• Sonuç bulunamadı

ÖNERİLER

4. Kapıkule ve diğer sınır kapılarının TR21 bölgesinin sağlık hizmetlerini tanıtmak için önemli birer nokta olduğunu unutmamak gerekir. Bu tanıtım

4.3. İKİLİ ANLAŞMALAR

Rapor hedefi olan Balkan ülkelerinin hükümetleri ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında farklı tarihlerde ve içeriklerde ikili anlaşmalar imzalan-mıştır. Bu anlaşmalar, ilgili ülkeler ile yapılan sağlık turizmi hareketleri için temel oluşturmaktadır. Hedef ülkeleri ile ileride yapılacak anlaşmaların, bu ikili anlaşmaların hükümlerine aykırı olmaması gerekmektedir. Bu nedenle aşağıda yer alan anlaşmaların dikkatle incelenmesi önerilmektedir.

4.3.1 Yunanistan

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE YUNANİSTAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMA

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti bun-dan sonra “Taraflar” olarak anılacaklardır, ülkeleri arasında, sağlık alanında işbirliğini geliştirmeye olan isteklerini ifadeyle,

Aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, eşitlik, karşılıklılık ve iki taraflı fayda temeline dayalı olarak, sağlık

MADDE 2

Taraflar sağlık alanında, karşılıklı mutabakat ile aşağıdaki yöntemlerle işbirliği yapacaklardır:

a) Bilgi değişimi,

b) Kısa süreli eğitim, staj, bilgi-görgü artırma ve danışmanlık amacıyla uzman değişimi,

c) İlgili kurum, kuruluş ve organizasyonlar arasında doğrudan temasların sağlanması,

d) Sağlık alanında karşılıklı olarak kabul edilecek diğer şekillerde işbirliği.

MADDE 3

Taraflar, kendi ülkelerinde yapılacak olan, sağlık ve tıp sorunlarıyla ilgi-li, uluslararası katılımın olacağı kongreler ve sempozyumlar hakkında bilgi değişiminde bulunacaklardır ve bu tür etkinliklerde, taraflardan birinin talebi halinde, diğeri konuyla ilgili kendi materyallerini gönderecektir.

MADDE 4

Taraflar, spesifik hususları düzenlemek için gerekli teknik ve ekonomik koşul-ları belirleyecek İşbirliği Planlarını hazırlayacak ve imzalayacaktır.

MADDE 5

İşbu Anlaşma çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin

MADDE 6

İşbu Anlaşma’nın yürütülmesi için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Yunanistan Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı görevlendirile- ceklerdir.

MADDE 7

İşbu Anlaşma, tarafların iç hukuklarında geçerli olan usul ve kurallara göre onaylanacaktır. İşbu Anlaşma, Taraflarca onaylandığının diplomatik yoldan nota teatisi ile bildiriminin tamamlandığı tarihte yürürlüğe girecek ve bun-dan sonra beş yıllık bir süre için yürürlükte kalacaktır. Akit Taraflardan biri, yürürlülük süresi bitiminden 6 ay önce, Anlaşmayı sona erdirmek istediğini yazılı olarak bildirmedikçe, işbu Anlaşma her defasında birer yıllık süreler için yenilenmiş olacaktır. İşbu Anlaşma, Atina’da, 28 Eylül 2005 tarihinde, Prof.Dr.Recep Akdağ

Sağlık Bakanı

Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti Adına Nikitas Kaklamanis

Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı

4.3.2 Kosova

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE KOSOVA GEÇİCİ ÖZYÖNETİM KURUMLARI (SAĞLIK BAKANLIĞI) ADINA GÖREV YA-PAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KOSOVA GEÇİCİ YÖNETİMİ ARASINDA

SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

İşbu Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sağlık Bakanlığı ve Kosova Geçici Özyönetim Kurumları (Sağlık Bakanlığı) Adına Hareket eden Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetimi (UNMIK) (bundan sonra “Taraflar” olarak geçecektir) arasındadır.

