• Sonuç bulunamadı

İHRAÇÇININ FİNANSAL DURUMU VE FAALİYET SONUÇLARI HAKKINDA

II. DİĞER KURUMLARDAN ALINAN GÖRÜŞ VE ONAYLAR:

23. İHRAÇÇININ FİNANSAL DURUMU VE FAALİYET SONUÇLARI HAKKINDA

23.1. İhraççının Kurulun muhasebe/finansal raporlama standartları uyarınca hazırlanan ve izahnamede yer alması gereken finansal tabloları ile bunlara ilişkin bağımsız denetim raporları:

TFRS’ye göre hazırlanan ve Kurul ‘un bağımsız denetime ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde denetime tabi tutulan ve izahnamede yer alması gereken 31.12.2018, 31.12.2019 ve 31.12.2020 tarihlerinde sona eren mali yıllar için hazırlanmış olan mali tablolar ve bunlara ilişkin bağımsız denetim raporları izahnamenin 1 numaralı ekinde yer almaktadır. Ayrıca Şirket’in internet sitesinden de raporlara (www.bogazicibeton.com) ulaşılabilmektedir.

23.2. İzahnamede yer alması gereken finansal tablo dönemlerinde bağımsız denetimi gerçekleştiren kuruluşların unvanları, bağımsız denetim görüşü ve denetim kuruluşunun/sorumlu ortak baş denetçinin değişmiş olması halinde nedenleri hakkında bilgi:

Şirket'in 31.12.2018, 31.12.201 ve 31.12.2020 tarihli mali tablolarını denetleyen bağımsız denetim kuruluşuna ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur:

126 Sok. No:3 K:2 Şişli/İstanbul

1 Ocak - 31 Aralık 2018

Consulta Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.

Esentepe Mah.

Kore Şehitleri Cad. Üsteğmen Mehmet Gönenç Sok. No:3 K:2 Şişli/İstanbul

Hasan Sarıbaş Sınırlı Olumlu

Bağımsız denetim şirketinin bağımsız denetim görüşünün, İzahname kapsamında kamuya açıklanması konusunda rızası bulunmaktadır. Bağımsız Denetim Şirketi, Şirket’in 31.12.2020, 31.12.2019, 31.12.2018 tarihlerinde sona eren mali tablolarına ilişkin; 31.12.2018 tarihi itibariyle yedek parça stoklarına ilişkin yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilememesi ve araç yenileme işlemleri kapsamında Şirket tarafından satışı yapılan araçların hasılat içerisinde muhasebeleştirilmesi nedenleri ile sınırlı olumlu görüş, 31.12.2020 ve 31.12.2019 yıllarına ilişkin mali tablolarına ise olumlu görüş vermiştir.

1 Ocak -31 Aralık 2018 dönemi için hazırlanan bağımsız denetim raporuna istinaden verilen sınırlı olumlu görüşe ilişkin açıklamalar aşağıda sunulmuştur:

‘Görüşümüze göre, Sınırlı Olumlu Görüşün Dayanağı Bölümünde belirtilen konunun etkileri hariç olmak üzere ilişikteki Finansal Tablolar, Şirketin 31.12.2020 tarihi itibari ile Finansal Durumunu, Finansal Performansını, Nakit Akışlarını, Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (TFRS’lere) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.’

31.12.2018 Mali Tablolarına ilişkin Sınırlı Olumlu Görüşün Dayanağı

‘Şirket'in stoklar hesabında takip ettiği yedek parça stokları finansal durum tablosunda toplam 51.125.873 TL olarak gösterilmektedir. Yönetimin 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle stok sayımına fiziki katılım sağlanmış, yönetimin işletmenin fiziki stok sayımı sonuçlarının kayıt ve kontrol edilmesine yönelik talimat ve prosedürleri değerlendirilmiş, sayıma ilişkin prosedürlerin uygulanması gözlemlenmiş, stoklar tetkik edilmiş ve test sayımları yapılmıştır. Bunlara rağmen, yedek parça stoklarına ilişkin kayıtların tamlığına ve doğruluğuna, stokların gerçeğe uygun bir şekilde finansal tablolarda gösterildiğine ve gerekli açıklamaların yapıldığına yönelik yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilememiştir.

Finansal durum tablosunda toplam 51.125.873 TL olarak gösterilen yedek parça stoklar kaleminin finansal durum, finansal performans ve nakit akışlarının belirlenmesinde etkili olması nedeniyle, kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunda raporlanan dönem karı ve nakit akış tablosunda raporlanan işletme faaliyetlerinden sağlanan net nakit akışlarıyla ilgili herhangi bir düzeltme kaydının gerekli olup olmadığına karar verilememekte olup, yedek parça stokları tutarındaki belirsizliğin finansal durum tablosu üzerindeki etkisi kesin olarak Ölçülememektedir.

Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca hasılat, bir işletmenin olağan faaliyetlerinin seyri sırasında ortaya çıkan dönemdeki ekonomik faydaların brüt girişi olarak tanımlanır. Şirket faaliyetlerinde kullandığı araçların satışından elde ettiği 41.284.434 TL maddi duran varlık satış karlarını olağan faaliyetleri içerinde değerlendirerek hasılat içerisinde raporlamıştır. Söz konusu işlem olağan faaliyetinin bir parçası olmamasına rağmen, yıl boyunca gerçekleşen araç satış karları Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler yerine Hasılat içerisinde yer alan Diğer Gelirler içerisinde muhasebeleştirmiştir. Bu sınıflandırma hatasının net gelir üzerinde etkisi olmamakla birlikte, 31

127

Aralık 2018 tarihinde sona eren yıl için 41.284.434 TL tutarında hasılatın ve brüt kârın artmasına neden olmuştur.’

23.3. Son finansal tablo tarihinden sonra meydana gelen, ihraççının ve/veya grubun finansal durumu veya ticari konumu üzerinde etkili olabilecek önemli değişiklikler (üretim, satış, stoklar, siparişler, maliyet ve satış fiyatları hakkındaki gelişmeleri de içermelidir) veya söz konusu hususların bulunmadığı hakkında ifade:

COVID-19 salgını nedeniyle küresel ekonomi aşağı yönlü risklerle karşı karşıyadır. Salgın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir. Her ne kadar salgının ekonomiye olası negatif etkilerine karşı gerek parasal gerekse de maliye politikaları tarafında destekleyici adımlar atılsa da, COVID-19 kaynaklı riskler devam etmektedir. Ekonomik aktivitede olduğu kadar Şirket faaliyetleri de salgın nedeniyle risk altındadır. COVID-19 salgınının Şirket’in faaliyetlerini ne ölçüde etkileyeceği, salgının süresi, yayılımı ve yoğunluğu ile ileride alınacak önleyici tedbirlerin etkilerinin ne olacağı gibi birtakım belirsizliklere bağlıdır. COVID-19 salgını Şirket’in çalışmasını, beton ve agrega üretimini mevcut durumda etkilememiş olsa da, salgın genel ekonomiyi ve Şirket’in içinde bulunduğu inşaat sektörünü de olumsuz etkilemiştir. COVID-19 salgını daha belirgin hale gelirse veya gelecekte kamu sağlığı ile ilgili yaygın endişeler ortaya çıkarsa, Şirket’in faaliyetleri, mali durumu veya faaliyet sonuçları sınırlı ölçüde olumsuz etkilenebilecektir.

23.4. Proforma finansal bilgiler:

Yoktur.

23.5. Proforma finansal bilgilere ilişkin bağımsız güvence raporu:

Yoktur.

23.6. İhraççının esas sözleşmesi ile kamuya açıkladığı diğer bilgi ve belgelerde yer alan kar payı dağıtım esasları ile izahnamede yer alması gereken finansal tablo dönemleri itibariyle kar dağıtımı konusunda almış olduğu kararlara ilişkin bilgi:

Şirket’in kar dağıtım esasları, Şirket internet sitesi www.bogazicibeton.com.tr adresinde bulunmakta olup ayrıca Esas Sözleşme’nin “Kârın Tespit ve Dağıtımı” başlıklı 15. maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre, Şirket kâr tespiti ve dağıtımı konusunda TTK ve sermaye piyasası mevzuatı hükümlerine uygun hareket edecektir ve sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde borsada işlem gören halka açık ortaklıkların herhangi bir kâr dağıtımı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır ve kâr dağıtım esasları kâr dağıtım politikası çerçevesinde belirlenmektedir.

Kâr payı dağıtım kararına, kârın dağıtım şekline ve zamanına, yönetim kurulunun önerisi üzerine Şirket Genel Kurulu tarafından karar verilir. Şirket Esas Sözleşmesi’nin yukarıda alıntılanan 15.

Maddesi çerçevesinde, Şirket Yönetim Kurulu’nun 19.02.2021 tarih ve 2021/03 sayılı kararında yer alan önerisi üzerine pay sahipleri onayına sunulan Kâr Dağıtım Politikası, 18.03.2021 tarihli genel kurulda kabul edilmiştir.

Dağıtılacak kâr payı oranı, Şirket Esas Sözleşmesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri ile ilgili mevzuat çerçevesinde ve mali imkanlar elverdiği sürece, piyasa beklentileri, şirketin orta ve uzun vadeli stratejileri, yatırım ve finansman politikaları, kârlılık, borçluluk, nakit durumu ile ulusal ve küresel ekonomik şartlar dikkate alınarak belirlenecek olup; Esas sözleşme, TTK, SPKn’nın ilgili kâr payı tebliği ve vergi düzenlemeleri çerçevesinde kârın nakden ve/veya bedelsiz pay olarak dağıtılması hedeflenmektedir. Şüpheye mahal vermemek adına bu hedef bir taahhüt değildir ve bir taahhüt olarak yorumlanamaz.

