• Sonuç bulunamadı

VAKFIN MALLARI VE ÜYELERLE İLGİSİ

Madde 37– Vakfın üçüncü kişilerle olan ilişkilerinden doğacak her türlü sorumluluklar Vakfın tüzel kişiliğine ait olduğundan, üyeler, Vakıf mallarının nemalandırılması amacı ile yapılan işlemlerin sonucundan şahsen sorumlu değildir.

Bundan başka Vakıf üyelerinin Vakfın malları ve varlığı üzerinde şahsi hakları da yoktur.

Bu bakımdan üyelerin şahsi borçlarından dolayı Vakfa karşı kovuşturmada bulunulamayacağı gibi, Vakıf mallarına da başvurulamaz.

GİZLİLİK

Madde 38– Vakıf Temsilciler, Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyeleri ile Vakıf personeli ve Genel Kurul temsilcileri, görevlerini yaparken üyeler ve bunların ailelerinin özel durumları hakkında öğrendikleri bilgileri çok sıkı bir gizlilikle saklamak zorundadırlar.

ÜYELERİN MEDENİ HALLERİNİN VE AİLE DURUMLARININ VAKFA BİLDİRİLMESİ VE SONUÇLARI Madde 39– Vakıf üyeleri, medeni ve aile durumları ile ilgili olarak Vakıf Müdürlüğü tarafından istenen bilgileri, Vakfın talep tarihinden itibaren en geç bir ay içinde cevaplandırmak ve durumlarında sonradan olacak değişiklikleri de yine bir ay içinde talep edilmeden Vakfa bildirmek zorundadırlar.

Evlenme, doğum, ölüm gibi üyenin veya ailesinin medeni hallerini ilgilendiren ve sicil kayıtlarının değiştirilmesini gerektiren her türlü durum ile Vakıf Senedi’nde yazılı diğer hususların da, bir ay içinde Vakıf Müdürlüğü’ne bildirilmesi, ilgililer için zorunludur.

İlgililer, Vakfa üye oldukları tarihten itibaren en geç bir ay içinde nüfus hüviyet cüzdanlarının Banka’ca tasdikli bir örneğini, Vakıf Müdürlüğü’ne göndermeye mecburdurlar.

Ölen üyenin bu gibi görevlerini yerine getirmek, Vakıf’tan faydalanacak hak sahiplerine düşer.

Yalan veya bilerek yanlış beyanda bulunanlar Banka'da çalışmakta iseler, Disiplin Kurulu’nca verilecek cezalar ve ilgili yönetmelikler hükümleri saklı kalmak üzere, Merkez Bankası Memurları Yönetmeliği'ne göre Banka’ca cezalandırılırlar. Emekli olmuş iseler, bu hareketlerinin sonucundan hukuken Temmuzda, doğum ayı yazılı olup da günü yazılı olmayanlar, o ayın birinci gününde doğmuş sayılırlar.

(39) Bu fıkranın T.C. Ankara 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18.07.1995 tarih ve E:1995/626; K:1995/656 sayılı kararı ile değişmeden önceki şekli:

Bu Vakıf Senedi’nin yaş ile ilgili hükümlerinin uygulanmasında, üyenin ve hak sahibi çocuklarının yaşı, Vakfa üye oldukları tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri, üyenin bu tarihten sonra doğan çocuklarının da nüfus kütüğüne ilk olarak yazılan doğum tarihleri esas tutulur. Bu tarihlerden sonra yapılmış olan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz.

HESAP DEVRESİ

Madde 41– Vakfın hesap devresi bir Ocakta başlar, Aralık ayının sonuncu günü sona erer.

VAKFIN SÜRESİ

Madde 42– Vakıf belirsiz bir süre için kurulmuştur. Banka faaliyette bulundukça Vakıf da devam eder.

HAK DÜŞÜMÜ

Madde 43– Bu Vakıf Senedi’nde yazılı haklar, Vakıf’ca ilgililerine usulüne göre tebliğ edildiği halde, tebliğ tarihinden başlayarak 5 yıl içerisinde hak sahiplerince istenmediği takdirde, bu hakları düşer ve Vakfa kalır.

FESİH VE TASFİYE

Madde 44– Genel Kurul tarafından Vakfın feshine karar verildiği takdirde, Vakfın varlıkları Banka bünyesinde mümkün olduğu kadar aynı amaçla kurulmuş bir vakıf varsa o vakfa devredilir.

Aksi halde, Vakfın borçları ödendikten sonra kalan kısım, ödedikleri aidatla orantılı olarak üyelere ve hak sahiplerine paylaştırılır.

İLK TEMSİLCİLER - YÖNETİM - DENETLEME VE DİSİPLİN KURULLARI

Geçici Madde 1– İlk Genel Kurul toplantısına kadar görev yapacak Temsilciler, Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulları üyeleriyle, bunların yedekleri Banka Meclisi tarafından belirlenir.

GENEL KURULUN İLK TOPLANTISI

Geçici Madde 2– Genel Kurul, Vakfın tüzel kişilik kazandığı tarihi izleyen üç yıl sonraki Mayıs ayında Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır.

YÖNETMELİKLER

Geçici Madde 3– Bu Vakıf Senedi’nin 3. maddesinin (a) bendindeki ve 33. maddesindeki amacın gerçekleştirilmesine yönelik yönetmelik taslağı en geç 1987 Aralık ayı sonuna kadar usulüne uygun olarak hazırlanarak, Banka Meclisi'nin onayı ile yürürlüğe girer.

MEVCUT PERSONELİN ÜYELİĞİ

Geçici Madde 4– Vakfın kurulduğu tarihte Banka'da T.C. Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışan Banka mensupları giriş formunu imzalamak suretiyle Vakfın üyesi olurlar.

