• Sonuç bulunamadı

İşbirliği ve Koordinasyon

Belgede 2021 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI (sayfa 79-0)

5 YEREL KALKINMA FIRSATLARI ....................................... Hata! Yer işareti tanımlanmamış

5.4.2 İşbirliği ve Koordinasyon

Ajansın Yurtdışı İlişkiler Ağının Geliştirilmesi: Ajansın, yatırım tanıtımı, turizm tanıtımı ve bölge kalkınması amacıyla yürüttüğü çalışmaların daha yaygın duyurularak tanıtılması amacıyla yabancı kalkınma ajanslarının Türkiye temsilcilikleri, yabancı ülke misyonlarının ticaret-turizm müşavirlikleri, ülkemizin yurtdışı temsilcilikleri ile işbirlikleri geliştirilerek yapılan çalışmaların etkinliğinin ve etkisinin artırılması amaçlanmaktadır. 2021, 2022 ve 2023 yılında İzmir’in tanıtılması amacıyla yürütülecek bu faaliyetlerle söz konusu tüm paydaşlarla etkin bir iletişim ağı kurulmaya çalışılacaktır.

5.4.3 Ajans Destekleri

Ajans tarafından geçmiş yıllarda ilan edilen ve uygulaması halen devam eden mali destek programlarından mevcut SOP’lar ile doğrudan ilişkili olmayanlara bu başlık altında yer verilmiş ve bu şekilde bütçelendirilmiştir.

“Geleceği Birlikte Çizelim” Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi: 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında İzmir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek proje ile sosyal hayattan dışlanmış, ailevi sorunları olan, suça karışmış ve kurum bakımı altında olan gençlere yönelik verilecek sosyal destek ile fiziksel ve psikososyal iyilik halini de eş zamanlı geliştirme, aile ilişkilerini, eğitim ve istihdam imkânlarını güçlendirme, boş zaman faaliyetleri ve toplumsal yasam açısından var olan fırsatlara erişilebilirliklerini arttırma ile birlikte danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra mesleki eğitimler ve sportif faaliyetleri kapsayan toplumla yeniden bütünleşme programları uygulanarak gençlerin toplumsal ve ekonomik hayata kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede İzmir ilinde gerçekleştirilmesi hedeflenen bu proje ile Türkiye’ye iyi bir örnek oluşturulması ve uzun vadede bu ve benzeri çalışmaların Türkiye geneline yaygınlaştırılmasıyla ülkemizdeki gençlerin biopsikososyal açıdan sağlıklı bireyler olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde yürütülmektedir.

“Ünlü Mamuller” Sosyal Destek Programı Projesi: Gerek yerelde gerekse ulusal çapta madde bağımlılığıyla mücadele eden çok sayıda kurum bulunmakla birlikte bu yapıların finansal gücü ve bağımlı ya da risk altındaki bireylere istihdam desteği sağlaması son derece sınırlı olmaktadır. Bu nedenle finansal yeterliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak bağımlılıkla mücadelede ve ilgili dezavantajlı gruplara destek sağlamada kritik bir önem taşımaktadır. Bu kapsamda 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği tarafından hayata geçirilmekte olan proje kapsamında kalite, sağlığa fayda ve gıda güvenliği açısından tüketiciler nezdinde ünlenecek unlu mamullerin “Ünlü Mamuller” markası altında üretim yapması, buradan elde edilecek gelirle de hem bağımlılıkla mücadelenin, hem de kurulan sosyal girişimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde yürütülmektedir.

73 Kurumsal Kaynak Planlaması ERP Konusunda Nitelikli Personel Yetiştirilerek İzmir Sanayisine Kazandırılması Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi: Proje ile İzmir’de imalat sanayinde nitelikli genç istihdamının sağlanması, verilecek olan istihdam garantili eğitimlerle belirlenen sektörlerde ERP kullanımının geliştirilmesi ve sanayi işletmelerinin bu sayede kapasite gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde yürütülecektir.

