. Okulunuzda koordinasyon süreci ile ilgili yaşanan sorunlar var mıdır? Varsa nelerdir?

17. Okulunuzda var olan iletişim süreçleri nasıl gerçekleşmektedir?

18. Okul içi iletişim ortamının olumlu olması için sizce neler yapılmalıdır? 19. Okulunuzun çevre ile ilgili iletişimi nasıl sağlanmaktadır?

20. Okulunuzda değerlendirme süreçleri nasıl gerçekleşmektedir?

21. Okulunuzda değerlendirme süreci ile ilgili yaşanan sorular var mıdır? Varsa nelerdir?

ÖZGEÇMİŞ

Adı Soyadı :Esin BALABAN Doğum Tarihi : 23/01/1980 Doğum Yeri : Edirne

Adres :Şükrüpaşa Mahallesi Mübeccel Korkmaz Sokak Şükrüpaşa Konakları

Benzer Belgeler