• Sonuç bulunamadı

4.3. WTE TUTUM ÖLÇEĞĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR VE YORUMLAR

4.3.4. Grupların WTE Tutum Ölçeği Etkililik Boyutunun Son Test Puanlarına ĠliĢkin Bulgular

WTE-TÖ‟nün alt boyutu olan Etkililik boyutuna iliĢkin istatiksel bulgular, Deney grubunun (X = 3.21) ön test puanlarının, kontrol grubu ortalamasından (X = 2.94) yüksek olduğu görülmektedir.

Tablo 36. Grupların Ön Test Puanlarına Göre DüzeltilmiĢ Son Test Etkililik Boyutu Puan Ortalamaları

GRUPLAR N SS DÜZELTĠLMĠġ Kontrol Grubu 37 2,94 ,76 2,95 Deney Grubu 37 3,21 ,75 3,21 Toplam 74

Tablo 36'da görüldüğü gibi grupların son test ölçümlerinde etkililik puanları arasında gözlenen farkın etkisini kontrol etmek amacıyla, tutum puanlarını karĢılaĢtırırken ön test tutum puanları ortak değiĢken olarak kullanılmıĢtır. Dolayısıyla, grupların tutum testi puanları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek için, son test puanlarına göre düzeltilmiĢ tutum puan ortalamaları hesaplanmıĢ, ardından tek faktörlü kovaryans analizi yapılarak sonuçları Tablo 37‟de sunulmuĢtur.

Tablo 37. Grupların Ön Test Puanlarına Göre DüzeltilmiĢ Etkililik Boyutu Puan Farklılıklarına ĠliĢkin Tek Faktörlü Kovaryans Analizi Sonuçları

VARYANSIN

KAYNAĞI KARELER TOPLAMI

SD KARELER ORTALAMASI F p Etkililik (Ön Test) ,27 1 ,27 ,46 ,496 Grup (Ana Etki) 25,41 2 12,70 21,82 ,000 Hata 41,33 71 ,58 Toplam 744,93 74

Tablo 37'de görüldüğü gibi deney ve kontrol gruplarının etkililik boyutu test puanlarına iliĢkin ortalamalar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuĢtur(F=21.82, p>0.05). Bu beklenilen bir durum olup, baĢlangıç itibarîyle (öğretim yöntemleri arasındaki farklılıkla ilgili bir deneyimleri olmaması nedeniyle) öğrencilerin etkililik tutumları derse (WEB tabanlı süreç) karĢı oluĢmaktadır. Dolayısıyla derse karĢı tutumun etkililik boyutu ilk test puanlarının benzer düzeyde olması beklenen sonuçtur.

Bölüm – 5

SONUÇ VE ÖNERĠLER

Bu bölümde araĢtırma bulgularının, belirtilen alt amaçlarla iliĢkilendirilmesiyle elde edilen sonuçlar ile bu sonuçlara dayalı olarak geliĢtirilen öneriler sunulmuĢtur.

5.1. Sonuç

AraĢtırmada, web ortamında ÖGK‟ya göre tasarlanan kavram öğretiminin öğrencilerin akademik baĢarılarına, öğrenmenin kalıcılığına ve tutumlarına etkisi istatistiksel çözümlemeleri içeren araĢtırma bulguları ile ortaya konulmuĢtur. AraĢtırmanın amaçlarına göre sıralanmıĢ sonuçlar aĢağıda verilmiĢtir:

1. Deney ve kontrol gruplarının son test puanlarının ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark vardır. ÖGK‟ya göre düzenlenmiĢ web ortamında öğrenim gören öğrencilerin son test puanlarının, geleneksel öğretim yaklaĢımıyla web ortamında öğrenim gören öğrencilerin son test puanlarından daha yüksek olduğu bulunmuĢtur.

Bu bulgu ıĢığında, ÖGK‟ya dayalı öğretim yaklaĢımının öğrencilerin baĢarısı üzerindeki etkisinin geleneksel öğretim yaklaĢımına göre daha fazla olduğu sonucu çıkarılmıĢtır.

