• Sonuç bulunamadı

İŞLEVSEL GÖRME AKTİVİTE PROGRAMI (İGAP İZLEME)

Etkinlik Materyaller Uygulama Süreci

1 . Etk in li k : Ha re ke t Et ti ril en Ne sn ey i / O yu nc ağ ı İz lem e Büyük

1) İçi ve dışı pamuktan yapılmış, dış

yüzeyinde 3x3cm ebatlarındaki eşit karelerin (beyaz ve turuncu renk) yer aldığı 10x10cm ebatında pelüş top.

Orta

1) 5x4cm ebatlarında dışı kırmızı, içi beyaz

ve tekerleri siyah renkte olan üstü açık plastikten yapılmış araba. 2) Çapı 6,5cm olan, sarı renkte ve keçeden yapılmış tenis topu. 3) İçi pamuktan, dışı plastikten yapılmış, dış yüzeyi kırmızı renkte olan 5x5cm ebatında plastik top.

Küçük

1) 4x2cm ebatlarında ahşaptan yapılmış

pembe, sarı, mavi ve kırmızı renklerdeki geometrik şekiller (kare, dikdörtgen, silindir, yamuk, üçgen).

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde büyük, orta ve küçük nesneler/oyuncaklar kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak nesne/oyuncak çocuğa gösterilerek çocuğun nesneye/oyuncağa odaklanması sağlanır. Çocuk, kendisine gösterilen nesneye/oyuncağa odaklandıktan sonra, bu nesnenin/oyuncağın hareket ettirileceği ifade edilir. Uygulama sırasında kullanılan nesne/oyuncak; soldan sağa, yukarıdan aşağıya, sol alttan sağ üste, sağ alttan sol üste olmak üzere, 4 farklı yön için 90° ve 180° derecelik açılarda hareket ettirilir. Çocuktan, hareket ettirilen nesneyi/oyuncağı gözleriyle izlemesi istenir. Çocuk hareket ettirilen nesneyi/oyuncağı izlerken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Çocuğun izleme davranışları anlaşılmadığı takdirde; nesne/oyuncak hareket ettirilirken, çocuktan nesnenin/oyuncağın yerini parmağıyla göstermesi veya parmağıyla izlemesi istenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

2 . Etk in li k : Ha va ya Atıl an Ne sn ey i İz le me Büyük

1) İçi ve dışı pamuktan yapılmış, dış

yüzeyinde 3x3cm ebatlarındaki eşit karelerin (beyaz ve turuncu renk) yer aldığı 10x10cm ebatında pelüş top. 2) Dış yüzeyi pamuktan yapılmış, sarı ve yeşil renklerden oluşan 7x5 ebatında oyuncak pelüş ayıcık.

Orta

1) 5x4cm ebatında dışı kırmızı, içi beyaz ve

tekerleri siyah renkte olan üstü açık plastikten yapılmış araba. 2) Çapı 6,5cm olan sarı renkte ve keçeden yapılmış olan tenis topu. 3) İçi pamuktan, dışı plastikten yapılmış olan 5x5cm ebatında plastik top (kırmızı ve mavi renklerde).

Küçük

1) 4x2cm ebatlarında ahşaptan yapılmış

pembe, sarı, mavi ve kırmızı renklerdeki geometrik şekiller (kare, dikdörtgen, silindir, üçgen).

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde büyük, orta ve küçük nesneler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan nesne çocuğa gösterilerek çocuğun nesneye odaklanması sağlanır. Çocuk, kendisine gösterilen nesneye odaklandıktan sonra, bu nesnenin havaya atılacağı ifade edilir. Uygulama sırasında, nesne havaya atılarak çocuktan havaya atılan nesneyi gözleriyle izlemesi istenir. Çocuk havaya atılan nesneyi izlerken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Çocuğun izleme davranışları anlaşılmadığı takdirde; çocuk havaya atılan nesneyi izlerken, çocuktan nesnenin yerini parmağıyla göstermesi veya parmağıyla izlemesi istenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

3 . Etk in li k : Ra ftak i Ne sn elerd en İste nil en i Bu lma Büyük

1) 5x4cm ebatında dışı kırmızı, içi beyaz ve

tekerleri siyah renkte olan üstü açık plastikten yapılmış araba. 2) İçi pamuktan, dışı plastikten yapılmış, dış yüzeyi kırmızı renkte olan 5x5cm ebatında plastik top. 3) Dış yüzeyi beyaz pamuktan yapılmış olan 6x5cm ebatında oyuncak ayıcık. 4) İçi ve dışı pamuktan yapılmış, dış yüzeyinde 3x3cm ebatlarındaki eşit karelerin (beyaz ve turuncu renk) yer aldığı 10x10cm ebatında pelüş top.