UNMIK’in 10 Haziran 1999 tarihli ve 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı ile Kosova’da bir geçici yönetim sağlamakla görevlendirilmiş olduğunu, UNMIK’in önceliklerinden birinin, Kosova’nın sağlık hizmeti sistemini restore etmek, klinik hizmetlerin standartlarını iyileştirmek ve sağlık çalışanlarının kapasitelerini oluşturmak suretiyle tüm Kosova halkına sürdürülebilir sağlık hizmeti sağlamak olduğunu,

UNMIK’in şu andaki Sağlık Bakanlığı’nın selefi yoluyla bağışçı hükümetler ve ilgili uluslararası kuruluşların desteğiyle, sağlık hizmeti kurumlarını rehabi-lite ettiğini ve Kosova halkına sağlık hizmeti sağladığını,

Kosova’da sağlık hizmetinin daha fazla gelişmesine ilişkin sorumluluğun Kosova’daki Geçici Özyönetim Kurumlarının İdari Birimine dair No.2000/19 sayılı Yönetmelik ve buna ilişkin No.2002/5 sayılı Ek Yönetmelik uyarınca Sağlık Bakanlığında olduğunu,

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık sektörüne devam- lı katkı yoluyla Kosova’da sağlık hizmetini desteklemeye istekli olduğunu bil-erek,

Taraflar aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır;

Madde 1

Taraflar, eşitlik, karşılıklılık ve iki taraflı fayda temeline dayalı olarak, sağlık ve tıp alanında işbirliğini teşvik edeceklerdir. Özel işbirliği alanları her iki tarafın çıkarları dikkate alınarak, karşılıklı muvafakat ile belirlenecektir.

Madde 2

Taraflar, bağışıklama faaliyetlerinin planlanması, uygulanması, yan etkileri ve bağışıklamada kullanılan tıbbi malzemelerin imhası vb. konularda işbirliği yapacaklardır.

Madde 3

Taraflar, üreme sağlığı, adolesan sağlığı, neonatal resusitasyonu ve çocukluk çağı hastalıklarına bütüncül yaklaşım konularında işbirliği yapacaklardır.

Madde 4

Taraflar karşılıklı muvafakat ile belirlenen alanlarda aşağıdaki yöntemlerle işbirliği yapacaklardır:

a) Bilgi değişimi.

b) Kısa süreli eğitim, staj, bilgi-görgü artırma ve danışma hizmetlerini gerçekleştirmek üzere uzman ve sağlık personeli değişimi.

c) İlgili kurum, kuruluş ve organizasyonlar arasında doğrudan temasların sağlanması.

d) Tıp ve halk sağlığı alanlarında karşılıklı olarak kabul edilecek diğer şekil- lerde işbirliği.

Madde 5

Taraflar, kendi ülkelerinde yapılacak olan, sağlık ve tıp sorunlarıyla ilgi-li, uluslararası katılımın olacağı kongreler ve sempozyumlar hakkında bilgi değişiminde bulunacaktır ve bu tür etkinliklerde, taraflarından birinin talebi halinde, diğeri konuyla ilgili kendi materyallerini gönderecektir.

Madde 6

Taraflar ilaç ve eczacılık alanında işbirliği yapacaklardır.

Madde 7

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Priştine’deki bir hastanede Radyote- rapi ve Kardiyovasküler Cerrahi Üniteleri kurulması için teknik danışmanlık desteği sağlayacaktır.

Madde 8

Tarafların, resmi tedavi kurumları işbu Anlaşma’nın genel hükümlerine sadık kalmak kaydıyla ticari esaslara dayalı olarak ve aralarında yapacakları ikili Protokoller çerçevesinde tedavi etmek üzere hasta teatisinde bulunabilirler.

Madde 9

İşbu Anlaşma çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin

Madde 10

İşbu Anlaşma ile öngörülen işbirliğinin uygulama alanları ve şartları taraflar-ca gerekli görülecek dönemlerde ve sayılarda hazırlanacak faaliyet planları ve uygulama programlarında belirlenecektir.

