• Sonuç bulunamadı

HABERLEŞME İSTATİSTİKLERİ 1. Kapsam

ANA KONU 4. İŞ İSTATİSTİKLERİ

4.7. HABERLEŞME İSTATİSTİKLERİ 1. Kapsam

Haberleşme sektöründe meydana gelen gelişmeleri izlemek amacıyla üretilen, Posta Hizmetleri İstatistikleri ile İletişim Hizmetleri İstatistiklerini kapsamaktadır.

2. Mevcut Durum

İletişim Hizmetleri İstatistikleri ile ilgili veriler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından üç aylık olarak üretilmektedir. İletişim hizmetleri istatistiklerine ait; sabit telefon, cep telefonu ve internet abone sayıları ile telefon arama ve kısa mesaj trafiğine ilişkin veriler, aynı alanda faaliyet gösteren işletmecilerden derlenen bilgiler bir araya getirilerek BTK tarafından web sayfasında üçer aylık, (https://www.btk.gov.tr/iletisim-hizmetleri-istatistikleri), ayrıca TÜİK web sayfasında yıllık olarak yayımlanmaktadır.

3. Yapılacak Yeni Çalışmalar

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu uyarınca; "Posta sektöründeki gelişmeleri takip etmek, bu sektörün gelişimini teşvik etmek amacıyla gerekli araştırmaları yapmak veya yaptırmak, bu konularda ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği hâlinde çalışmak ve raporlar hazırlamak" görevinin BTK'ya verilmesi nedeniyle; posta hizmet sağlayıcılarından derlenerek bir araya getirilen verilerden oluşturulacak "Posta Hizmetleri İstatistikleri"nin altı aylık dönemler halinde üretilmesi ve 2020 yılından itibaren BTK internet sayfasında (www.btk.gov.tr/tr) yayımlanması planlanmaktadır.

4.8. GİRİŞİM İSTATİSTİKLERİ 1.Kapsam

Sektör Bilançoları; TCMB reel sektördeki gelişmelerin yakından izlenmesi, karar alıcılara sağlıklı, güvenilir ve düzenli veri akışının sağlanması amacıyla 1990 yılından itibaren yıllık olarak Sektör Bilançoları İstatistiklerini yayımlamaktadır. 2018 yayını öncesi yaklaşık 10.000 firmalık bir örneklemde yer alan firmaların tanıtım bilgileri ve finansal tabloları ağırlıklı olarak bankalardan ve belirli bir oranda katılımcı firmalardan derlenmekte iken, 2018 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan protokol ile Sektör Bilançoları artık idari kayıtlara dayalı olarak reel sektörde faaliyet gösteren tüm firmaları içerecek şekilde üretilecektir. Söz konusu veri setinin entegrasyonuna ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, tamamlandığında yine sektörler düzeyinde toplulaştırılma yoluyla sektör kimlikleri, sektörlerin finansal tabloları ile sektörler itibarıyla hesaplanan finansal oranlar ve bu oranların istatistiki dağılımlarına ilişkin bilgiler verilecektir. Tüm firmaları içeren Sektör Bilançoları İstatistiklerinin 2019 yılından itibaren TCMB-TÜİK ortak yayını olarak sunulması planlanmaktadır.

Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri (IFATS); Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kontrollü girişimlerin demografik değişkenler ile girdi ve çıktıya ilişkin değişkenlerini kapsamaktadır. Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri Avrupa Topluluğu ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflaması NACE Rev.2 kullanılmaktadır. NACE Rev.2 Kısım B’den J’ye, L’den, N’ye ve P’den S’ye kadar olan sektörlerde faaliyet gösteren girişim piyasa faaliyetleri kapsanmaktadır.

Yurt Dışında Sahip Olunan Girişim İstatistikleri (OFATS); yurt dışında faaliyet gösteren Türkiye kontrollü girişimlerin sahip olduğu birimlere ilişkin değişkenlerin üretilmesini kapsamaktadır. OFATS araştırmasında Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2) kullanılmaktadır. Araştırmada, NACE Rev.2’de yer alan sektörlerde piyasa faaliyet gösteren girişimler kapsanmaktadır.

