• Sonuç bulunamadı

- 23 O cak ak þa mý Ýs tan bul’da TCDD’ye bað lý ku rum lar da ça lý þan yak la þýk bin ka dar iþ çi ve me mur, üc ret siz ve in di rim li hiz met ler den ya rar lan ma hak la rý nýn el le rin den a lýn ma sý ný pro tes to et mek i çin Hay dar pa þa Ga rý ö nün de ey lem ya pa rak uy gu -la ma ya i zin ver me ye cek le ri ni bil dir di.

24 O cak gü nü TCDD e mek çi le ri Ýs tan bul, An ka ra ve A -da na’-da ey lem yap tý. E mek çi ler “de mir yol la rýn -da se fer le ri dur dur ma” u ya rý sýn da bu lun du.

28 O cak gü nü A da na’da de mir yol la rý ça lý þan la rý nýn ka za nýl mýþ hak la rý nýn gas pý ne de niy le kit le sel bir a çýk la ma yap -tý lar. Da ha son ra kit le, Baþ ba kan lýk’a, U laþ -týr ma Ba kan lý ðý’na, Mec lis te gru bu bu lu nan si ya si par ti le re ve TCDD Ge nel Mü -dür lü ðü’ne pro tes to fak sý çek ti ler.

31 O cak gü nü An ka ra’da za bý ta me mur la rý Çan ka ya Be -le di ye si Za bý ta Mü dür lü ðü ö nün de ey -lem yap tý. Tüm Bel Sen ü ye si me mur lar 50 yý lýk ka za ným la rý o lan u la þým hak la rý nýn gas pý na i zin ver me ye cek le ri ni; bu nun Ý çiþ le ri Ba kan lý ðý’nca dü zen le nen Za bý ta Ça lýþ ma Ko þul la rýy la Ýl gi li Yö net me lik’e

ay ký rý söy le di ler.

1 Þu bat gü nü Ýs tan bul, An ka ra, Ýz mir ve A da na’da üc ret siz u la þým hak ký nýn el le rin den a lýn ma sý ný pro tes to e den de mir yo lu, e ði tim ve be le di ye iþ kol la rýn da ça lý þan e mek çi ler ey lem -dey di.

4 Þu bat gü nü Ýs tan bul’da Tüm Bel Sen ü ye si za bý ta me mur la rý üc ret siz u la þým hak la rý nýn el le rin den a lýn ma sý ný pro tes to et ti ler. Yak la þýk 2 bin iþ çi, ÝS KÝ’ye yü rü dü ve o tur ma ey le -mi yap tý.

5 Þu bat gü nü yak la þýk 2 bin ka dar za bý ta me mu ru, Ýs tan bul ÝS KÝ ö nün de ey lem yap tý. KESK’e bað lý çe þit li sen di ka yö ne ti ci le ri nin de ka týl dý ðý ey lem de be le di ye yet ki li le ri nin ko ru -ma la rý za bý ta la ra sal dýr dý.

5 Þu bat gü nü Ga zi an tep’te za bý ta ve pos ta cý lar üc ret siz u -la þým hak -la rý nýn el le rin den a lýn ma sý ný pro tes to et ti. Ey le min be le di ye ö nün de ya pýl ma sý na tep ki gös te ren be le di ye baþ ka ný,

“gi din mec li sin ö nün de ey lem ya pýn” de di.

Ban ka e mek çi le ri, ban ka la rý nýn ö -nün de in san zin ci ri o luþ tur du lar.

Cum hur baþ ka nýn dan im za bek le yen son ban ka cý lýk ya sa sý ne de niy le iþ siz kal ma teh di diy le kar þý kar þý ya o lan “ka mu ban ka sý” ça lý þan la rý, ya sa nýn ül ke e ko no mi si ni ta ma men u lus la ra ra sý ser me -ye nin e li ne tes lim e de ce ði ni be lir te rek, ey le min ya pý la ca ðý ta rih te cum hur baþ -kan lý ðýn da o nay lan mak i çin bek le yen bu ya sa nýn ve to e dil me si ni is te di ler.