2. Öğretim programı tamamlandıktan iki hafta sonra yapılan kalıcılık testi, deney ve kontrol gruplarının kalıcılık puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmakla birlikte aynı günlerde öğrenciler dönem sonu bitirme sınavına hazırlandıkaları için bu bulgunun uygulanan öğretim yaklaĢımının etkisinden kaynaklanmadığı sonucuna varılmıĢtır.

3. ÖGK‟ya çerçevesinde hazırlanıp web ortamında gerçekleĢtirilen öğretim süreci öğrenci baĢarısına web ortamında hazırlanan normal öğretim sürecine göre daha fazla katkı sağladığı ve öğrencilerin WTE‟e karĢı tutumlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıĢtır.

5.2. Öneriler

AraĢtırma bulgularından hareketle varılan sonuçlara dayalı olarak geliĢtirilen öneriler, uygulamaya ve araĢtırmaya iliĢkin öneriler olarak aĢağıda sunulmuĢtur:

Uygulamaya İlişkin Öneriler:

1. WTÖ ortamında Programlamaya GiriĢ ders içeriğinin öğretiminde karĢılaĢılan kavram öğretimi zorlukları, ÖGK‟nın mikro stratejileri kullanılarak ortadan kaldırılabilir.

2. WTÖ ortamında yer alacak materyal içeriklerinin hazırlanmasında ÖGK‟dan yararlanılabilir.

Araştırmaya İlişkin Öneriler:

1. WTÖ‟de ÖGK ile kavram öğretiminin Programlamaya GiriĢ dersi dıĢında da uygulanarak araĢtırmanın tekrarlanması, böylelikle bu yaklaĢımın farklı eğitim ortamlarında uygulanabilirliğinin test edilmesi önerilmektedir.

2. ÖGK‟ya uygun olarak hazırlanılacak içerikler, WTÖ ortamlarında stratejilerin farklı düzenlenmesi ile öğrencilerin baĢarılarına, tutumlarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi araĢtırılabilir. Öğretim programının bütünlüğü açısından daha geniĢ zamanda verilmesi ve elde edilen sonuçların, bu araĢtırma sonuçları ile karĢılaĢtırılmalı, araĢtırma sonuçlarının genellenebilmesi için daha çok sayıda öğrencinin katıldığı deneysel araĢtırmaların yapılması önerilir.

KAYNAKCA

Akgül, A. ve Çevik, Ç. (2003). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Baskı. s.104. Akınoğlu, H.F. (1996). Belge ve Bilgi Kuruluşlarında İnsan-Makine Etkileşimi.

YayınlanmamıĢ doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Aksan, D. (1982). Her Yönüyle Dil (Ana Çizgileriyle Dilbilim). (IlI.Cilt).Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara.

Alessi, S. M. and Trollip, S. R. (2001). Multimedia for Learning: Methods and Development (Third Edition). Boston, US:Pearson Education.

Alkan, C. (2005). Eğitim Teknolojisi (7. Baskı). Ankara:Anı Yayıncılık.

Armstrong, D.G. (1980). Social Studies in Secondary Education. NewYork: Macmillan Publishing.

Arıcı, N. ve Yekta, M. (2005). Mesleki ve Teknik Eğitimde Çoklu Ortam Araçları KullanılmıĢ Web Tabanlı Öğretimin Öğrenci BaĢarısına Etkisi, G.Ü. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, Ankara.

Arslan, A. (2002). Web Destekli Bilgisayar Öğretiminde Tasarım Kriterlerinin Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Astleitner, H. (2001). Web-Based Instruction and Learning: What Do We Know from Experimental Research?. Web: http://rilw.itim-cj.ro/2001/papers/astleitner.html adresinden 01 Eylül 2009‟da alınmıĢtır.

AĢkar, P. ve Münire. E. (1986). Mikrobilgisayarların Okullarda Kullanımı. Eğitim ve Bilim, 11,61.

Atılgan, H., Kan, A. ve Doğan, N. (2006). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık

Atkinson, R.L., Atkinson, R.C. and Hilgard, E.R. (1995). Psikolojiye Giriş I. (Çev: K.Atakay, A.Yavuz.). Ġstanbul: Sosyal Yayınları.

