• Sonuç bulunamadı

Halkla İlişkilerde Hedef Kitleyi Tanımaya Yönelik Araç Ve Etkinlikler

INVESTIGATION OF PUBLIC RELATIONS ACTIVITIES MUNICIPALITY ÇILDIR

3. Halkla İlişkilerde Hedef Kitleyi Tanımaya Yönelik Araç Ve Etkinlikler

Belediyeler de önemli bir yere sahip olan, halkla ilişkilerde hedef kitleyi tanımaya yönelik araç ve etkinlikler; anketler, halkı dinleme, kamuoyu yoklamaları, dilek ve şikayetler ve telefonla sorun çözmedir. Belediyelerin etkin ve verimli hizmet etmelerini tam olarak sağlamak için, bu halkla ilişkiler yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Yapılan çalışma ile Belediye Başkanı ile görüşülerek, Çıldır Belediyesi’nin bu halkla ilişkiler araç ve etkinliklere ne düzeyde yer verdiği hakkında bilgiler alınmıştır. 3.1.Anketler

Anketler, alan araştırmalarında en çok başvurulan veri toplama tekniklerinden birisidir (Budak, 2000: 138). Belediyeler; yapacakları çalışmalara yön vermek, başarı seviyelerini ölçmek, hizmet alan halkın memnuniyeti veya şikâyetini öğrenmek ve özellikle halkın yönetime katılımını sağlamak için anketler yapmaktadırlar. Anket çalışmaları belediyelerin ilgili birimleri veya bu alanda uzman özel işletmelere gerekli ücretler ödenerek yapılmaktadır (Bülbül, 2004: 151). Çıldır Belediye Başkanı’ndan alınan bilgiye göre, belediye tarafından son dönemde iki farklı anket uygulaması yapılmıştır. Bu anket uygulamalarının birincisi “Çıldır ilçesi dışında yaşayanların Çıldır’ı terk etme sebepleri (Göç)” üzerine iken, ikinci anket ise “Gürcistan ile sınır olan ilçenin Aktaş Sınır Kapısı’nın açılması ve sınır kapısından beklentileri” üzerine olmuştur.

3.2. Halkı Dinleme

Halkı dinleme uygulaması, ülkemizde her geçen gün daha da yaygınlaşmakta ve ilgi görmektedir. Belediyeler halkı dinleme yöntemine halkın dilek, şikayet ve düşüncelerini belirlemek için başvururlar. Halkı dinleme uygulaması ile yüz yüze görüşme sağlanarak, birebir duygu, düşünce ve fikirler karşılıklı olarak aktarılmaktadır. Bu faaliyet bir nokta da yönetimin halkın ayağına gitmesi olarak da adlandırılabilir. Bu toplantılar halk günü, dert dinleme toplantısı, halk saati gibi adlarla hayata geçirilmektedir (Bülbül, 2004: 153). Çıldır Belediyesi’nde halkı dinleme Belediye Başkanı’nın randevu sistemini tamamen kaldırması ve belediyenin kapılarını tamamen ilçe halkına açmasını belirtmesiyle birlikte, işyeri ve kahvehane gibi insanların toplu olarak bulunduğu ortam ziyaretlerinin sık sık yapılarak, halkı dinleme olan halkla ilişkiler uygulamasının yapıldığını belirtmiştir.

3.3. Kamuoyu Yoklamaları

Kamuoyu yoklamaları halkı tanımanın yollarından biri olup, her açıdan yerel yönetimler ve belediyeler için çok önemlidir (Bülbül, 2004: 152). Kamuoyu yoklamaları çok faydalı olmalarına rağmen, en az başvurulan bir yoldur (Tortop, 2009: 96). Belediyede halkın, değişik yerel grupların belli konulardaki görüş ve yaklaşımlarını belirlemesinde, yerel halkın değişen hizmet taleplerinin ortaya konulmasında, etkin ve ilgili bir yurttaş topluluğu yaratılmasında ve halkın bilgilenmelerinde bu araştırmaların katkılarından söz edilebilir (Yıldırım, 1993: 110). Kamuoyu yoklamalarına Çıldır Belediyesi’nin fazla yer vermediği, bu eksikliğin Ardahan ili bünyesinde başka kurumlarca giderildiği öğrenilmiştir.