5) Dış yüzeyi pamuktan yapılmış, sarı ve

yeşil renklerden oluşan 7x5 ebatında oyuncak pelüş ayıcık.

Küçük

1) 3x2cm ebatında, dış yüzeyi plastikten

yapılmış oyuncak araba (mavi ve turuncu renklerde). 2) 3x3cm ebatlarında plastik malzemeden yapılmış yeşil, kırmızı, sarı ve mavi renklerdeki kare legolar. 3) Çapı 6,5cm olan sarı renkte ve keçeden yapılmış olan tenis topu. 4) 2x2cm ebatlarında ahşaptan yapılmış pembe, sarı, mavi ve kırmızı renklerdeki geometrik şekiller (kare, dikdörtgen, silindir, üçgen).

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde büyük ve küçük nesneler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan nesneler rafın üzerine yerleştirilir. Nesnelerin rafa yerleştirilmesinin ardından; çocuğa, rafın üzerinde bazı nesnelerin yer aldığı söylenir. Daha sonra, çocuğun rafa ve rafın üzerinde yer alan nesnelere odaklanması sağlanır. Çocuk, rafta yer alan nesnelere odaklandıktan sonra; çocuktan, rafta yer alan nesnelerden istenilen bir nesneyi bulması istenir. Çocuk, rafın üzerinde yer alan nesneler arasından istenileni bulmaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Çocuğun sergilediği izleme davranışları anlaşılamadığı takdirde; çocuktan, istenilen nesnenin yerini parmağıyla göstermesi istenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir. 4 . Etk in li k : Ra ftak i Re sim leri Et ik etl em e 15x15cm – 10x10cm – 5x5cm 1) Beyaz zemin üzerinde; mavi, yeşil, sarı

renklerden oluşan deniz topu, kırmızı ve mavi renklerde gömlek, sarı renk şapka, kenarları siyak gözlük, turuncu ve mavi renklerde pantolon, siyah renk araba, turuncu renk oyuncak ayıcık, kırmızı renk çorap, beyaz renk tabak, beyaz renk bisiklet, siyah renk makas, dış yüzeyinde eşit karelerin (beyaz ve siyah renk) yer aldığı top, yeşil ve sarı renklerden oluşan kamyon, beyaz renk saat, kırmızı renk eldiven, gri renk kaşık resimleri.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde, içeriği tek bir öğeden oluşan 15x15cm, 10x10cm ve 5x5cm ebatlarındaki resimler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan resimler rafın üzerine yerleştirilir. Resimlerin rafa yerleştirilmesinin ardından; çocuğa, rafın üzerinde bazı resimlerin yer aldığı söylenir. Daha sonra, çocuğun rafa ve rafın üzerinde yer alan resimlere odaklanması sağlanır. Çocuk, rafın üzerinde yer alan resimlere odaklandıktan sonra; çocuktan, rafın üzerinde yer alan resimlerden gösterilen bir resmi etkiletmesi istenir. Çocuk resmi incelerken bir müddet beklenir ve gösterilen resmin ne resmi olduğu çocuğa sorulur. Çocuk, gösterilen resmi incelerken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir. 5 . Etk in li k : Re sim de ki Öğ eleri Et ik etl em e 15x15cm – 10x10cm – 5x5cm 1) İçeriği birden fazla öğeden oluşan karışık

