• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

1.2. Hükümlerin Yer Olarak Dağılımı

Tezimizde, şikâyet konuları açısından hükümler çeşitlilik gösterdiği gibi yer bazında da aynı durum mevcuttur. Nitekim hükümler sadece Karaman Eyâleti’ni kapsamayıp bazan eyâlet sınırlarını aşan alanları da kapsamaktadır.

Tablo. 4 Hükümlerin Gönderildiği Yerlere Göre Sayısı

Yer Adı Hüküm

Sayısı Yer Adı

Hüküm Sayısı Kayseri 96 İncesu 8 Konya 78 İshaklu 8 Niğde 44 Turgud 7 Bor 41 Danişmendlü 6

Akşehri 30 Boz Ulus 6

Aksaray 26 İn Suyu 5

Larende 26 Göçü 4

Develü 25 Aladağ 4

Kırşehri 25 Şücaüddin 4

Ilgun 24 Doğanhisar 4

Ereğli Karaman 23 Feriş Özü 3

Ürgüb 20 Belviran 3

25

Denek Keskin 12 Seyyid İl 3

Bozkır 12 Karahisar 3

Eski İl 11 Yerlügün 3

Karaman 10 İnce İl 3

Hâcî Bektâş 9 Koç Kir 2

Seydişehri 8 Bozok 2

Nevşehri 8 Feriş 2

Bazı yerler büyük şehirlerin içerisinde de geçmektedir. Tezimizde bu yerler ayrı olarak değerlendirilmiştir. Örneğin Ilgun Konya içerisinde geçtiği gibi ayrı bir hüküm yine Ilgun’a gönderilmiştir. Ancak Konya, Kayseri, Kırşehri, Niğde, Akşehri gibi yerlerde bu hükümler ayrı sayılmayıp zikredilen yerler adı altında sayılmıştır. Yani toplam hüküm sayısı belirtilmiştir. Örneğin Denek Keskin ile Hacı Bektâş’iye gönderilen hükümler de Kırşehri içinde sayılarak toplam miktarı belirtilmiştir. Bu şehirlerin haricinde Selatin ile ilgili 2 hüküm tespit edilmiş olup hüküm sayısı 1’den fazla olmayan yerler de mevcuttur. Bunlar; Esp-keşan, Halep, Zemanet, Beldesin, Gaferyad, Uçhisar, Kulhisar, Kaşık, Adana, Hamid, Keşan, Kır İl, Şereflü Cemaat, Habur, Bereketlü, Eyyüb İl, Kaşaklı, Sivas, Tuşlar, Kuyucu, Anduğu, Anasol, Mucur, Kirsin, Kurşun, İç İl, Ankara, Kengırı, Kütahya, Kulurun, Soğanlu, Akçaşehri, Yüzde Yar, Köşkönü, Antakya, Gülnar, Aydonat? ve Karapınar’dır.

Daha önce zikredildiği gibi tezimiz, hükümlerin yer olarak dağılımı konusunda sadece Karaman Eyâleti’ni kapsamamaktadır. Bazı hükümler arazi sınırı, firarın yakalanması vb. gibi durumlarda eyâlet sınırını aşan alanları da kapsamaktaydı. Bunlar arasında ise, İç İl Sancağı, Alaiye, Adana, Antakya, Ankara, Kütahya, Kengırı, Bozok, Sivas, Habur gibi yerler geçmektedir. Buralara gönderilen hüküm sayısı da umumî olarak 1’den fazla değildir.

Tezimizde ayrıca hükmün gönderildiği yerin boş bırakıldığı kısımlarda vardır. Bu hükümler ise şunlardır; (248/4, 262/3, 295/1 ). Hüküm içerisinde ise buraların nereler olduğu geçmektedir.

