• Sonuç bulunamadı

8.3 Çevre ve iklim değişikliği alanlarındaki Avrupa Birliği müktesebatından seçilen konuların yerel düzeydeki

8.3.1 İklim değişikliği ile mücadele

İklim değişikliği, 1990’ların başından bu yana uluslararası gündemde üst sıralarda yerini almış olan bir politika konusudur. Bu alandaki eylemlerin tamamının genel amacı, küresel ısınmanın 2 °C’nin altında tutulmasıdır. AB, bu genel amaca katkıda bulunmak amacıyla önemli girişimlerde bulunmaktadır. AB’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli girişimi, sanayi emisyonlarını uygun maliyetli bir şekilde düşürmekte olan emisyon ticareti sistemi olmuştur.

AB, 2050 yılı itibarıyla iklime zararsız hâle gelmeyi hedeflemektedir. İklime zararsız olmak, net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşılması olarak tanımlanmaktadır. Yerel yönetimlerin ve vatandaşların bu hedefe katkıda bulunmaya ilişkin rolleri, AB tarafından aşağıdaki konularla bağlantılı biçimde vurgulanmaktadır (Avrupa Komisyonu, 2019c):

Tablo 43: 2050’deşük karbonlu bir ekonomiye doğru ilerlemeye yönelik düzenlemelerin analizi AB iklim dişikli politika 2050’deşük karbonlu ekonomiye doğru ilerleme AB müktesebatının ilgili yasal metinlerindeki kilit noktalarTürkiye’deki yerel yönetimlerin konuyla ilgili yetkileri Kilit noktalara uyumun değerlendirmesi Başlıca iyileştirme kanalları Tam uyuma ilişkin zorluklar ve fırsatlar 2030 ve 2040llarında hilî emisyonların sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 60 azaltılmasına (1990’daki düzeylere yasla) katkıda bulunulması: Enerji sektörü: özellikle mevcut ve daha ileri teknolojileri kullanan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreterek 2050 itibarıyla CO2 emisyonlarının neredeyse tamamen ortadan kalrılması. Taşımacılık sektörü: arların daha verimli olması, elektrikli arların kullanımı ve daha temiz enerji yoluyla daha sürdürülebilir bir hâle gelerek emisyonların yüzde 60’ı acak oranda azaltılması. Binalar: enerji verimlili iyileştirmeleri yoluyla mevcut emisyonların yaklık yüzde 90 azaltılması. Sanayi: daha verimli reçler, enerji verimliliği, geri dönüşüm ve yeni teknolojiler yoluyla sera gazı emisyonlarınınzde 80’den fazla azaltılması. Tarım: daha az etketimiyle daha sağlıkbeslenme biçimleri benimsenmesi de dâhil olmak üzere bir dizi yeni teknik kullanılarak 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu: İl çapında planlama ve güdüm Çevre yatırımları Çevre hizmetleri 5216 sayılı ehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayıBelediye Kanunu: İş yerlerinin ruhsatlandırılması Ulaşım planlama ve koordinasyon Altyapı koordinasyonu Trafik yönetimi Toplu taşıma rdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunması Su ve kanalizasyon hizmetleri Merkezî ısıtma sistemleri kurmak, kurdurmak,letmek veya işlettirmek 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu: Altyapı hizmetleri ve çevre koruma alanlarında yerel yönetimler arası iş birliği Türkiye’nin İklim Dişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı 2011-2023:122 Emisyonların azaltılması. Çevre korumaya nelik kentsel altyapı yatırımlarının gerçekltirilmesinde belediyelere mali ve teknik danışmanlık hizmetleri verilmesi. Yerel strateji ve eylem planlarına iklim dişikliği eylemlerinin entegrasyonuin yerel yönetim birliklerinin kapasitelerinin geliştirilmesi. İklim dişikliğine bağlı afet riskleriyle mücadele için yerel kapasitenin geliştirilmesi. İklim dişikliğinin etkileri hakkında yerel düzeydeki toplumsal bilincin arttırılması. Türkiye Cumhuriyeti İklim Dişikliği Eylem Planı 2011-2023:123 Enerji sektörü: mürle çalışan mevcut termik santrallerin ortalama çevrim verimlerinin arttırılması; elektrik dağıtım kapların zde 8’e indirilmesi; yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapmak üzere teknolojik gelişim sağlanması.