Türk Dokumaları Dünyaya Açılıyor Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi: Projeyle;

özellikle İzmir ilinin Bergama, Kınık ve Ödemiş ilçelerinde yaşayan dezavantajlı konumdaki kadınların;

mesleki becerilerinin artırılarak, yaşadıkları bölgedeki yerel değerlerin korunması, yaşatılması ve yenilikçi yaklaşımlarla ürün değerinin artırılması yoluyla gelir getirici faaliyetler içerisinde yer almasına, girişimcilik potansiyellerinin artırılmasına, üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazara ulaşılabilirliğinin sağlanmasına ve kadınların toplumsal hayata katılımlarının güçlendirilmesine katkı sağlanacaktır. Proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde yürütülecektir.

Gençlerde Sosyal Girişimcilik Bilincinin Geliştirilmesi: Sosyal girişimciliğin ülkemizde de oldukça yeni bir gündem olması sebebiyle konuya ilişkin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi başta olmak üzere STK’lar ve kamu kurumları ile birlikte İzmir’de sosyal girişimciliğin bilinirliğine yönelik farkındalık çalışmaları düzenlenecektir. 2021 yılında gerçekleştirilecek faaliyet kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarla gençlerde sosyal girişimcilik bilincinin geliştirilmesi amacıyla eğitim çalışmaları yürütülecektir.

Mali Destek Programı Yürütme Faaliyetleri: Yerel Kalkınma Fırsatları kapsamında yürütülecek proje teklif çağrıları ya da fizibilite destekleri ile ilgili olarak başvuru rehberleri ve tanıtım dokümanları hazırlanacak ve basım işlemleri yapılacak, teklif çağrıları ilan edilecek, proje tekliflerinin hazırlanması ve sunulması konularında bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında proje önerilerinin geliştirilmesi süreçleri yönetilecektir. Verilecek eğitimlere ek olarak, potansiyel başvuru sahiplerine teknik yardımda bulunmak üzere danışmanlık hizmet alımı gerçekleştirilecektir. Teklif çağrılarıyla ilgili olarak projelerin teknik ve mali nitelik açısından değerlendirilmesinde görev alacak bağımsız değerlendiricilerin seçimi ve eğitilmelerine ilişkin faaliyetler yürütülecektir. Bağımsız değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler üstünde gerekli kontrolleri yapmak, görüş oluşturmak, bunları raporlamak ve mali destek için uygun görülen proje listesini önermek amacıyla program bazında değerlendirme komiteleri oluşturulacaktır. Projeler kapsamında ön izleme ziyaretleri gerçekleştirilecektir. Gerektiği durumlarda program ve projelerle ilgili organizasyonlar düzenlenecek veya mevcut etkinliklere katılım sağlanacak, teknik destek hizmeti satın alımları yapılacaktır.

5.4.4 AB ve Diğer Dış Kaynaklı Programlar Kapsamındaki Projeler

Sürdürülebilir Sosyo-ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitesinin Geliştirilmesi: Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler İçin Yardım Programı (FRIT II) kapsamında finanse edilen ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu “Sürdürülebilir Sosyo-ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitesinin Geliştirilmesi” (ENHANCER) Projesi, 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) uygulayıcılığında başlamış olup projenin 2023 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Projenin amacı Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin girişimcilik potansiyelinin geliştirilmesi ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi yoluyla sosyo-ekonomik entegrasyonlarına katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, İzmir dahil 11 ilde geçici koruma altındaki Suriyeli mülteciler ile ülkemiz vatandaşlarının girişimcilik faaliyetlerinin artırılması, yerel girişimcilik

74 ekosistemlerinin geliştirilmesi, merkezi ve yerel düzeyde politika, uygulama ve koordinasyonun güçlendirilmesine katkıda bulunulması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

5.5 Program Süresi ve Zaman Planlaması

Yerel Kalkınma Fırsatları kapsamındaki faaliyetlerden hem mali destek ve fizibilite desteği uygulamalarının hem de diğer başlıklar altında yer alan bileşenlerin 2020 yılı içerisinde tamamlanması beklenmektedir.