26

II. BÖLÜM

HÜKÜMLERİN ÖZETLERİ

1.1. HÜKÜMLERİN ÖZET KISMI

[ 151/1 ]

Para Gaspı

Konya mahallelerinden İkbal mahallesinde ( … ), ( … ) ve ( … ) kimseler kendi hallerinde iken mezbûr kazadan zikr edilen kimseler, bunların 1737 senesinde dokuz yüz guruşlarını gasp etmişlerdir. Meselenin şer’île görülerek meblağın alıverilmesi için Konya naibine ve mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 151/2 ]

Zaviye Arazisi Gaspı

Nigde’de mevcut olan Şeyh Muhlisdin zâviyesinin bir miktar ekilecek yeri kadı senedinde, çevre karye ve ihtiyarlar tarafından onaylanıp Defter-i Hâkanîde de kayıtlı olmasına rağmen ismi geçen kişi burayı zapt etmiştir. Defterlerdeki kayıtlara göre sınırların tertip olunması ve buna göre amel edilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Nigde ile ( … ) kadılarına divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 151/3 ]

Vakıf ile İlgili Hüküm

Ilgun kazasında Ziyan evkafının mütevellisi eş-Seyh Mehmed nam kimsedir. Bu dahi iltizam ve iltizam bedelini kendisinin alması ve gerekirse yedine temessük vermesi belirtilerek bu konuda dâhilden müdahil olunmaması için 1743 senesinin Nisan ayında Ilgun kadısına divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 151/4 ]

Mahsûlât ve Rüsûmâtın Ödenmesi

Ilgun kazasında Süleyman nam kimse 1742 senesinde yine Ilgun kazası sakinlerinden Abdurrahman Ağa ile mukataaya ortak olmuşlardır. Şaban nam kimse merkum senenin mahsûl ve rüsûmunu alarak buna yalandan bahaneler ile

27

vermemektedir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek hakkının alıverilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Ilgun ve ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 152/1 ]

Para-Mal Gaspı

Konya Karahisar ve Hacib sancağında Barçınlu kazasında Musiclü cemaati aşireti ile Bogunlu aşireti ahalisi arasında gasp ve adam katletme sebebiyle husumet olmuştur. Alınan mal ve paralarının mübaşir aracılığı ile sahibine verilmesi ve gereğinin yapılması amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Konya, Karahisar, Hacib ve ( … ) kadılarına, naiblerine ve Konya, Karahisar ve Hacib mütesellimlerine divandan gönderilen hükümdür.

[ 152/2]

Sınır Anlaşmazlığı

Niğde sancağı Uçhisar nahiyesinde Abdullah ve Alaeddin nam tımar sahipleri Kara Oluk mezrasının birbirlerinin sınırları dâhilindedir diye anlaşamamışlardır. Sınırların belirlenip ve vergilerin buna göre verilmesi amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Niğde sancağı mutasarrıfına ve Uçhisar ve ( … ) kadılarına divandan gönderilen hükümdür.

[ 152/3 ]

Suçlunun Cezalandırılması

Konya’da Eşikli karyesinde ikâmet eden Osman nam kimsenin annesi Fatime nam hatun, Hasan oğlu Ömer tarafından darp edilmiştir. Bu nedenle suçlunun cezalandırılması için 1743 senesinin Nisan ayında Konya naibine ve mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 152/4 ]

Hapisliklerin Gönderilmesi

Konya’da hapis bulunan kimseler mübâşir ile birlikte gönderilmesi ve geceleri firar etme tehlikesi bulunduğundan emniyetin sağlanması amacıyla 1743 senesinin

28

Nisan ayında Üsküdar’dan Konya’ya varınca yol üzerindeki kadılara, kethüdâlara, yeniçeri serdarlarına â’yân memurlara divandan gönderilen hükümdür.

[ 152/5 ]

Miras Gaspı

Bor’da Mustafa nam kimsenin babası Hacı İbrahim 1737 senesinde vefat etmiş ve terekesi de büyük olduğu için Mustafa’ya geçmiştir. Bunun terekesini Seyyid Halil Efendi nam kimse vermeyerek yüz yetmiş guruşunu da almıştır. Mustafa nam kimsenin hakkının verilmesi için gereğinin yapılması amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Bor kazası hudutlarındaki kadılara divandan gönderilen hükümdür.

[ 153/1 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Bor’da Hacı İbrahim nam kimsenin terekesi büyük oğlu Mustafa’ya geçmiş ve bu tereke Bor kadısı tarafından zorla tahrire geçirilerek resm-i kışlâk adıyla akçesi alınmıştır. Resm-i kışlâk adıyla akçe alınmaması ve gereğinin yapılması amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Bor kadılarına divandan gönderilen hükümdür.

