• Sonuç bulunamadı

6 2 2 İleride Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

Söz konusu bulguların yorumlanması sonucunda daha sonra yapılacak çalışmalara ilişkin şu önerilere yer verilebilir:

1. Yapılan çalışma Trabzon ili Yıldızlı Toki Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri ile sınırlı olup daha geniş katılımın olduğu başka bölgelerde yapılacak çalışmalar ile farklılaştırılabilir.

2. Çalışma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 9 haftalık bir dönem ile sınırlı tutulmuş olup, daha kısa süreli çalışmalar yapılıp sonuçları karşılaştırılabilir. 3. Çalışma 5. sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Gelecekteki araştırmacılar Türkçe

dersinde bulmaca ile kavram öğretimini farklı sınıf seviyesinde de çalışarak sonuçları araştırılabilir.

4. Bu çalışma Türkçe dersi 5. sınıf “Sağlık, Spor ve Oyun” ile “Dünya ve Çevre” adlı 7 ve 8. temalarına ait okuma metinleri ile gerçekleştirilmiştir. Bulmaca ile kavram öğretiminin öğrenci başarısına etkisi farklı ünite ve konularda da çalışılarak sonuçları araştırılabilir.

5. Bu çalışmada bulmaca ile kavram öğretiminin öğrenci başarısına etkisi incelenmiştir. Bulmacaların öğrenilenlerin kalıcılığına etkisi, isteklendirme, üst düzey düşünme becerisi kazandırma yetisi gibi farklı değişkenler üzerindeki etkisi araştırılabilir.

6. Bu çalışmada bulmacalar ders işleyişi esnasında metinlerdeki kavramlarla ilişkilendirilerek uygulanmıştır. Bulmacalara ders dışında ayrı zaman ayrıldığında, ders başarısına etkisi araştırılabilir.

7. Bulmaca uygulaması yapıldığında öğrencileri gruplara bölmek ve her grubun kendi içerisinde ve verilen sürede bulmacaları çözmelerini istemek sınıf içerisinde bu oyunun bireysel olmaktan çıkıp daha da eğlenceli bir hale gelmesi sağlanarak öğrenci başarısı üzerindeki etkisi araştırılabilir.

Ağın-Haykır, H., Kaplan, H., Kıryar, A., Tarakcı R. ve Üstün, E. (2017). Ortaokul Türkçe 5 ders kitabı. İstanbul: MEB Yayınları.

Akıncı, M., Aslantaş, H. ve Azim, M. (2006). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: Zambak yayınları.

Akkan, E. (2005). Matematik öğretiminde bulmaca tekniğinin öğrenci başarısına etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(10), 140-146. Aksan, D. (2000). Her yönüyle dil ana çizgileriyle dilbilim. Ankara: TDK Yayınları. Alacalı, O. (2013). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Ada yayınları. Aldı, M., Kaçalin, M., Günyüz, M., Özkan, M., Karataş, İ., Uncu, Ü., Duran, C. ve

Gündoğdu, A. (2008). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Erdem Yayınları.

Aldı, M., Kaçalin, M., Günyüz, M., Özkan, M., Karataş, İ., Uncu, Ü., Duran, C. ve Gündoğdu, A. (2009). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Erdem Yayınları.

Aldı, M., Kaçalin, M., Günyüz, M., Özkan, M., Karataş, İ., Uncu, Ü., Duran, C. ve Gündoğdu, A. (2015). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Cem Yayınları.

Altan, A., Arhan, S., Başar, S., Öztürker, G.,Yılmaz, D. ve Yüksel, Y.(2011). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Altan, A., Arhan, S., Başar, S., Öztürker, G. ve Yılmaz, D. (2011). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Altıntaş, G. E. (1998). İlköğretim okulları 4. sınıf fen bilgisi öğretiminde araç-gereç (deney yaprakları) ve bulmaca tekniğinin öğrencilerin akademik başarısına katkısı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Alperen, N. (2001). Türkçe okuma ve yazma rehberi (7. Baskı). Ankara: Alperen Yayınları. Arhan, S., Başar, S. ve Demirel, T. (2016). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı.

