• Sonuç bulunamadı

FROSTİG GÖRSEL ALGI PROGRAMI 1.2.3 KİTAPÇIKTA YER ALAN ALIŞTIRMA VE ALIŞTIRMA YÖNERGELERİNİN

Egzersiz 15 Figür-Fon algılaması Kesişen çizgiler (FF-2) Ön egzersiz:Her çocuk iki tane ip alır.Bunları çapraz şekilde koyarlar .Bunları kağıda yaptırır ve parmakları ile takip ederler.

Talimat:Aynı iki şeye ne ad verilir biliyormusunuz? diye sorar. Bir kenar diğerinin üzerinde duruyor.Üstteki kenarın ortasına bir çizgi çek bakalım.Kırmızı boya kalemi alınır.Kenarın ortasına üst ucundan alt ucuna değin bir çizgi

çizilir.Şimdi alttaki kenara bakın.Yeşil kalemi alın ve kenarın ortasına bir uçtan diğer uca doğru bir çizgi çizin.Çocuklar çizgiyi ara vermeden çizmeye

alışmalıdır.Bu şekilde göz-el koordinasyonunda düzenli bulunma süresi artar, kayıcı göz hareketleri gelişir.

KG-KH:Toka kelimesi açıklanır.Nerede kullanıldığı sorulur. Giyim üzerine konuşulur.Birkaç giyim parçası verilir.Ayakkabı,kol,pantolon parçası,cep ve çoraba ellerini değdirirler.

Vücudun Kavranması:Kumaş parçaları ile insan şekilleri yapılır.Vücut bölümleri söylenir.

Egzersiz 17

Algılama Sabitliği (AS) Şekil Sabitliği (AS-1)

Eğitimci çocukların çizgiyi takip ederek çizmeden yaptıklarını artık bilmektedir.Bu egzersiz şekillerin tamamını hedef aldığından Çizgilerin tam olması şart değildir. Talimat:Bu sayfanın üst tarafında çizilmiş olan şekiller dizilir. Mümkünse egzersiz hatırlatılır.Çizgi olacak iki kare daha var.Parmağınızla takip edin.

Altta bir şekil daha var.Buna ne denir? Doğru daire renkleri bir kalemle bunu da kenarlarını takip ederek çiz.

Eğitimci,çocukların kenarın ne olduğunu anlayıp anlamadıklarını tespit eder.Oda içinde daha iyi örnekler verilir.El ele tutuşarak daire oluşturulur.

Egzersiz

WMK KG KH

Talimat:Yukarıdaki resme bakın! Çocuğu görüyor musunuz? Karnı aç akşam yemeği için eve koşmak istiyor. Bir boya ile eve yol boyunca nasıl koştuğunu çizin. Yolun ortasında kalın.

Şimdide aşağıdaki resme bakın: Çiçekler çocuğun öyle hoşuna gidiyor ki onu koparıp eve götürmek istiyor. Boya Kalemiyle çizin bakalım yol boyunca nasıl gidiyor.Yolun ortasında kalmaya dikkat edin.

Kavram gelişimi (KG) Kelime hazinesi (KH): ORTA kavramı tekrarlanır.Daha- sonra YUKARISI ve AŞAĞISI kavramları eğitimci tarafından gösterilir ve değişik örneklerle açıklanır. Çocuklar değişik eşyaları yukarısını Aşağısını gösterir veya bir çittin üst veya alt kısmını gösterirler. Böylelikle ALT ve ÜST kavramlara da geçilmektedir.

KH: Tabiat Bilgisi : Çocuklara çiçeklerin ortası çiçeğin görülebilen kısımlarının tek tek ismi sorulur (Çiçeğin yaprakları, sap yapraklar, tamamiyle tozlardan oluşan ortası gösterilir. Göremedikleri bir bölümün adını söyler (kök) Her bir bölüm için konuşulur.

Egzersiz 56

Konum: Ters çevirme ve döndürme- tam şekiller

Talimat: Çizginin solunda yalnız duran çocuğu gördün mü? Şimdi de çizginin öteki tarafındaki iki çocuğa bakın. İki tanesi aynı yalnız olan çocuk gibi duruyor. Öteki çocuğun hafif üstte durduğunu görüyor musunuz? Bir kalem alıp onu işaretleyin. Yanlız duran çocuk gibi duranı işaretleyin.

KG: Eşit,değişik ve aynı farklı kelimeleri tekrarlanmaktadır. Ortadaki çocuğun soldaki çocuk gibi olduğu gösterilir. Sağdaki çocuğun duruşu ise farklıdır. Eğitimci aynı veya farklı kelimeleri üzerinde durur.

2. Kitap Alıştırma 7 (MA)

İkili cisimlerin konumlarının tanımlanması (M A -2 )

Ön alıştırma: Bu ve Alıştırma 8, 3 boyutlu cisimlerle yoğun bir hazırlık çalışmasını gerektirir.

