• Sonuç bulunamadı

Gurbanguli Berdimuhammedov

Belgede 21 6 (sayfa 51-54)

1979 y›l›nda Türkmen Devlet T›p Enstitüsü'nün Difl Hekimli¤i Fakültesini bitirdi.

Daha sonra Sa¤l›k Bakanl›¤›'na ba¤l› kurumlarda ve T›p Enstitüsü’nde ö¤retim

gö-revlisi olarak 1997 y›l›na kadar çal›flt›. 1997 y›l›nda Sa¤l›k Bakanl›¤› görevine

atan-d›. 2001 y›l›nda Saparmurat Türkmenbafl› taraf›ndan Devlet Baflkan Yard›mc›l›¤›

gö-revine getirildi ve ayn› zamanda Sa¤l›k Bakanl›¤› görevini de sürdürdü. Saparmurat

Türkmenbafl›’n›n vefat› sonras› Cenaze Töreni Komisyon Baflkan› olarak seçildi.

Ay-n› gün Türkmenistan meclisi kendisini geçici cumhurbaflkaAy-n› olarak ilan etti.

Berdimuhammedov, Türkmenistan meclisi taraf›ndan 11 fiubat 2007 tarihinde

yap›-lan cumhurbaflkan› seçimleri için aday gösterildi. Bu seçimlerde kendisiyle birlikte

al-t› aday yar›flal-t›. Berdimuhammedov, seçmenlerin % 99'unun oylamaya kaal-t›ld›¤›

seçim-de oylar›n % 89,23'ünü alarak kazand› ve Türkmenistan’›n yeni seçim-devlet baflkan› oldu.

sal petrol ve doğal gaz endüstrisine 2005-2020 döneminde % 40’ı yabancı yatırım olmak üzere $60 milyar yatı-rım yapılması planlanmıştır.

Aynı zamanda ülke içindeki doğal gaz boru hattı ağı da güçlendirilmek-tedir. Bağımsızlık yılları süresince, 30,000 km’nin üzerinde doğal gaz bo-ru hattı ağı oluştubo-rulmuştur. Sonuç olarak, doğal gaz bir uçtan öteki uca ülke çapında tüm evlere götürülmüş-tür. Türkmenistan’ın 2030 yılına kadar Milli Ekonomik, Politik ve Kültürel Kalkınma Stratejisine göre halka do-ğal gaz, elektrik, su ve tuz devlet tara-fından ücretsiz sağlanacaktır.

Bağımsızlıktan önce hemen hemen hiçbir yatırım yapılmayan Başkent Aş-kabat, Türkmenistan’ın büyük kalkın-ma hamlesi sonucunda yeniden yapı-landırılarak sosyal, kültürel, eğitim, bilim, spor, sağlık, eğlence, alışveriş merkezlerine, modern konutlara, ka-mu binalarına kavuşka-muştur. Aynı şe-kilde diğer vilayetlere de çeşitli alan-larda yatırımlar yapılarak ülke gene-linde halkın sosyal, kültürel ve sağlık ihtiyaçlarının en üst seviyede karşı-lanması hedeflenmiştir.

Topraklarının önemli bir kısmı çöl olan Türkmenistan tarıma elverişli alanların büyük bölümünde pamuk yetiştirmektedir. Özellikle tekstil yatı-rımları sayesinde daha önceleri pamu-ğun tamamını ihraç eden Türkmenis-tan, Orta Asya’nın tekstil ve hazır gi-yim merkezine dönüşmüştür. 1991 öncesinde sadece hammadde üreten

Türkmenistan şu anda dünya ülkele-rine kaliteli işlenmiş ürünler ihraç eden bir ülke haline gelmiştir. Şu anda Türkmenistan’da üretilen tekstil ürünleri ABD, Kanada, İngiltere, Fran-sa, Almanya, Rusya, Ukrayna, Çin, İs-viçre’nin de aralarında bulunduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmekte-dir. Yabancı ortaklarla iş birliği içinde ilerlemek ve ortak girişimlerde bulun-mak yoluyla tekstil sektörünün kal-kınmasını sağlamak, Türkmenistan Tekstil Bakanlığının kurulduğu ilk günden itibaren öncelikli hedefi ol-muştur. Yabancı yatırımın ülkeye gel-mesinde sağlanan kolaylıklar sonu-cunda ünlü Türk, Amerikan, İtalyan ve Alman firmalarının katılımlarıyla kurulan fabrikalar sayesinde tekstil

sektörünün milli ekonomi içindeki pa-yında önemli ilerleme kaydedilmiştir. Türkmenistan’da yabancı yatırımın tekstil fabrikalarının kurulmasındaki payı yüzde 15-20 civarındadır. Şu an-da Türkmenistan’an-da tekstil sanayinin payı toplam sanayileşme oranının yüzde yirmi beşine tekabül etmekte-dir. Üretilen hazır giyim ürünlerinin ihracat oranı, toplam ihracat oranının yüzde 50’sini oluşturmaktadır.