Ankara: MEB Yayınları.

Aru, S. (2013). İlköğretim programına göre hazırlanan Türkçe ders kitaplarında kelime haznesini geliştirmeye yönelik planlamanın incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aslan, S. (2012). 8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi kavramlarının öğretiminde bulmacaların öğrenci başarısına etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Burdur.

Aydemir, E. (2012). Çevrimiçi bulmaca kullanımının öğrencilerin akademik başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Fırat Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Bakla, A. and Sarıçoban, A. (2015). Interactive puzzles in vocabulary instruction: Teachers and learners as designers. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(1), 129-143.

Başar, S. ve Zeybek-Köken, S. (2014). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: MEB Yayınları.

Berry, D. C. and Miller, M. G. (2008). Crossword puzzles as a tool to enhance athletic training student learning part I. Athletic Therapy Today, 13(1), 29-31.

Bıyıklı, H. ve Öztaş, Y. (2012). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Doku Yayınları.

Bozavlı, E. (2017). İlkokul çağındaki çocuklarda kavram edinimi ve söylemsel sapmalar. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16(61), 509-518.

Bozkurt, B. Ü. ve Canlı, S. (2017). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Başak Yayınları.

Bruner, J. S. (1966). Toward a theory of instruction. Cambridge: Belknap Pres. Bilen, M. (2002). Plandan uygulamaya öğretim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Büyüköztürk, S. (2007). Deneysel desenler - ön test - son test kontrol grubu desen ve veri analizi (2. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Calp, M. (2010). Özel eğitim alanı olarak Türkçe öğretimi. İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım. Ceyhan, Y. ve Ceyhan S. (2009). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara:

Pasifik Yayınları.

Crossman, E. K. and Crossman, S. M. (1983). The crossword puzzle as a teaching tool. Teaching of Psychology, 10, 98-99.

Çelikkaya, T. (2011). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin sosyal bilgiler öğretmenlerinden beklentileri. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(40), 38.

Demircioğlu, H., Demircioğlu, G. ve Ayas, A. (2004). Kavram yanılgılarının çalışma yapraklarıyla giderilmesine yönelik bir çalışma. Milli Eğitim Dergisi. 163, 120-130. Demirel, Ö. ve Ün, K. (1987). Eğitim terimleri. Ankara: Şafak Matbaası.

Demirel, Ö. (2003). Planlamadan değerlendirmeye öğretme sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Deniz, L. (1994). Bilgisayar tutum ölçeği (BTÖ-M)’nin geçerlik güvenirlik, norm çalışması ve örnek bir örnek uygulama (Yayınlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, İstanbul.

Erdal, N. (2016). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Dörtel Yayıncılık. Erdal, N. (2017). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Dörtel Yayıncılık. Erdem, E., Yılmaz, A. ve Morgil, İ. (2001). Kimya dersinde bazı kavramlar öğrenciler

tarafından ne kadar anlaşılıyor?. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 65-72.

Ergin, M. (1993). Edebiyat ve eğitim fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri için Türk dil bilgisi. İstanbul: Bayrak Basın Yayın Tanıtım.

Erol, A., Altan, A., Arhan, S., Başar, S., Gülbahar, B., Kansu, S., Kazancıoğlu, Z. G., Özaykut, S., Öztürker, G., Serin, A., Yılmaz, D., Yurt, M. ve Yüksel, Y. (2006). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Erol, A., Altan, A., Arhan, S., Başar, S., Gülbahar, B., Kansu, S., Kazancıoğlu, Z. G., Özaykut, S., Öztürker, G., Serin, A., Yılmaz, D., Yurt, M. ve Yüksel, Y. (2010). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Ertürk, S. (1984). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları. Ertürk, S. (1997). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Meteksan.

Franklin, S., Peat, M. and Lewis, A. (2003). Non-traditional interventions to stimulate discussion: The use of games and puzzles. Journal of Biological Education, 37(2), 79-84.

Fındık, Ö. ve Değirmenci, G. (2013). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: Harf Yayınları.