Girişimcilik İstatistikleri; Türkiye’de faaliyet gösteren işveren girişimlere ilişkin iş demografisi çalışmasında, işverenlere ilişkin hanehalkı işgücü anketinde ve büyüklük gruplarına göre girişimlere ilişkin olarak yıllık sanayi ve hizmet istatistikleri çalışmasında üretilmekte olan bir grup göstergeyi kapsamaktadır.

2. Mevcut Durum

Sektör bilançoları kapsamında, firma verileri imalat sektörü ve imalat dışı sektörler ayırımında, yeterli firma bilgisinin varlığına bağlı olarak NACE Rev. 2 dörtlü, üçlü veya ikili düzeyde alt sektörlere inilerek sınıflandırılmaktadır.

IFATS; uluslararası standartlarda ve karşılaştırılabilir veri üretimini sağlamak amacıyla Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 716/2007 sayılı düzenlemesine uygun nitelikte yıllık olarak üretilen Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) çalışmasının tamsayım kısmında yer alan girişimleri (Mali Aracı Kuruluşlar hariç) kapsamaktadır. YSHİ

Resmi İstatistik Programı, 2017 - 2021 (Rev.1) 145 araştırmasında çalışan sayısı 20 ve daha fazla olan girişimler ile önemli bazı sınıflarda faaliyet gösteren girişimler ve ciroları bakımından bulundukları ekonomik faaliyet sınıfında önemli payı olan girişimler tamsayım kapsamında idi. Ancak, 2017 referans yılından itibaren OFATS ile birlikte aynı uygulama kullanılarak bilgi derlenmeye başlanmıştır. İlgili kaynaklardan yararlanılarak yabancı kontrollü olduğu düşünülen girişimlerin tamamı uygulama kapsamına alınmıştır.

Üretilen istatistikler, haber bülteni ile yayınlanmaktadır. Haber bülteninde; ülkelere göre yabancı kontrollü girişim oranı, ülkelere göre yabancı kontrollü üretimin toplam üretimdeki payı, sanayi ve hizmet sektörlerindeki toplam yabancı kontrolün ülke ve sektör bazında dağılımı, imalat sanayindeki yabancı kontrollü üretimde kullanılan teknoloji düzeyi vb. bilgiler sunulmaktadır.

OFATS; uluslararası standartlarda ve karşılaştırılabilir veri üretimini sağlamak amacıyla Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin 716/2007 sayılı düzenlemesine uygun nitelikte üretilmeye çalışılan OFATS için pilot çalışmalar devam etmektedir.

2009-2012 yılları arasındaki alan uygulaması TÜİK tarafından gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında soru formunda kapsamlı değişikliğe gidilmiş ve sadeleştirme yapılmıştır. EUROSTAT tarafından talep edilen değişkenlerin derlenebilmesine yoğunlaşılmıştır. 2014 çalışması da aynı form ile gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın en büyük sorunu adres çerçevesinin oluşturulmasıdır. Çeşitli adres kaynakları kullanılmasına rağmen, kapsam dışı olması gereken birçok girişimin çerçevede olduğu görülmektedir.

Bir diğer sorun, veriye ulaşabilme ve veri kalitesidir. Bu sorunlar giderildiği takdirde yayımlanabilir veriye ulaşılabilecektir.

Girişimcilik İstatistikleri; Mart ayının ilk haftasında kutlanan Girişimcilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde yayınlamaktadır. İş Kayıtları-İş Demografisi, Hanehalkı İşgücü Anketi ve Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri başlıkları altında üretilmekte olan bir grup göstergeyi, kullanıcıların bilgisine sunmaktadır.

3. Yapılacak Yeni Çalışmalar

Sektör Bilançoları çalışmasının HMB ile yapılması tasarlanan protokol aracılığı ile kapsam ve temsil oranının artırılması ve bu sayede uluslararası karşılaştırmaların yapılabilmesine olanak sağlanması çalışmalarındaki en önemli adım tamamlanmış ve protokol 2018 yılında imzalanmıştır. Bu adım sonrasında; idari kayıtların kullanımı ile kamu kaynaklarının etkin kullanılması, cevaplayıcı yükünün ve kurumsal iş yükünün azaltılması, bölgesel ve sektörel bazda daha çeşitli istatistiklerin üretilmesi ve temsil oranının artarak alt sektörlerde de istatistiklerin üretilmesine imkan sağlanması amaçlarına yönelik olarak yeni veri setine ilişkin çalışmaların TÜİK ile oluşturulacak olan ortak çalışma grubu ile ilerletilmesi planlanmaktadır.