resimler. Yeşil zemin (çim) ve üst kısmında mavi (gökyüzü) bulunan fon üzerinde; kırmızı, mavi, turuncu ve yeşil renklerde elbise giyen büyük çocuk resimleri ve beyaz renkte küçük kuzu resmi. 2) Arka fon rengi beyaz, omuzlardan itibaren görünen ve siyah renkte penye giymiş olan yetişkin erkek resmi. 3) Arka fon beyaz, bel hizasından itibaren ayakları ve bacakları görünen ve turuncu renkte pantolon ve ayakkabı giymiş olan kız resmi.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde, içeriği birden fazla öğeden oluşan 15x15cm, 10x10cm ve 5x5cm ebatlarındaki resimler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan resimler, uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu resimlerden birini eline alır ve bu resmi çocuğa göstererek resimle ilgili bazı sorular soracağını söyler. Etkinlikte kullanılan resim, çocuğa gösterilir ve çocuğun bu resme odaklanması sağlanır. Çocuk, gösterilen resme odaklandıktan sonra; çocuğun resmi incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra, çocuğa gösterilen resmin içerisinde yer alan öğelerden bazılarını ne olduğu çocuğa sorularak, çocuktan bu öğeleri etiketlemesi istenir. Çocuğun gösterilen öğeyi etiketlemesi beklenirken, bu öğenin ne olduğu çocuğa sorulur. Çocuk, resimdeki öğeleri incelerken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

6 . Etk in li k : R esim de ki İste nil en P arç ay ı Gö st erm e 15x15cm – 10x10cm – 5x5cm 1) İçeriği birden fazla öğeden oluşan karışık

resimler. Yeşil zemin (çim) ve üst kısmında mavi (gökyüzü) bulunan fon üzerinde; kırmızı, mavi, turuncu ve yeşil renklerde elbise giyen büyük çocuk resimleri ve beyaz renkte küçük kuzu resmi. 2) Arka fon rengi beyaz, omuzlardan itibaren görünen ve siyah renkte penye giymiş olan yetişkin erkek resmi. 3) Arka fon beyaz, bel hizasından itibaren ayakları ve bacakları görünen ve turuncu renkte pantolon ve ayakkabı giymiş olan kız resmi.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde, içeriği birden fazla öğeden oluşan 15x15cm, 10x10cm ve 5x5cm ebatlarındaki resimler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan resimler, uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu resimlerden birini eline alır ve bu resmi çocuğa göstererek resimle ilgili bazı sorular soracağını söyler. Etkinlikte kullanılan resim, çocuğa gösterilir ve çocuğun bu resme odaklanması sağlanır. Çocuk, gösterilen resme odaklandıktan sonra; çocuğun resmi incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, gösterilen resmin içerisinde yer alan öğelerden istenilen bir parçayı parmağıyla göstermesi istenir. Çocuk, istenilen parçanın yerini bulmaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

7 . Etk in li k : Tak vim Dü ze ni nd ek i Re sim lerd en İste nil en i Bu lma Tam Kontrast

1) Her biri 5x5cm olacak şekilde iki satır ve

dört sütundan oluşan 10x20cm ebatlarındaki takvim düzeni içerisine yerleştirilmiş, 5x5cm ebatında içeriği tek bir öğeden oluşan tam kontrast resimler.

Az Kontrast

1) Her biri 5x5cm olacak şekilde iki satır ve

dört sütundan oluşan 10x20cm ebatlarındaki takvim düzeni içerisine yerleştirilmiş, 5x5cm ebatında içeriği tek bir öğeden oluşan az kontrast resimler.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde, içeriğinde tek bir öğe bulunan takvim düzenine göre oluşturulmuş tam kontrast ve az kontrast resimler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan takvim düzenine göre oluşturulmuş resimler, uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu resimlerden birini eline alır ve bu resmi çocuğa göstererek resimle ilgili bazı sorular soracağını söyler. Etkinlikte kullanılan takvim düzenine göre oluşturulmuş resimler, çocuğa gösterilir ve çocuğun bu resimlere odaklanması sağlanır. Çocuk, gösterilen resme odaklandıktan sonra; çocuğun resmi incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, takvim düzenine göre oluşturulmuş resimlerin arasından, bir resmi bulması veya istenilen resmin yerini parmağıyla göstermesi istenir. Çocuk, istenilen resmi bulmaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

8 . Etk in li k : Lab iren t İz lem e Çok Kolay

1) Başlangıç noktası (1cm’lik içi siyah renk

dolgu nokta ile gösterilmiş) ve bitiş noktası (1cm’lik içi beyaz renk, kenarları kalın siyah renk çizgi ile gösterilmiş nokta) belirgin olan, kenarlıkları kalın çizgi ile belirlenmiş 1 satır veya 1 sütundan oluşan, 2x10cm ebatında labirentler.