Fidan, N. (1986). Okulda öğrenme ve öğretme. Ankara: Gül Yayınevi. Fidan, N. (1996). Okulda öğrenme ve öğretme. Ankara: Alkım Yayınevi.

Gaikwad N. and Tankhiwale S. (2012). Crossword puzzles: Self-learning toll in pharmacology. Perspectives on Medical Education, 1(5-6), 237-248.

Gülçiçek, Ç. ve Güneş, B. (2004). Fen öğretiminde kavramların somutlaştırılması: Modelleme stratejisi, bilgisayar simülasyonları ve analojiler. Eğitim ve Bilim, 29(14), 36-48.

Gültekin, İ., Arhan, S., Başar, S., Coşkun, S., Demirel, T. ve Türker, H. (2016). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Gültekin, İ., Arhan, S., Başar, S., Coşkun, S., Demirel, T. ve Türker, H. (2016). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Gündoğdu, A. E. (2012). Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın kavram öğretimi açısından incelenmesi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(7), 31-44.

Güneş, F. (2007). Ses temelli cümle yöntemi ve zihinsel yapılandırma. Ankara: Nobel Yayınları.

Gürdal, A. ve Arslan, M. (2011, May). Oyun ve bulmaca etkinlikleriyle yabancılara Türkçe kelime öğretim yöntemi. 1st International Conference on Foreign Language Teaching and Applied Linguistics’de sunulan bildiri, The International Burch University, Sarajevo.

Güzel, A. ve Karatay H. (2014). Türkçe öğretimi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi. Gomez, E. and Scher, J. (2005). Design strategies for the pedagogical use of crossword

puzzle generation software, in individual and collaborative design modes. The Proceedings of Information Systems Education Conference, 22, 1542-7382.

Göçer Ş. S. ve Kelecioğlu, H. (2014). Validity from past to present. Journal of Measurement and Evaluation in Education and Psychology, 5(2), 1-11.

Gören, N., Yener, Z., İldeniz, A., Aksal, H. ve Sarıöz, N. (2008). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: MEB Yayınları.

Gören, N., Yener, Z., İldeniz, A., Aksal, H. ve Sarıöz, N. (2009). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Hengirmen, M. (1998). Türkçe dilbilgisi. Ankara: Engin Yayınevi.

Hengirmen, M. (1999). Dilbilgisi ve dilbilim terimleri sözlüğü. Ankara: Engin Yayınevi. Hisar, G. Ş. (2006). 4. ve 5. sınıf İngilizce derslerinde kullanılabilecek etkili öğretim

yöntemleri üzerine deneysel bir çalışma (Yayınlanmamış doktora tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Kalyani, P. (2007). Crosswords as a learning tool in anatomy & physiology teaching.

Medical Teacher, 29(5), 513.

Kaplan, B. (2006). Yaşamımızı yönlendiren elektrik ünitesinde ev ödevi verilmesinin öğrenci başarısına ve kavram öğrenmeye etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kaplan, F. (2015). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Öğün Yayınları. Kaplan, Ş. ve Yıldırım-Şen, G. (2014). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara:

Yıldırım Yayınları.

Kaplan, Ş. ve Yıldırım-Şen, G. (2014). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Gizem Yayıncılık.

Kapulu, A., Dedeoğlu-Okuyucu, S., Kaplan, Ş. ve Karaca, A. (2007). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Koza Yayınları.

Kapulu, A., Dedeoğlu-Okuyucu, S., Kaplan, Ş. ve Karaca, A. (2009). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Koza Yayınları.

Kapulu, A. ve Karaca, A. (2012). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Koza Yayınları.

Karabıyık, F. (2013). İlköğretim Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Evren Yayıncılık. Karabıyık-Ün, F. (2015). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Evren

Yayıncılık.

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi kavramlar - ilkeler - teknikler (23. baskı). Ankara: Nobel Akademi Yayıncılık.

Karatay, H. (2007). Kelime öğretimi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27(1), 141-153.

Kaymakçı, S. (2012). Sosyal Bilgiler dersinde bulmaca kullanıyorum. Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi, 2(2), 86-99.

