• Sonuç bulunamadı

SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ

1.2 Kalite ve Kalite Kontrol İle İlgili Temel Kavramlar

1.2.4 İstatistiksel Kalite Kontrol

1.2.4.1 İKK’de Temel İstatistik Yöntemler (Yedi Yöntem)

İstatistiksel Proses Kontrol’de (üretim sırasında yapılan kalite kontrollerde) yedi istatistiksel teknik uygulanır. Bunlar:

• Histogram

• Kontrol listesi

• Sebep-sonuç diyagramı

• Pareto analizi

• Hata yoğunluk diyagramı

• Dağılma diyagramı ve

• Kontrol grafikleridir (Bircan ve Özcan, 2003).

Histogram

Histogramlar genellikle bir olayın oluş sıklığını göstermek ve belirlenen zaman aralığında tanımlanan problemin daha sık meydana gelip gelmediğini hesaplamak ve ortaya çıkan dağılımın şeklini bilinen bir dağılım ile karşılaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Her histogram yalnızca tek bir özelliği ölçmektedir. Aynı özelliğe ait zaman içinde birden fazla histogram yapılmak suretiyle olay izlenebilir (DeVor, 1992).

26

Veriler ne kadar çok olursa (n≥30) elde edilen histogram, gerçeği o derece yansıtır ve sağlıklı bilgiler elde edilir. Oluşturulması ve yorumlanmasında ortalama, mod, medyan, dağılım aralığı, sınıf aralığı, standart sapma gibi istatistiksel araçlardan yararlanılır.

Konuyla ilgili kişiler gerekli analizleri yaparak değişkenliğin ortadan kaldırılmasını sağlar (Gümüşoğlu, 2000). Başlıca histogram çeşitleri Sekil 1’de görülmektedir (Bozkurt, 2003a;

Dengizler Kayaalp, 2007).

Şekil 1: Histogram çeşitleri.

Kontrol Listesi

Kontrol listesi üretimden alınan örnek verilerine dayanarak üretimin eğilimini veya ölçüm değerlerinin dağılımını görmede bir başlama noktasıdır. Üretim esnasında ortaya çıkan olayların hangi sıklıkta olduğunu kolayca görebilmede kullanılan, kullanımı ve anlaşılması kolay bir formdur. Kontrol tabloları vasıtasıyla, prosesin zaman içindeki değişmeleri mukayeseli olarak görülebilir. Böylece en çok karşılaşılan hata çeşidi de tespit edilmiş olur (Bircan ve Özcan, 2003).

Kontrol tablosunda en çok dikkat edilecek unsur, verinin doğru ve dikkatli bir biçimde temin edilmesidir. Temin edilen verilerin kolay ve hızlı bir biçimde kullanılması ve analiz edilebilmesi için; veriler, tablo halinde düzenlenir. Her bir veri için ayrı ayrı kontrol tablosu hazırlanır (Dale, 1990).

Kontrol tablosu oluşturulduğu zaman verinin toplandığı tarih, verinin tipi, parti numarası, analizi yapan kişi ve proseste oluşan değişikliklerin sebebini tespit etmede yararlı olabilecek diğer bilgilerin anlaşılır biçimde belirtilmesi büyük önem taşır (Montgomery, 1991).

27 Sebep-sonuç Diyagramı

Sebep-sonuç diyagramı ilk kez 1943 yılında kalite devriminin mimarlarından biri olan Kaoru Ishikawa tarafından, işletmelerde kalite sorununun nedenlerini belirlemek için bir metot olarak kullanılmıştır. Bu yüzden, Ishikawa diyagramı veya benzerliği nedeni ile balık kılçığı diyagramı olarakta bilinir (Yıldırım, 1999).

Bir iş sürecini geliştirmek için, sürecin detayı ve süreç sonunda elde edilen çıktılar hakkında yeterli ve gerekli bilgiye sahip olmak gerekir. Sebep-Sonuç diyagramı bu amaca ulaşmak için kullanılan önemli bir kalite kontrol aracıdır.