2023in belirlenen hedeflere yerel zeydeki ulaşma düzeyinin değerlendirilmesi. Değerlendirme sonuçları doğrultusunda 2030, 2040 ve 2050 için belirlenecek hedeflerle güncel yerel stratejiler geliştirilmesi. Başta binalar, ulaştırma ve enerjiin belirlenenler olmak üzere, ilgili stratejilerde belirlenen am ve hedeflere belediye faaliyetlerinin bir bütün olarak uyum sağlaması. Belediye çalışanlarının iklim eylemlerine ilişkin teknik kapasitesinin geliştirilmesi. İklim eylemlerine ilişkin toplumsal farndalığın STK’larla birliği içinde arttırılması. TBB, Vilayetler Birliği ve bölgesel yerel netim birlikleriyle birliği içinde sera gazı emisyonlarının izlenmesi için yerel mekanizmalar ve envanterler oluşturulması.126

Yerel düzeydeki iklim eyleminin gerektirdiği maliyetlere ilişkin ayrıntılı analizler yapılması gereksinimi. İklim dişikliği etkilerini azaltma ve iklim dişikliğine uyum stratejilerinde belirtilen gereklerin yerine getirilmesi için yerel netimlere yönelik bütünlik bir finansman mekanizması (gerekli teşvikleri de içerecek biçimde) geliştirilmesi. İklim dişikliğiyle ilgili eylemler konusunda kapsambir sahiplenme ve benimseme slanmasıin ulusal birlikler, yerelnetimler, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum ile yakın birliği yapılması (Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi gibi AB zeyindekiların olası destekleriyle). 122 Türkiye Cumhuriyeti, 2012b. 123 Türkiye Cumhuriyeti, 2012c. 126 İlgili yerel mekanizmalar ve envanterlere ilişkin ayrıntılı bilgiler: Toplum Öekli Sera Gazı Emisyonu Envanterleri Küresel Protokolü (https://ghgprotocol.org/greenhouse-gas-protocol-accounting-reporting-standard-cities) ve Belediye Başkanları Sözlmesi Sürlebilir Enerji Eylem PlaBaşlanç Emisyonları Envanteri (https://www.covenantofmayors.eu/IMG/pdf/SEAP_guidebook_Part_II.pdf).

düzenlenen uluslararası çalışma ziyareti kapsamında ABB, TBB, Vilayetler Birliği ve ÇŞB-YYGM temsilcileri 2019’un Nisan ayında Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’nin Brüksel’deki ofisinde incelemelerde bulunmuştur. Bu uluslararası çalışma ziyareti sonucunda Bolu Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi (Ankara), sözleşmeye taraf olmak üzere 2019 yılında başvuru yapmışlardır.

AB iklim dişikli politika 2050’deşük karbonlu ekonomiye doğru ilerleme AB müktesebatının ilgili yasal metinlerindeki kilit noktalarTürkiye’deki yerel yönetimlerin konuyla ilgili yetkileri Kilit noktalara uyumun değerlendirmesi Başlıca iyileştirme kanalları Tam uyuma ilişkin zorluklar ve fırsatlar denizyollarının kabotajk taşımacılığındaki payınınzde 2,6’dan yüzde 10’a, yolcu taşımacılığındaki payının da yüzde 0,4’tenzde 4’e çıkarılması; karayollarının yük taşımacılığındaki pan yüzde 80,6’dan yüzde 60’ın altına, yolcu taşımacılığındaki payın zde 90’danzde 72’ye şülmesi; kent için ulaşımda bireysel ar kullanımından kaynaklı emisyonlarınrlandırılması; kentlerde sürdürülebilir ulım planlama yaklımlarının uygulanması; alternatif yakıt ve temiz ar kullanımının arttırılması; ulaşımda kullanılan enerji tüketiminin sınırlandırılması. Atık: 2005 baz alınarak zenli depolama tesislerine kabul edilecek biyobozunur atık miktarının, 2025 lına kadarzde 35’ine indirilmesi; belediye atıklarının yüzde 100’ünün entegre atık bertaraf tesislerinde bertaraf edilmesi; vai depolama sahalarınınzde tamamının kapatılması. Tarım: Toprak üsve toprak al biyokütleyi belirlemek; tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarınınrlandırılması; bitkisel ve hayvansal üretimden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının artış hızının azaltılması. Arazi kullanımı ve ormancılık: Orman alanlarında tutulan karbon miktarının 2020lına kadar 2007 değerlerine göre yüzde 15 arttırılması;

