• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM

5.2. İkinci alt problemin

5.2.1. İkinci alt problemin çözümü

İkinci alt problemin çözümü için güzel sanatlar fakültelerine bağlı müzik ana bilim dalları ve eğitim fakültelerinin müzik eğitimi ana bilim dallarında görev yapan öğretim elemanlarına uygulanan anket sonuçları ve yorumları aşağıda verilmiştir.

Tablo-26 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitiminde tezene vuruşlarının standart olmasının önemli olup olmadığı” ile ilgili görüşleri

Bağlama eğitiminde tezene vuruşlarının standart olması önemli midir?

Frekans (f)

Yüzde (%)

Hayır 3 %8.82

Kısmen 0 0

Evet 31 %91.17

Toplam 34 %100

Tablo-26’da öğretim elemanlarının, “Bağlama eğitiminde tezene vuruşlarının standart olması önemli midir?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında, %91.17’sinin evet, 8.82’sinin hayır görüşünde olduğu görülmektedir.

100 Grafik-26 Tablo-26’ün yüzdelik dağılımı

Bu sonuca göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, bağlama eğitimi sürecinde tezene vuruşlarının standart olmasının önemli olduğu görüşünde oldukları söylenebilir.

Buradan hareketle, özellikle başlangıç bağlama eğitiminde metodik birlikteliğin sağlanması ve bağlamanın mızrapla çalma tekniklerinin öğretilmesi sürecinde tezene vuruşlarının standart olması önemlidir sonucuna varılabilir.

Tablo-27 Ankete katılan öğretim elemanlarının, ”bağlama öğretiminde sol el ve sağ elin eşgüdümsel hareketlerinin önemli olup olmadığı” ile ilgili görüşleri

Bağlama öğretiminde sol el ve sağ elin eşgüdümsel eşgüdümsel hareketleri önemli midir?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında,

%100’ünün evet görüşünde olduğu görülmektedir.

9% 0%

91%

Bağlama eğitiminde tezene vuruşlarının standart olması önemli midir?

Hayır Kısmen Evet

101 Grafik-27 Tablo-27’ün yüzdelik dağılımı

Bu sonuca göre, öğretim elemanlarının tamamının, bağlama öğretiminde sol el ve sağ elin eşgüdümsel hareketlerinin önemli olduğu görüşünde oldukları söylenebilir.

Bu soruya öğretim elemanlarının %100’ünün evet demiş olmasından hareketle, Bağlamanın öğrenilmesi ve icra edilmesinde en önemli konulardan biri olan sağ el ve sol elin eşgüdümsel hareketlerini düzenleyen etüt ve alıştırmaların, bir bağlama metodunda olması gereken konulardan birisidir sonucuna varılabilir.

Tablo-28 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “başlangıç aşamasında bağlama eğitimine dizisel öğretim yöntemi ile başlanmasının doğru olup olmadığı” ile ilgili görüşleri

Başlangıç aşamasında bağlama eğitimine ”dizisel öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?

Bağlama öğretiminde sol el ve sağ elin eşgüdümsel hareketleri önemli midir?

Hayır Kısmen Evet

102

Tablo-28’de öğretim elemanlarının, “Başlangıç aşamasında bağlama eğitimine ” dizisel öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında,

%61.76’sının evet, %32.35’inin hayır % 2.94’ünün kısmen ve % 2.94’ünün ise bu soruyu boş bıraktığı görülmektedir.

Grafik-28 Tablo-28’ün yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, bağlama eğitimine dizisel öğretim yöntemi ile başlanması gerektiği görüşünde olmalarına karşın, %32.35 gibi azımsanamayacak bir çoğunluğun ise hayır görüşünde olduğunu söyleyebiliriz.

Tablo-29 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitiminde, diziler öğretilirken belirli bir sıranın takip edilip edilmemesi” ile ilgili görüşleri.

Bağlama eğitiminde, diziler öğretilirken belirli bir sıra (“la”

kararlılar, “si” kararlılar vs. ) takip edilmeli midir?