Genel olarak istatistiksel yöntemler, sonuçlardan ve sorunlardan hareketle bunları doğuran nedenler arasındaki karmaşık ilişkinin ortaya çıkarılmasına, gruplandırılmasına, önceliklendirilmesine ve öncelik sırasına göre çözüm için ana problem üzerine yoğunlaşmasına yardım etmektedir. Bu ise en kolay sebep-sonuç analizi ile yapılabilmektedir (Akarsu, 2012). Sebep-sonuç analizi ile hatalı ürünler ve buna neden olan temel sebepler sistematik bir şekilde izlenebilmektedir.

Sebep-sonuç diyagramları, ortaya çıkmış bir sonucun oluşmasına neden olan ana nedenler ile bunlara bağlı olan alt nedenlerin belirlenmesinde kullanılır. Aynı zamanda, herhangi bir sürece ilişkin temel faaliyetleri tespit etme ve gerektiğinde iyileştirme yapmak için de kullanılmaktadır. Sebep-sonuç diyagramında, sonucu doğuran ana nedenler ya da süreci oluşturan temel faaliyetler, ortadan geçen doğruya birleşen değişik yönlü çizgilerle temsil edilirler. Bu çizgiler ana sebep/faktörleri, bunlarla birleşen yan çizgiler ise yardımcı sebep/faktörleri temsil etmektedirler. Ortadaki okun sağ ucundaki kutunun içine ise sebeplerini bulmaya çalıştığımız sonuç ya da analiz ettiğimiz sürecin adı yazılır (Şekil 2) (Johannes ve Cloude, 1999).

28

Şekil 2: Sebep-sonuç diyagramı (URL-3, 2014).

Sebep-sonuç diyagramları diğer araçlar gibi takım ruhunun gelişmesine yardımcı olur.

Oluşturulması için geniş katılımlı toplantıların yapılması ve personelin fikirlerinin alınması gerekmektedir. Veri toplama, verileri sınıflama, verileri geniş bir perspektifte değerlendirebilme konusunda yönlendiricidir. Diyagramın etkili bir yönetim aracı olarak kullanılabilmesi sebep-sonuç ilişkisinin doğru kurulmasına bağlıdır (Gümüşoğlu, 2000).

Pareto Analizi

Pareto analizi, dikkatleri en önemli problem alanlarına çekmek için kullanılan bir tekniktir.

19. yüzyıldan sonra İtalyan iktisatçı Vilfredo Pareto’nun adıyla anılan Pareto kavramı, toplam olaylar (şikâyetler, kusurlar, problemler) içerisinde diğerlerine nazaran daha yüksek orana sahip faktörleri gösterir. Bu görüş, durumları önem sırasına göre derecelendirmeyi sağlar ve sonrasında, daha az önemli olan sorunlar (trivial many) bırakılıp, en önemlileri çözmeye odaklanılır. Çoğu kez, 80-20 kuralı olarak anılan Pareto analizine göre;

problemlerin (fiyat, maliyet vb.) % 80’inin sebebi, öğelerin % 20’sinden kaynaklanır.

Örneğin, makine arızalarının % 80’i, makinelerin % 20’sinden kaynaklanır ve ürün kusurlarının % 80’i, kusur sebeplerinin % 20’sinden kaynaklanır (Stevenson, 1993).

Pareto çizelgesi, frekans veya büyüklükteki azalan düzen ile ilgili bilgi taşıyan çubuk grafiktir (Şekil 3). Çubuk grafik, herkesin önemsiz çok sayıda madde yerine önemli birkaç

29

maddeye odaklanmasını sağlar. Çubuk grafikte karşılaştırılan karakteristikler, frekans, maliyet ve müşteri memnuniyeti gibi çeşitli tarzdaki bilgileri gösterebilir (Andrew ve Gerald, 1983). Bu analiz sayesinde hatalar sınıflandırılarak, maliyetteki payı yüksek olanlar üzerinde çalışmalara ağırlık verilir. Hataların sınıflandırılması, muayene işlemlerini kolaylaştırdığı gibi, zaman ve maddi tasarruf sağlar(Efil, 1993).

