• Sonuç bulunamadı

3.5. Halkla İlişkiler Araştırmaları

3.5.3. Halkın Görüşlerini Öğrenme Yöntemleri

Belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların görüşlerini öğrenmede etkili bir yöntem telefon görüşmeleridir. Sorulacak soruların önceden hazırlandığı ve en fazla beş dakika sürecek bu uygulama ile

vatandaşlar/müşteriler, kendilerinin önemsendiği kanısına varırlar. Daha fazla kişiye ulaşılıp, yüz yüze görüşmelere göre sorunlar daha rahat bir şekilde dile getirilebilir. Ayrıca belediyeler hakkında bilgi verici konuşmalar da gerçekleşeceği için güven artırıcı özelliği de vardır.

Personelden Elde Edilecek Bilgiler

Eğer belli bir düzen oluşturulabilirse belediye çalışanlarının halkla yüz yüze ilişkilerden elde edilecek bilgiler, halkın belediyeye ilişkin sorunları, beklentileri, istek ve varsa olumlu görüşlerin saptanması açısından önemli bir kaynak niteliğindedir. Çünkü vatandaşların belediyede işlerini takip ederken karşılaştıkları olumsuzlukları yada işlerin olumlu bir şekilde yürütülüp yürütülmediği ve iş sahibinin memnun olup olmadığının birebir ölçeğinde değerlendirilebilecek durumda olanlar çalışanlardır (Yalçındağ, 1996:127).

Belediye çalışanları tarafından elde edilmiş bilgi, gözlem ve düşüncelerin sistematik bir şekilde sistemleştirilmesi gerekecektir. Bu bilgilerin yöneticilere ulaştırılması ile kararlar alınacaktır.

İnternet

Son dönemde teknolojik gelişmelere paralel olarak internetten faydalanmanın artması ile birlikte vatandaşların, belediye çalışmaları ve personelle ile ilgili yakınma ve memnuniyetlerini en kolay ve seri bir şekilde ulaştırma yöntemlerinden en önemlisi internetten yararlanma olarak ifade edilebilir.

Bireysel Başvurular, İstek ve Şikayet Kutuları

Belediyeye halkın bireysel olarak, yazılı veya sözlü olarak yaptıkları başvuru ve yakınmalar, belediye yönetimlerinin karar ve eylemlerini etkileyici sonuçlar verebilir.

Bireysel başvuruları halk bizzat başkana yapmak istemektedir, bu tür çalışmalar orta ve küçük ölçekli belediyelerde gerçekleştirilirken, bir çok belediyede başkanın halkın istek ve şikayetlerine zaman ayırması asli

görevlerini yerine getirmesini engelleyeceği için açık kapı, beyaz masa gibi birimler kurulmuştur.

Öncelikle vatandaşlarda, kişisel başvurularının kamu kuruluşlarınca önemle ele alınacağı ve gereğinin yapılacağına ilişkin bir inanç oluşturulmalıdır. Bu konuda tüm kamu örgütlerine görevler düşmektedir. İkinci önemli nokta ise, yöneticilerin kırtasiyecilik ve başka nedenlerle vatandaşların işlerinin sürüncemede kaldığı örgütlerde, iş sahiplerinin doğrudan doğruya üst düzey yöneticilerine başvurmak gereğini duymalarıdır (Ertekin, 2000:153).

Halkla ilişkiler iki yönlü bir akım olduğu için yönetim yalnız halka bilgi vermekle ve bunların öylece kabul edilmesini beklemekle yetinmemeli, halkın da buna karşı tepkisini ve isteklerini öğrenmeye çalışmalıdır. Halkın isteklerinin yönetime ulaştırılması bakımından vatandaşların kişisel başvuruları büyük önem taşımaktadır (Tortop, 1986:121-122). Vatandaşlar isteklerini yönetime farklı şekillerde yansıtabilirler. Halkın kişisel başvuruları yazılı veya sözlü olabilir.

Yönetici İle Halkın Yüz Yüze İlişkileri

Belediyelerde halkın dilek, yakınma ve düşüncelerini öğrenmek için başvurulan yöntemlerden biri de belediye yöneticilerinin bireysel olarak ya da topluca doğrudan belde sakinleriyle yüz yüze görüşmeleridir (Acar, 1993:119). Küçük ve orta boy kentlerde doğrudan halka açık olması, halkın istediği an belediye başkanıyla görüşebilmesi veya çeşitli özel görüşme günleri tertiplenerek halkla belediye başkanının buluşturulması sağlanırken, bazı büyük kent belediyelerinde ise bunun mümkün olmayacağı başkanlar tarafından ifade edilmekte ve onun yerine vatandaşın ilgili birim yöneticisine başvurması gerektiği söylenmektedir (Yalçındağ, 1986:85).

Bunların yanında belediye başkanları, mahalle toplantıları, esnaf ziyaretleri, muhtar toplantıları veya az da olsa çeşitli bilimsel araştırmalar aracılığıyla halkla diyalog kurma ve olumlu imaj oluşturma çabalarına

girebilmektedir. Özelde, bazı belediye başkanlarının bu süreçleri bilinçli bir şekilde gerçekleştirdikleri örnekler bulunmaktadır (Yalçındağ, 1996:87). Son zamanlarda özellikle belediyelerde sıkça görünen belediye başkanlarının halk günü, görüş günü gibi haftanın belli bir günü halk ile yüz yüze gerçekleştirilen halk günleri dikkat çekmektedir.

Bu tür çalışmalara halkın ayağına gitmek olarak değerlendirilmekte ve demokratik rejimin güzellikleri arasında gözükmektedir. Söz konusu toplantılar “halk günü-dert dinleme toplantısı-halk saati” gibi adlarla yaşama geçirilmektedir.

Basını İzleme

Burada “kitle iletişim araçlarını izleme” başlığını kullanamıyoruz. Radyo ve televizyonu bir yana bırakmak zorundayız, çünkü teknik nitelikleri elvermesine karşın radyo ve televizyon daha çok kurumlardan halka doğru tek yönlü mesaj taşıyan araçlardır. Devlet denetiminde ve yönetiminde olan radyo ve televizyonlar yönetimden halka bilgi taşıyan kurumlardır. Bunlarda tek yönlü bir mesaj akışı vardır. Merkezi yönetim, bu misyonu yerine getirmeye çalışır. Özel radyo ve televizyonlar kuşkusuz çok bağımsız olmalarına karşın kamu yönetimince izlenmezler, ancak zaman zaman kurumun toplumda ki imajını artırmak için tanıtım çalışmalarına yer verilir (Kazancı,1999:129-30). Buna karşın yazılı basın daha dikkatli biçimde izlenir. Yazılı basın yönetimin çevreden bilgi edinmesini sağlayan en masrafsız araçtır. Okuyucunun yakınma ve önerileri olayı salt yönetime duyurmadan öte basınla desteklenmiş olarak yönetime sunuluna dek bir dilekçe gibidir. Bu tür istekler yıllardan beri yöneticiler tarafından izlenir ve yanıtlanır.Yapılan uluslar arası bir araştırmadan anlaşıldığına göre, birçok ülkede basın, okuyucu isteklerini yönetime aktarma ve duyurmayı kendine görev edinmiştir. Basın yönetim ile halk arasında bir köprü işlevi görür. Bu işlev hem yönetimin hem yönetilenin hem de piyasa mekanizmasına uyan

Benzer Belgeler