Madde 11

Mevcut Anlaşma, tarafların tam yetkili temsilcilerinin imzasını ve Türkiye’de iç onay mekanizmalarının tamamlanmasını müteakiben yürürlüğe girecek ve 5 yıllık bir dönem için geçerli olacaktır.

Bu Anlaşma, Taraflardan birinin Anlaşma’yı sona erdirme niyetini altı ay önceden diplomatik yollarla yazılı olarak bildirmesiyle sona erecektir.

Taraflar, mevcut Anlaşma ile ilgili herhangi bir anlaşmazlık, uyuşmazlık ya da hak iddia etme durumunu doğrudan müzakereler aracılığıyla dostça çöze- ceklerdir.

Anlaşma’da mevcut veya Anlaşma ile ilgili olan hiçbir şey, BM/UNMIK’in ayrı-calık ve muafiyetlerden herhangi birinden feragat edilmesi anlamına gelmez.

Bu Anlaşma ile ilgili yazılı mutabakatla bildirimde bulunulabilir ya da değişti- rilebilir.

Bu Anlaşma, Priştine’de, 18 Aralık 2003 tarihinde, Türkçe, Arnavutça ve İn-gilizce dillerinde ikişer örnek olarak ve bütün metinler eşit geçerlilikte olmak üzere imzalanmış olup tereddüt halinde İngilizce metin esas kabul edilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Adına Prof.Dr.Recep Akdağ

Sağlık Bakanı

UNMIK

Kosova Geçici Özyönetim Kurumları adına

imza eden Francesco Bastagli BMGS Özel Temsilcisi

Yardımcısı Paraf eden Dr. Resmiye Mumcu

Sağlık Bakanı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE KOSOVA CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMA Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra “Taraflar” olarak anılacaklardır),

İki ülke arasında sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliğini geliştirme ar-zusunun rehberliğinde,

Bu işbirliğinin halklarının sağlığının gelişmesine katkıda bulanacağına ina- narak,

Aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine ve karşılıklı fayda temeline dayalı olarak, sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliğini teşvik edeceklerdir. Özel işbirliği a- lanları her iki tarafın çıkarları dikkate alınarak, karşılıklı muta-bakat ile belirlenecektir.

MADDE 2

Taraflar, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında karşılıklı mutabakat ile aşağıdaki yöntemlerle işbirliği yapacaklardır:

a) Bilgi değişimi.

b) Delegelerin ve sağlık uzmanlarının değişimi.

c) Taraflardan biri tarafından düzenlenecek konferanslara ve bilimsel top-lantılara uzmanların katılımının teşvik edilmesi.

d) Sağlık ve tıp bilimleri alanlarında karşılıklı mutabakat ile belirlenecek diğer şekillerde işbirliği.

MADDE 3

Taraflar aralarındaki işbirliği faaliyetlerini belirlemek ve değerlendirmek üzere bir Ortak Çalışma Komitesi kuracaklardır. Bu Komite yılda bir kez dönüşümlü olarak toplanacaktır.

MADDE 4

İşbu Anlaşma çerçevesinde her iki ülkenin uzman ve diğer personellerinin

MADDE 5

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı her yıl, Kosova hastanelerinde tedavisi yapılamayan Kosova’dan 100 hastanın tedavisini ücretsiz olarak sağlayacak-tır.

Gönderilen hastaların seçimi, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafın-dan yapılacak ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın onayı üzerine gerçekleşecektir.

Hastaların gidiş-dönüş yol ücretleri Kosova Cumhuriyeti tarafından karşıla-nacaktır.

MADDE 6

İşbu Anlaşma’nın yürütülmesini Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Sağlık Bakanlığı sağlayacaklardır.

İşbu Anlaşma ile öngörülen işbirliğinin uygulama alanları ve şartları, Ta- raflarca gerekli görülecek dönemlerde ve sayılarda hazırlanacak Eylem Plan-ları ve Uygulama Programları ile belirlenecektir.

MADDE 7

İşbu Anlaşma Akit Taraflarca, Tarafların iç usul ve mevzuatlarına uygun olarak onaylanacaktır.