Vakfın kurulduğu tarihte Banka'da emekli olarak görev yapan Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyelerinin ek emekliliklerine esas alınacak süre, emekliliklerinden sonra bu görevlerde geçirdikleri zaman dikkate alınarak hesaplanır.

Birinci ve ikinci fıkradaki üyelerin borçlanmalarına ilişkin hükümler geçici 3. maddeye göre hazırlanacak yönetmelikte gösterilir.

ESKİ EMEKLİLERİN ÜYELİĞİ

Geçici Madde 5– 1.1.1988 tarihinden önce Banka’da T.C. Emekli Sandığı’na tabi olarak görev yapmış olan, ancak Banka’dan emekli olmaları nedeniyle Vakfa üye olamamış kişiler Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile üyeliğe kabul edilebilirler. Bunların üyelik statüleri yönetmelikle belirlenir ve kendilerine verilecek aylık yardımın miktarı her yıl Genel Kurul’ca kararlaştırılır. (40) VAKIFTAN İKİ KEZ İSTİFA EDENLERİN YENİDEN ÜYELİĞE KABULÜ

Geçici Madde 6– Banka’da çalışmakta iken muvazzaf askerlik dışında Vakıf üyeliğinden iki kez ayrılan üyeler, bu geçici maddenin yürürlüğe girmesini takip eden iki ay içinde Vakfa başvurdukları takdirde yeniden üyeliğe kabul edilebilirler. Bu şekilde yeniden Vakfa üyelik hakkını kazananlar, Vakfa ilk kez üye olmuş mensuplar gibi işleme tabi tutulurlar ve geçmişe yönelik talep hakları olmaksızın, üç yıldan az olmamak üzere Yönetim Kurulu’nca belirlenecek sürece aylık aidat ve aylık prim mükellefiyetlerini kesintisiz olarak yerine getirmek zorundadırlar. (41)

(40) Bu madde, T.C. Ankara 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18.07.1995 tarih ve E:1995/626; K:1995/656 sayılı kararı ile eklenmiştir.

(41) Bu madde, T.C. Ankara 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18.07.1995 tarih ve E:1995/626; K:1995/656 sayılı kararı ile eklenmiştir.

SOSYAL SİGORTALAR KURUMUNA TABİ BANKA PERSONELİNİN VAKFA ÜYELİĞİ

Geçici Madde 7– Bu Vakıf Senedi’nin “Vakfın Üyeleri” başlığını taşıyan 4. maddesi birinci fıkrasındaki “Banka’da… Sosyal Sigortalar Kurumu’na tabi olarak görev yapmakta olan Banka personelinin Vakfa üye olarak kabulü”ne ilişkin hüküm, bu değişikliğin mahkeme siciline tescilini izleyen aybaşından itibaren yürürlüğe girer ve kişilere geçmişe yönelik talep hakkı vermez. (42)

MALİ GENEL KURULA İLİŞKİN HÜKÜMLERİN UYGULANMASI

Geçici Madde 8– Bu Vakıf Senedi’nin 9. maddesinin (a) ve (b) bentleri, 10. maddesinin 2. fıkrası, 12. maddesinin (a) bendi, 24.

maddesinin (c) bendi, 27. maddesinin 2. fıkrası hükümleri 1996 yılından itibaren uygulanır. (43)

(42) Bu madde, T.C. Ankara 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18.07.1995 tarih ve E:1995/626; K:1995/656 sayılı kararı ile eklenmiş ve Mahkeme siciline 25.07.1995 tarihinde tescil edilmiştir.

(43) Bu madde, T.C. Ankara 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18.07.1995

BANKA’DAN 01.08.1995 TARİHİNDEN ÖNCE

SOSYAL SİGORTALAR KURUMUNA TABİ OLARAK EMEKLİ OLANLARIN ÜYELİĞİ

Geçici Madde 9– Banka’da 01.08.1995 tarihinden önce Sosyal Sigortalar Kurumu’na tabi olarak görev yapmış olan, ancak Banka’dan emekli olmaları nedeniyle Vakfa üye olamamış kişiler Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile üyeliğe kabul edilebilirler.

Bunların üyelik statüleri yönetmelikle belirlenir ve kendilerine geçici 5 inci maddeye göre belirlenen miktarda aylık yardım yapılır. (44)

VAKIF SENEDİ DEĞİŞİK VE İLAVE HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI

Geçici Madde 10– Bu Vakıf Senedi’nin 36 ncı madde değişikliği mahkeme siciline tescil tarihinden itibaren, 5 inci madde değişikliği ve geçici 9 uncu maddesi 01.01.2002 tarihinden başlamak üzere mahkeme siciline tescil tarihinden itibaren yürürlüğe girer. (45)

VAKIF SENEDİNİN YÜRÜRLÜĞÜ

Madde 45– İşbu Vakıf Senedi hükümleri, Vakfın mahkeme siciline tescilini takip eden aybaşından itibaren yürürlüğe girer.(∗)

(44) Bu madde T.C. Ankara 16.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 08.02.2002 tarih ve E:2001/965; K: 2002/84 sayılı kararı ile eklenmiştir.

(45) Bu madde T.C. Ankara 16.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 08.02.2002 tarih, E:2001/965; K: 2002/84 sayılı kararı ile eklenmiş ve Mahkeme siciline 29.03.2002 tarihinde tescil edilmiştir.

(∗) Vakıf Senedi T.C. Ankara 9.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 27.11.1987 tarih, E:1987/760; K: 1987/678 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Benzer Belgeler