SOP Zaman Planlama Tablosu İKY

Kodu Bileşen Adı Süre

Başlangıç Dönemi (Yıl/Çeyrek)

Bitiş Dönemi (Yıl/Çeyrek)

1 İzmir Kooperatif Analizi 12 ay 2021/1 2022/4

2 İzmir İstihdam Profili ve Yüksek Öğrenim İlişkisi

Analizi 12 ay 2021/1 2022/4

3 Ajansın Yurtdışı İlişkiler Ağının Geliştirilmesi 36 ay 2021/1 2023/4 4 Mali Destek Programı Yürütme Faaliyetleri 36 ay 2021/1 2023/4 5 “Geleceği Birlikte Çizelim” Sosyal Destek

Programı Projesi 12 ay 2021/1 2022/4

6 “Ünlü Mamuller” Sosyal Destek Programı Projesi 12 ay 2021/1 2021/4 7

2018 Yılı Sosyal Uyumun Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı

12 ay 2021/1 2021/4

8 2018 Yılı Kültür Varlıklarının Korunması ve

Yaşatılması Mali Destek Programı 12 ay 2021/1 2021/4

9 2019 Yılı Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir

Kalkınma MDP 12 ay 2021/1 2021/4

10

Kurumsal Kaynak Planlaması ERP Konusunda Nitelikli Personel Yetiştirilerek İzmir Sanayisine Kazandırılması Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi

24 ay 2021/1 2022/4

11 Gençlerde Sosyal Girişimcilik Bilincinin

Geliştirilmesi 12 ay 2021/1 2021/4

12 Türk Dokumaları Dünyaya Açılıyor Sosyal

Gelişmeyi Destekleme Programı Projesi 24 ay 2021/1 2022/4 13 Sürdürülebilir Sosyo-ekonomik Uyum İçin

Girişimcilik Kapasitesinin Geliştirilmesi 48 ay 2020/1 2023/4

5.6 Yönetim ve Koordinasyon Düzenlemeleri

Bu faaliyetler kapsamında gerekli olan koordinasyon, faaliyetten sorumlu birim tarafından gerçekleştirilecektir. Bu faaliyet kapsamında yürütülecek alt programların ve güdümlü projelerin izlenmesinden ve değerlendirilmesinden Proje Uygulama ve İzleme Birimi sorumlu olacaktır.

5.7 İzleme ve Değerlendirme

Mali destek programları kapsamında projelerin sözleşmeye uygun şekilde devam etmesi ve başarılı şekilde tamamlanması için PUİB tarafından destek verilmekte ve sonuçları izlenmektedir. Bu proje ve

75 faaliyetlerden elde edilen sonuçlar ilgili birimler ile paylaşılmakta ve yeni programların kurgulanmasında kullanılmaktadır.

Mali destek programları dışında kalan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ilgili birim sorumluluğunda olup, Ajans tarafından yürütülecek faaliyetlerin çıktılarının değerlendirilmesi ilgili birimler tarafından gerçekleştirilecektir.

İzmir İstihdam Profili ve Yüksek Öğrenim İlişkisi Analizi

İZKA

200.000,00 200.000,00 3 Ajansın Yurtdışı İlişkiler

Ağının Geliştirilmesi İZKA 300.000,00 100.000,00

100.000,00 100.000,00 4 Mali Destek Programı

Yürütme Faaliyetleri İZKA 45.000,00 15.000,00

Destek Programı Projesi İZKA 1.350.000,00 1.350.000,00 -

7

2018 Yılı Sosyal Uyumun Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı

2019 Yılı Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir

İZKA 1.500.000,00 1.000.000,00 500.000,00

11

İZKA 1.500.000,00 1.000.000,00 500.000,00

TOPLAM: 15.595.000,00 14.365.000,00 1.115.000,00 115.000,00

76 6 SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Bölge planlarının hayata geçirilmesi için yıllık programlar yerine daha odaklı ve 3 yıllık programlar hazırlanmasının uygulama gücünü artırdığı gözlemlenmektedir. Ajansların bölgeleri açısından önemli konulara ve güçlü oldukları alanlara faaliyet ve kaynaklarını yoğunlaştırmasının Ajansların etkililiklerini de artırması doğaldır.