AB iklim dişikli politika 2050’deşük karbonlu ekonomiye doğru ilerleme AB müktesebatının ilgili yasal metinlerindeki kilit noktalarTürkiye’deki yerel yönetimlerin konuyla ilgili yetkileri Kilit noktalara uyumun değerlendirmesi Başlıca iyileştirme kanalları Tam uyuma ilişkin zorluklar ve fırsatlar emisyonların yüzde 42 ile 49 arasında azaltılması. Genel hedefler: Enerji maliyetlerinin yıllık ortalamasının azaltılması. Fosil yakıtlara bımlılığın azaltılması. Ekonomide yapısal değişimin teşvik edilmesi ve istihdam yaratılması. Vatandaşların sağlığıin hava kalitesinin iyileştirilmesi.

Binalar: en az bir milyon konut ile toplam kullanım alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki ticari ve kamu binalarında standartları sağlayan ısı yalıtımı ve enerji verimli sistemlerin oluşturulması; kamu kurullarının bina ve tesislerinde llık enerji ketimininzde 20 azaltılması; 2017 lından itibaren yeni binaların yıllık enerji ihtiyacının en az yüzde 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi. İlgili konu, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (2012-2023) kapsamındaki SA-02/SH-02/E-01 kodlu eylemde "Kullanım alanı onbin metrekare (10.000 m2) üzerindeki ticari binaların ve müstakil lüks konutların ve entegre konutların (Residence) ruhsatlandırılmasında belgenin yayım tarihini takip eden onsekizinci (18) aydan itibaren rdürülebilir nitelik aranması, 2017 lından itibaren bu uygulamanın SA- 02/SH-01’de belirtilen binala kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması” biçiminde ifade edilmiştir. Sanayi: Sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması; sera gazı emisyonlarınınrlandırılmasına nelik mali ve teknik altyapının geliştirilmesi; yeni teknolojilerin geliştirilmesi. Ulaştırma: Demiryollarının yük taşımacılığındaki payının 2009’daki oran olan zde 5’ten 2023’te zde 15’e, yolcu taşımacılığında ise yüzde 2’denzde 10’a çıkarılması;

AB iklim dişikli politika 2050’deşük karbonlu ekonomiye doğru ilerleme AB müktesebatının ilgili yasal metinlerindeki kilit noktalarTürkiye’deki yerel yönetimlerin konuyla ilgili yetkileri Kilit noktalara uyumun değerlendirmesi Başlıca iyileştirme kanalları Tam uyuma ilişkin zorluklar ve fırsatlar aynemde ormansızlaşmanın zde 20 azaltılması. KENTGES: Enerji etkin ve iklim duyaryerleşme stratejileri hazırlanacaktır. İklim dişikliğine yönelik uyum ve iklim etkilerini azaltmakin planlama ve yapılaşmaya nelik usul ve esaslar belirlenecektir. Avrupa Birli Çevre Entegre Uyum Stratejisi (2016-2023):124 İklim dişikliğiyle mücadelein ulusal kapasiteyi arttırmak. Azaltım ve uyum faaliyetlerini yürütebilmekin ihtiy duyulan mali kaynaklara erişimi arttırmak. İklim dişikliği ile mücadele ve uyum kapsamlındaki faaliyetlerde birliği ve eş güdüm. Tüketim kalıplarının iklim dostu olacak şekilde değiştirilmesi. Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik:125 Sera gazı emisyonlarının izlenmesine dair usul ve esasları zenlemektedir. Yönetmelik kapsamındakim işletmeler, sera gazı emisyonlarını yıllık olarak ÇŞB’ye göndermek zorundadır. 124 Türkiye Cumhuriyeti, 2016a. 125 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmeli, 2014b.

Yıl Sayı Düzenlemenin

türü Amaç

2009

1221/2009 tarihi 25.11.2009 OJ

L 342 tarihi 22.12.2009 s.

1-45

Tüzük

Çevre performansının değerlendirilmesi ve raporlanması için bir çevre yönetim aracı olarak:

Şirketlerin ve diğer kuruluşların çevre performanslarını sürekli arttırmaları konusunda teşvik edilmesi.

AB içinde veya dışında her türlü kuruluşa açık biçimde tüm ekonomi sektörünü ve hizmet sektörünü kapsamaktadır ve dünya çapında uygulanabilirdir.