23 O cak 2002 ta ri hin de, Ýz mir Halk Em lak Ban ka sý ö nün de top la nan Bü ro E -mek çi le ri Sen di ka sý (BES) ü ye si ban ka ça lý þan la rý, “ka mu ban ka la rý”nýn ül ke nin ve ken di le ri nin ge le ce ði ol du ðu nun al tý -ný çi ze rek, yok e dil me le ri ne kar þý her tür lü mü ca de le yi ve re cek le ri ni vur gu la -dý lar.

Ban ka ö nün de ya pý lan ba sýn a çýk la ma sýn da ko nu þan BES Ýz mir Þu be Baþ ka ný Ra mis Sað lam, cum hur baþ kan lý ðýn da im za da o lan ya sa nýn, hor tum cu la rý ih ya e de cek mad de ler ta þý dý ðý ný söy le ye

rek, ay ný ya sa nýn ban ka e mek çi le ri ne iþ siz lik ve aç lýk ge -tir di ði ni di le ge -tir di.

Bu gü ne ka dar ba sýn a çýk la ma la rý, çe þit li ma kam la ra

faks lar, ba sýn top lan tý la rý vb. þe kil de o lan ey lem le ri, i ler le yen gün ler de iþ yer le ri ne ya ya rak, da ha da ge niþ ve et ki li bir bi çim de sür dü re cek le ri ni be lir ten Sað lam, tüm e mek çi le ri bu mü ca de le le rin de ken di le riy le bir lik te ol ma -ya ça ðýr dý.

Ba sýn a çýk la ma sý nýn ar dýn dan el e le tu tu þan ban ka e mek çi le ri, Halk Em lak Ban ka sý þu be si ni in san zin ci riy le ku þat tý lar. Ey lem da ha son ra a tý -lan slo gan lar la bi ti ril di.

Ger çek leþ ti ri len ey lem den bir haf -ta son ra 31 O cak -ta ri hin de de im za da bek le yen bu ya sa cum hur baþ ka ný ta ra -fýn dan o nay lan dý. Bu iþ çi ve e mek çi halk la rý mý za re form ta le biy le da hi a lan la ra çý ký la ca ðýn da, ya pý la cak ey lem le rin da ha i le ri, so nuç a lý cý ve e sa sen ik ti dar pers pek ti fiy le ger çek leþ ti ril me si ge rek ti ði ni bir kez da ha is pat -la mýþ týr.

Re form lar an cak dev rim güç lü ol du ðu za man bur ju va zi ta ra fýn dan ve ri -le bi lir.

Ýk ti dar Ý çin Mü ca de le Bir li ði O ku ru /ÝZ MÝR

Sen di ka lar bi rer sý nýf ör gü tü dür. Ýþ çi le rin, e mek çi le rin e ko no mik, de mok ra tik hak la rý ný ge liþ ti rip ko rur ken e sas o la rak iþ çi ve e mek çi kit le le ri, po li tik, i de o lo jik o la rak e ði ten, ör güt le yen, sý nýf sýz sö mü rü süz bir dün ya ya ha zýr la yan o kul iþ le vi gö rür ler. Bu yö nüy le sen di ka lar dev ri min a ra cý dýr lar. A -ma bu gün i çin ne ya zýk ki a -maç ha li ne ge ti ril miþ du rum da lar.

KESK i çin de ki sen di ka lar “sah te sen di ka ya sa sý na ha yýr”

þi a rýy la pek çok yü rü yüþ te bu lun duk tan son ra ni ha yet “sah te sen di ka ya sa sý” çýk tý. A SÝMSEN, YAR GISEN gi bi sen di -ka la rýn -ka pan ma sý na, E ner ji Ya pý Yol Sen gi bi sen di -ka la rýn bö lün me si ne, grev siz, top lu söz leþ me siz, “top lu gö rüþ me”