Talimatlara geçilmeden önce iki cisim yardımı ile ön, arka ve yandan ne anlaşıldığı anlatılır. Daha sonra her çocuk iki cisim alır ve belirtilen ilişkiler içinde yerleştirirler. Örneğin "küçük tahtayı büyüğünün üzerine koy" gibi. Diğerinin önünde duran bir cismin diğerini kısmen örttüğü anlatılır.

Talimat. "Resimlere iyice bakın çizginin sol tarafındaki her resim de bir vazo ile saat durmakta. Bir resimde vazo saatin önünde duruyor, birinde saatin yanın da , diğerinde ise arkasında duruyor, vazonun saatin yanında durduğu resmi gösterin, arkasındaki.,önündeki.

Çizginin sağında ise üzerinde saat ve fincan duran resimler var.

Vazolu resme; vazo nerede ?Saatin önünde, şimdi elinize birer kalem alın ve bu resimden fincanın saatin önünde durduğu resme bir çizgi çizin. Bir sonraki resme bakın. Vazo nerede, saatin arkasında. Şimdi de bu resimden fincanın saatin arkasında olduğu resme bir çizgi çekin. Diğer resimde aynı şekilde"

Kavram Gelişimi (zaman) Çocuklara saati okuyup okuyamadıkları sorulur. Öğretilir. Daima, hiç ve bazen kavramları ele alınır. Örnek: "saatin daima zili olur mu?"

2.Kitap - Alıştırma 5 AS

Şekil Sabitliği (AS- 8)

Bu ve 6,15,16,20,2l,28,30,39,numaralı alıştırmalarda farklı çevre, boy ve konumlarda şekillerin tanınması gerekmektedir.

Talimat: Bu resimde saksı içinde bir kaç tane çiçek görüyorsunuz. îyice bakarsanız resmin içinde saklı olan bir çok daire bulacaksınız. Bazıları çiçeklerin içinde, bazıları yapraklarda. Mümkün olduğu kadar değişik renkler kullan."

Eğitimci diğer şematik çizimlerin de tanınması için çocukları çalıştırır. Bu resimdeki çiçeklerin gerçekte böyle çizildiği gibi olmadıklarını bunların sadece çiçeklerin tanınmasını sağlayacak şekiller olduğu söylenir.

Sözlü İfade, (Tabiat Bilgisi): Burada çiçeklerin yaşamları üzerine konuşulur. Çiçeğin bölümlerinin adları ve fonksiyonları anlatılır. Tomurcuk, yaprak, sap, tohum.

Sesli Ayırımı: Tohum ve yaprak kelimelerinin seslileri söylenir. Beceri durumlarına göre harfleri kopya ederek yazabilirler. Resim Yapma: Çiçek resimleri yaparlar.

3. Kitapçık - Alıştırma 25 KA

Ayrıntıların Pozisyonu ( KA 12 )

Alıştırma 33 38 43 58 65 72 de çocuklar bir şeklin belirli ayrıntıların pozisyonlarını tespit ederler. Belirli bir dereceye kadar bu problemlerde mekan ilişkilerinin algılanması da yer almaktadır. Ancak ilişkilerin çok basit olması nedeni ile konumun (pozisyonun) algılanması konusunda ele alınmıştır.

Ayrıntıların kendi vücutları ile ilişkileri ve diğer şekillerle ilişkilerine dikkat ettiklerinde o derece iyi çözeceklerdir.

Talimat (T): "Önce ilk sıraya bakın. En soldaki şekil (gösterilir). Bu şekilde üçgen nerede bulunuyor? Doğru dairenin üzerinde .Eğer iki çizgi buradaki gibi çaprazlaşıyorsa kesişiyorlar denir. Bir sonraki şekle bakın .Soldakinden biraz farklı olduğunu görüyor musunuz? Farkı nedir ? Evet üçgen bu kez dairenin içinde. O da yukarıda ancak daireyi kesmiyor. Bir sonrakine bakın Aynı kutudaki gibi. Üçgen aynı yerde .Daireyi yukarıdan kesiyor ve kutudaki üçgenin yerinde .En sonuncu şekil nasıl ? Biraz değişik görünüyor. Nasıl, üçgen ters dönmüş. Üstteki kutudaki üçgenin ters kenarı yukarıda bunda ise aşağıda (gösterilir) ( Şimdi kutudaki gibi olan şekli işaretleyin)

Bir sonraki sıraya bakın soldaki gibi olan şekli işaretleyin. Diğer iki şekil bunlardan nasıl ayrılıyor. "Eğer güçlük çekiliyorsa en soldaki dairenin pozisyonunu daha sonra da bunun diğer üçgenlere göre pozisyonu tarif edilir.

Hafıza: Kutudaki şekle bir saniye bakıp hafızalarından çizmeye çalışırlar. Daha sonra da 2.,3.,4., şekli çizmeye çalışırlar.