Kılıç, F. (2008). Kavramların öğretiminde kavram analizi yönteminin akademik başarıya ve bilişsel esnekliğe etkisi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 223-238. Klausmeier, H. J. (1992). Concept learning and concept teaching. Educational

Psychologist, 27(3), 267-286.

Kızıl, Ö. (2015). 6. sınıf Sosyal Bilgiler “Ülkemizin Kaynakları” ünitesinin kavram bulmacası etkinlikleri yoluyla öğretiminin akademik başarı üzerindeki etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Koray, Ö. C. ve Bal, Ş. (2002). Fen öğretiminde kavram yanılgıları ve kavramsal değişim stratejisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 10(1), 83-90.

Korkmaz, Z. (1992). Gramer terimleri sözlüğü. Ankara: TDK Yayınları.

Köksal, M. S. (2006). Kavram öğretimi ve çoklu zekâ teorisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14(2), 473-480.

Kurt, M., Altay, J. ve Kara, M. (2008). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: Batu Yayınları.

Kurt, M., Altay, J. ve Kara, M. (2012). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: Enderun Matbaacılık.

Kurudayıoğlu, M. ve Çetin, Ö. (2015) Temel beceriler ve Türkçe öğretimi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(3), 1-19.

Kükey, M. (2003). Türkçenin dil bilgisi 1. Samsun: Cem Ofset Matbaacılık.

Malatyalı, E. (2010). Yapılandırmacı öğrenme sürecinde kavramlar ve önemi: kavramların pedagojik açıdan incelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 14(3), 320- 332.

Martinez, M. I. and Parra, J. F. (2011, July). Active learning: Creating interactive crossword puzzles. Paper presented at 3rd International Conference on Education and New Learning Technologies, The Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena.

Merrick, K. E. (2010). An empirical evaluation of puzzle-based learning as an interest approach for teaching ıntroductory computer science. The Institute of Electrical and Electronics Engineers Transactions on Education, 53(4), 677-680.

Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2005). İlköğretim Türkçe dersi (6, 7, 8. Sınıflar) öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2000). İlköğretim okulu Türkçe-yazı programı 6-7-8. Sınıf (2. baskı). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Müftüoğlu, A. ve Bektaş, S. (2014). İlköğretim Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: FCM Yayıncılık.

Namlı, Ş. (2016). Sudoku, futoshiki ve kakuro bulmacalarının 8. sınıf öğrencilerinin denklemler ve eşitsizlikler konusundaki başarılarına etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Antalya.

Olivares, J. C., Escalante, M., Escarela, R., Campero, E., Hernández, J. L. and López, I. (2008). Crossword puzzles for learning electromagnetism. Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, 5(3), 334-346.

Önder, A. (1999). Yaşayarak öğrenme için eğitici drama. İstanbul: Epsilon Yayıncılık. Öz, F. (2011). Uygulamalı Türkçe öğretimi. Ankara: Anı yayıncılık.

Özbay, M. (2008). Türkçe öğretiminde kelime hazinesinin önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 30-45.

Özçelik, D. A. (1988). 3.-11. sınıf (9.-17. yaş) öğrencilerinde görülen biçimiyle kavram (söz dağarcığı) gelişimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Özden, Y. (2005). Eğitimde yeni değerler: Eğitimde dönüşüm. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Özgüven, İ. E. (2012). Psikolojik testler. Ankara: Nobel Yayınları. Özkırımlı, A. (1994). Dil ve anlatım. İstanbul: Ümit Yayıncılık.

Özyürek, M. (1984). Kavram öğrenme ve öğretme. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16(2), 347-366.

Saban, A. (2004). Öğrenme öğretme süreci: Yeni teori ve yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.

Shah, S., Lynch, L. M. and Macias-Moriarity, L. Z. (2010). Crossword puzzles as a tool to enhance learning about anti-ulcer agents. American Journal of Pharmaceutical Education, 74(7), 117.