SOP’ların kurgulanması öncesinde TR31 İzmir bölgesine ilişkin mevcut durum, potansiyel ve dinamikler, bölge planı, bölgeye ilişkin BGUS, Onbirinci Kalkınma Planı, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesi incelenmiştir. Bu bilgiler yanında ajans ve diğer kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar, bunlardan sağlanan deneyimler, bölgesel analiz ve stratejiler, katılımcı süreçlerden elde edilen görüş ve değerlendirmeler, ajansın sahip olduğu kurumsal potansiyel, mevzuatla belirlenen yetki ve sorumluluklar değerlendirilmiştir. Tüm bu çalışmalar sonrasında belirlenen SOP’lar çerçevesinde Ajans, 2020 yılındaki faaliyetlerini icra etmiş ve 2021-2023 dönemi çalışmalarını biçimlendirmiştir.

Yeni dönemde de, Ajans hem kendi kurumsal kapasitesini artıracak hem de bölgede gerekli kapasiteyi oluşturarak iş birliği ve koordinasyonu sağlamayı sürdürecektir. Ayrıca, SOP’ların uygulama süreci sonunda istenilen sonuç ve çıktılara ulaşabilmesi adına gerekli tedbirleri alacak, diğer kalkınma fırsatlarını da en iyi şekilde değerlendirmek suretiyle bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına en yüksek katkıyı sağlayacaktır.

2021 Yılı Çalışma Programı, detaylı bir şekilde kurgulanmış olup programda yer alan faaliyetlerin Ajansın yeni birim yapılanması dahilindeki mevcut beşeri, teknik ve finansal kapasitesiyle başarılı bir şekilde uygulanabileceği değerlendirilmektedir.

SOP’lar ile hedeflenen faydaların desteklenmesi için yereldeki kurum ve kuruluşlarca yapılması hedeflenen ilgili projelerin gerçekleştirilmesi de önem taşımaktadır.

Öngörülen risklerin bertaraf edilmesi noktasında yapılacak çalışmalar da SOP’lar ile belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için önem taşımaktadır.

77 7 EKLER

EK1-A

A CETVELİ - GELİR BÜTÇESİ

KODLAR GELİR KALEMLERİ MEBLAĞ (TL) ORANI

01 MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİNDEN AKTARILAN

PAYLAR

10.000.000,00 7,73 01 Merkezi Yönetim Bütçesinden Aktarılan Paylar 10.000.000,00 7,73

