• Sonuç bulunamadı

4.1 AYTÜL AKAL’IN ROMANLARINDA YER ALAN KÖK DEĞERLER

4.1.10 Yardımseverlik

4.1.10.2 İş birliği yapma…

Dostluk değerinin tutumlar kısmında ve Yardımseverlik değerinin tutumlar kısmında dayanışma ismiyle yer almaktadır. Yardımseverlikle ilgili bulgular bu kısımda işlenmiştir. Süper Gazeteciler 1 kitabının ana karakterlerinden Yener gazetelerinde hayvan dostlarına yardımcı olabilecekleri fikirler üretmeye çalışmaktadır. Daha önceki sayıda köpekler için faydalı olan haberlerini anımsamıştır. Yaptıkları haberle mahallede köpek besleyenleri belirlemişler mahallelinin iş birliği yapmasıyla köpek sahiplerine yardım etmektedirler.

133

“‘Köpek Besleyenlere Merhaba!’ konulu yazı herkesin hoşuna gitmiş, bir o kadar da yararlı olmuştu. Mahallede artık herkes kimin köpek beslediğini ve hangi evde hangi köpeğin neler yediğini öğrenmişti. Böylece tüm mahalleli, yemek artıklarını ayrı ayrı torbalara koyup, üzerlerine istedikleri köpeğin adını yazarak evlerinin önüne bırakmaya başlamıştı.” (SG1, 2016: 22).

Kayıp Kitaplıktaki İskelet 1 kitabında temel karakter Ceylan, hafta sonları Efes Antik Kent’teki hediyelik eşya dükkânları yoğun olduğu için annesine yardım etmektedir.“Cumartesi günleri dükkân kalabalık olurdu, hafta sonları her zaman annesine

yardıma giderdi.” (KKİ1, 2016: 40). Annesiyle iş birliği yaparak onun yorgunluğunu

paylaşmaktadır.

Ceylan okuma yazma kursuna giden Dudu Teyze’nin ödevlerini kontrol edecektir. Okuma yazma öğrenmek isteyenlere yardım ederek onlara destek olmaktadır. “Önce gizli geçidi

ziyaret edecek, sonra her gün olduğu gibi Murtaza amcanın eşi Dudu teyze, okuma yazma kursunda verilen ödevini yapmış mı diye kontrol edecekti.” (KKİ1, 2016: 62).

Kayıp Kitaplıktaki İskelet 2 kitabında ilk kitapta olduğu gibi Ceylan dükkân çok yoğun çalışan annesine yardıma gitmektedir. Annesiyle iş birliği yaparak ev ekonomisine katkı sağlamaktadır.

“Ceylan, okul tatil olduğundan beri, sabahları Efes’in yemeği ile suyunu koyar koymaz, annesinin Efes harabelerinin girişindeki hediyelik eşya dükkânına koşuyor, neredeyse bütün gününü orada geçiriyordu. Mevsim nedeniyle ziyaretçiler çoğalmış, annesi turistlere yanıt vermeye yetişemez olmuştu. Ceylan kimi zaman paketlemede, kimi zaman kasada annesine yardımcı oluyordu.” (KKİ2, 2014: 38, 40). “Dükkânın çevresindeki kalabalığı görünce sevindi. ‘Yaşasın, annemin işleri yoğun galiba. Gidip yardım edeyim.’” (KKİ2, 2014: 190).

Abur Cubur Canavarı romanında Bora geceleri farklı hayvanlara dönüşen bir çocuktur. O gece de Bora kanguru olmuştur. Asuman Teyze’nin bahçesindeki leziz çiçekleri yemiştir. Sabah bahçesini talan edilmiş bulan Asuman Teyze’ye durumu açıklayamasa da yardım etmenin yolunu bulmuştur. Eskiden bahçıvan olan Mehmet Amca bahçeyi eskisinden daha güzel hale getirecektir.“Mehmet Amca bahçıvandı. Belki bana yardım edebilirdi. Ücreti

karşılığında tabi ki. Elimdeki parayla tohumlar, fideler alır, bahçeyi yeniden düzenleyebilirdi. Boş vakti olduğunu, bu nedenle seve seve yardım etmek istediğini söyleyecekti Asuman Teyze’ye.” (ACC, 2016: 132). Cümlelerden anlaşıldığı gibi iş birliği ile hatasını telafi

134

İş birliği yapma tutumu yardım etmek tutumuyla bağlantılı olarak işlenmiştir. İhtiyaç duyan insanların yanında olmayı anlatan bu tutum olumlu bir yaklaşımla değerlendirilmelidir.

4.1.10.3 Merhametli olma

Merhametli olma tutumu sevgi değeri içinde de yer almaktadır. Bu kısımda incelenenler yardımseverlik değeri ile ilişkili olanlardır.

