• Sonuç bulunamadı

6.1.2. Özel Güvenlik Şefi

6.1.2.1. Özel güvenlik personelinde aranan vasıflara haiz olmak.

6.1.2.2. 5188 sayılı kanun ve yönerge esaslarına uygun olarak özel güvenlik temel eğitimin tamamlamış, Silahlı Güvenlik Görevlisi Sertifika ve Silahlı Güvenlik Görevlisi kimliğine sahip olmak

6.1.3. Özel Güvenlik Personeli

6.1.3.1. 5188 sayılı kanun ve yönerge esaslarına uygun olarak özel güvenlik temel eğitimin tamamlamış, Silahlı Güvenlik Görevlisi Sertifika ve Silahlı Güvenlik Görevlisi kimliğine sahip olmak

MADDE 8. İETT’NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

8.1. Silah, mermi ve kılıflar İETT tarafından temin edilecektir.

8.2. İETT ait marka, model ve seri numaraları belli olan silahlar, 5188 sayılı yasa gereği şirket faaliyet belgesinde yönetici bölümünde ismi olan kişiye işyeri devir teslimi

esnasında zimmet ile devredilir.

8.3. Yüklenici sözleşme bitiminde marka, model ve seri numaraları ile yükleniciye zimmetlenen silahlar İETT tarafından eksiksiz şekilde teslim alınır.” şeklinde düzenlemelerin yer aldığı, iş deneyim belgesine konu iş kapsamında silahlı özel güvenlik görevlilerinin yer aldığı anlaşılmış olup söz konusu iş deneyim belgesinin benzer iş tanımına uygun olduğu anlaşılmıştır. Diğer taraftan, iş deneyim belgesinin tutarının güncellenmeden dahi teklif b e d e l i n i n % 4 0 ’ ı n ı k a r ş ı l a d ı ğ ı ( 1 7 . 1 9 8 . 0 4 5 , 8 1 x0,4==6.879.218,32) anlaşılmıştır. İş bitirme belgesi üzerinde yer alan sayı numarası ile yapılan sorgulama neticesinde iş deneyim belgesinin EKAP’a kayıtlı olduğu ve belgelerin sunuluş şeklin ilişkin şartların aranmayacağı anlaşılmıştır. Bu çerçevede, başvuru sahibinin iddialarının anılan istekli yönünden uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

?Emir Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri A.Ş. tarafından teklif dosyası kapsamında iş deneyiminin tevsiki amacıyla MSB Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri İş Başkanlığı MSB ANT Doğu Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş 01.06.2018 tarihli iş bitirme belgesinin sunulduğu, iş deneyim belgesinde işin adının “30 aylık özel güvenlik hizmeti alımı”, işin tanımının

“ silahlı özel güvenlik personeli ile 30 ay süreyle 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutmak ve tesislerin koruma güvenliğini sağlamak”, belge tutarının 35.013.928,43 TL olarak düzenlendiği görülmüştür. Söz konusu iş deneyim belgesinin benzer iş tanımına uygun olduğu, Diğer taraftan, iş deneyim belgesinin tutarının güncellenmeden dahi teklif bedelinin

%40’ını karşıladığı (17.223.318,53×0,4==6.889.327,41) anlaşılmıştır. İş bitirme belgesi üzerinde yer alan sayı numarası ile yapılan sorgulama neticesinde iş deneyim belgesinin EKAP’a kayıtlı olduğu ve belgelerin sunuluş şeklin ilişkin şartların aranmayacağı anlaşılmıştır. Bu çerçevede, başvuru sahibinin iddialarının anılan istekli yönünden uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Başvuru sahibinin 1.h iddiasına ilişkin olarak;

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “…Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:

c) Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan.

d) Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan.

Kurum, dördüncü fıkranın; (c) bendi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının uygun görüşünü alarak sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarını; (d) bendi ile ilgili olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görüşünü alarak vergi borcu kapsamına girecek vergileri; tür ve tutar itibariyle belirlemeye yetkilidir.