Kolay

1) Başlangıç noktası (1cm’lik içi siyah renk

dolgu nokta ile gösterilmiş) ve bitiş noktası (1cm’lik içi beyaz renk, kenarları kalın siyah renk çizgi ile gösterilmiş nokta) belirgin olan kenarlıkları kalın çizgi ile belirlenmiş en az 2 satır veya 2 sütundan oluşan, 5x10cm ebatlarında labirentler.

Zor

1) Başlangıç noktası (1cm’lik içi siyah renk

dolgu nokta ile gösterilmiş) ve bitiş noktası (1cm’lik içi beyaz renk, kenarları kalın siyah renk çizgi ile gösterilmiş nokta) belirgin olan en az 4 satır veya 4 sütundan oluşan, 15x15cm ebatlarında labirentler.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde çok kolay, kolay ve zor labirentler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan labirentler uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu labirentlerden birini eline alır ve labirenti çocuğa göstererek bu labirenti izleyerek tamamlamasının isteneceğini söyler. Etkinlikte kullanılan labirent, çocuğa gösterilerek çocuğun labirentin başlangıç ve bitiş noktalarına odaklanması sağlanır. Çocuk, labirente odaklandıktan sonra; çocuğun labirenti incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, labirentin başlangıç noktasından başlayarak labirentin bitiş noktasına kadar izleyerek labirenti tamamlaması istenir. Çocuk labirenti izleyerek tamamlamaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

9 . Etk in li k : No ktala rı Birl eştirere k Ş ek il Tam am lam a Çok Kolay 1) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında, siyah

renk noktalardan oluşan düz (yatay) çizgiler.

2) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında, siyah

renk noktalardan oluşan düz (dikey) çizgiler.

Kolay

1) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında, siyah

renk noktalardan oluşan eğik (yarı daire) çizgiler. 2) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında, siyah renk noktalardan oluşan geometrik şekil (kare, dikdörtgen, daire, üçgen) resimleri.

Zor

1) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında,

siyah renk noktalardan oluşan kelebek, çiçek (papatya), yıldız, arı, oyuncak ayıcık ve yaprak resimleri.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde çok kolay, kolay ve zor noktalı şekiller kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan noktalı şekiller ve bu şekilleri birleştirmek için gerekli olan boya malzemeleri (pastel boya) veya kalemler (keçeli kalem) uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu noktalı şekillerden birini eline alır ve noktalı şekli çocuğa göstererek bu noktalı şekli kalemler veya boya malzemeleri ile izleyerek tamamlamasının isteneceğini söyler. Etkinlikte kullanılan noktalı şekil, çocuğa gösterilerek çocuğun noktalı şekle odaklanması sağlanır. Çocuk, noktalı şekle odaklandıktan sonra; çocuğun noktalı şekli incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, kendisine verilen noktaları birleştirerek noktalı şekli tamamlaması istenir. Çocuk noktalı şekli izleyerek tamamlamaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

1 0 . Et k in lik : S ın ır ları Be ll i Ola n Re sim leri Bo ya m a Çok Kolay 1) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında,

kenar çizgileri kalın siyah renk ile çizilmiş içi boş (beyaz) olan geometrik şekil (kare, dikdörtgen, daire, üçgen) resimleri.

Kolay

1) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında,

kenar çizgileri kalın siyah renk ile çizilmiş içi boş (beyaz) yıldız, kalp, kayısı, elma, kiraz ve muz resimleri.

Zor

1) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında,

kenar çizgileri kalın siyah renk ile çizilmiş içi boş (beyaz) kamyon, araba, yelkenli gemi, ev ve araba resimleri.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde sınırları belli olan çok kolay, kolay ve zor boyama kâğıtları kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan sınırları belli olan boyama kâğıtları ve bu kâğıtları boyamak için gerekli olan boya malzemeleri (pastel boya, kalem) uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu boyama kâğıtlarından birini eline alır ve boyama kâğıdını çocuğa göstererek bu boyama kâğıdını boya malzemeleri ile boyamasının isteneceğini söyler. Etkinlikte kullanılan boyama kâğıdı, çocuğa gösterilerek çocuğun boyama kâğıdına odaklanması sağlanır. Çocuk, boyama kâğıdına odaklandıktan sonra; çocuğun boyama kâğıdını incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, kendisine verilen boyama kâğıdını boyaması istenir. Çocuk boyama kâğıdını boyarken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir. 1 1 . Et k in lik : Ş ek il Ke sm e Çok Kolay 1) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında; 3cm,

4cm ve 5cm kalınlıklarında içi siyah renkte dolgu olan düz (yatay) çizgiler. 2) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında; 3cm, 4cm ve 5cm kalınlıklarında içi siyah renkte dolgu olan düz (dikey) çizgiler.