[ 153/2 ]

Vergi Talebi

Larende’de Seyyid Hüseyin ve Hacı Ali nam kimselerin mâlikâne karyelerinden a’şârları eksik vermelerinden dolayı kanunda belirtilen miktarı vermeleri amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Larende kadısına ve Konya mütesellimine divandan gönderile hükümdür.

[ 153/3 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Abdulcelil nam kimse Bozkır kazası Halet karyesi toprağından Kavak Dibi nam yerde harap bir değirmenin mutasarrıfı iken Veli’ye bazı bahaneler ile baskı yapar ve kavgaya tutuşur. Haksız baskının engellenmesi amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Bozkır ve ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

29

[ 153/4 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Konya’da Feriş Özü kazası fukaralarının hayvanatlarının bir kısmı helak olmuş kalan hayvanatları da perişan olmuştur. Bunların vergilerini vermemek gibi bir niyetleri olmamakla beraber Keşan voyvodası Ahmed nam kimse bunlara vergilerinin verilmesi amacıyla baskı yapmaktadır. Bu baskının önlenmesi amacıyla 1743 yılının Nisan ayında Feriş Özü naibine ve Konya mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 154/1 ]

Eşkıyalık Hareketi

Konya’da Koçhisar karyesine tabi Reis eşkıyasından Kadir Bölükbaşı ve Feriş kazasına tabi Kusker nam karyeden Derviş oğlu Mustafa nam haydutlar adamlarıyla birlikte Cemaatin kazasına tabi Eküb ve Feriş kazasına bağlı Ketikci nam karyelerinde yağma hareketlerinde bulunarak etrafa korku salmışlardır. Bunların cezalandırılması için 1743 senesinin Nisan ayında Feriş kadısına, Konya naibine ve mütesellimine ve Şarklu voyvodasına divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 154/2 ]

Vergi Talebi

Niğde ve Kayseri sancaklarında Şücaüddin civarında Kesehisar nam karyedeki ziraat edilen yerler Defter-i Hâkanîde kayıtlı olup müteveffâ Mahmud nam kimsenin oğlu Musa’nın evlâdiyet vakfına ait olup kendisi buraya kanaat etmemektedir. Vergilerin belirlenmesi ve buna göre muamele edilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Şücaüddin ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 154/3 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Ürgüp’te Karain nam karyede ikâmet eden Veli Beşe’ye mezbûr karyeden Veli Beşe’nin kardeşi Abdullah nam kimse 1737 senesinden beri Veli Beşe’ye ve ailesine

30

türlü eziyet etmektedir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek bu müdahalenin önlenmesi amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Ürgüb kadısına ve Niğde mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 154/4 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Kayseri’de Develü kazasına bağlı Molla nam karyede ikâmet eden Ömer oğlu Mustafa raiyyet oğullarından olduğu halde karye sipâhisi el-Hac Veli nam kimse, bundan haksız yere vergi talep etmiştir. Bu haksızlığın önlenerek kanun üzere amel edilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Kayseri mollasına ve mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 154/5 ]

Mal Gaspı

Konya’da Ilgun kazasından Fazlı Ağa nam kimse kendi halinde iken Ilgun kazası sakinlerinden Arab Mehmed oğlu Ahmed Beşe, Sacid oğlu Abdurrahman Beşe ve Abdi oğlu Yunus Beşe nam zorbalar Fazlı Ağa’nın menzilini basarak eşyalarına zarar vererek yağmalamışlardır. Bu haksızlığın önlenerek yağmaladıkları malların sahibine verilmesi amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Ilgun ve ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 155/1 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Bor kazasına vergi konusunda emir edilmediği halde Bor kazasından Emir Kitman oğlu Seyyid Süleyman, Köse Ali Çavuş, Kalcı oğlu Mahmud, Yusuf oğlu ve Seyyid Osman Bekir Çavuş Niğde mutasarrıfına beş altı kîse akçe vermişlerdir. Bu parayı da ortaklaşa dağıt diye taşkınlık etmişlerdir. Bu nedenle bu huzursuzluğun giderilmesi amacıyla 1743 senesinin Nisan ayında Bor, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divanda gönderilen hükümdür.