Frekans

Başlangıç aşamasında bağlama eğitimine ”dizisel öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?

Hayır Kısmen Evet

Soruyu boş bırakan

103

cevaba bakıldığında, %85.29’unun evet, %8.82’sinin hayır ve % 5.88’inin ise bu soruyu boş bıraktığı görülmektedir.

Grafik-29 Tablo-29’un yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, bağlama eğitiminde diziler öğretilirken belirli bir sıranın takip edilmesi gerektiği görüşünde oldukları söylenebilir.

Tablo-30 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitiminde diziler öğretilirken dizinin seslerinin sırasıyla, sistematik olarak tanıtılıp tanıtılmaması” ile ilgili görüşleri

Bağlama eğitiminde bir dizi öğretilirken dizinin sesleri sırasıyla (1.ses, 2.Ses, 3.Ses vs.) sistematik olarak tanıtılmalı

Tablo-30 öğretim elemanlarının, “Bağlama eğitiminde bir dizi öğretilirken dizinin sesleri sırasıyla (1.ses, 2.Ses, 3.Ses vs.) sistematik olarak tanıtılmalı mıdır?” sorusuna

9%

0%

85%

6%

Bağlama eğitiminde, diziler öğretilirken belirli bir sıra (“la” kararlılar, “si”

kararlılar vs. ) takip edilmeli midir?

Hayır Kısmen Evet

Soruyu boş bırakan

104

verdiği cevaba bakıldığında, %61.76’sının evet, 35.29’unun hayır ve % 2.94’ünün ise bu soruyu boş bıraktığı görülmektedir.

Grafik-30 Tablo-30’un yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, bağlama eğitiminde dizi sesleri öğretilirken belirli bir sıranın takip edilmesi gerektiği görüşünde oldukları söylenebilir. Fakat öğretim elemanlarının %35.29’unun hayır görüşünde olduğu, dolayısıyla buradan hareketle, dizinin sesleri öğretilirken dizi sesleri belirli bir sıra takip etmeksizin de öğretilebilir sonucuna varabiliriz.

Tablo-31 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “başlangıç aşamasında bağlama eğitimine, “tartımsal” öğretim yöntemi ile başlanıp başlanmaması” ile ilgili görüşleri

Başlangıç aşamasında bağlama eğitimine “tartımsal öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?

Frekans 3.Ses vs.) sistematik olarak tanıtılmalı mıdır?

Hayır Kısmen Evet

Soruyu boş bırakan

105

bakıldığında, %76.47’sinin evet, %20.58’inin hayır, % 2.94’ününn ise bu soruyu boş bıraktığı görülmektedir.

Grafik-31 Tablo-31’in yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, başlangıç aşamasında bağlama eğitimine tartımsal öğretim yöntemi ile başlanabilir görüşünde olduklarını söyleyebiliriz.

Tablo-32 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitiminde tartımlar öğretilirken belirli bir sıranın takip edilip edilmemesi” ile ilgili görüşleri.

Tablo-32 öğretim elemanlarının, “Bağlama eğitiminde, tartımlar öğretilirken belirli bir sıra takip edilmeli midir?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında, %100’ünün evet görüşünde olduğu görülmektedir.

21%

Bağlama eğitiminde, tartımlar öğretilirken belirli bir sıra takip edilmeli midir?

106 Grafik-32 Tablo-32’nin yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının tamamının, bağlama eğitiminde tartımlar öğretilirken belirli bir sıranın takip edilmesi gerektiği görüşünde olduğunu söyleyebiliriz. Buradan hareketle, basitten zora doğru bir sıralama ile öğretilen tartımsal çalışmaların, öğrenime olumlu katkısının olacağı düşünülebilir. Ayrıca tartımlar öğretilirken mutlaka basitten zora doğru bir sıra takip edilmelidir diyebiliriz.

Tablo-33 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitimine tavırsal öğretim yöntemi ile başlanıp başlanmaması” ile ilgili görüşleri

Bağlama eğitimine “tavırsal öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?