02 İL ÖZEL İDARELERİNDEN AKTARILAN PAYLAR 0,00

35 İzmir İl Özel İdaresi 0,00

03 BELEDİYELERDEN AKTARILAN PAYLAR 40.436.252,75 31,27

35 İzmir Belediyelerinden Aktarılan Paylar 40.436.252,75 31,27

01 İzmir Büyükşehir Belediyesi 24.416.305,88 18,88

02 İlçe Belediyeleri 16.019.946,87 12,39

04 SANAYİ VE TİCARET ODALARINDAN AKTARILAN

PAYLAR

1.166.621,92 0,90

35 İzmir Sanayi ve Ticaret Odaları 1.166.621,92 0,90

01 Ege Bölgesi Sanayi Odası 259.565,22 0,20

02 İzmir Ticaret Odası 766.063,87 0,59

03 Diğer Ticaret Odaları 140.992,83 0,11

05 AVRUPA BİRLİĞİ VE DİĞER ULUSLARARASI

FONLARDAN SAĞLANAN KAYNAKLAR 0,00 0,00

01 Avrupa Birliğinden Sağlanan Fonlar 0,00 0,00

09 Diğer Uluslararası Kurum ve Kuruluşlardan Sağlanan Fonlar 0,00 0,00

06 FAALİYET GELİRLERİ 1.000,00 0,00

01 Gayri Maddi Hak Gelirleri 0,00 0,00

09 Diğer Faaliyet Gelirleri 1.000,00 0,00

07 BAĞIŞ VE YARDIMLAR 0,00 0,00

01 Şartlı Bağış ve Yardımlar 0,00 0,00

02 Bağış ve Yardımlar 0,00 0,00

08 ALACAKLARDAN TAHSİLATLAR 3.050.000,00 2,36

03 Belediyelerden Aktarılan Paylar 3.000.000,00 2,32

04 Sanayi ve Ticaret Odalarından Aktarılan Paylar 50.000,00 0,04 05 Avrupa Birliği ve Diğer Fonlardan Aktarılan Paylar 0,00 0,00

78

01 Avrupa Birliğinden Sağlanan Fonlar 0,00 0,00

02 Diğer Uluslararası Kurum ve Kuruluşlardan Sağlanan Fonlar 0,00 0,00

09 DESTEK ÖDEMELERİNDEN İADELER 0,00 0,00

01 Proje Teklif Çağrısı Yöntemiyle Verilen Destekler 0,00 0,00

03 Güdümlü Proje Destekleri 0,00 0,00

10 DİĞER GELİRLER 107.000,00 0,08

01 Faiz Gelirleri 0,00 0,00

01 Mevduat Faiz Gelirleri 0,00 0,00

02 Proje Avans Hesapları Faiz Gelirleri 50.000,00 0,04

03 Gecikme Faizleri 0,00 0,00

02 Duran Varlıklardan Elde Edilen Gelirler 100.000,00 0,08

01 Taşınmaz Varlıklar Satış Gelirleri 0,00 0,00

02 Taşınmaz Varlıklar Kira Gelirleri 100.000,00 0,08

03 Taşınır Varlıklar Satış Gelirleri 0,00 0,00

04 Taşınır Varlıklar Kira Gelirleri 0,00 0,00

03 Kişilerden Alacaklar 0,00 0,00

04 Şartname, Basılı Evrak, Form, Kitap, Yayın vb. Satış Gelirleri 1.000,00 0,00

05 İrat Kaydedilecek Teminat Mektupları 1.000,00 0,00

06 Para Cezaları 5.000,00 0,00

90 RET ve İADELER (-) 0,00 0,00

YILI BÜTÇESİ TOPLAMI 54.760.874,67 42,35

NAKİT FİNANSMAN 74.558.964,68 57,65

Bankalar 74.558.964,68

GENEL TOPLAM 129.319.839,35 100,00

79 Ek-1 A

B CETVELİ - GİDER BÜTÇESİ

KURUM

SINIF. FONKSINIF. EKON SINIF.

GİDER KALEMLERİ MEBLAĞ

(TL)

ORANI

50 KALKINMA AJANSLARI

50 03 EGE BÖLGESİ

50 03 31 İZMİR KALKINMA AJANSI 129.319.839,35 100,00

01 GENEL HİZMETLER 52.020.991,97 40,23

01 GENEL YÖNETİM HİZMETLERİ 28.051.186,97 21,69

01 PERSONEL GİDERLERİ 11.214.764,00 8,67

01 Personel Ücretleri 9.114.381,00 7,05

02 İhbar ve Kıdem Tazminatları 81.780,00 0,06

03 Sosyal Haklar 437.523,00 0,34

04 Fazla Mesailer 79.054,00 0,06

05 Ödül ve İkramiyeler 1.451.595,00 1,12

09 Diğer Ödemeler 50.431,00 0,04

02 SOSYAL GÜVENLİK

KURUMLARINA PRİM GİDERLERİ

2.269.395,00 1,75 01 İşsizlik Sigortası Fonuna Ödemeler 190.820,00 0,15 02 Sosyal Güvenlik Kurumuna Ödemeler 2.078.575,00 1,61 03 MAL VE HİZMET ALIM