3.4. Dilek ve Şikayetler

Birçok kurum gibi; belediyelerde, hizmet alan halkın istek ve şikayetlerini belirlemek için genelde kurum binalarının girişlerinde, önemli cadde ve sokaklarda dilek-şikayet kutuları yer almaktadır. Halk, dilek ve şikayetlerini yazılı olarak bu kutular yoluyla yönetimlere iletebilme şansına sahip olur. Bu kutular belirli zaman aralıklarında açılıp, dilek ve şikayetlere ulaşılmaktadır. Bu yöntemin en önemli özelliği, bazı bireylerin çekinerek aktaramadıkları sorun ve önerileri isimsiz dilekçe, yazı, not vb. ile yönetime iletmeleridir (Bülbül, 2004: 153). Belediye binasında dilek ve şikayet kutusunun olmadığı, vatandaşlar dilek ve şikayetlerini belediyenin santral sistemi olan 110 numaralı hattan ilettikleri bilgisine ulaşılmıştır.

178 3.5. Telefonla Sorun Çözme

Halkla ilişkilere özel olarak önem veren belediyeler, özellikle sorunların çözümüne yönelik özel telefon numaraları olan ve çeşitli isimleri bulunan özel birimler oluşturmuşlardır. İtfaiye, doğalgaz, su arıza, kanalizasyon, temizlik işleri, zabıta gibi oluşturulmuş özel birimlere belli numaralar ile ulaşılarak, telefonla sorun çözme faaliyetleri yapılmaktadır. Telefonla sorun çözme faaliyeti, belediyelerde iletişim kaynaklarının kullanılması, hızlı iletişim ve herkesin ulaşabilmesinin sağlanması açısından halkla ilişkiler de ayrı bir öneme sahiptir (Bülbül, 2004: 153). İlçe halkının sorunları belediye tarafından 110 numaralı hattan çözüme kavuşturulduğu ve ek olarak BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) uygulamasıyla da belediye ile ilgi sorunların iletildiği tespit edilmiştir.

4.Halkla İlişkilerde, Hedef Kitleye Tanıtmaya Yönelik Araç ve Etkinlikler

Belediyelerin, hizmet ettiği hedef kitleyi tanımaya yönelik yapmış oldukları halkla ilişkiler uygulamalarının yanı sıra, hedef kitleye belediye hizmetlerini tanıtmaya yönelik faaliyetlerde ayrı bir öneme sahiptir. Bu faaliyetleri ise; e-devlet, basın ve yayın araçları, danışma hizmetleri, önderlerden yararlanma ve sosyal etkinlikler olarak sıralayabiliriz.

4.1. E-Devlet ve İnternet

Günümüzde bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve yenilikler, özel sektörü olduğu kadar kamu sektörünü de etkilemiş, hizmet anlayışı ve hizmet sunumu değişim ve gelişime uğramıştır. Yönetimler, kamu hizmetlerinin merkezi ve yerel düzeyde etkin, verimli ve kaliteli bir şekilde halka sunumunu sağlayacak bir şekilde bilişim teknolojilerinden yararlanmaya başlamışlardır (Aktel, 2009: 1). Belediyelerde internet iletişimin hızlı, etkili ve kolay bir şekilde kurulmasına, bilgiye ucuz, hızlı ve kolay erişmeye, halkın istek, dilek ve şikayetlerine hızlı cevap vermeye, kurum içinde sorunların kısa sürede çözülmesine, kalite standartlarının hızlı bir şekilde uygulanması bu yol ile sağlamaktadır (Geçikli, 2008: 120). İnternet siteleri ise, günümüzde herhangi bir kuruluşun kendisini tanıtması bakımından en güçlü ve en popüler bir araç olup, web sitesi kurumun dış dünyaya açılan en büyük penceresi olarak kabul edilmektedir. İnternet sitesi, kurumsal iletişimi yürüten kişi veya birim tarafından sürekli olarak kontrol edilmeli, güncellenmelidir (Sayımer, 2008: 88). Çıldır Belediyesi’nin internet sitesi (http://www.cildir.bel.tr) mevcut olup, ilgili sitenin sık sık güncellenmediği görülmüştür. Belediyenin internet sitesi incelendiğinde, belediyelerin yapabileceği e-devlet uygulamalarının Çıldır Belediyesi sitesinden yapılamadığı görülmüş olup, e-devlet uygulamalarında belediyenin vasat bir durumda olduğu ortaya çıkmıştır.