IFATS; kamu kaynaklarının etkin şekilde kullanılması, cevaplayıcı yükü ve kurumsal iş yükünün azaltılması, istatistiklerde zamanlılığın iyileştirilmesi ve bölgesel ve sektörel bazda daha çeşitli

146

istatistiklerin üretilmesine fayda sağlayacak, resmi istatistik üretiminde idari kayıtların kullanılması üzerine çalışmalar devam etmektedir.

İdari kayıtlar aracılığı ile TÜİK'e yürütülebilir veri akışının sağlanması, kurumların bilgi sistemlerinin entegrasyonu, gerçek ve tüzel kişilerin tanımlayıcı bilgilerinin ve istatistiksel değişkenlerin standart hale getirilmesi planlanmaktadır.

Söz konusu çalışmalarla III. RİP (2017-2021) döneminde IFATS çerçevesinin genişletilmesiyle çalışan sayısı 20'den az olan girişimlerin kapsama dahil edilmesi planlanmaktadır.

OFATS; kamu kaynaklarının etkin şekilde kullanılması, cevaplayıcı yükü ve kurumsal iş yükünün azaltılması ile resmi istatistik üretiminde idari kayıtların kullanılması üzerine çalışmalar devam etmektedir.

Adres çerçevesinin idari kayıtlardan temini konusunda, ilgili kurumlarla detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, idari kayıtlardan üretilebilecek verilerin olup olmadığının araştırılması da yapılacak yeni çalışmalar arasındadır.

İdari kayıtlar aracılığı ile TÜİK'e yürütülebilir veri akışının sağlanması, kurumların bilgi sistemlerinin entegrasyonu, gerçek ve tüzel kişilerin tanımlayıcı bilgilerinin ve istatistiksel değişkenlerin standart hale getirilmesi planlanmaktadır.

Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında idari kayıtlara dayalı olarak ciro/mali büyüklük ve istihdam tabakasına uygun olarak Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri 2019 yılında üretilmesi planlanmaktadır.

Girişimcilik istatistikleri ile ilgili yapılan çalışmalarda, işveren girişimlere açıklanan istatistiklerin çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda, birleşme, devralma gibi demografik olaylar bilgisinin iş kayıtlarında tanımlanabilmesi ile, açıklanan göstergelerin kalitesinin de iyileştirilmesi hedefler arasındadır.

Kooperatif işletmeler, hem küresel hem ulusal düzeyde, ekonomik ve toplumsal bir gücü temsil etmesine rağmen haklarında sistematik, uyumlu ve standart bir veri toplama yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle ILO 193 sayılı Tavsiye Kararı’nda kooperatif istatistiklerinin tutulmasına vurgu yapılmış ve ulusal kooperatif istatistiklerinin formüle edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla hükümetlerin ulusal politikalarında bu hususu güvence altına almaları teşvik edilmiştir.

ILO yetkililerinin girişimleri ile TB, TÜİK, TOB, ÇŞB, HMB, SGK ve ilgili diğer kamu ve sektör temsilcileri ile yapılan çalışma grubu toplantıları neticesinde “Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi” amacıyla ülkemiz pilot ülke seçilmiştir.

Söz konusu amaç doğrultusunda TÜİK’in önerisiyle Resmi İstatistik Programı’na dahil edilmesi öngörülen kooperatif istatistikleri konusunda Kooperatif Bilgi Sistemi’nin (KOOPBİS) ortak veritabanı

Resmi İstatistik Programı, 2017 - 2021 (Rev.1) 147 olması kararlaştırılmıştır. Bu projeyle, kooperatiflerle ilgili tutulan istatistiklerin nitelik ve kapsamının uygun bir metodolojiyle geliştirilmesi, kooperatif istatistikleri alanında küresel düzeyde ortak bir terminoloji oluşturulması ve ihtiyaç duyulan verilerdeki boşluğun doldurulması sağlanacaktır. Buna ek olarak, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 1.3 nolu hedefinde yer alan; “Kooperatiflere yönelik sağlıklı istatistiki verilerin üretilmesini sağlamak üzere bir veri tabanı oluşturulması” eylemi gerçekleştirilecek ve ülkemiz bu konuda diğer ülkelere örnek gösterilecek bir model geliştirecektir.