[ 155/2 ]

31

Bor kazası sakinlerinden el-Hac Süleyman’ın Tavalat oğlu Vataş nam zimmîye 1737 senesinden yedi yüz guruş vereceği olup, bu parayı vermeye de istekli değildir. Bu meblağın alıverilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Bor, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 155/3 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Akşehri çevresinde Münasin karyesinde sakin ehl-i zimmîlerin vergilerinden Kara Babas nam zimmî kendi nefsi için almış ve geri vermemiştir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek bunların defterdeki haklarının tahsil edilmesi için 1743 senesinin Nisan ayında Akşehri, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 155/4 ]

Eşkıyalık Hareketi

Bozkır kazasında Cidde nam karyeden Haluk Siyami oğlu Mustafa ve Yörükân eşkıyasından Emin Mehmed nam zorbalar Hacı Ali ve Hacı karyesinde yağma ve adam öldürme hareketlerinde bulunmuşlardır. Bu eşkıyaların cezalandırılması için 1743 senesinin Nisan ayında Konya naibine ve mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir. Yazılan der-kenâr ile sadır olan fermân-ı âlî gereğince hilâf-ı şer’î taaddî ettirildi diye 1743 senesinin Mayıs ayında emr-i şerîf yazılmıştır.

[ 155/5 ]

Para Gaspı

Hacı Mehmed ve ( … ) kimseler Turgud kazasında Zengen nam karyeden bunların murîsleri olan Hacı Mehmed oğlu Hacı İbrahim ve diğer Mehmed 1737 senesinde giderken İn Suyu kazasından zikr edilen kimseler Eski İl yakınlarında bunların altı buçuk akçelerini gasp etmişlerdir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek akçelerin alıverilmesi için 1743 senesinin Mart ayında İn Suyu kadısına Esp-keşân voyvodasına divandan bu hüküm gönderilmiştir.

32

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Gaferyâd halkı üzerine düşen vergilerini vermeye razılardır. Ancak Tusla karyesinden Halil Ağa nam zorba halkın vergisinden zorla kendisi için beş altışar yüz guruş almıştır. Üstelik halkın hissesine düşen tekâlifi dahi verdirmeyip onları da kendisi için almaktadır. Bu müdahalenin men edilerek meselenin mahallinde şer’île görülmesi için 1743 senesinin Mayıs ayında Gaferyâd, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 156/2 ]

Alacak-Verecek

Larende’de Kara Pınar menzili Halil nam şahsın Larende kazasında zikr edilen kimselerden bin beş yüz guruş alacağı olup bunlar bin iki yüz elli guruşunu teslim etmişlerdir. Geri kalan kısmını ise bahaneler uydurarak vermemektedirler. Meselenin mahallinde şer’île görülerek kalan meblağın alıverilmesi için 1743 senesinin Mayıs ayında Larende, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 156/3 ]

Alacak-Verecek

Eski İl kazasına tabi Kara Pınar sakinlerinden Molla Ahmed nam kimse Ereğli Karaman kazası sakinlerinden el-Hac Hasan’ın malını 1737 senesinde zarara sokmuş ve bu zararı nakit olarak vermeyi kabul etmiştir. Bir sene bekledikten sonra faizinden seksen guruş Hacı Hasan’a teslim etmiştir. Geri kalan kısmının da verilmesi amacıyla 1743 senesinin Mart ayında Eregli Karaman, ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 156/4 ]

Vergi Talebi

Bor kazasına ait Gelinhisar’a tabi karyelerin mutasarrıfı olan Ahmed nam kimse 1743 senesinden bir sene tamamına değin üç bin iki yüz elli guruş tutan mahsûl ve rüsûmun ödenmesi için borç senedi yapılması ve bu senet mukabilinde verginin

33

zapt ettirilmeyerek ödenmesi amacıyla 1743 senesi Mart ayında Bor ve ( … ) kadılarına divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 156/5 ]

Vergi Talebi

Larende kazası sakinlerinden zikr edilen kimselerin, kendi umurları için sarf ettikleri vergilerin alınması için 1743 senesinin Mart ayında Larende, ( … ) naiblerine ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 156/6 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Ilgun kadısı Firuz Asar, halktan kendi nefsi için dört yüz guruş hesabına geçirmiştir. Meselenin şer’île görülerek alınan akçelerin iadesi amacıyla 1743 senesinin Mart ayında Ilgun kazasında vaki ( … ) kadıya divandan gönderilen hükümdür.