Kâr payı dağıtım işlemlerine, en geç dağıtım kararı verilen Genel Kurul toplantısının yapıldığı hesap dönemi sonu itibarıyla başlanması şartıyla, Genel Kurul’da karara bağlanan tarihte başlanır. Kâr payı,

128

dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın payları oranında eşit olarak dağıtılır. Kâr payı dağıtımına karar verilen Genel Kurul toplantısında karara bağlanmak şartıyla, eşit veya farklı tutarlı taksitlerle de kâr payına ilişkin ödemeler yapılabilir. Esas Sözleşme hükümlerine göre Genel Kurul tarafından verilen kâr dağıtım kararı geri alınamaz.

Şirket ayrıca Türk Ticaret Kanunu ve sermaye piyasası mevzuatı düzenlemeleri çerçevesinde pay sahiplerine kâr payı avansı dağıtabilir.

31 Aralık 2018, 31 Aralık 2019 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında kâr dağıtımı yapılmamıştır ve bu yönde karar alınmamıştır.

23.7. Son 12 ayda ihraççının ve/veya grubun finansal durumu veya karlılığı üzerinde önemli etkisi olmuş veya izleyen dönemlerde etkili olabilecek davalar, hukuki takibatlar ve tahkim işlemleri veya söz konusu hususların bulunmadığı hakkında ifade:

Son 12 ay içinde Şirket, Şirket aleyhine karara bağlanması halinde Şirket’in faaliyeti, faaliyet sonuçları veya mali durum üzerinde tek başına veya hep birlikte önemli derecede olumsuz etki yaratma riski bulunan dava bulunmamaktadır. Son 12 ay içerisinde Şirket faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek hukuki uyuşmazlık bulunmamakla birlikte, Şirket’in izahname tarihi itibarıyla devam etmekte olan dava ve hukuki takibat işlemlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

İşbu izahname tarihi itibarıyla Şirket tarafından açılmış toplam 7 adet dava bulunmaktadır. Bu davalar kapsamında, 2 adet iş hukuku uyuşmazlığı ve 3 adet ticari alacak uyuşmazlığı ve 2 adet ceza davası bulunmaktadır.

İşbu izahname tarihi itibarıyla Şirket aleyhine açılmış toplam 117 adet dava bulunmaktadır. Bu davalar içerisinde 9 adet dava idare tarafından açılmış olmakla birlikte, Şirket’e karşı açılan davalar arasında 8 adet ticari alacak davası ve 14 adet davanın haksız fiilden kaynaklanan alacak davası bulunmaktadır.

Ayrıca Şirket, iş uyuşmazlıkları kapsamında 86 adet davada davalı sıfatını haizdir.

(i) Şirket’e karşı idare tarafından açılan davaların tamamında davacı taraf Sosyal Güvenlik Kurumu olup dava konusu Şirket çalışanına iş kazası nedeniyle ödenen bedelin tahsiline ilişkindir. İşbu nitelikteki davalardaki toplam risk tutarı 527.000,00 TL’dir.

(ii) Haksız fiilden kaynaklanan alacak davalarının tamamı ise Şirket araçlarının karıştığı kazalara ilişkin maddi ve manevi tazminat davalarına ilişkindir. İşbu nitelikteki davalardaki toplam risk tutarı ise 1.398.000,00 TL’dir.

(iii) Şirket ile işçiler arasındaki toplam 86 adet dava arasında 67 adet işçilik alacağı davası, 18 adet iş kazası davası ve 1 adet işe iade davası bulunmaktadır. Söz konusu davalar hakkındaki yargılamalar devam etmektedir. Bu davalardaki toplam risk tutarının, ıslah yolu artırılabilecek olmakla birlikte, işbu Rapor tarihi itibarı ile 13.401.000,00 TL’dir.

Şirket’in taraf olduğu toplamda başlatılmış toplam 116 adet icra takibi bulunmaktadır. Şirket, bu dosyaların tamamında alacaklı sıfatını haizdir. Şirket tarafından başlatılmış olan icra takipleri kapsamında Şirket’in, ödeme gününe kadar işleyecek faiz haricinde işbu izahname tarihi itibarı ile toplamda 16.382.375,22 TL ve 102.100 USD tutarında alacağı bulunmaktadır.

23.8. İzahnamede yer verilen denetime tabi tutulmuş diğer bilgiler:

Yoktur.

129