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı Yayımlama SıklığıYayım DönemiVeri KaynağıVeri Mevcudiyet Durumu

Kullanılan SınıflamalarTahmin DüzeyiYayım ŞekliAçıklama 4.1.1Sanayi Üretim EndeksiTÜİK-AylıkAylıkt+45 günÇoklu (Anket, İdari kayıt)MevcutNACE Rev.2, PRODCOMTürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı- 4.1.2Sanayi İşgücü Girdi EndeksleriTÜİK-3 aylık3 aylıkt+60 günAnketMevcutNACE Rev.2 TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı

Daha önce anket verisi ile üretilen Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri, Mayıs 2018'de 2015 baz yıllı ve idari kayıtlara dayalı olarak üretilmeye başlanmıştır. İşgücü Girdi Endeksleri Haber Bülteni ile yayımlanmaktadır. 4.1.3Sanayi Ciro EndeksiTÜİK-AylıkAylıkt+45 günİdari KayıtMevcutNACE Rev.2 TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı

Daha önce anket verisi ile üretilen Sanayi Ciro Endeksi, Mart 2018'de idari kayıtlara dayalı olarak üretilmeye başlanmış ve 2015 baz yıllı seriye geçilmiştir .Aylık olarak yayımlanmaya devam edilmektedir. Ciro Endeksleri Haber Bülteni ile yayımlanmaktadır. 4.1.4Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)TÜİK-AylıkAylıkt+3 günAnketMevcutCPA 2008, NACE Rev.2 TürkiyeHaber bülteniYurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını kapsamaktadır. 4.1.5Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)TÜİK-AylıkAylıkt+20 günAnketMevcutCPA 2008, NACE Rev.2 TürkiyeHaber bülteniYurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını kapsamaktadır. 4.1.6Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri Sanayi SektörüTÜİK-YıllıkYıllıkt+18 ayAnketMevcutNACE Rev.2İBBS Düzey 2

Haber bülteni, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Veri tabanı Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında; - Sanayi Sektöründe Yoğunlaşma İstatistikleri de yayımlanmaktadır. 4.1.7Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri TÜİK-YıllıkYıllıkt+12 ayAnketMevcutPRODCOMTürkiye

Haber bülteni, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Veri tabanı - 4.1.8Yıllık Verimlilik İstatistikleri Sanayi ve Teknoloji BakanlığıTÜİKYıllıkYıllıkt+20 ayİdari kayıtMevcutNACE Rev.1.1, NACE Rev.2TürkiyeHaber Bülteni, Veri tabanı

Hesaplamalarda kullanılan TÜİK Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerini müteakiben, veri mevcudiyetinin elverdiği ölçüde bu göstergeler de NACE Rev.2'ye uyumlu olarak yayımlanacaktır. 4.1.9Bölgesel Verimlilik İstatistikleri Sanayi ve Teknoloji BakanlığıTÜİKYıllıkYıllıkt+20 ayİdari kayıtMevcutNACE Rev.1.1, NACE Rev.2İBBS Düzey 2Haber Bülteni, Veri tabanı

Hesaplamalarda kullanılan TÜİK Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerini müteakiben, veri mevcudiyetinin elverdiği ölçüde bu göstergeler de NACE Rev.2'ye uyumlu olarak yayımlanacaktır. 4.1.10Üç Aylık Verimlilik İstatistikleri Sanayi ve Teknoloji BakanlığıTÜİK3 aylık3 aylıkt+3 ayİdari kayıtMevcutNACE Rev.2TürkiyeHaber Bülteni, Veri tabanı- 4.1.11Toplam Sanayide Birim Ücret EndeksiCumhurbaşkanlığı (Strateji ve Bütçe Başkanlığı)• TCMB • TÜİK3 aylık3 aylıkt+3 ayİdari kayıtMevcutNACE Rev.2 TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.1.12Sanayi Kapasite Raporu İstatistikleriTOBBTÜİKSürekliYıllıkt+30 gün İdari kayıtMevcutNACE Rev.2, PRODCOMTürkiye

Haber bülteni, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Başlangıçta yıllık olarak yayımlanması, yapılacak olan analizler neticesinde yayımlama periyodunun daha kısa aralıklara dönüştürülmesi hedeflenmektedir. 4.2.1Yapı İzin İstatistikleriTÜİKİçişleri Bakanlığı Aylık3 aylıkt+60 günİdari kayıtMevcutİTS (CC)İBBS Düzey 3Haber bülteni, veri tabanıBelediye düzeyinde yayımlanmaktadır.