4.2. Basın ve Yayın Araçları

Basın, hedef kitlelerin bir olaya yönelik bakış açısını yönlendirmede başrol oynama ve neyin yada kimin haber olacağına karar vererek sosyal ekonomik ve politik gündemi yaratma gücüne sahiptir (Ülger, 2003: 239). Bu bağlamda basın ve yayın araçlarına; gazeteleri, dergileri, bildirileri, basın bültenlerini, basın toplantılarını, kitapları, broşürleri ve kurum gazeteleri örnek olarak verilebilir. (Budak, 2000: 155). Çıldır Belediyesi’nde aylık veya dönemler halinde yayınlamış olan herhangi bir basın yayın aracının olmadığı ve bu eksikliğin ilçenin yerel gazeteleri ve ulusal basın ve yayın araçlarından faydalanılarak giderildiği görülmüştür.

4.3. Danışma Hizmetleri

Birçok kurumda olduğu gibi, belediyelerde de danışma birimleri mevcuttur. Kamu kurumlarında özellikle danışma ibaresi taşıyan birimler, halkla ilişkilerin bir parçası olan karşılama ve yol gösterme, yöneltme hizmetlerini yerine getiren birimlerdir (Acar, 1994: 54). Ek olarak bu danışma birimleri belediyeleri tanıtmakta ve özellikle karmaşık problemleri çözme ve yönlendirmeye ilişkin çalışmalar yapılmasına da katkı sağlamaktadırlar (Bülbül, 2004: 153). Bizzat Belediye Başkanı’ndan elde edilen bilgiye göre, Çıldır Belediyesi’nin doğrudan bir danışma hizmetleri biriminin olmadığı tespit edilmiştir.

179 4.4. Önderlerden Yararlanma

Belediyeler, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine ek olarak toplum tarafından kabul görmüş bazı kişi ve kişilerin, görüş ve önerilerinden yararlanmaktadırlar (Asna, 1998: 249). Belediye Başkanı’nın verdiği bilgiye göre; ilçede ve ilçe dışında yaşayan ileri gelenlerden, her konuda bilgi alışverişinde bulunulduğu ve belediyenin halkla ilişkiler uygulamalarında önderlerden yararlanma halkla ilişkiler uygulamasına sık sık yer verdiği bilgisine ulaşılmıştır.

4.5. Sosyal Etkinlikler

Belediyeler aracılığı ile yapılan sosyal etkinliklere; açılışlar, yıldönümü merasimleri, fuarlar, toplantılar, sergiler, şenlikler, festivaller, konserler, yarışmalar, konferanslar, seminerler ve sanatsal etkinlikleri örnek olarak verebiliriz. Bu sosyal etkinlikler, belediyelerin halkla ilişkiler departmanlarının dışında Sosyal İşler Daire Başkanlığı veya Kültürel ve Sosyal İşler Müdürlüğü vb. gibi birimlerce yerine getirilmektedir. Bunların dışında sosyal etkinlik olarak halk oyunları, bilgi yarışmaları, spor oyunları, gençlere yönelik etkinlikler, yaşlılara yardım kampanyaları gibi tanıtmaya yönelik faaliyetlerde belediyelerin ilgili birimleri tarafından yapılmaktadır (Bülbül, 2004: 154). Çıldır Belediyesi’nin sosyal etkinliklere yeterince yer verdiği tespit edilmiş olup, yapılan sosyal etkinliklere örnek olarak; Uluslararası Çıldır Gölü Festivalleri, Aşık Şenlik Kültür Şölenleri, Ardahan Üniversitesi ile ortak olarak düzenlenen Çıldır Sempozyumları, Çıldır Altın At Kış Şölenleri, ve çeşitli yerel konserleri verebiliriz. Bunlara ek olarak Çıldır Gölü’nde çekimleri yapılan sinema filmi (Lal Gece) ve kışın buz tutan Çıldır Gölü’nün üzerinde yapılan atlı kızak yarışma örnekleri de yer almaktadır.