İşbu Anlaşma, Taraflarca onaylandığının diplomatik yoldan nota teatisi ile bildiriminin tamamlandığı tarihte yürürlüğe girecek ve bundan sonra beş yıllık bir süre için yürürlükte kalacaktır.

Akit taraflardan biri, yürürlülük süresi bitiminden 6 ay önce, Anlaşmayı sona erdirmek istediğini yazılı olarak bildirmedikçe, işbu Anlaşma her defasında birer yıllık süreler için yenilenmiş olacaktır.

İşbu Anlaşma, Ankara’da, 8 Eylül 2009 tarihinde, Türkçe, Arnavutça, Sırpça ve İngilizce dillerinde iki orijinal nüsha halinde ve bütün metinler eşit geçer-likte olmak üzere imzalanmıştır. Tereddüt halinde İngilizce metin esas kabul alınacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Adına Prof. Dr. Recep AKDAĞ

Sağlık Bakanı

Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Adına Dr. Alush A. GASHI

Sağlık Bakanı

4.3.3 Makedonya

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK VE TIP BİLİMLERİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNE

DAİR ANLAŞMA

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti, bun-dan sonra “Taraflar” olarak anılacaklardır, İki ülke arasında, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliğini geliştirme arzusunun rehberliğinde,

Bu işbirliğinin halklarının sağlığının gelişmesine katkıda bulanacağına ina-narak,

Aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

Madde 1

Taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı ve karşılıklı fayda temeline uy-gun olarak,

sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliğini teşvik edeceklerdir. Özel işbirliği alanları, iki tarafın

menfaatleri; dikkate alınarak, ‘karşılıklı mutabakat ile belirlenecektir.

Madde 2

Taraflar aşağıdaki öncelik alanlarında işbirliğini teşvik edecektir: Yukarıda anılan alanlarda işbirliği, diğer karşılıklı ilgi alanlarını dışarıda bırakmamaktadır.

Madde 3

Taraflar, karşılıklı mutabakat ile belirlenen sağlık ve tıp bilimleri alanlarında

Madde 4

Madde 5

İşbu Anlaşma’nın yürütülmesi için, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı görevlendirileceklerdir.

İşbu Anlaşma ile öngörülen işbirliğinin uygulama alanları ve koşulları, ta- raflarca gerekli görülecek dönemlerde ve sayılarda hazırlanacak Eylem Plan-ları ve Uygulama Programları ile belirlenecektir.

Madde 6

Taraflar, işbu Anlaşma’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 20 Mart 1995 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair 1995-1998 Dönemi için Anlaşma”nın sona ermesi ve adı geçen Anlaşma’nın yerine geçmesi hu-susunda mutabık kalmışlardır.

Madde 7

İşbu Anlaşma, tarafların birbirlerine anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gere-ken iç hukuk düzenlemelerinin tamamlandığını bildiren son notayı diplomatik kanallardan ilettiği tarihten itibaren yürürlüğe girecek ve beş yıllık bir süre için yürürlükte kalacaktır.

Akit Taraflardan biri, diğer tarafa yürürlülük süresi bitiminden 6 ay önce, Anlaşma’yı sona erdirmek istediğini yazılı olarak bildirmedikçe, işbu Anlaşma her defasında benzer süreler için yenilenmiş olacaktır.

İşbu Anlaşma Üsküp’te, 8 Kasım 2007 tarihinde, Türkçe, Makedonca, İn-gilizce iki orijinal nüsha halinde ve bütün metinler eşit geçerlilikte olmak üzere imzalanmıştır. Tereddüt halinde İngilizce metin esas kabul edilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Adına Prof. Dr. Recep Akdağ

Sağlık Bakanı

Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Adına Dr. Imer Selmani

Sağlık Bakanı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA PERFORMANSA DAYALI ÖDEME SİSTEMİ VE HASTANE KALİTE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİNE

İLİŞKİN ÇALIŞMA PROTOKOLÜ

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır), iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 20 Mart 1995 tarihli ve 8 Kasım 2007 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriye-ti HükümeCumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair An-laşma”lara dayanarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, Makedonya’da performansa dayalı ödeme sisteminin ve hastane ka-lite değerlendirme kriterlerinin geliştirilmesi amacıyla işbirliği yapacaklardır.