Sarbay, A. (2016). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. İstanbul: Meram Yayıncılık. Saxena, A., Nesbitt, R., Pahwa, P. and Mills, S. (2009). Crossword puzzles: Active

learning in undergraduate pathology and medical education. Archives of Pathology & Laboratory Medicine, 133(9), 1457-1462.

Seçken, N. (2006). A web based puzzle for energy sources. Turkish Online Journal of Distance Education, 7(3), 1302-6488.

Senemoğlu, N. (1998). Gelişim öğrenme ve öğretim. Ankara: Özsen Matbaası.

Senemoğlu, N. (2004). Gelişim öğrenme ve öğretim: Kuramdan uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.

Senemoğlu, N. (2015). Gelişim öğrenme ve öğretim: Kuramdan uygulamaya. Ankara: Yargı Yayınevi.

Shah, S., Lynch, L. M. and Macias-Moriarity, L. Z. (2010). Crossword puzzles as a tool to enhance learning about anti-ulcer agents. American Journal of Pharmaceutical Education, 74(7), 117.

Sığırtmaç, A. (2012, Mayıs). Oyun boşa geçen zaman değildir. http://www.hurriyet.com.tr/

kelebek/saglik/oyun-bosa-gecen-zaman-degildir-20648151 adresinden 10.01.2018

tarihinde edinilmiştir.

Sivagnanam, G., Rajasekaran, M., Jayashree, C., Sreepriya, R. and Rajakannu, R. (2004). Crossword puzzle: A novel teaching-learning method. Indian Journal Pharmacology, 36(3), 175-180.

Songur, A. (2006). Harfli ifadeler ve denklemler konusunun oyun ve bulmacalarla öğrenilmesinin öğrencilerin matematik başarı düzeylerine etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Sümer, F. K., Muştu, G. ve Şengül, S. (2017). Ortaokul Türkçe 6 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Swift, O. (2015). The people’s puzzle: Crosswords and knowledge politics. Retrieved February 15, 2018 from http://research.gold.ac.uk/247/1/ANT-GARP13_GRO.pdf. Şahbaz-Dağlıoğlu, E. (2014). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Cem

Yayınları.

Şahin, A., Karadüz, A., Kırkkılıç, A., Göçer, A., Şahin, E., Coşkun, E., Akyol, H., Gündüz, O., Ungan, S., Şimşek, T. ve Temur, T. (2014). İlköğretimde Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.

Şahin, D. (2013). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Ada Yayıncılık. Şahin, D. (2012). İlköğretim Türkçe 8 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Bisiklet Yayıncılık. Şimşek, A. (2006). İçerik türlerine dayalı öğretim: kavramların öğretimi (1. Baskı). Ankara:

Nobel Yayın Dağıtım.

Tan, Ş. (2005). Öğretimi planlama ve değerlendirme. Ankara: Pegem Yayınları.

Taşlı, E. (2005). 4.- 7. sınıf sosyal bilgiler programı üniteleri ile ilgili kavram bulmacaları örnekleri. Milli Eğitim Üç Aylık Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 166(33).

http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/milli_egitim_dergisi/166/index3-tasli.htm

adresinden 23 Şubat 2018 tarihinde edinilmiştir.

Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayınları.

Tetik N., Zorlu, N., Türker, H. ve Polat, Z. (2016). Ortaokul Türkçe 5 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: MEB Yayınları.

Tikbaş, F. (2011). Kültür, eğitim ve kültür ekonomisi kapsamında bulmacaların işlevleri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Tikbaş, F. (2016). Kültür eğitimi ve bulmacalar. Dede Korkut, 11(5), 121-126.

Tual, A. (2011). Sosyal Bilgilerde yapılandırmacı yaklaşımla kavram öğretimine yönelik model geliştirme (Yayınlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Tural, H. (2005). İlköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğretimin erişi ve tutuma etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Türkçe Sözlük (2005). Ankara: TDK yayınları.