[ 157/1 ]

Alacak-Verecek

Larende’de Seyyid Hacı Mehmed ve Seyyid Abdullah mübâşir ile Konya’ya gittiklerinde darp olduk diye Soğanlu voyvodası olan Ali nam kimseden işleri için yedi bin guruş borç almışlardır. Bu meblâğın bir miktarını voyvodaya teslim etmişlerdir. Geri kalan kısmın ödenmesi için de halka baskı yaparak onlardan telâfi etmeye kalkmıştır. Bu nedenle bu haksızlığın önlenmesi ve geri kalan meblâğın kendi bahçe ve bostanından çıkan mahsûlden borcunun zammı ile birlikte verilmesi amacıyla 1743 senesinin Mart ayında Larende ile ismi yazlı olmayan yerin naiblerine ve Konya mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 157/2 ]

Para Gaspı

Doğan kazasında Zengen nam karyeden Hacı Mehmed’in murîsleri olan Hacı Veli, Hacı İbrahim ve bunun yeğeni Mehmed nam kimseler ticaret taifesiyle giderken İn Suyu kazasına tabi Sivarik nam karyeden ismi geçen kimseler bu taifeden bazılarını

34

öldürmüş ve altı buçuk kîse akçelerini de gasp etmişlerdir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek gasp edilen miktarın alıverilmesi için 1743 senesinin Mart ayında İn Suyu kadısına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 157/3 ]

Vergi Talebi

Larende’de mutasarrıf bulunan Receb Yavan oğlu Mehmed mahkemeye çağrılan kimseden alınan harçları almakla mükellef tutulmuştur. Ancak Kuyucu oğullarından Mustafa oğlu İsmail bunu vermeye razı değildir. Bu meblâğın alınması amacıyla 1743 senesinin Mart ayında Larende kadısına ve Konya mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 157/4 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

İncesu kazasında Laruri nam zimmînin bağ arazisine su vererek zarara sebep olan Ayali, Kara Ali, ( … ) ve ( … ) zimmîlerin haksız müdahalesinin önlenmesi amacıyla 1743 senesinin Mart ayında İncesu naibine divandan gönderilen hükümdür.

[ 157/5 ]

Suçluların Cezalandırılması

Ilgun kazası zorbalarından Seyyid Mehmed Ağa, Arab Mehmed oğlu Ahmed Beşe, Yunus Beşe, Abdurrahman Beşe nam kimseler Fazlı Ağa’nın menzilini basarak bir kîse akçesini alıp kendisine zulüm etmişlerdir. Bu kimselere gereğinin yapılması için 1743 senesinin Mart ayında Ilgun ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 158/1 ]

Miras Taksimi

Konya’ya bağlı Söğüthisar kazasında vefat eden ( … ) kimsenin mirası, evlatları olan Selcan nam hatun ve Ilgun kazasına bağlı Yenice karyesi sakinlerinden kardeşleri Turan, Mustafa, Hamid ve Mehmed nam kimselere intikal etmiştir. Ancak müteveffa kimsenin vârisleri olan Ali ve Mustafa nam sipâhîler bu mirası vermeyi bir

35

sene geciktirmişlerdir. Bu nedenle Selman nam hatun hissesine düşeni almak istemektedir. Bunun için mirasın hak sahiplerine verilmesi amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında Ilgun ile Konya naibine ve Akşehri mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 158/2 ]

Vakıf ile İlgili Hüküm

Kırşehri’de Âşık Paşa zâviyesi vakfı arazisine ait olan araziyi Yenice karyesi sakinlerinden Hüseyin nam kimse zapt etmiştir. Defterlerdeki kayıtlara göre muamele edilmesi ve bunu da defter emini olan Seyyid Ali Katib’in ilam etmesi amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında Kırşehri kadısına divandan gönderilen hükümdür.

[ 158/3 ]

Kişilerin Huzuru

Kayseri’de Hacı Beşe ve Köprülü evkâflarının sorumluluğu İstanbul’da ikamet eden İbrahim Efendi nam kimsenin mesuliyetindedir. Bu kimse, vakfın bazı ihtiyaçları hasebiyle hane maiyetiyle birlikte Kayseri’ye gittiğinde hanesinden bazıları rahatsız edilmişlerdir. Bu kimselerin İstanbul’a dönüşlerinde herhangi bir sıkıntıya uğramamaları için 1743 senesinin Mayıs ayında Kayseri-İstanbul yol güzergâhında bulunan kadı, kethüda, yeniçeri serdarı ve zâbitlara divandan gönderilen hükümdür.