MADDE 2

Türk Tarafınca Makedonya’da uygulanmaya başlanacak olan Performan-sa Dayalı Ek Ödeme Sistemi’nin uygulama öncesi kontrolü ve uygulamanın başlangıç döneminde çıkabilecek sorunlara ilişkin Makedonya Tarafına teknik destek verilecektir.

MADDE 3

Taraflar, Tanı-İlişkili Gruplar (DRG) ile Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi’nin Makedonya Sağlık Sistemi ile uyumlaştırılması çalışmaları hu-susunda bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştireceklerdir.

MADDE 4

Türk Tarafı, Türkiye’de sağlık alanında uygulanmakta olan Kurumsal Perfor-mans Ölçümü ve Kalite Geliştirme uygulamaları konusunda Makedon Tara- fına bilgi ve deneyimlerini aktaracaktır.

MADDE 5

Taraflar Hastane Kalite Değerlendirme Kriterleri ile ilgili olarak aşağıdaki hu-suslarda işbirliği yapacaklardır:

- Hizmet kalite standartlarının tanıtımı - Hasta ve çalışan güvenliği ile ilgili çalışmalar

- Hastanelerde hizmet kalite standartları ve hasta güvenliği değerlendirme ekiplerinin yetiştirilmesi için eğitimler verilmesi

- Makedonya Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde kalite değerlendirme pilot uygulaması için teknik destek sağlaması

- Makedonya’da sağlık hizmeti kullanıcı memnuniyeti değerlendirme araçları- nın uyarlanması için teknik destek sağlaması.

MADDE 6

İşbu Çalışma Protokolü çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin olası ziyaretlerinde;

MADDE 7

İşbu Çalışma Protokolü, yürürlüğe girmesine dair yurtiçinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik notanın alındığı ta-

Prof.Dr. Nihat Tosun Müsteşar

Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Adına Dr. Zoran Stojanovski

Devlet Sekreteri

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA İLAÇLARIN RUHSATLAN-

DIRILMASI VE FİYATLANDIRILMASINA İLİŞKİN ÇALIŞMA PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır), iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 20 Mart 1995 tarihli ve 8 Kasım 2007 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriye-ti HükümeCumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair An-laşma”lara dayanarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Adına

Prof.Dr. Nihat Tosun Müsteşar

Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Adına Dr. Zoran Stojanovski

Devlet Sekreteri MADDE 1

Taraflar, ilaçların ruhsatlandırılması, fiyatlandırılması ve farmakoekonomik değerlendirme konularında karşılıklı mutabakat ile aşağıdaki yöntemlerle işbirliği yapacaklardır:

a) Bilgi değişimi.

b) İlaç ve eczacılık alanında uzman ve heyet değişimi.

c) Taraflardan biri tarafından düzenlenecek konferanslara ve bilimsel to-plantılara ilgili uzmanların katılımının teşviki.

d) İlaç ve eczacılık alanlarında karşılıklı mutabakat ile belirlenecek diğer konularda farklı şekillerde işbirliği.

MADDE 2

İşbu Çalışma Protokolü çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin olası ziyaretlerinde;

MADDE 3

İşbu Çalışma Protokolü, yürürlüğe girmesine dair yurtiçinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik notanın alındığı ta-

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ-

NİN KURULMASI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN ÇALIŞMA PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır), iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 20 Mart 1995 tarihli ve 8 Kasım 2007 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriye-ti HükümeCumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair An-laşma”lara dayanarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, Makedonya’da Aile Hekimliği sisteminin kurulması ve uygulanması amacıyla işbirliği yapacaklardır.

MADDE 2

Bu amaçla Taraflar, Aile Hekimliği alanında karşılıklı bilgi ve deneyim değişi-minde bulunacaklardır. Ayrıca, karşılıklı sağlık personeli değişimi ve eğitimi gerçekleştireceklerdir.