þart la rý na rað men KESK ya sa yý ses siz ce ka bul len di. As lýn da pek de ses siz ce de me mek ge re kir. Çün kü ye ni ya sa ya u yar lan mak ü ze re yo ðun bir ça lýþ ma sü rü yor. Ki mi sen di ka lar ge -nel ku rul la rý ný yap tý ve ya sa ya u yar lan dý bi le... Ki mi sin de de ha la ku lis ler, ye ni yö ne tim le rin pa zar lý ðý ça lýþ ma la rý sür mek te. Ay ný za man da top lu gö rüþ me de ta raf ol mak i çin dev let ta ra fýn dan þart ko þu lan ü ye ço ðun lu ðu ya rý þý KESKTürk Ka mu Sen a ra sýn da baþ la dý bi le. Ye ni ya sa ya har fi yen u ya bil -mek i çin KESK’in gös ter di ði bun ca per for mans ve ya sa nýn çý ký þý na kar þý bir ta výr ko nul ma mýþ ol ma sý, bir kaç ge nel ku rul da ki ko nuþ ma lar da “ya dýr gan dý”. An cak KESK’in ilk ku -ru lu þun da dik ka ti çek ti ði miz “ku -rum sal laþ ma, ya sal laþ ma”

sü re cin de ki KESK’in ma ra to nu bit me di. Ye ni ya sa yý as lýn da

çok tan i çi ne sin dir miþ an cak “kar þý çý ký yor muþ gi bi yap ma yý” da ha uy gun gör müþ o lan KESK yö ne ti mi nin te la þý an la -þý la bi lir. TÜRK-ÝÞ ve DÝSK gi bi iþ çi sen di ka la rý nýn sen di ka a ða la rý nýn ü ze rin de bin bir do lap çe vir dik le ri “rant”; þim di de KESK yö ne ti mi ne a çý lý yor. Pro fes yo nel sen di ka cý lý ða kar þý pek çok çe kin ce be lir til se de, KESK yö ne ti mi ve sen di ka yö -ne ti ci le ri pro fes yo -nel li ðe u la þa bil mek i çin hýz la ya sal laþ ma sü re ci ni ta mam la ma la rý ge rek ti ði ni bi li yor lar. Ku rum sal laþ -ma ve ya sal laþ -ma has ta lý ðý, re for mizm den o por tü niz me tüm çev re le ri sar mýþ du rum da. Ge li þen iç sa vaþ ko þul la rýn da sü re ce “a yak uy dur ma”, “di ren me” nok ta sýn da mü da ha le et me yi(?) da ha az ka yýp ver me a dý na uy gun gö ren ler, ya sal þem si -ye al tý na gir mek i çin ya rýþ mak ta lar. E mek çi sen di ka la rý nýn KESK’in ku rum sal laþ ma sýy la bi le ne ka dar kan kay bet ti ði, mü ca de le nin iv me si nin na sýl hýz la düþ tü ðü ar týk tar týþ ma ko nu su bi le de ðil. Re for mizm ve o por tü nizm, sis te min son da -ya nak la rý o la rak ta rih sah ne sin de yer le ri ni a lý yor lar. Ka mu Ça lý þan la rý Sen di ka la rý Plat for mu (KÇSP) dö ne min de fi i li mü ca de ley le ku ru lan sen di ka lar, KESK sü re cin de “fi i limeþ ru” mü ca de le çiz gi si ne çe kil di. Sen di ka la rýn ku ru lu þun da fi i li mü ca de le yi ve ren dev rim ci ler meþ ru luk söz ko nu su ol du -ðun dan, re for miz min ka fa sa yý sý üs tün lü ðüy le sen di ka lar dan tas fi ye e dil di ler. Za ten ar týk “ge nel ge” ya yýn lan mýþ, sen di ka la rýn var lý ðý ya sa lar ca ka bul e dil miþ ti. Re for mizm i çin de mü

ca de le(?) i çin bu ge re ki yor du. Ge nel ku rul lar da o key ma sa sýn dan ge ti rip oy kul lan dýrt týk la rý de le ge le rin ça týþ ma dö nem -le rin de “gel mi yor lar” ser ze niþ -le ri kla sik ve ka bul -le nil miþ bir hal al dý. Ge nel ku rul lar lis te le rin do laþ tý ðý, her tür lü bur ju va a yak o yun la rý ve ku lis kav ga la rý nýn dön dü ðü yer ler ha li ne gel di. Öy le ki en son KESK ge nel ku ru lun da “KESK ge nel mer ke zi An ka ra mý Ýs tan bul mu ol sun?” ö ner ge siy le i ki gün o ya lan dýk tan son ra