Türktan, R. (2011). Yapılandırılmış test grid test tekniğinin Türkçe öğretiminde kavram öğretimine katkısı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Uğurlu, Z. (1996). Kültürel bir olgu olarak oyun (Yayınlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

URL-1, https://Global.Britannica.Com/Topic/Crossword-Puzzle. 28 Ocak 2017. URL-2, http://www.Numanaga.Com/Eğitimde-Bulmaca/. 27 Ocak 2017.

URL-3, http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/200995-tdknin-guzel-turkce- bulmacasi-tuttu. 25 Ocak 2017. URL-4, http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/109726/TurkDilKurumundanGuzelTurk cebulmacasi.html. 27 Ocak 2017. URL-5, http://www.istanbulhaber.com.tr/tdkya-basvur-bulmacan-e-postana-gelsin-haber- 30601.htm. 27 Mart 2017. URL-6, http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/200995-tdknin-guzel-turkce- bulmacasi-tuttu. 27 Mart 2017.

URL-7, https://En.Wikipedia.Org/Wiki/Crossword. 13 Ocak 2017.

URL-8, https://www.nytimes.com/interactive/2017/02/14/crosswords/new-york-times- crossword-timeline.html?_r=0. 13.03.2017.

URL-9, https://www.theguardian.com/crosswords/2013/dec/20/100-years-crosswords-first- new-york. 20 Mart 2017.

URL-10, http://puzzles.telegraph.co.uk/site/article_full_details?article_id=9. 20 Mart 2017. URL-11, http://Citruscountysocialstudies.Blogspot.Com.Tr/2009/12/Happy-96th-Birthday-

To-Crossword-Puzzle.Html. 13 Ocak 2017.

URL-12, http://www.Crosswordtournament.Com/. 25 Ocak 2017. URL-13, http://www.imdb.com/title/tt0492506/. 17 Mart 2017.

URL-14, http://www.Hurriyet.Com.Tr/Bulmaca-Medyasi-39034854. 25 Ocak 2017. URL-15, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bulmaca-medyasi-39034854. 21 Haziran

2018.

URL-16, https://www.4resim1kelime.com/kare-bulmaca-oyunu/. 10 Nisan 2018. URL-17, https://eodev.com/gorev/1272365. 10 Nisan 2018.

URL-18, https://sefacimin.wordpress.com/2012/10/12/kare-bulmaca-15/. 10 Nisan 2018. Ülgen, G. (1996). Kavram geliştirme, kavram ve uygulamalar. Ankara: Setma Basımevi Ülgen, G. (2001). Kavram geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Park, E. ve Park, Y. (2010). A hierarchical interface design of a puzzle game for elementary education. Science and Technology, 3(2), 43-49.

Yangın, B., Celepoğlu, A. ve Türkyılmaz, F.(2009). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Pasifik Yayınları.

Yangın, B., Celepoğlu, A. ve Türkyılmaz, F. (2013). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Pasifik Yayınları.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (8. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldız, C. (Ed.). (2006). Kuramdan uygulamaya Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Yıldırım, R. (2017). İlköğretim Türkçe 7 öğrenci çalışma kitabı. Ankara: Ez-De Yayınları. Yılmaz, K. ve Çolak, R. (2011). Kavramlara genel bir bakış: Kavramların ve kavram

haritalarının pedagojik açıdan incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 185-204.

Yoneyama, Y., Matsushita, K., Mackin, K. J., Ohshiro, M., Yamasaki, K. and Nunohiro, E. (2008, January). Puzzle based programming learning support system with learning history management. Paper presented at 16th International Conference on Computers in Education, The University of Tokyo, Japan.

Vardar, B. (2002). Açıklamalı dilbilim terimleri sözlüğü. İstanbul: Multilingual Yayınları. Varış, F. (1991). Eğitim bilimine giriş. Ankara: A.Ü. Eğitim Fakültesi Yayını.

Varışoğlu, B., Şeref, İ., Gedik, M. ve Yılmaz, İ. (2013). Türkçe dersinde uygulanan eğitsel oyunlara yönelik tutum ölçeği: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 1060-1081.

Weisskirch, R. S. (2006). An analysis of instructorcreated crossword puzzles for student review. College Teaching, 54(1), 198-201.