Bu madde kapsamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği Kurum tarafından belirlenir.

Gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunulması veya ihale üzerinde kalan istekli tarafından taahhüt altına alınan durumu tevsik eden belgelerin sözleşme imzalanmadan önce verilmemesi halinde bu durumda olanlar ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir.” hükmü yer almaktadır.

KİK015.3/H numaralı Birim Fiyat Teklif Mektubu standart formunda “…2)İhale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a),(b),(c),(d),(e), (g) ve (i) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığımızı ve olmayacağımızı, anılan maddenin dördüncü fıkrasının (c) ve (d) bentleri hariç, bu hususlara ilişkin olarak durumumuzda değişiklik olması halinde buna ilişkin belgeleri İdarenize derhal vereceğimizi;

ihalenin üzerimizde kalması halinde ise sözleşme imzalanmadan

önce anılan maddenin dördüncü fıkrasının (a),(b),(c),(d),(e) ve (g) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığımıza ilişkin belgeleri anılan Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdarenize sunacağımızı taahhüt ediyoruz. Ayrıca ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetimizi mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürdüğümüzü ve ihalenin üzerimizde kalması halinde sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdarenize sunacağımızı taahhüt ediyoruz.” düzenlemesi yer almaktadır.

İsteklilerin 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen durumlarda olması durumunda ihale dışı bırakılacağı düzenlenmiştir. İddia kapsamında yer alan SGK prim borcu ve vergi borcunun da bu kapsamda düzenlendiği anlaşılmaktadır. Ancak, anılan madde hükmünün devamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği konusunda Kurum yetkili kılınmıştır. Bu çerçevede, Kurum tarafından düzenlenen KİK015.3/H numaralı Birim Fiyat Teklif Mektubu standart formundan Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu ve Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olması durumunun taahhütname olarak sunulacağı anlaşılmaktadır.

Ayrıca, Kanun’un 10’uncu maddesinde taahhütname olarak sunulan belgelerin tevsikinin ise sözleşme imzalanmadan önce ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinden istenileceği hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla, bu aşamada söz konusu hususların tevsiki gerekmediğinden, başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi”

başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde

sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen t e k l i f l e r i n i a ş a ğ ı d a k i y ö n t e m l e r i k u l l a n a r a k açıklayabilirler.” açıklamaları yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde

“33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili

ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır. “ düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olduğu ve ihalede sınır değerin 17.239.662,53 TL olarak hesaplandığı,

Çam Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizm.Ltd.Şti., Emir Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri A.Ş. ve Ulusal Özel Güvenlik ve Kor. Hizm. San. ve Tic.

A.Ş.nin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu, isteklilere tebliğ edilen sorgulama yazısında “Bu mektup 26.08.2019 tarihinde tarafınıza EKAP üzerinden gönderilmiştir.

Silahlı Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşine ait, 2019/343842 İKN’lu ihalemiz 20.08.2019 tarihinde yapılmıştır.

Söz konusu ihalenin değerlendirilmesi için, İdari Şartnamenin

“33.2.Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre

teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.” olarak belirtilmiştir.”

Bu nedenle anılan ihalede, şirketinizin ihalede sunmuş olduğu bedelin Bölge Müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu karsız yaklaşık maliyet (sınır değer) değerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Teklifinizin aşırı düşük sorgulaması için; ilgili ayrıntıların yazılı olarak Bölge Müdürlüğümüze yazının tebliğ t a r i h i n d e n i t i b a r e n 5 i ş g ü n ü i ç i n d e g ö n d e r i l m e s i gerekmektedir.” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir.