4. İŞ İSTATİSTİKLERİ 4.1. Sanayi İstatistikleri 4.2. İnşaat İstatistikleri

149

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı Yayımlama SıklığıYayım DönemiVeri KaynağıVeri Mevcudiyet Durumu

Kullanılan SınıflamalarTahmin DüzeyiYayım ŞekliAçıklama 4.2.2Konut Satış İstatistikleriTÜİKTapu ve Kadastro Gn. Md.AylıkAylıkt+25 günİdari kayıtMevcut-İBBS 3Haber bülteni, Veri tabanı- 4.2.3İnşaat İşgücü Girdi EndeksleriTÜİK-3 aylık3 aylıkt+60 günAnketMevcutNACE Rev.2, CCTürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı Daha önce anket verisi ile üretilen İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri, Mayıs 2018'de 2015 baz yıllı ve idari kayıtlara dayalı olarak üretilmeye başlanmıştır. İşgücü Girdi Endeksleri Haber Bülteni ile yayımlanmaktadır. 4.2.4İnşaat Ciro EndeksiTÜİK-AylıkAylıkt+45 günİdari kayıtMevcutNACE Rev.2, CCTürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı

Daha önce anket verisi ile 3 ayda bir üretilen İnşaat Ciro Endeksi, Mart 2018'de idari kayıtlara dayalı ve aylık olarak üretilmeye başlanmış ve 2015 baz yıllı seriye geçilmiştir . Ciro Endeksleri Haber Bülteni ile yayımlanmaktadır. 4.2.5İnşaat Maliyet EndeksiTÜİK-AylıkAylıkt+51 günÇoklu (Anket, İdari kayıt)MevcutCPA 2.1TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı- 4.2.6Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri İnşaat SektörüTÜİK-YıllıkYıllıkt+18 ayÇoklu (Anket, EVT)MevcutNACE Rev.2

NACE Rev.2 sınıf (dörtlü) düzeyinde Türkiye, bölüm (ikili) İBBS Düzey 2 Haber bülteniYıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında; - İnşaat Sektöründe Yoğunlaşma İstatistikleri de yayımlanmaktadır. 4.2.7Konut Fiyat EndeksiTCMB-AylıkAylıkt+58 günİdari kayıtMevcut-Türkiye, İBBS Düzey 2

Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

2010 temel yıllı Konut Fiyat Endeksi 2012 yılından itibaren aylık olarak yayımlanmaktadır. 4.3.1Kısa Dönemli Katı Yakıt İstatistikleri TÜİKETKB TKİ • TTKAylıkAylıkt+2 ayAnketMevcut-TürkiyeHaber Bülteni 4.3.2Elektrik ve Doğal Gaz Fiyat İstatistikleriTÜİK• EÜAŞ • EPİAŞ • EPDK6 aylık6 aylıkt+3 ayAnketMevcut-TürkiyeHaber Bülteni 4.3.3Sektörel Enerji Tüketim İstatistikleriTÜİK-3 yılda bir3 yılda birt+9 ayAnketMevcutNACE Rev.2, PRODCOMTürkiyeHaber Bülteni- 4.3.4Petrol İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri)EPDK• TÜİK • ETKBAylık, llıkAylık, llıkAylık (t+2 ay), Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.5Doğal Gaz İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri)EPDK• TÜİK • ETKB Aylık, llıkAylık, llıkAylık (t+2 ay), Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.6LPG İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri)EPDK• TÜİK • ETKB Aylık, llıkAylık, llıkAylık (t+2 ay), Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.7Elektrik İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri)EPDK• TÜİK • ETKB Aylık, llıkAylık, llıkAylık (t+2 ay), Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