Whisenand, T. G. and Dunphy, S. M. (2010). Accelerating student learning of technology terms: The crossword puzzle exercise. Journal of Information Systems Education, 21(2), 141-148.

Wise, A. (2003). Web-based puzzle program to assist students' understanding of research methods. Active Learning in Higher Education, 4(2), 193-202.

1. BULMACAYA YÖNELİK İLGİ ANKETİ 1-Cinsiyet: ( ) Erkek ( ) Kız

2-Bulmaca çözmeyi sever misiniz? ( ) Evet ( )Hayır

3- Ne kadar sıklıkla bulmaca çözersiniz?

( ) Her gün,( ) Haftada 2-3 defa,( ) Haftada 1 defa, ( ) Ayda 1 defa, ( ) Hiç

4-Hangi tür kaynaklardan bulmaca çözdünüz/ çözersiniz? ( ) Dergiler

( )Gazeteler

( )Bulmaca Kitapları

( )Sanal Ortam (internet, telefon ya da bilgisayar oyunları)

5- Niçin bulmaca çözersiniz? Eğlenceli vakit geçirmek için ( ) Bilgilenmek için ( )

Boş vaktimi değerlendirmek için( )

6- Bulmaca çözerken bulamadığınız kelimeleri araştırıyor musunuz? ( ) Evet ( )Hayır

7- Bulmaca çözerken herhangi bir bulmaca sözlüğü kullanıyor musunuz? ( ) Evet ( )Hayır

5. SINIFLAR BAŞARI TESTİ

Tarih: …/…/2017

Sınıfı:

5. Sınıf Ön-Test, Son-

Test

Öğrencinin Puanı

Numarası: 1. çeşni a. panik 2. tüccar b. melce 3. ambalajlamak c. tat 4. ürkü d. ambalaj yapmak 5. barınak e. tacir

Soru 1) Yukarıdaki kelimelerin doğru eşleştirmesi seçeneklerin hangisindedir? A) 1. b B) 1. e 2. d 2. a 3. e 3. b 4. a 4. c 5. c 5. d C) 1. c D) 1. a 2. e 2. c 3. d 3. e 4. a 4. b 5. b 5. d

Soru 2) Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir spor türü değildir?

A) Tenis B)Boks C) Judo D) Vole

1 İhtiyaç Gereksinme

2 Kurgu Montaj

3 Tasvir Etmek Betimlemek

4 Futbol Vuraç

Soru 3) Yukarıdaki tabloda eş anlam eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Soru 4) Aşağıdakilerden hangisi “dürtücü kılıç, kesici kılıç ve delici kılıç adı verilen silâhlarla yapılan spor, kılıç oyunu”dur?

A) Eskrim B) Basket C) Transfer D) Ring

Soru 5)

I. Radyo programının bu akşamki konuğu en sevdiğim yazardı.

II. Paris gezisinin programını şimdiden belirledi.

III. Yeni çıkan virüs programını hemen satın aldım.

IV. En sevdiğim oyunun programını telefonuma indirdim.

Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinde “program” kelimesi “bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisi” anlamında kullanılmıştır?

A) I. ve II. B) II. ve III. C) I. ve III. D) III. ve IV.

1 Oyun Vakit geçirmeye yarayan, belli kuralları olan eğlence 2 Takım

Meslek, davranış, durum vb. yönlerden birbirine uyan kimselerin oluşturduğu topluluk

3 Senaryo

Bir tiyatro, sinema, televizyon veya radyo eserinin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metin

4 Donanım

Bir makinede, bir araçta ayak yardımıyla dönmeyi veya hareketi sağlayan düzen, ayaklık

Soru 6) Yukarıda anlamları verilen sözcüklerden hangisinin anlamı yanlış verilmiştir?

A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Soru 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “zihinde hazırlamak” anlamına gelen bir sözcük kullanılmıştır?

A) Bir spor dalı olarak eskrim tercih edildi.

B) Ali'yi konuşturmak için bir soru tasarladım.

C) Yeni ders programını alır almaz okuldan çıktık.

D) Futbol oynarken yaralandım.