Babadoğan, C. (1996). Modem Öğretim Stratejilerinin Öğretim-Öğrenim Süreçlerine Yansıması. YayınlanmamıĢ doktora tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

Balcı, A. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. (5.Baskı). Ankara: Pegama Yayıncılık.

Barnes,D.J., Fincher, S. and Thompson, S.(1997) Introductory Problem Solving in Computer Science. In Daughton, G. & Magee, P. (eds.) 5th Annual Conference on the Teaching of Computing, Dublin City University, pp. 36-39.

Baykul. Y. (2000). Eğitimde ve Psikolojide Ölçme: Klasik Test Teorisi ve Uygulaması. Ankara:ÖSYM Yayınları.

Booth, S.(1992). Learning to program: a phenomenographic perspective. ACTA Univ. Gothenburg studies in educational science 89.

Bülbül, H., Ġ., Arabacıoğlu, T. ve Filiz, A. (2007). Bilgisayar Programlama Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım, Kütahya: Akademik BiliĢim

Büyüköztürk, ġ. (2001). Deneysel Desenler: Öntest Sontest Kontrol Gruplu Desen ve Veri Analizi. Ankara:Pegem Yayınları.

Chao, C. Vd. (1983). Effects of Four Instructional Sequences on Application and Transfer, IDD&E Working Paper. no.12, ED289461. Eric Document Repricodument.

Choi, S.Y. (1981). Empirical Validation of the Instructional Quality Profile as an Analytical Curriculum Evaluation and Design Tool. Ph.D. Brigham Young University.

Cohen, J. (1988). Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences, 2nd Edition, New Jersey: Hillsdale Erlbaum, USA.

Çakır, H. (2003). Web Destekli Öğretimin Cobol Programlama Dili Dersindeki Öğrenci BaĢarısına Etkisi, G.Ü. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Y.11, S.44, s.55-11.

Dede, Y. (2003). ARCS Motivasyon Modeli ve Öğe Gösterim Teorisi'ne (Component Display

Theory) Dayalı Yaklaşımın Öğrencilerin Değişken Kavramını Öğrenme Düzeylerine ve Motivasyonlarına Etkisi. YayınlanmamıĢ doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Dede, Y. (2003). Öğe Gösterim Teorisi‟nin Ġlköğretim Matematik Öğretimindeki Etkililiği. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 1(3), s. 355-360.

Dede, Y. (2004). Öğe Gösterim Teorisi‟nin Bir Uygulaması: Fonksiyon Kavramının Öğretimi, Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, cilt 5, sayı 2, s.287-297 Demirel, Ö. (1997). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. (Birinci

Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2003). Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2005). Eğitimde Yeni Yönelimler, Ankara: PegemA Yayıncılık.

Demirli, C. ve Dikici, A. (2003). Öğretimde Web Tabanlı Uygulamaların Öğrenci Başarısına Etkisi, III. Uluslar arası Eğitim Teknolojileri Sempozyumunda sunuldu, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazimagusa, KKTC.

Demirli, C. (2002). Web Tabanlı Öğretim Uygulamalarına İlişkin Öğrenci Görüşleri. Açık ve Uzaktan Eğitim Sempozyumu, EskiĢehir.

Devlet Planlama TeĢkilatı. (2000). Uzun Vadeli Strateji ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 2001-2005, TBMM Kararı, Karar Tarihi: 27.06.2000, Ankara: Devlet Planlama TeĢkilatı

Duffy, Judy Lever; Mcdonald, Jean B.; Mizell, Al P. (2003). Teaching and Learning with Technology. Boston, USA: Pearson Education.

Ekiz, H., Bayram, Y. ve Ünal, H. (2003). Mantık Devreleri Dersine Yönelik Internet Destekli Uzaktan Eğitim Uygulaması, The Turkish Online Journal of Educational Technology, Vol.2, S.4.

Erdoğan, Y. (2005). Web Tabanlı Yüksek Öğretimin Öğrencilerin Akademik Başarıları ve Tutumları Doğrultusunda Değerlendirilmesi. YayınlanmamıĢ doktora tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Ergin, A. (1998). Öğretim Teknolojisi ve İletişim. Ankara:Anı Yayıncılık. Fidan, N. (1996). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Yayınevi.