Süper Gazeteciler 2 kitabında Evren, Yener’in evinin yanındaki terk edilmiş binada yavru kediler görmüştür. Yardıma muhtaç olan hayvanlara merhametle yaklaşmış, onlara güvenli bir yer ayarlayıp karınlarını doyurmuştur. Kitabın farklı sayfalarına birkaç kez şöyle yansıtılmıştır:

“Evren bir daha buraya gelirse kedi yavruları için yanında süt getirmeye söz vererek üst kata çıkan merdivenlere yöneldi.” (SG2, 2016: 164). “Evren, yavruları cebinden çıkarıp kulübenin içine yerleştirdi. Kedilerin aç olabileceğini düşünen Evren, bir koşu Bakkal Nazmi’ye gidip bir şişe süt aldı. Nazmi Amca sütün anne kedi için olduğunu duyunca plastik bir kap da verdi. Evren aynı hızla eve döndü, kabı sütle doldurup anne kediye verdi.”(SG2, 2016: 169). “Köpek kulübesine yerleştirdiği kedi ailesinin mutlu mırıltılarla uyukladığını görünce Evren’in içi rahatladı.” (SG2, 2016: 174). “Evren bahçedeki köpek kulübesine de bir göz attı. Anne kedi, yavrularının karnını doyurmuş olmalıydı ki, kulübeden çıkmıştı. Devirdiği süt şişesini sağa sola yuvarlayarak keyifle oyun oynuyordu.” (SG2, 2016: 176).

Süper Gazeteciler 4 kitabında Evren, Yener’e belediyenin sokak hayvanlarıyla ilgili yeni çalışmasını anlatmaktadır. Bu konuyu gazeteye eklemeyi düşünmüşlerdir. Belediyenin hayvanlara merhamet etmesi onları etkilemiştir.“-Yeni bir uygulama bu. Köpekleri yıkayıp

doyurmuş ve çok ucuza satışa çıkarmışlar. Böylece hepsine bir ev bulunacak.” (SG4, 2016:

17).

Annem Neden Çıldırdı? Kitabının ilk hikâyesinde çamurlu ayaklarıyla eve giren sokak kedisi anneyi çıldırtmıştır. Anne ne kadar önlem alsa da kedinin gelişini engelleyemez. Sorunu evin küçüğü çözmüştür. Kedi merhametle muamele ederek hem onun karnını doyurmuş hem de annesini rahatlatmıştır. Olayı çocuğun dilinden şu cümlelerle okumaktayız:

“-Bir kaba süt doldurup bahçeye çıktım. Kedi, pati izlerini betona yapıştıra yapıştıra bahçenin ucuna ulaşmıştı. Başını çevirdiğinde beni gördü. Hiç telaşlanmadan sessizce geri döndü, dilini süte daldırıp keyifle içmeye başladı. Bıyıkları titriyordu; gülüyor gibiydi…” (ANÇ?, 2016: 15).

Kayıp Kitaplıktaki İskelet 1 romanında Efes Antik Kent sakinlerinin hayatı anlatılmaktadır. Okulgezisi esnasında kent sakinlerinden köpek Çelimsiz gruba yaklaşıp havlamaya

135

başlamıştır. Ali onun dilini anlıyormuşçasına onunla konuşmaktadır. Merhametle, iyilikle yaklaştığında köpeğin tavırları da değişmiştir. Aşağıdaki cümleler bu durumu anlatmaktadır: “-Tatlı köpek… Anne mi oldun sen? Yavruların nerede? Onları mı arıyordun? Çelimsiz yumuşak sesler çıkararak yere çöktü, Ali’nin başını okşamasına keyifle izin verdi. Ali, köpekteki değişikliği hemen fark etti. -Canım benim… Yavrularının sesini mi duydun yoksa? Gel gidelim, bulalım onları…” (KKİ1, 2016: 172, 173).

Kırmızı Arabanın Hayaleti romanında tohum ekmek için farklı şehirlere giden genç, burada suyun içerisine düşmüş bir kedi görmüş ve ona yardımcı olmuştur: “Ağaç dibinde kurumuş,

uzunca bir dal parçası buldu. Ucundan tutup suya doğru uzattı. Kedinin dikkatini çekmek için dalı suya birkaç kez vurup tekrar uzattı.” (KAH, 2016: 34).

Genç kız sıcaktan bunalan kuşlara su vermeyi teklif etmiştir. Sıcaktan bunalan hayvanlara merhametle muamele etmiştir.“-Birini bile kurtarsak kardır. Dün yolda bulduğumuz kuşa su

versek canlanırdı belki.” (KAH, 2016: 173).

Merhamet etme tutumu hayvanlara merhametle yaklaşma davranışlarıyla ifade bulmuştur. Hayvan sevgisinin merhametle birlikte işlenmesi olumlu bir tutum olarak değerlendirilmelidir.