• Sonuç bulunamadı

Hastane Yöneticilerinde Etkin Zaman Yönetiminin Yararları

2.5. Hastane Yöneticileri Ve Zaman Yönetimi

2.5.3. Hastane Yöneticilerinde Etkin Zaman Yönetiminin Yararları

Zamanı etkin kullanmaya yönelik olarak yapılan bilinçli çabaların hem yöneticiler, hem hizmet alanlar hem de personel için sayısız yararları bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir (Karaoğlan, 2006:67):

 Zaman darlığının kurum çalışmaları üzerindeki olumsuz etkisi olan stres bu yolla önlenebilmektedir.

 Elde edilen enerji ve zaman, iş ve özel hayatta daha dengeli bir yaşama ulaşma imkânı verebilmektedir.

 Yöneticiler, iş ve özel yaşamlarına ilişkin amaçlarına ulaşmada ihtiyaç duydukları kişisel gelişmeleri gerçekleştirmek için zamana sahip olabilmekte önemsiz ve zaman alan işler yerine önemli olan işler üzerinde yoğunlaşabilmektedirler. Hastane içinde gelişen acil ve önemli işleri ayırabilmektedirler.

 Hastaneler birçok hizmetin bir arada verildiği karmaşık yapıda örgütlerdir. Yöneticiler de, belirlenmiş bir zaman diliminde birden fazla ve hızlı iş yapabilme becerisine sahip olmaları nedeniyle, daha çok sayıda iş tamamlamakta ve birçok etkinlik çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

 Yöneticilerin, aynı miktar zamanda daha fazlasını başarabilme yeteneği kazanarak, istedikleri sonuçlara daha etkili ve verimli bir şekilde ulaşmaları söz konusu olmaktadır. Aynı şekilde yöneticilerin kesintileri daha iyi denetleyebilmeleri, bugünün işini yarına bırakma alışkanlığını bırakmaları, toplantıları daha verimli yönetmeleri ve takım ruhunu daha kolay yaratmaları mümkün olabilmektedir.

 Yöneticilerin, kendine olan güveni artmakta, her şeyden önce kendilerine daha fazla zaman ayırabilmekte, rahatlayabilmekte, dinlenebilmekte ve gerçek potansiyelinin sınırlarını öğrenip geliştirebilmektedirler.

 Zamanın etkin kullanımıyla yönetici, sadece kendisine değil başkalarına da büyük yararlar sağlamaktadır. Zamanın etkin kullanımıyla yöneticiler, hastane personelinin zamanlarını daha iyi kullanmalarına yardımcı olmakta, genel disiplin anlayışının gelişmesine katkıda bulunmakta, astlarının sorumluluk duygularının ve becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadırlar. Çalışanlarda, nerede oldukları ve onlardan nelerin beklendiği kavramlarının oluşması sağlanabilmektedir.

 Etkin zaman yönetimi, yapılmak istenenler için zaman bulmak anlamına gelir. Etkin zaman yönetimi bireye, ailesine ve yakınlarına zaman ayırması, yaratıcı olması ve hayattan zevk alması için zaman vermektedir.

 Yöneticilerin kendilerinin ve hastane çalışanlarının zamanını iyi yönetmesi sonucunda, değişime ayak uydurabilmeleri, rakiplerini ve teknolojik gelişmeleri izlemek için zaman kazanabilmeleri mümkündür.

 Günümüzün önemli bir sorunu olan zaman fukaralığı ve zamanın esiri olmak etkisini azaltacaktır.

 İşi geciktirme ve yetiştirememe stresi azalıp, eve iş taşınmayacaktır.