Kolay

1) 5cm, 10cm ve 15cm uzunluklarında; 3cm,

4cm ve 5cm kalınlıklarında içi siyah renkte olan eğik (yarı daire) çizgiler. 2) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında, içi siyah renk dolgudan oluşan geometrik şekil (kare, dikdörtgen, daire, üçgen) resimleri.

Zor

1) 5x5cm, 10x10cm ve 15x15cm ebatlarında,

kenarları siyah renk çizgiden oluşan içi beyaz muz, elma, kayısı, ördek, resimleri.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde sınırları belli olan çok kolay, kolay ve zor şekil kâğıtları kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan sınırları belli olan şekil kâğıtları ve bu kâğıtları kesmek için gerekli olan malzemeler (makas) uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu şekil kâğıtlarından birini eline alır ve şekil kâğıdını çocuğa göstererek bu şekil kâğıdını makasla kesmesinin isteneceğini söyler. Etkinlikte kullanılan şekil kâğıdı, çocuğa gösterilerek çocuğun şekil kâğıdına odaklanması sağlanır. Çocuk, şekil kâğıdına odaklandıktan sonra; çocuğun şekil kâğıdını incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, kendisine verilen şekil kâğıdını makasla kesmesi istenir. Çocuk şekil kâğıdını makasla kesmeye çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

1 2 . Et k in lik : Gö ste ril en Ne sn en in Ay nısın ı Bu lm a Büyük

1) 4x3cm ebatlarında ahşaptan yapılmış

pembe, sarı, mavi, kırmızı renklerdeki geometrik şekiller (kare, dikdörtgen, silindir).

2) 4x4cm ve 4x2cm ebatlarında plastikten

yapılmış mavi, sarı, yeşil, mor, turuncu renklerde legolar.

Küçük

1) 3x3 cm ebatlarında, plastikten yapılmış

ortasında küçük bir delik bulunan sarı, kırmızı, yeşil, mavi renklerde oyuncak parçaları. 2) 2x2cm ebatında plastikten yapılmış olan sarı, mavi, yeşil, siyah, mor, pembe, turuncu renklerdeki parlak ve mat özelliklerde boncuklar. 3) 2x2cm ebatında kemikten yapılmış olan mavi, beyaz, yeşil, gri renklerde parlak bilyeler.

Uygulama, çocuğun yakın görme alanında 20cm, 40cm ve 60cm mesafelerde büyük ve küçük nesneler kullanılarak gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde, öncelikli olarak etkinlikte kullanılan nesneler uygulama ortamında hazır bulundurulur. Uygulamacı, bu nesnelerden birini eline alır ve nesneyi çocuğa göstererek bu nesnenin aynısını bulmasının isteneceğini söyler. Etkinlikte kullanılan nesne, çocuğa gösterilerek çocuğun nesneye odaklanması sağlanır. Çocuk, nesneye odaklandıktan sonra; çocuğun nesneyi incelemesi için bir müddet beklenir. Daha sonra çocuktan, kendisine gösterilen nesnenin aynısını bulması istenir. Çocuk gösterilen nesnenin aynısını bulmaya çalışırken, çocuğun göz hareketleri ve izleme davranışları gözlemlenir. Etkinliğin sonunda, çocuğun doğru sergilediği izleme davranışları pekiştirilerek diğer etkinliğe geçilir.

1 3 . Et k in lik : Ne sn eleri Ku tu y a Atm a Büyük

1) Çapı 6,5cm olan sarı renkte ve keçeden

yapılmış tenis topu. 2) İçi pamuktan dışı plastikten yapılmış, dış yüzeyi kırmızı olan 5x5cm ebatlarında plastik top. 3) 4x3cm ebatlarında ahşaptan yapılmış pembe, sarı, mavi, kırmızı renklerdeki geometrik şekiller (kare, dikdörtgen, silindir).

Küçük

1) 3x3 cm ebatlarında, plastikten yapılmış

ortasında küçük bir delik bulunan sarı, kırmızı, yeşil, mavi renklerde oyuncak parçaları. 2) 2x2cm ebatında plastikten

Benzer Belgeler