[ 158/4 ]

Kişi Huzuru

El-Hac Ahmed nam kimsenin kethüdalık hizmetinde bulunmasına rağmen bazı kimseler el-Hac Ahmed’in kethüdalığını istememektedirler. El-Hac Ahmed’in bu konuda rahatsız edilmemesi ve güvenliğinin sağlanması amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında İn Suyu, Eski İl, Turgud ve Feriş kadılarına divandan gönderilen hükümdür.

[ 159/1 ]

36

İstanbul sarraf taifesinden Aleksan nam zimmînin Konya’da Boz Ulus Türkmen aşiretinden zikr edilen kimselerden alacağını alamamaktadır. Borçluların borcunu vermeleri amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında ( … ) kadısına, Konya naibi ve mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 159/2 ]

Para Gaspı

Ali oğlu İbrahim, Molla Halil oğlu Seyyid İbrahim ve Abdi oğlu Hacı İsmail nam zorbalar Seyyid Hızır Şerif’i darp ederek parasını almışlardır. Meselenin şer’île görülerek gasp edilen miktar ile diyetin alıverilmesi için 1743 senesinin Mayıs ayında Ereğli Karaman ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 159/3 ]

Para Gaspı

Konya sakinlerinden Molla Vahid ve Süleyman Ağa nam kimseler Abdülatib ve Abdülkerim kardeşlerin altmış altı guruşunu gasp etmişlerdir. Meselenin mahallinde şer’île görülerek gasp edilen akçelerin alıverilmesi amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında ( … ) kadısına, Konya naibine ve mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 159/4 ]

Kişi Huzuru

Develü sakinlerinden Fatime Ahse nam hatunun bağ, bostan ve değirmen mülklerini es-Seyyid Süleyman oğlu es-Seyyid Ömer’e vererek sıkıntılı durumda mülk gelirlerinin birikeninde alırım demiştir. Bu duruma herhangi bir müdahalenin olmaması için 1743 senesinin Mayıs ayında Develü ile ( … ) kadısına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 160/1 ]

37

Develü kazasına bağlı Madazin nam karyeden Seyyid Hacı Mustafa’nın Gümrüb nam karyede mutasarrıf olduğu mülklerden, arazi ve kuyusu zikredilen kimseler tarafından zapt edilmiştir. Bu kimselere gereğinin yapılması ve haksızlığın önlenmesi amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında Develü ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan gönderilen hükümdür.

[ 160/2 ]

Haksız Müdahalenin Önlenmesi

Bor kazasına bağlı Gelinhisar nam karye toprağında Salih Ağa tasarrufunda bulunan yerler oğulları olan Ali, İsmail, Abdullah ve Hüseyin nam kardeşlere intikal etmiştir. Ömer nam kimse, bu yerler benim tasarrufumdadır diye haksız yere müdahale ile husumet etmektedir. Haksızlığın önlenmesi amacıyla 1743 senesinin Mayıs ayında Niğde mutasarrıfına ve Bor ile ( … ) kadılarına divandan gönderilen hükümdür.

[ 160/3 ]

Haksız Vergi Talebinin Önlenmesi

Niğde sancağında Develü nahiyesinde Madrasun, Kirvan, Kara Ağaç mezrası ziraatleri yine Develü’de bulunan Şeyh Emir zâviyesine aittir. Bunlar ziraat yaptıkları bu toprakların terekelerini Azlar nam mâlik-âne ve divân mutasarrıflarına vermektedirler. Zikredilen vakfın zâviye-dârı olan Rakıf, terekeleri olan a’şârı verdiği halde Azlar, sizden on a’şâr alınır diyerek haksızlık yapmaktadır. Haksızlığın men edilerek defter gereğince kanun üzere amel edilmesi için 1743 senesinin Mayıs ayında Develü ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm gönderilmiştir.

[ 160/4 ]

Diyet Alımı

Şücaüddin kazası sakinlerinden Abdullah nam kimsenin öldürülmesinden sonra şer’an lazım gelen diyetinin alınması için 1743 senesinin Mayıs ayında Şücaüddin ile ( … ) kadılarına ve Konya mütesellimine divandan bu hüküm

Benzer Belgeler