Bağımsızlıktan sonra ülkeye 8 mil-yar dolar yabancı yatırım girmiş olup bu yatırımın 5.5 milyar doları Türk şir-ketleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda enerji, tekstil ve inşaat alan-larında büyük atılımlar gerçekleştiren Türkmenistan’da endüstriyel altyapının kurulmasında Türk firmalarının büyük katkıları olmuştur. Son dönemde Türk-menistan’da Türk firmaları tarafından tarım teknolojileri, bankacılık, sağlık sektörü, kağıt sanayisi, enerji, inşaat, de-mir-çelik ve gıda sektöründe de yatı-rımlar gerçekleşmektedir. Resmi rakam-lara göre Türkmenistan’da kayıtlı 300’ün üzerinde Türk sermayeli firma, ortalama 12.000 Türk işçisine Türkme-nistan’da iş imkanı sağlamaktadır.

Türkmenistan kararlılıkla uygula-dığı tarafsızlık politikası ve ulusal kal-kınma stratejisi sayesinde kısa zaman-da büyük başarılara imza atmıştır. Şu anda 120’den fazla devletle diploma-tik ilişki kuran ve 40’tan fazla ulusla-rarası örgüte üye Türkmenistan re-formlara devam etmektedir.

Türkmenistan'›n tahmini do¤algaz üretim de¤erleri

GÜNDEM

B

B

ütün dünyanın gündemindekienerji krizine çözüm olarak gösterilen hidrojen enerjisi ala-nında yatırımlar ve AR-GE çalışmala-rıyla öne çıkan Vestel, geliştirdiği tek-nolojileri ve ürünlerde geldiği aşamayı Zorlu Plaza’da düzenlenen “Bilgilen-dirme Toplantısı”nda anlattı.

Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuar çalışma-larının sonlandığını; artık, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sü-recinin başlayacağını belirterek şunları söyledi:

“Hidrojen enerjisi alanında yakla-şık 2 yıldır uzman bilim adamlarından oluşan bir ekiple sürdürdüğümüz ça-lışmalardan son derece başarılı sonuç-lar elde ettik. Bugün vardığımız nokta-da Türkiye’nin deterjan hammaddesi olarak ihraç ettiği borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı “hidrojen süngeri” ileri malzemesini, telsizden dizüstü bilgisayara, radyodan buzdo-labına çeşitli kapasitelerde sayısız gere-ci çalıştıracak PEM (Proton Exchange Membrane) yakıt pillerini, evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak katı oksit yakıt pillerini, yüzde yüz çevre dostu kuru pilleri ve yüksek

ve-rimlilikteki özgün elektroliz metodu-muzla sudan hidrojen elde etme siste-mini geliştirdik. Sertifikasyon ve dene-me süreçlerinin ardından üretidene-me hazır olacağız.”

Vestel’in alternatif enerjilere yıllar-dır yatırım yaptığını vurgulayan Ultav şöyle konuştu:

“Vestel’in 12 yıllık çok boyutlu bü-yüme stratejisinde, ilk yıllarımızda üretime odaklandık. Diğer yandan da yurtdışındaki bilim ve teknoloji mer-kezlerinde dünya ile bütünleştik. Bu-gün artık temel araştırma alanlarında Türk bilim adamları ve mühendisleri ile AR-GE’deki üstünlüğümüzü sadece elektronik alanında değil enerji krizine çözüm olacak alternatif enerji sistemle-rinde de gösteriyoruz. Hedefimiz Tür-kiye’yi temiz enerji kaynaklarını en yo-ğun kullanan, bu konudaki sistemlerin en ileri versiyonlarını geliştiren, temiz enerji alanında dünyadaki 3 lider ülke-den biri durumuna getirmek.”

Cumhuriyet döneminin en önemli sonuçlarından birinin bugün bilim ve mühendislikte gelinen nokta olduğunu dile getiren Ultav, Türkiye’nin en büyük rekabet avantajının ucuz işçilik veya tu-rizm değil mühendislik gücü olduğunu; ileri malzemeler, alternatif enerji gibi ge-lişmiş alanlarda yapılacak AR-GE ve üretim çalışmaları ile büyük katma de-ğerler yaratılabileceğini ve bunun Türk insanının refah seviyesinin artırılmasına büyük katkıları olacağını bildirdi.

Belgede 21 6 (sayfa 51-54)

Benzer Belgeler