Bu yayındaki Lisanslı Üretim başlığı altındaki Lisanslı Kurulu Güç ve Lisanslı Elektrik Üretim verileri ile Yurtdışı Elektrik Ticareti (İthalat-İhracat) verileri geçicidir. 4.3.8İmalat Sanayinde Enerji TüketimiETKBTÜİKYıllık2 yılda birt+12 ayİdari kayıtYeniNACE Rev.1.1, PRODCOMTürkiye, İl-İmalat Sanayinde 1000 Ton Eşdeğer Petrol ve üzeri enerji tüketen endüstriyel tesisler kapsanacaktır. 4.3.9Binaların Yapısal Durumları ve Enerji TüketimleriETKB TÜİKYıllık2 yılda birt+12 ayİdari kayıtYeniPRODCOMTürkiye-İnşaat alanı 20 000 m2 ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 Ton Eşdeğer Petrol ve üzeri olan binalar kapsanacaktır. 4.3.10Enerji Yoğunlukları ve Enerji Verimliliği EndeksleriETKB TÜİKYıllıkYıllıkt+12 ayİdari kayıtMevcut-Türkiye--

kayıtMevcut-Türkiye--4.3. Enerji İstatistikleri

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı Yayımlama SıklığıYayım DönemiVeri KaynağıVeri Mevcudiyet Durumu

Kullanılan SınıflamalarTahmin DüzeyiYayım ŞekliAçıklama 4.3.11Petrol İstatistikleri (Arama-Üretim Faaliyetleri)MAPEG• TÜİK • EPDKYıllıkYıllıkt+6 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.12Doğal Gaz İstatistikleri (Arama-Üretim Faaliyetleri)MAPEG• TÜİK • EPDKYıllıkYıllıkt+6 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.13Enerji Denge TablolarıETKBTÜİKYıllıkYıllıkt+11 ayÇoklu (Anket, İdari kayıt)MevcutNACE Rev.2TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.14Elektrik Dağıtım ve Tüketim İstatistikleriTEDAŞTÜİKYıllıkYıllıkt+11 ayÇoklu (Anket, İdari kayıt)MevcutUlusalİBBS Düzey 3Yayın, kitap- 4.3.15Elektrik Enerjisi Üretim-İletim İstatistikleriTEİAŞTÜİKAylık, llıkAylık, llıkAylık (t+30 gün), Yıllık (t+10 ay) Çoklu (Anket, İdari kayıt)Mevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.3.16Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Olan Yakıt Biyoetanolü İstatistikleriTarım ve Orman BakanlığıTÜİK3 aylık3 aylıkt+3 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.4.1Perakende Satış EndeksleriTÜİK-AylıkAylıkt+45 günİdari kayıtMevcutNACE Rev.2TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı

TÜİK tarafından 2010 temel yıllı Perakende Satış Endeksleri ilk olarak “23 Temmuz 2013” tarihinde “Mayıs 2013 sonuçları” haber bülteni olarak yayımlanmaya başlamıştır. Mart 2018'de idari kayıtlara dayalı 2015 baz yıllı seriye geçilmiştir ve aylık olarak yayımlanmaya devam etmektedir. 4.4.2Ticaret ve Hizmet Ciro EndeksleriTÜİK-AylıkAylıkt+45 günİdari kayıtMevcutNACE Rev.2 TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanı

Daha önce anket verisi ile 3 ayda bir üretilen Ticaret ve Hizmet Ciro Endeksleri, Mart 2018'de idari kayıtlara dayalı ve aylık olarak üretilmeye başlanmış ve 2015 baz yıllı seriye geçilmiştir .Ciro Endeksleri Haber Bülteni ile yayımlanmaktadır. 4.4.3Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri Ticaret ve Hizmet SektörüTÜİK-YıllıkYıllıkt+18 ayÇoklu (Anket, EVT)MevcutNACE Rev.2İBBS Düzey 2

Haber bülteni, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Veri tabanı

Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında; - Ticaret ve Hizmet Sektöründe Yoğunlaşma İstatistikleri de yayımlanmaktadır. 4.4.4Hizmet Üretici Fiyat EndeksiTÜİK-AylıkAylıkt+45 günAnketYeniNACE Rev.2TürkiyeHaber bülteni, Veri tabanıVeri derleme çalışması sürmektedir.2018 yılı içerisinde yayımlanması planlanmıştır. 4.5.1Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleriTÜİK• Emniyet Gn.Md. • Türkiye Noterler Birliği BaşkanlığıSürekliAylık llıkAylık (t+35 gün) Yıllık (t+5 ay)İdari kayıtMevcut-İBBS Düzey 3