Aşırı düşük teklif açıklaması sunan Çam Güvenlik Hizmetleri A.Ş.,Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizm.Ltd.Şti., Emir Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri A.Ş. ve Ulusal Özel Güvenlik ve Kor. Hizm. San. ve Tic. A.Ş.nin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde; üç isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında işçilik, hat gider maliyeti, özel iletişim vergisi, telsiz kullanım ücreti, telsiz ruhsatname ücreti, ilk tesis özel iletişim vergisi gibi maliyetleri açıkladığı, bir isteklinin ise bu giderlere ek olarak Teknik Şartname’nin 11’inci maddesinde düzenlenen devriye takip ve raporlama sistemi yazılım programı için de açıklama yaptığı tespit edilmiştir.

İdareler tarafından ihalede sınır değerin altında kalan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenilip aşırı düşük teklif açıklamaları değerlendirildikten sonra ihale sonuçlandırılacağına ilişkin düzenleme yapılması halinde, aşırı düşük teklif sorgulama yazısında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesi uyarınca teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirlenerek söz konusu teklif bileşenlerine ilişkin olarak ayrıntılı açıklama istemeleri ve belirlenen teklif bileşenlerinin bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde olması gerekmektedir.

İdarece sınır değerin altında kalan isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında, teklifin aşırı düşük

teklif sınır değerinin altında kalmasına neden olan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak açıklayıcı belgelerin idareye sunulmasının istenildiği, ancak söz konusu yazıda teklifi oluşturan ve ayrıntılı açıklama istenilen önemli maliyet bileşenlerinin belirlenmediği görülmüştür. Bu durumda aşırı düşük teklif açıklaması sunan isteklilerin teklif a ç ı k l a m a l a r ı n ı n e ş i t ş a r t l a r d a i n c e l e n m e s i v e değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, bu çerçevede Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesi uyarınca teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin açık ve net olarak belirlenerek isteklilere bildirilmesi ve aşırı düşük teklif sorgulamasının bu çerçevede yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “…Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar sıra numaralı alındılar karşılığında idareye verilir. Bu saatten sonra verilen teklifler kabul edilmez ve açılmaksızın iade edilir.

Teklifler iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir. Posta ile gönderilecek tekliflerin ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle işleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanakla tespit edilir.” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.

a)İhale kayıt numarası:2019/343842 b) İhale usulü: Açık ihale.

c) Tekliflerin sunulacağı adres: TEİAŞ 18.Bölge Müdürlüğü 4.

Kat Muhaberat Servisi

ç) İhalenin yapılacağı adres: Beyazevler Mah. Devlet Bahçeli Bul. No:54 01134 – ÇUKUROVA / ADANA

d) İhale tarihi: 20.08.2019 e) İhale saati: 10:00

f) İhale komisyonunun toplantı yeri: : TEİAŞ 18. Bölge Müdürlüğü 3. Kat Toplantı Odası

3.2. Teklifler ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar yukarıda belirtilen yere verilebileceği gibi, iadeli taahhütlü posta yoluyla da gönderilebilir. İhale (son teklif verme) saatine kadar İdareye ulaşmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.

3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.

3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.

3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.

3.6. Saat ayarlarında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) ulusal saat ayarı esas alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’nin aktarılan düzenlemesinde başvuruya konu i h a l e n i n 2 0 . 0 8 . 2 0 1 9 t a r i h i n d e s a a t 1 0 . 0 0 ’ d a gerçekleştirileceğinin düzenlendiği, ihale işlem dosyasında yer alan ve idarece düzenlenen teklif zarfı alındı belgelerinin tamamında teklif dosyalarının teslim alınma tarihinin 20.08.2019 ve saatinin ise 10.00’dan önce olacak şekilde düzenlendiği tespit edilmiştir. Başvuru sahibi tarafından iddiasını destekleyici herhangi bir somut belge vb.nin de itirazen şikayet başvurusu kapsamında sunulmadığı da dikkate alındığında, başvuru sahibinin anılan iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların

düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, idarece aşırı düşük teklif sorgulamasının yukarıda yer verilen hususlar dikkate alınarak yenilenmesi, Emir Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri A.Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

Benzer Belgeler