C2 309 221 197 183 172 101 90 297

Percent 19,7 14,1 12,5 11,7 11,0 6,4 5,7 18,9

Cum % 19,7 33,8 46,3 58,0 68,9 75,4 81,1 100,0

C1

Diğer Freze bozuk Elastikiyet moşük ilme direnci düşük Levhada dönme Çelik bant izleri zey pürüzlü Çekme direnci düşük

1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0

100 80 60 40 20 0

C2 Percent

Pareto Grafiği

Şekil 3: Pareto grafiği.

Şekil 3’te sol dikey eksen her bir kusur sınıfındaki sayıyı, sağ dikey eksen toplam kusur içerisindeki her bir kusurun yüzdelik dağılımını gösterir. Yatay eksen, en sık görülen kusurları soldan başlayıp en az görülenleri sağa doğru listeler. Her kategori için kusur sayısının kümülatif toplamı çizgi grafiği ile gösterilir (Ishikawa, 1995).

Hata Yoğunluk Diyagramı

Hata yoğunluk diyagramı, mamul maddeyi çeşitli açılardan gösteren bir resimdir.

Mamulün görünen kısımlarına ait resimlerini ihtiva eden bu diyagramın üzerinde hataların tipleri işaretlenir. Her bir ürünün tek tek muayenesi sonucunda kusurların nerelerde yoğunlaştığı gözlenir ve bu kusurlar diyagramda ilgili yerlere işlenir. Gerekirse hata çeşitleri kategorilere ayrılarak her bir hata, farklı renkte, sembolde veya desende gösterilebilir. Böylece, mamulün neresinde veya hangi bölgelerinde ne tip kusurların yoğunlaştığı belirlenerek, üretim prosesinde bunların önlenmesine dönük tedbir alınır (Kartal, 1999).

30 Dağılma Diyagramı

Dağılma diyagramı iki değişken arasındaki potansiyel ilişkiyi belirlemede kullanılan bir noktalama tekniğidir (Şekil 4). Bu diyagramlar sorunların analizinde yardımcı olur. Bir Y değişkeni bir X değişkenine bağlı olarak değişiyorsa X yatay ekseni Y de dik ekseni temsil etmek üzere her (X,Y) noktalarının oluşturduğu dağılım, bir dağılma diyagramını temsil eder. Dağılma diyagramındaki noktaların en dışta kalanları birleştirildiğinde elde edilen şekil; bir elips şeklinde ise X ve Y arasında doğrusal bir ilişki olduğu söylenebilir. Elips inceldikçe ilişki kuvvetlenir, elips daireye yaklaştıkça (genişledikçe) ilişki zayıflar (Bircan ve Özcan, 2003).

Şekil 4: Dağılma diyagramları.

Kontrol Grafikleri ( Kontrol şemaları / Kontrol kartları)

Temel istatistiksel tekniklerin en önemlisi ve en çok kullanılanı kontrol diyagramlarıdır.

Kontrol diyagramları, arzu edilen özelliklerde ürün veya hizmet üretebilmek için sürecin istatistiksel olarak kontrol ve analiz edilmesinde kullanılmaktadır. İlk uygulamaları 1924 yılında W.A. Shewhart tarafından başlatılmıştır. Bu diyagramlara bu nedenle Shewhart grafigi de denilir (Kobu, 1994; Değerli ,2006).

İKK grafiği, bir ürünün ölçümleri veya prosesin zamana göre kaydını gösteren, üzerinde istatistiksel kontrol limitleri olan çizgi grafiktir (Şekil 5). Kontrol grafikleri süreç

31

içerisindeki değişkenleri izlemek ve ürünlerin kalitesini düşüren kontrol dışı durumları tespit etmek için geliştirilmiştir (Noorossana ve Vaghefi, 2006).

19 17 15