3.Kitapçık- Alıştırma 4 Şekil Sabitliği (AS-20)

Talimat (T) : "Bir dikdörtgenin nasıl olduğunu biliyor musunuz? Daha önce hangilerini çizdiniz Odaya bir bakın Dikdörtgen var mı? Evet. Masanın tablası bir dikdörtgendir. Kitap nasıl ? Evet .Bu da bir dikdörtgen .Şimdi kağıtlarınıza bakın ve bulabildiklerinizin etrafını çizin"

Konuşma Gelişimi ( Geometrik Şekiller) Sözlü ifade: Bu egzersiz geometrik şekillerin tekrarına olanak sağlamaktadır. Çeşitli üçgenler konuşulur. Bir üçgen diktir, diğeri eş kenarlıdır.

İleri durumdaki çocuklar için yapılan değişiklik: Trapez ( yamuk) ele alınır. Bu şekil açıklanır. Şekillerin adları ufak tabelalara yazılır ve çocuklar bunları şekillere göre dizerler. Eğitimci çocuklara bir trapezin bir dikdörtgene nasıl çevrilebileceğini gösterir.

RESİM İŞ DERSİ ÇİZGİSEL ÇALIŞMALAR ÜNİTESİ ÖĞRETİM PROGRAMI ZAMANLAMA ÇİZELGESİ

Ünite: Çizgisel Çalışmalar Süre : Haftada iki gün bir saat

HAFTA HEDEFLER ETKİNLİKLER

1

HAFTA

1-Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme.

1- Gösterilen iki noktayı işaret parmağı ile takip ederek birleştirme çalışması.

2- Gösterilen iki noktayı kalemle birleştirme çalışması.

3- Kılavuz çizgileri birleştirme çalışması.

4- Rasgele çizgi çalışması

5-.Renkli kalemle rasgele çizgi çalışmaları

2

HAFTA

1- Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme 3- Şekil sabitliğini algılayabilme.

1- Ortadan ikiye ayrılan kağıtta çizgi çalışması.

2- Ortadan ikiye ayrılan kağıdı boyama çalışmaları.

3- Karttaki basit şekli bulup işaret parmağı ile gösterme çalışması. 4- Rasgele yırtma çalışması 5- Alıştırma çalışmaları.

3

HAFTA

1- Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme 3- Şekil sabitliğini algılayabilme.

1-Karttaki basit şekli kenarlarından parmak ile çizme çalışması.

2- Karttaki basit şekli kalemle kenarlarından çizme çalışması. 3 - Farklı şekiller içinde istenileni ayırt edip kenarlarından çizme çalışması.

4-Farklı şekiller içinde istenileni ayırt edip gösterme

5- Farklı renkteki şekiller içinde istenileni ayırt edip gösterme. 6- Farklı konumdaki şekiller içinde istenileni ayırt edip gösterme 7- Alıştırma çalışmaları. 4 HAFTA 1- Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme 3- Şekil sabitliğini algılayabilme. 4- Mekan ile konumu algılayabilme.

1- Karttaki şekiller arasında söylenilen şekli gösterme.

2- Karttaki şekiller arasında söylenilen şeklin kenarından kalemle çizme.

3- Karttaki şekiller arasında farklı olanı bulma.

4- Karttaki farklı şekiller içinde istenileni şekli ayırt edip şekli boyama çalışması.

5

HAFTA

1- Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme 3- Şekil sabitliğini algılayabilme. 4- Mekan ile konumu algılayabilme.

1 Aynı geometrik şekiller arasında en büyüğünü veya küçüğünü parmağı ile gösterme çalışması.

2- Aynı geometrik şekiller arasında en büyüğünü veya küçüğünü kalemle çizme çalışması.

3- Farklı boyutta fakat aynı geometrik şekiller arasında gösterilen şeklin aynısını bulma. 4- Aynı şeklin farklı konumda olanını bulma. 5- Alıştırma çalışmaları. 6 HAFTA 1- Göz-motor koordinasyonunu sağlayabilme.

2- Şekil zemin algılayabilme 3- Şekil sabitliğini algılayabilme. 4- Mekan ile konumu algılayabilme.

5- Mekan ilişkilerini algılayabilme.

1-Farklı geometrik şekiller arasında söylenilen şekilleri bulma çalışması.

2- Farklı geometrik şekiller arasında söylenilen şekilleri bulma çalışması

3- Farklı geometrik şekiller arasında söylenilen şekillerin etrafından kalemle çizme çalışması.

7

HAFTA

1- Mekan ile konumu algılayabilme.

2- Mekan ilişkilerini algılayabilme.

1- Aynı nesnenin üç resmi arasındaki farklı ayrıntıyı bulma 2- Aynı nesnenin üç resmi arasından farklı konumda olanı bulma.

3- Karttaki basit şekli kenarlarından çizme çalışması. 4- Farklı geometrik şekiller arasında söylenilen şekilleri bulma çalışması.

5- Alıştırma çalışmaları.

8

HAFTA

1- Mekan ile konumu algılayabilme.

2- Mekan ilişkilerini algılayabilme.

1- Karttaki aynı nesnenin üç resmi arasındaki farklı pozisyonda olanı bulma çalışması.

2- Karttaki aynı nesnenin üç resmi arasındaki eksik ayrıntıyı bulma çalışması.

Benzer Belgeler