GİDERLERİ 8.101.036,00 6,26

02 Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları

323.338,00 0,25

03 Yolluklar 1.121.086,00 0,87

04 Görev Giderleri 90.150,00 0,07

05 Hizmet Alımları 3.283.800,00 2,54

06 Temsil ve Tanıtma Giderleri 20.434,00 0,02

07 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım,

Bakım ve Onarım Giderleri 3.262.228,00 2,52

08 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

09 Teknik Destek Giderleri 0,00 0,00

05 CARİ TRANSFERLER 0,00 0,00

09 Diğer Cari Transferler 0,00 0,00

06 SERMAYE GİDERLERİ 0,00 0,00

01 Mamul Mal Alımları 0,00 0,00

02 Menkul Sermaye Üretim Giderleri 0,00 0,00

03 Gayri Maddi Hak Alımları 0,00 0,00

04 Gayrimenkul Alımları 0,00 0,00

05 Gayrimenkul Sermaye Üretim Giderleri 0,00 0,00 06 Menkul Malların Büyük Onarım Giderleri 0,00 0,00

80

07 Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri 0,00 0,00

09 Diğer Sermaye Giderleri 0,00 0,00

09 YEDEK ÖDENEKLER 6.465.991,97 5,00

02 İZLEME DEĞERLENDİRME ve

KOORDİNASYON HİZMETLERİ 5.155.750,00 3,99

02 MAL VE HİZMET ALIM

GİDERLERİ 5.155.750,00 3,99

02 Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları

07 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım,

Bakım ve Onarım Giderleri 0,00 0,00

08 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri

02 Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme

Alımları 132.750,00 0,10

03 Yolluklar 0,00 0,00

04 Görev Giderleri 0,00 0,00

05 Hizmet Alımları 2.714.750,00 2,10

06 Temsil ve Tanıtma Giderleri 0,00 0,00

07 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım, Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

08 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

09 Teknik Destek Giderleri 0,00 0,00

04 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

HİZMETLERİ

11.823.250,00 9,14

02 MAL VE HİZMET ALIM GİDERLERİ

11.823.250,00 9,14

02 Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları

156.350,00 0,12

03 Yolluklar 0,00 0,00

04 Görev Giderleri 0,00 0,00

05 Hizmet Alımları 11.666.900,00 9,02

06 Temsil ve Tanıtma Giderleri 0,00 0,00

07 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım, Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

08 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

09 Teknik Destek Giderleri 0,00 0,00

05 TANITIM VE EĞİTİM HİZMETLERİ 4.143.305,00 3,20

81 02 MAL VE HİZMET ALIM

GİDERLERİ

4.143.305,00 3,20

02 Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme

Alımları 336.425,00 0,26

03 Yolluklar 0,00 0,00

04 Görev Giderleri 0,00 0,00

05 Hizmet Alımları 3.806.880,00 2,94

06 Temsil ve Tanıtma Giderleri 0,00 0,00

07 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım, Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

08 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri

0,00 0,00

09 Teknik Destek Giderleri 0,00 0,00

02 PROJE VE FAALİYET

DESTEKLEME HİZMETLERİ 77.298.847,38 59,77

01 PROJE DESTEKLEME

HİZMETLERİ 77.298.847,38 59,77

07 SERMAYE TRANSFERLERİ 77.298.847,38 59,77

01 Proje Teklif Çağrısı Yöntemiyle Verilen Destekler

48.400.000,00 37,43

03 Güdümlü Proje Destekleri 20.000.000,00 15,47

04 Faiz Desteği 0,00 0,00

05 Faizsiz Kredi Desteği 0,00 0,00

09 Diğer Sermaye Transferleri 4.548.847,38 3,52

90 Cazibe Merkezleri Destekleme Programı

Desteği 0,00 0,00

91 Sınırötesi İşbirliği Programı Desteği 0,00 0,00 93

Avrupa Birliği Fonlarından Aktarılan Paylar Kapsamında Yapılan Sermaye Transferleri