Haber Bülteni, Veri tabanı, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) - 4.5.2Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri • TÜİK • Emniyet Gn.Md.Jandarma Gn.K.Aylık llık Aylık llık Aylık (t+1 ay) Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtMevcut-İBBS Düzey 3

Haber Bülteni Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Yıllık haber bülteni TÜİK, aylık haber bülteni ise EGM tarafından yayımlanmaktadır. 4.5.3Karayolu Envanteri (Köy yolları ve şehir içi yollar hariç) KGMTÜİKSürekliYıllıkt+2 ay, t+3 ay, t+4 ay İdari kayıtMevcut-İBBS Düzey 3Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

Devlet ve İl Yolu uzunlukları ile köprü ve tünel istatistikleri t+3, Otoyol uzunluğu t+4 ayda yayımlanmaktadır.

4.4. Ticaret ve Hizmet İstatistikleri 4.5. Ulaştırma İstatistikleri

151

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı Yayımlama SıklığıYayım DönemiVeri KaynağıVeri Mevcudiyet Durumu

Kullanılan SınıflamalarTahmin DüzeyiYayım ŞekliAçıklama 4.5.4Devlet ve İl Yolları ile Otoyollar Üzerindeki Seyir ve TaşımalarKGMTÜİKYıllıkYıllıkt+7 ayEtüt Mevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Karayolu taşımacılığına ait veriler KGM sorumluluğundaki yol ağında gerçekleşen taşımacılık değerlerini kapsamakta olup, köy yol ağı ve kentiçi taşımacılık verileri bu değerlere dahil değildir. 4.5.5Trafik ve Ulaşım Bilgileri KGMTÜİKMevsimlikYıllıkt+7 ayEtüt Mevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

KGM sorumluluğundaki yol ağındaki trafik ve ulaşım bilgilerini kapsamaktadır. 4.5.6Köy Yolları UzunluklarıÇevre ve Şehircilik BakanlığıTÜİKYıllık Yıllıkt+2 ayİdari kayıtMevcut-İBBS Düzey 3

Haber Bülteni, Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

51 İl Özel İdaresi sorumluluğundaki köy yollarını kapsamaktadır. 4.5.7Kent İçi Yol UzunluklarıÇevre ve Şehircilik BakanlığıTÜİKYıllık Yıllıkt+12 ayİdari kayıtMevcut-İBBS Düzey 3Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

2015 referans yılı olmak üzere 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılı bilgileri 2019 yılından itibaren; Kent içi yol uzunlukları, bisiklet yolu, hafif raylı sistem ve metro hat uzunluk verileri de yıllık tablolar halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü internet sayfasında (https://yerelyonetimler.csb.gov.tr/) yayımlanacaktır. 4.5.8Demiryolu İstatistikleriTCDD DDGMTÜİKAylıkYıllıkt+6 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) Altyapı, liman faaliyetleri ve kaza istatistikleri TCDD, yolcu, yük taşımacılığı ve enerji tüketimi istatistikleri DDGM tarafından yayımlanmaktadır. 4.5.9

Deniz Taşıtları (Sicile Kayıtlı), Denizyolu Kabotaj Hattı ve Denizyolu Uluslararası Taşıma İstatistikleri Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıTÜİKSürekliYıllıkt+12 ayİdari kayıtMevcut-Sicil Limanı, Liman Başkanlığı

Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.5.10Akdeniz ve Karadeniz Mutabakatı Kapsamında Liman Denetim İstatistikleri

Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıTÜİKSürekliYıllıkt+7 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)Bilgiler talep edilmesi durumunda verilmektedir. 4.5.11Deniz Kazası İstatistikleriUlaştırma ve Altyapı BakanlığıTÜİKSürekliYıllık t+1 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.5.12Türk Boğazları Gemi Geçiş İstatistikleriKıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü• Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı • TÜİKSürekli3 aylıkt+1 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.5.13Havalimanları İstatistikleriDHMİTÜİKAylıkAylık, llıkAylık (t+1 ay) Yıllık (t+6 ay)İdari kayıtKısmen mevcutICAOİBBS Düzey 2Elektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) 4.5.14Uçak Filosu İstatistikleriSHGMTÜİKYıllıkYıllıkt+1 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)- 4.5.15Uçak Kazası İstatistikleriKaza Araştırma ve İnceleme KuruluTÜİKYıllıkYıllıkt+1 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)-

vb.)-Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı Yayımlama SıklığıYayım DönemiVeri KaynağıVeri Mevcudiyet Durumu