 Kayıp zamanlar en aza indirilerek, günlük ve rutin işler dışında stratejik düşünce ve uygulamalara zaman bulunacaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ UYGULAMASI

3.1.Araştırma İle İlgili Önceki Çalışmalar (Literatür Özeti)

Güçlü tarafından (2001) gerçekleştirilen çalışma da, zaman yönetimiyle ilgili bazı temel kavramlar, yaklaşımlar ve zaman yönetimi araçları incelenmiştir. Zaman yönetimi genellikle, yapılacak işleri A, B, C diye liste şeklinde sıralama yaparak kategorize etmeye çalışır. Yapılacak işleri tercih sırasına koyan kişiler büyük oranda A ve B öncelikli sınıflandırmayı tercih ederler. Bu kişiler, yaşadıkları sorunların nedeni olarak zaman olgusunu görürler. Bu durum zaman yönetimine ilgi duymalarının nedeni olarak ortaya çıkmaktadır.

Yılmaz ve Aslan tarafından (2002) gerçekleştirilen araştırma ise, örgütsel zaman yönetimi ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışma da, zamanı etkin ve verimli bir şekilde kullanmanın şartı zamanı iyi yönetmekten geçmektedir. Örgütsel yaşamın aktörleri olan yöneticiler zamanı doğru şekilde kullanamıyorsa her şeyi yanlış yapmış sayılırlar. Yöneticiler, örgütsel zamanı en etkili şekilde kullanmaları gerekir. Sonuç olarak, zamanı en etkili nasıl kullanılacağını bilmek yeterli değildir. Önemli olan bu bilineni uygulamaya dönüştürebilmektir.

Demirtaş ve Özer tarafından (2007) ortaya konulan çalışma da, öğretmen adaylarının akademik başarıları ile zaman yönetimi becerileri arasında bir ilişki bulunup bulunmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada; öğretmen adaylarının akademik başarıları ile zaman yönetimi puanları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmen adayları zaman yönetimi anketinden yüksek puan aldıkları için akademik başarılarının da yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kız-erkek öğrencilerin zaman yönetimi becerileri ve akademik başarıları arasında ilişki açısından kız öğrencilerin lehine anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, kız öğrenciler genel olarak erkek öğrencilere göre zamanı daha iyi kullanmakta ve akademik olarak da daha başarılı olmaktadırlar.

Başak, Uzun ve Aslan tarafından (2008) gerçekleştirilen makale de, hemşirelik bölümü öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma da,

öğrencilerin zamanı planlama konusunda yetersiz kaldıkları, kendilerini yenilemeye ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, yaşı büyük olan öğrencilerin zamanı daha iyi kullandıkları görülmüştür. Sonuç olarak, zaman yönetimi envanter puanı artıkça akademik başarısı puanı da artacaktır olgusuna ulaşılmıştır.

Varışoğlu, Şeref ve Yılmaz tarafından (2012) gerçekleştirilen çalışma, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde okuyan öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmada, Türkçe öğretmenliğinde okuyan gençlerin zaman yönetimine yönelik algılarının ne yönde farklılık gösterdiği belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, Türkçe öğretmeni adaylarının zaman yönetimi algılarına sahip oldukları buna karşılık zamanı etkin kullanamadıkları görülmüştür.

Karatepe ve Atik tarafından (2015) ortaya konulan makale de hemşirelikte zaman yönetiminin önemi ortaya konulmuştur. Bu makalede; zaman yönetiminin hemşirelerin mesleki alanda ve bireysel anlamda başarı ve mutluluğunu artıracağı düşünülmektedir. Ayrıca, aynı mesleği icra eden meslektaşların ilgisinin bu konuya çevrilmesi için zaman yönetiminin hemşirelik mesleğindeki önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

Eroğlu ve Özgür tarafından (2016) gerçekleştirilen makale de, bir üniversite hastanesinde dahiliye ve yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin zaman yönetimi konusundaki değerlendirmeleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %34,6’sının, 26–30 yaş aralığında olduğu, %71,7 gibi büyük bir oranının zaman yönetimi hakkında bilgi sahibi olmadığı, en fazla hasta yakınlarıyla iletişim kurulduğu, bu durumun zaman kaybına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, hemşirelerin eğitim durumları, çalışma saatleri, iş memnuniyeti gibi faktörlerin zamanı etkili bir şekilde kullanmada önemli etkileri bulunmaktadır.