0,00 0,00

95 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı 4.350.000,00 3,36

02 FAALİYET DESTEKLEME

GİDERLERİ

0,00 0,00

07 SERMAYE TRANSFERLERİ 0,00 0,00

02 Doğrudan Faaliyet Destekleri 0,00 0,00

08 Fizibilite Destekleri 0,00 0,00

82

Açıklama (Projenin önemi, neden çalışılması gerektiği izah edilmeli)

Projenin Finansman Yöntemi (Özel sektör öz kaynağı, kamu yatırımı, kamu-özel işbirliği, Uluslararası fon, güdümlü proje, devlet destekleri **)

Tahmini Bütçe*

İzmir'in OSB ve Serbest Bölge Bulunan İlçeleri

Günümüzde rüzgar enerjisinin yenilenebilir bir kaynak olarak kullanımı hızlı bir artış göstermekte, bu artışa bağlı olarak bu alandaki teknolojiler de gelişmeye devam etmektedir. Bu süreçte rüzgar enerjisi santrallerinin kurulduğu alanlara karasal alanlar yanında, daha fazla rüzgar potansiyeli olan ve yeni teknolojiler gerektiren deniz üstü alanlar eklenmektedir.

Deniz üstü rüzgar santrallerinde kullanılacak türbinlerin farklı türleri bulunurken, ülkemizdeki gibi denizlerin derin olduğu bölgelerde kullanılması planlanan yüzen (floating) rüzgar türbinleri, rüzgar enerjisi ekipman üretiminde değer zincirinin gelecekteki halkalarından birini oluşturmaktadır. Ülkemizde yüzen rüzgar türbinlerinin her hangi bir parçasına yönelik bir üretim bulunmamakla birlikte, özellikle bu türbinlerin kulelerinin üretimi konusunda İzmir'deki mevcut altyapı sayesinde hızlı yol alınabileceği görülmektedir. Ülkemizdeki gerekli üretim altyapısına sahip ilgili firmalara sunulacak uygun bir fizibilitenin; bu firmaların artırımlı inovasyon (incremental innovation)

Özel sektör öz kaynağı Yapılacak ön fizibilite çalışması sonrasında ortaya çıkacaktır

83 yaparak bu pazara girmelerine ve hem

ülkemizdeki ihtiyacın karşılanması, hem de ihracat amaçlı yatırım yapmalarına vesile olabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca bu alanda yapılacak fizibilite, bu alanda üretim yapan yabancı firmaların ülkemize çekilmesi için faydalı olacaktır.

Akıllı tarım teknolojileri pazarındaki global büyüme trendi, Ulusal pazarın konvansiyonel tarım çözümlerine sıkışmış, yenilikçi çözümleri tamamen ithal eden konumuna çözüm üreterek ithalatı azaltma potansiyeli nedeniyle önemli görülmektedir. Sağlıklı gıda üretimi, tarımsal ürünler ihracatımızın ilaç kalıntısı vb. risklerden korunması, verimlilik ve tarımsal sürdürülebilirlik açısından önemli bir çalışma sahası olarak değerlendirilmektedir. Bölge Ziraat Fakültelerinin ulusal çaptaki gücü, saha çalışmaları konusunda tecrübeleri de projenin güçlendirici yanlarındandır. Akıllı tarım teknolojileri, ülkemizin ihracat potansiyeli olan alanlarından biri olarak değerlendirilmektedir.

Özel sektör öz kaynağı Yapılacak ön fizibilite çalışması sonrasında ortaya çıkacaktır.