Kullanılan SınıflamalarTahmin DüzeyiYayım ŞekliAçıklama 4.5.16Boru Hatları ile Petrol Taşıma İstatistikleri (Ana hatlarda yapılan ulusal taşıma)BOTAŞ• TÜİK • Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıllıkAylık, llıkAylık (t+55 gün), Yıllık (t+10 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) 4.5.17Boru Hatları ile Doğalgaz Taşıma İstatistikleriBOTAŞ• TÜİK • Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıllıkAylık, llıkAylık (t+25 gün), Yıllık (t+10 ay)İdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.) 4.5.18Boru Hatları ile Petrol Taşıma İstatistikleri (Ulusal ara hatlar)TP• TÜİK • Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıYıllıkYıllıkt+5 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

Yıllık Yurt içi (domestic) tali boru hatları ile taşınan ham petrol miktarına ve mesafeye ilişkin istatistiklerden oluşmaktadır. Derlenen yıllık veriler www.tp.gov.tr internet sayfası üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır. 4.5.19Boru Hatları ile Doğal Gaz Taşıma İstatistikleri (Ulusal ara hatlar)TP• TÜİK • Ulaştırma ve Altyapı BakanlığıYıllıkYıllıkt+5 ayİdari kayıtMevcut-TürkiyeElektronik ortam (doc, xls, pdf vb.)

Yıllık Yurt içi (domestic) tali boru hatları ile taşınan doğal gaz miktarına ve mesafeye ilişkin istatistiklerden oluşmaktadır. Derlenen yıllık veriler www.tp.gov.tr internet sayfası üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır. 4.6.1Mali ve Mali Olmayan Şirketler Araştırma-Geliştirme İstatistikleriTÜİK

• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı • KOSGEB • TÜBİTAK • Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

YıllıkYıllıkt+11 ayAnketMevcut

NACE Rev.2, ISCO 08, Bilim ve Teknoloji Alanı Sınıflaması, ISCED 97, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 (İBBS Düzey- 1)

Türkiye, İBBS Düzey 1Haber bülteni- 4.6.2

Genel Devlet ve Kar Amacı Olmayan Kuruluşlar Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İstatistikleri

TÜİKTÜBİTAKYıllıkYıllıkt+11 ayAnketMevcut

Sosyo-Ekonomik Hedefler Listesi, (NABS-2007)ISCO 08, Bilim ve Teknoloji Alanı Sınıflaması, ISCED 97 TürkiyeHaber bülteni- 4.6.3Yükseköğretim Kesimi Araştırma-Geliştirme İstatistikleriTÜİK

• Cumhurbaşkanlığı (Strateji ve Bütçe Bşk.) • Hazine ve Maliye Bakanlığı • TÜBİTAK • YÖK llıkllıkt+11 ayÇoklu (Anket, İdari kayıt)Mevcut ISCO 88, Bilim ve Teknoloji Alanı Sınıflaması, ISCED 97

TürkiyeHaber bülteni- 4.6.4Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım İstatistikleriTÜİKCumhurbaşkanlığı (Dijital Dönüşüm Ofisi)YıllıkYıllıkt+8 ayAnketMevcut-İBBS Düzey 1 Haber Bülteni ve Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Veri Seti (CD)

- 4.6.5Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım İstatistikleriTÜİK• Cumhurbaşkanlığı (Strateji ve Bütçe Bşk.) • GİBYıllıkYıllıkt+9 ayAnketMevcutNACE Rev.2TürkiyeHaber bülteni- 4.6.6Yenilik İstatistikleriTÜİK-2 yılda bir2 yılda birt+12 ayAnketMevcutNACE Rev.2TürkiyeHaber bülteni-

bülteni-4.6. Bilim, Teknoloji ve Bilgi Toplumu İstatistikleri

153

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı

Sıra noAlt KonuSorumlu Kurum/Kuruluşİlgili Kurum/KuruluşVeri Derleme Sıklığı