%2.94’ünün ise bu soruyu boş bıraktığı görülmektedir.

0%

0%

100%

Bağlama eğitiminde, tartımlar öğretilirken belirli bir sıra takip edilmeli midir?

Hayır Kısmen Evet

107 Grafik-33 Tablo-33’ün yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının çoğunluğunun, bağlama eğitimine tavırsal öğretim yöntemi ile başlanmaması görüşünde olduğunu söyleyebiliriz. Buradan hareketle, bağlama eğitimine, karmaşık ve daha teknik çalma becerisi isteyen tavırsal öğretim yöntemi ile başlanılmasının doğru olmayacağı ve her zaman basitten zora doğru bir öğretim yönteminin takip edilmesi gerektiği sonucuna varabiliriz.

Tablo-34 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “yöresel tavırların kendi arasında zorluk derecelerinin olup olmadığı” ile ilgili görüşleri

Yöresel tavırların kendi arasında zorluk dereceleri var mıdır? Frekans (f) 8.82.’sinin hayır görüşünde olduğu görülmektedir.

0%

97%

0% 3%

Bağlama eğitimine “tavırsal öğretim yöntemi” ile başlanmalı mıdır?

Evet Hayır Kısmen

Soruyu boş bırakan

108 Grafik-34 Tablo-34’ün yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının büyük bir çoğunluğunun, yöresel tavırların kendi arasında zorluk derecelerinin olduğu görüşünde olduklarını söyleyebiliriz.

Buradan hareketle, yöresel tavırların kendi arasında bağlantılar kurularak bir sıralama yapılabileceğini gibi ayrıca öğrencinin kendi yöresine olan yatkınlığı da düşünülerek, öğrenci merkezli başka sıralamalarında oluşturulabileceği söylenebilir.

Tablo-35 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “uta-çırak ilişkisinin önemli olup olmadığı” ile ilgili görüşleri

Bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisi önemli midir? Frekans (f) midir?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında, %97.05’inin evet, % 2.94.’ünün hayır, görüşünde olduğu görülmektedir.

9% 0%

91%

Yöresel tavırların kendi arasında zorluk dereceleri var mıdır?

Hayır Kısmen Evet

109 Grafik-35 Tablo-35’in yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının büyük bir çoğunluğunun, bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisinin önemli olduğu görüşünde olduklarını söyleyebiliriz.

Buradan hareketle bağlama öğretiminin, öğretim elemanı merkezli olduğu usta-çırak ilişkisi prensibinde uygulama yapılması gerektiği ve görerek uygulama yapılmasının önemli olduğu sonucuna varılabilir.

Tablo-36 Ankete katılan öğretim elemanlarının, “bağlama eğitiminde, usta-çırak ilişkisini destekleyen görsel materyallerin kullanılıp kullanılmaması” ile ilgili görüşleri

Bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisini destekleyen görsel materyaller kullanılmalı mıdır? destekleyen görsel materyaller kullanılmalı mıdır?” sorusuna verdiği cevaba bakıldığında, %97.05’inin evet, %2.94’ünün hayır görüşünde oldukları görülmektedir.

3%

0%

97%

Bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisi önemli midir?

Hayır Kısmen Evet

110 Grafik-36 Tablo-36’in yüzdelik dağılımı

Bu bulguya göre, öğretim elemanlarının büyük bir çoğunluğunun, bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisini destekleyen görsel materyallerin kullanılması gerektiği görüşünde olduğunu söyleyebiliriz. Buradan hareketle, özellikle yöresel tavırların öğretiminde yöresel sanatçıların bizzat kendilerinden ulaşılamıyorsa görsel materyallerinden faydalanılmalıdır, sonucuna varabiliriz.

3%

0%

97%

Bağlama eğitiminde usta-çırak ilişkisini destekleyen görsel materyaller kullanılmalı mıdır?

Hayır Kısmen Evet

111

5.3. Üçüncü alt problem: Günümüzde Kullanılan Bağlama Metotları