Ýs tan bul’da kal ma sý ka ra rýy la se çim ler baþ la dý. Tür ki ye ve Kür dis tan’ýn her ye rin den bir a ra ya ge -len de le ge ler KESK ge nel ku ru lun da hiç bir þey ü ret me den,

tar týþ ma dan oy la ma la rý ný yap tý lar ve tek rar iþ yer le ri ne dön dü ler. Za ten kür sü de ki ko nuþ ma lar (bir kaç yü rek lidü rüst ko nuþ ma cý dý þýn da) dý þa rý da ki ku lis fa a li yet le ri ne za man ka zan -dýr ma he sa býn dan ö te ye git me di.

Dev rim ci le rin sýrt la rýn dan sö küp ye re ser dik le ri pos tu re -for miz min gi yin me si sü re ci KESK’te böy le ol du. Pek çok yer de ol du ðu gi bi. An cak he sap lan ma yan bir þey da ha var dý ki, e mek çi ler ar týk es ki sin den da ha faz la e leþ ti ri yor ve da ha faz la ta lep te bu lu nu yor lar dý. Gü nü müz de a lým gü cü on se ne ön ce ye gö re 2/3 a za lan e mek çi ler sen di kal ör güt lü lük ler den da ha faz la so rum lu luk ve bil gi is ti yor lar. Ya sal cý lý ðýn öð ret ti -ði ha yal ký rýk lý ðý e mek çi le re da ha bi linç li ve yü rek li ol mak ge rek ti ði ni öð re ti yor. Da ha faz la bi linç i çin iþ çi sý ný fý nýn o ku -lun dan, da ha faz la yü rek i çin i se bu o ku -lun ey lem le rin den ders ler çý ka rý yor lar. “En i yi bi linç ey lem i çin de a lý nýr” yo luy la pek çok ey lem de “su ya gi dip su suz gel me”yi, sal dý rý ya uð ra yýp sa vun ma sýz kal ma yý, a çýk tan çý ký lan yol lar dan ge ri çev ril me yi öð ren di ler. Bi linç ler da ha ber rak laþ tý. Sen di ka la ra gü -ven yi ti ril di. Bu na lý mýn te kel ci ka pi ta liz min ya pý sal bu na lý mý ol du ðu nu ve top ye kün ha re ket et mek ge rek ti ði ni gör dü ler.

Lo kal mü ca de le le re rað bet a zal dý. Bir yan dan ya yý lan gü ven siz lik, di ðer yan dan sa va þý mýn hýz la dö nen çar ký kit le le rin bi -lin cin de ö

-nem li yol lar kat e dil me si ne ne den ol du.

Þim di re for -miz min can la baþ la ça ba la -dý ðý kol tuk lar sý cak cey lan de ri si de ðil,

so ðuk çe lik ten kol tuk lar ol ma ya baþ la dý. Ýþ te bu sü reç re for -miz min bir yan dan yet ki le ri ni kay bet mek is te me di ði, di ðer yan dan da ge li þen sü re cin so rum lu lu ðu nu-yü kü nü-risk le ri ni ta þý ya ma dý ðý bir sü re ce dö nüþ tü. Þim di re for mizm a la bil di ði

ne iþ gal et ti ði kol tuk la rý tek rar dev rim ci ler le pay laþ mak is ti yor. Yet ki le ri ni büs bü tün kay bet me den a ma sü re cin sý cak lý -ðýn da da yan ma dan. Her fýr sat ta so rum lu lu ðu yük le dik le ri