Perovskite

Güneş Hücresi Yenilenebilir Enerji

Günümüzde yaygın olarak kullanılan silikon bazlı güneş paneli hücreleri güneş ışığını elektriğe dönüştürmede yeterince verimli değildir. Bu durum daha düşük elektrik üretimi anlamına gelmekte, ihtiyacın karşılanması için çok sayıda güneş hücresinin kullanılması gerekmektedir. Bu da panellerin kurulumu için daha büyük alan gereksinimi, daha çok malzeme ve pahalı üretime sebep olmaktadır. Ayrıca bu teknolojide ilk yatırım maliyeti oldukça yüksektir. Bu teknolojiye alternatif olarak yeni teknolojilerin geliştirilmesi için tüm Dünya'da çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir. Perovskite güneş

Özel sektör öz kaynağı Yapılacak ön fizibilite çalışması sonrasında ortaya çıkacaktır.

84 hücreleri, son yıllarda enerji verimliliği en yüksek

güneş hücrelerinden (fonksiyonel malzeme) ve bu sektörde en hızla gelişen malzeme teknolojilerinden birisidir. Bu malzemeler yüksek verimliliğinin yanında düşük üretim maliyetleri ile ticari olarak da uygun hale gelmektedir. Solar enerji teknolojilerinde genel olarak dışa bağımlı ülkemizde bu ürünün üretilmesi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, temiz enerji üretiminin artması, yüksek katma değerli bir ürünün ülkemizde üretilmesi vb. pek çok katkı sağlayacaktır.

Rüzgar Türbini Kanat ve Diğer Kompozit Malzeme Geri Dönüşüm Tesisi

Geri Dönüşüm Aliağa Rüzgar türbinleri temiz bir enerji üretim aracı olarak oldukça yaygınlaşmış büyük ölçekli ürünlerdir. Deniz üstü kullanımlarıyla birlikte gelecekte dünya enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılaması beklenen bu ürünlerin ilk örneklerinin ürün yaşam döngüsü tamamlanmış ve Dünya'nın pek çok ülkesinde bu ürünlerin geri dönüşümüyle ilgili ihtiyaçlar oluşmaya başlamıştır. Ülkemizde de benzer ihtiyaçların yakın zamanda ortaya çıkması beklenmekte olup, bu malzemeleri uygun şekilde geri dönüştürerek ekonomiye kazandıracak bir yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer yandan İzmir Aliağa'da bulunan Gemi Geri Dönüşüm tesisleri, büyük ölçekli gemi gibi ürünlerin geri dönüşümünde Dünya ölçeğinde bir merkez haline gelmiş ve uzmanlaşmıştır. Bu kümelenmeyi ve uzmanlaşmayı değerlendirerek, hem rüzgar türbini kanat hem de diğer kompozit malzemelerin geri dönüşümünü sağlayacak bir yatırımın bu bölgede yapılabileceği değerlendirilmektedir.

Özel sektör öz kaynağı Yapılacak ön fizibilite çalışması sonrasında ortaya çıkacaktır.

85 tutunan yosun, midye ve diğer sümüksü canlılar deniz taşıtların hızını engelleyen ve yüzeye zarar veren unsurlardır. Bu canlıların tekne ve gemilerin su altında kalan kısımları, balık yetiştiriciliğinde balık ağları, açık deniz platformları gibi yapılarda bu canlıların bulundukları yüzeyden temizlenmeleri ve denizel ekosistemlere zarar vermeksizin, çevreci unsurlar gözetilerek elimine edilmeleri önem arz etmektedir. Gerek deniz taşımacılığı alanında 2030 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen regülasyonlar gerekse çevreci uygulamaların önem kazanması ile kendini yüzeyden

85 tutunan yosun, midye ve diğer sümüksü canlılar deniz taşıtların hızını engelleyen ve yüzeye zarar veren unsurlardır. Bu canlıların tekne ve gemilerin su altında kalan kısımları, balık yetiştiriciliğinde balık ağları, açık deniz platformları gibi yapılarda bu canlıların bulundukları yüzeyden temizlenmeleri ve denizel ekosistemlere zarar vermeksizin, çevreci unsurlar gözetilerek elimine edilmeleri önem arz etmektedir. Gerek deniz taşımacılığı alanında 2030 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen regülasyonlar gerekse çevreci uygulamaların önem kazanması ile kendini yüzeyden

Belgede 2021 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI (sayfa 79-0)