Fidan, N. (1996). Eğitim Psikolojisi, Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Yayınevi.

Friend, C. L. and Cole, C. L., (1990). Learner Control in CBI. Journal of Educational Technology. November, Sayfa: 47-49.

Gabrielle, D. M. (2003). The Effects of Technology-Mediated Instructional Strategies on Motivation, Performance and Self-Directed Learning. A Ph.D. Dissertation, Department of Educational Psychology and Learning Systems, Florida State University, USA.

Gagne, R.M., Briggs, L.J. and Wager. W. W. (1992). Principles Of Instructional Design. (Fourth Edition). Orlando: Rinehart and Winston, Inc.

Golden, A. R., Bentti, F. E. and Reigeluth, C.M. (1987-88). The Effects of Nonexamples on Procedure Learning. J.Educational Technology Systems, Vol. 16(3), p.253-263.

Gülümbay, A. (2005). Yükseköğretimde WEB’e dayalı ve yüz yüze ders alan öğrencilerin

öğrenme stratejilerinin, bilgisayar kaygılarının ve başarı durumlarının

karşılaştırılması.YayınlanmamıĢ doktora tezi, Anadolu Üniversitesi, EskiĢehir.

Güzeller, C. (2006). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavının Türkçe Dil Yeterlilikleri Açısından Modellenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt 14, No. 2, 403-412, Ekim.

Heinich, M. (1993). International Media and the New Technologies of Instruction, NY:Macmillan Publishing.

Horton, W. (2000). Designing Web Based Training, USA: John Wiley&Sons Inc. Horzum, M.B. (2003). Öğretim Elemanlarının İnternet Destekli Eğitime Yönelik Düşünceleri.

YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Hovardaoğlu, Selim, (2000), Davranış Bilimleri İçin Araştırma Teknikleri, Ankara: Ve- GA Yayınları.

Ġnceoğlu, M. (1993). Tutum, Algı, ĠletiĢim. Ankara: Verso Yayıncılık.

ĠġKUR, 2009. Meslekler Sözlüğü. http://www.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx adresinden 15 Aralık 2009‟da alınmıĢtır.

ĠĢman, A. (2001). Bilgisayar ve Eğitim, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sakarya.

ĠĢman, A. (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ġstanbul:DeğiĢim Yayınları.

Kaptan, H., Gürbüz, A. ve Çamurcu.Y. (2001). Etkileşimli, Web Tabanlı Eğitim ve Java Appletleri, Uluslar arası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarında sunuldu, Sakarya.

Karabatak, M. ve Varol, A. (2002). Web Tabanlı Uzaktan Eğitimde Otomasyonun Önemi. Akademik Bilişim 2002, Selçuk Üniversitesi, Konya.

KarataĢ, Ç. M. (1999). Öğeleri Belirleme Kuramına Dayalı Kavram Öğretiminin Akademik Başarı Ve Kalıcılığa Etkisi. YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Keller, B. ve Reigeluth, C. (1982). Comparison of Three Instructional Presentation Formats. IDD&E Working Paper, No. 6, ED28851. Eric Document Repricodument.

Kerlinger, F. N. (1986). Foundations of Behavioral Research (3. Edition). New York: Library of Congress Cataloging in-Publication Data.

Keser, H. (1988). Bilgisayar Destekli Eğitim İçin Bir Model Önerisi. YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Keser, H. (1999). ÇağdaĢ Eğitim Teknolojileri ve Okulda Etkin Kullanımı. Yönetici Adaylarının Eğitimi Semineri, Ankara.

Keser, H. (2000). Eğitimde Yeni Teknolojilerle Öğretmenin DeğiĢen Rolü, Adım Dergisi, Eğitim Özel Sayısı, LefkoĢa, KKTC.

Keser, H. (2005). İnsan ve Bilgisayar Etkileşimi ve Sağlığa Etkisi, Ankara: Nobel Yayın-Dağıtım.