“kit le ler ses siz” sa vun ma sý ný da ya pa mý yor lar. Çün kü ar týk po li tik tar týþ ma aç mak i çin uð ra þý lan iþ yer le rin de her an po li tik tar týþ ma la rýn ol du ðu, he sap so ru lan, ce vap bek le nen iþ yer -le ri var. Kit -le -ler de ya sal ör güt lü lük -le re gü ve nin kal ma dý ðý bu

nok ta da, ken di öz ör güt lü lük le ri ni el yor da mýy la kur ma, a nar þist çý kýþ lar da bu lun ma e ði lim le ri o lu þu yor. Sýk sýk bir e mek çi nin i da re ci ler le sert tar týþ ma la ra gir di ði ne ta nýk o lu yo ruz. Baþ ka bir yer de bir a ra ya ge len üçbeþ ki þi ken di ken di -le ri ne ka rar a lýp ta výr ko yu yor lar.

Ö nü müz de ki sü reç, tüm bu ya sal lý ða doð ru ko þu þun ter si ne ken di ya sa la rý ný ko yan,uy gu la yan ve e leþ ti ren iþ çi sý ný fý nýn ken di öz ör güt len me si o lan ko mi te ve kon sey le re muh -taç. Ýç sa vaþ ko þul la rý nýn ör güt len me si o lan ko mi te ve kon sey ör güt len me si ne çað rý lar Dev rim ci E mek çi Ko mi te le ri ta ra fýn -dan sü rek li yi ne len di. Ýþ ye ri kon sey le ri nin ve ko mi te le ri nin gü cü ol ma dan ör güt le ye me ye ce ði miz gi bi, sen di ka la rý mý zý sý nýf sa va þý mý nýn bir a ra cý, dev ri min bir kal dý ra cý o la rak kul lan ma mýz, dev ri me ka na li ze et me miz o la nak sýz. Ken di ü ye le ri i çin sis tem i çin de en ge niþ hak la ra sa hip ol mak a ma cýn -da ki sen di ka lar, pek çok dev rim de ol du ðu gi bi ül ke le ri miz de de dev ri min ö nü nü kes mek i çin fren gö re vi gö re cek tir. Ko mi -te ve kon sey ler sa de ce iþ ye rin de ça lý þan la rýn de ðil; iþ siz le rin, ma hal le le rin, öð ren ci le rin, es naf la rýn ken di iç le rin de a ma ay ný za man da bir bir le riy le sý ký bað lar kur ma sý nýn ye ga ne a raç

Ö nü müz de ki sü reç, tüm bu ya sal lý ða doð ru ko þu þun ter si ne ken di ya sa la rý ný ko yan,uy gu la yan ve e leþ ti ren iþ çi sý ný fý nýn ken di öz ör güt len me si o lan ko mi te ve kon sey le re muh -taç. Ýç sa vaþ ko þul la rý nýn ör güt len me si o lan ko mi te ve kon sey ör güt len me si ne çað rý lar Dev rim ci E mek çi Ko mi te le ri ta ra fýn -dan sü rek li yi ne len di. Ýþ ye ri kon sey le ri nin ve ko mi te le ri nin gü cü ol ma dan ör güt le ye me ye ce ði miz gi bi, sen di ka la rý mý zý sý nýf sa va þý mý nýn bir a ra cý, dev ri min bir kal dý ra cý o la rak kul lan ma mýz, dev ri me ka na li ze et me miz o la nak sýz. Ken di ü ye le ri i çin sis tem i çin de en ge niþ hak la ra sa hip ol mak a ma cýn -da ki sen di ka lar, pek çok dev rim de ol du ðu gi bi ül ke le ri miz de de dev ri min ö nü nü kes mek i çin fren gö re vi gö re cek tir. Ko mi -te ve kon sey ler sa de ce iþ ye rin de ça lý þan la rýn de ðil; iþ siz le rin, ma hal le le rin, öð ren ci le rin, es naf la rýn ken di iç le rin de a ma ay ný za man da bir bir le riy le sý ký bað lar kur ma sý nýn ye ga ne a raç

Benzer Belgeler