5. Sonuç

Çıldır Belediye Başkanı ile yapılan görüşme sonucunda; belediyenin halkla ilişkiler konusunda birçok eksiğinin olduğu ve bunların en önemli sebebi ise belediyenin kaynak yetersizliği olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Belediye personelinin yeterli sayıda olmamasından dolayı, herhangi bir halkla ilişkiler birimin kurulamadığı ve bu konuda uzman bir personelin olmadığı, halkla ilişkiler faaliyetleri hakkında ilerleyen zamanlarda eksiklerin giderilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü, ilçe nüfusunun az oluşundan dolayı bazı halkla ilişkiler uygulamalarının da tam olarak yürütülemediği sonucuna varılmıştır.

Yerel yönetimlere artık STK’ların katkıda bulunduğu, olumsuz uygulamaların kabul edilmediği, dinamik ve çok bileşenli bir yapıya ulaştığı yadsınamaz bir gerçektir. Ancak Çıldır Belediyesi için bunları söylemek mümkün değildir. Çıldır’da kendisi gibi göç veren ve az nüfuslu belediyelerin sorunlarını birebir yaşamaktadır. Bunların başında nitelikli eleman eksikliği gelmektedir. Diğer yandan belediye gelirlerinin yetersizliği halkla ilişkiler faaliyetlerini yeterince yürütmelerini engellemektedir. Yerel dinamiklerin yeterince gelişmediği belediye çalışmalarına yön verecek birimlerin olmayışı, belediye çalışmalarında kurumun yalnız kalmasına neden olmaktadır. Halkın belediye hizmet anlayışını, feodal ilişkilerle yorumlaması profesyonel hizmeti zorlaştırmaktadır.

Bu araştırmada; küçük belediyelerin bu tür sorunlarının gün ışığına çıkarılarak, belediyelerde halkla ilişkiler faaliyetleri konusunda problemlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Belediyelerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin başarılı yapılması, kamuoyunun aydınlatılması, belediye faaliyetlerinden haberdar olmalarının yanı sıra ilgi duymaları sağlanacaktır. Böylece belediyecilik gibi halkı ilgilendiren görevlerde, yüksek katılımlı ve başarılı kararlar alınacaktır.

Bölgenin zor ekonomik koşulları altında Çıldır Belediyesi, halkla ilişkiler faaliyetlerini yoğun çabalarla yerine getirmektedir. Kamu ve AB destekli projelerle festivaller düzenlemekte, yöre halkına etkinlik tertip etmenin yanında il dışından konuk ağırlama fırsatı bulmaktadır. Ne kadar küçük olsa da Çıldır belediyesi, bu konuda başarılı bir örnek durumundadır.

Kaynakça

180

Aktel, M. (2009). İl Belediye Web Sitelerinin İşlevselliği Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Yayın No: C.14, s.1.

Arklan, Ü. (2009). Halkla İlişkiler ve Bilgi Edinme Hakkı. İstanbul: Literatürk. Asna, M.A. (1978). Halkla İlişkiler. Ankara: Türkiye Bankalar Birliği Yayınları. Budak, G. & Budak, G. (2000). Halkla İlişkiler. İzmir: Barış Yayınları.

Bülbül, A.R. (2004). Halkla İlişkiler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Ertekin, Y. (1995). Halkla İlişkiler. Ankara: Todaie Yayınları.

Geçikli, F. (2008). Halkla İlişkiler ve İletişim. İstanbul: Beta Yayınları. Sayımer, İ. (2008). Sanal Ortamda Halkla İlişkiler. İstanbul: Beta Yayınları. Tikveş, Ö. (2005). Halkla İlişkiler ve Reklamcılık. İstanbul: Beta Basım.

Torlak, Ö. (1999). Belediyelerde Hizmet Yönetimi ve Pazarlama. Ankara: Seçkin Yayınevi. Tortop, N. (2009). Halkla İlişkilere Giriş. Ankara: Nobel Yayınevi.

Ülger, B. (2003). İşletmelerde İletişim ve Halkla İlişkiler. İstanbul: Der Yayınları.

Yıldırım, S. (1993). Yerel Yönetim ve Demokrasi: Kavramlar, Yaklaşımlar. İstanbul: T.C. Başbakanlık TOKİ Başkanlığı Yayınları.

http://www.turkiyeharitasi.gen.tr/, [Erişim Tarihi: 25.01.2014] http://www.ardahankulturturizm.gov.tr/TR,55754/cildir.html, [Erişim Tarihi:19.01.2014]

181

GELENEKSEL GIDALARIMIZIN GASTRONOMİ TURİZMİNDEKİ YERİ:

Outline

Benzer Belgeler