MADDE 3

Türk Tarafı, Makedonya’da Aile Hekimliği sistemin kurulması ve uygulanması

MADDE 4

İşbu Çalışma Protokolü çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin olası ziyaretlerinde;

MADDE 5

İşbu Çalışma Protokolü, yürürlüğe girmesine dair yurtiçinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik notanın alındığı tari-hten itibaren yürürlüğe girecektir.

Prof.Dr. Nihat Tosun Müsteşar

Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Adına Dr. Zoran Stojanovski

Devlet Sekreteri

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA TIBBI HİZMETLERİN

TEMİNİNE İLİŞKİN ÇALIŞMA PROTOKOLÜ

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır), iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 20 Mart 1995 tarihli ve 8 Kasım 2007 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriye-ti HükümeCumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair An-laşma”lara dayanarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, hizmet alımları mevzuatı ve uygulamaları hususunda karşılıklı mu-tabakat ile

aşağıdaki konularda işbirliği yapacaklardır:

a) Sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan hizmetlerin, diğer kamu sağlık

MADDE 2

İşbu Çalışma Protokolü çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin olası ziyaretlerinde;

a) Gönderen taraf, evsahibi ülkeye gidiş-dönüş seyahat masrafını karşılaya-caktır.

b) Evsahibi ülke, ziyaretçinin iaşe ve ibate giderleri ile ülke içi yolculuk gi- derlerini (gerekli olduğu takdirde) karşılayacaktır. Bu süre iki haftayı geçme- yecektir.

MADDE 3

İşbu Çalışma Protokolü, yürürlüğe girmesine dair yurtiçinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik notanın alındığı ta-

Prof.Dr. Nihat Tosun Müsteşar

Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Adına Dr. Zoran Stojanovski

Devlet Sekreteri

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA ACİL HASTA TAŞIMA VE

KRİZ YÖNETİMİNE İLİŞKİN ÇALIŞMA PROTOKOLÜ

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır), iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 20 Mart 1995 tarihli ve 8 Kasım 2007 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriye-ti HükümeCumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliğine Dair An-laşma”lara dayanarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

MADDE 1

Taraflar, acil hasta taşıma ve kriz yönetiminin geliştirilmesi amacıyla işbirliği yapacaklardır.

MADDE 2

Taraflar, hastane öncesi acil hizmetlerin kurulması, çalıştırılması ve geliştir-ilmesine yönelik teknik işbirliği (danışmanlık, görüş alışverişi, karşılıklı zi-yaretler) yapılması hususunda mutabık kalmışlardır.

MADDE 3

Türk Tarafı Makedonya’nın afetlerde görev yapacak sağlık personeline yönelik Medikal Kurtarma Eğitimleri verecektir.

MADDE 4

Türk Tarafı, Makedon acil sağlık hizmetleri personeline yönelik olarak Türkiye

MADDE 5

Ayrıca Türk Tarafı, Makedon tarafının talep etmesi halinde aşağıdaki alanlar-da da eğitim ve kurslar düzenleyebilecektir:

a) Kimyasal ve biyolojik ajanlara karşı tıbbi korunma kursu b) Hastane Afet Planı eğitimi

c) İlkyardım bilincinin arttırılması için ilkyardım eğitimleri MADDE 6

İşbu Çalışma Protokolü çerçevesinde her iki ülkenin uzmanlarının ve diğer personelinin olası ziyaretlerinde;

MADDE 7

İşbu Çalışma Protokolü, yürürlüğe girmesine dair yurtiçinde gerekli yasal prosedürlerin tamamlandığını teyit eden son diplomatik notanın alındığı ta- rihten itibaren yürürlüğe girecektir. Çalışma Protokolü “Türkiye Cumhuriye-ti Hükümerihten itibaren yürürlüğe girecektir. Çalışma Protokolü “Türkiye Cumhuriye-ti ile Makedonya Cumhuriyerihten itibaren yürürlüğe girecektir. Çalışma Protokolü “Türkiye Cumhuriye-ti Hükümerihten itibaren yürürlüğe girecektir. Çalışma Protokolü “Türkiye Cumhuriye-ti Arasında Sağlık ve Tıp

Benzer Belgeler