Keskin, H. (2004). Ortaöğretim Düzeyinde İngilizce Dilbilgisi Öğretiminde Öğrenci Kontrol Stratejisinin Akademik Başarı, Öğrenme Düzeyleri ve Kalıcılığa Etkisi, yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana. Korkmaz, Ö. (2007), Ayrıntılama Kuramına Dayalı Bir Öğretimde Bellek

Destekleyicilerin Öğrencilerin Başarılarına ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi, YayınlanmamıĢ doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Köymen, Ü.S. (1987). Türkiye'deki Uzaktan Öğretim Sisteminde Kullanılacak Yazılı Öğretim Materyallerinin Hazırlanmasında Bilimsel Temeller, Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: 1, No: 1, Çukurova Üniversitesi Basımevi.

Köymen, Ü.S. (1996). Öğretim Yöntemlerinin Kuramsal Temelleri ve Tarih Öğretiminden Bir Örnek, Eğitim ve Bilim. C:20,S: 100,s.34-43.

Kutlu, M. O. (1999). Öğretimi Ayrıntılama Kuramına Dayalı Matematik Öğretimi ve Bilgisayar Destekli Sunumun Başarıya ve Kalıcılığa Etkisi, YayınlanmamıĢ doktora tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Küçükahmet, L. (2002). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Ankara: Nobel Yayınları.

Lee, Wan-I ve Shih, Bih-Yaw. (2001). A Case Study of Motivation Theory on the Web Based Learning, 31st ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, Reno, USA.

Leuthold, J. H. (1999). Is Computer Based Learning Right for Everyone?, Proceedings of the 32nd Hawaii International Conference on Ssytem Sciences.

Lind, K. (1998). First Experiences in Science, Mathematics and Techonology; Science in Early Childhood:Developing and Acquiring Fundemental Concept and Skills. Web: http://www.project2061.org/newsinfo/earlychild/experience/lind.htm adresinden 22 Eylül 2009‟da alınmıĢtır.

Martorella, P.H. (1972). Concept Learning: Design for Instruction. New York: International Textbook.

Martorella, P.H. (1986). Teaching Concepts. Classrom Teaching Skills. Copyright, by D.C. Heat and company, Ed.James MbCooper.

Marzona, RJ. vd. (1988). Dimensions of Thingking: A Framework for Curriculum and Instruction. ASCD. Virginia.

MEB-YÖK Meslek yüksek okulları program geliĢtirme projesi. (2002). Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Eğitim Programı. Ankara.

Merrill, D. M. (1983). Component Display Theory. (Ed. Reigeluth C.). Instructional Design Theories and Models. Hillsdale, NJ: Erlbaum Associates.

Reigeluth, C.). Instructional Theories In Action: Lessons Illustrating Selected Theories and Models. Hillsdale, New Jersey: Erlbaum Associates.

... (1987b). The New Component Design Theory: Instructional Design for Courseware Authoring. Instructional Science p.16, 19 -34.

... (1988). Applying Component Display Theory to the Design of Courseware (Ed. Jonassen, D). Instructional Designs For Microcomputer Courseware. Hillsdale, New Jersey, p.61-95.

... (1994). Instructional Design Theory. (Ed. Twitchelll, D.). New Jersey:Educational Technology Publications, Englewood Cliffs.

... (2001). Components of Instruction toward a Theoretical Tool for Instructional Design. Instructional Science 29: 291–310.

Newby, J. Timothy; Stepich, Donald A.; Lehman, James D.; Russel and James D. (2000). Instructional Technology for Teaching and Learning: Designing Instruction, Integrating Computers, and Using Media, Second Edition, Prentice Hall, New Jersey, USA.

Oğuz, M. K. (1999). Öğretimi Ayrıntılama Kuramına Dayalı Matematik Öğretimi ve Bilgisayar Destekli Sunumun Başarıya ve Kalıcılığa Etkisi. YayınlanmamıĢ doktora tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Özbay, A. ve YetiĢener, F. (2002). İnternet Rehberi, Ġstanbul:Hayat Yayıncılık.

Özçelik, D. A. (1988). 3.-11. sınıf (9.-17. yaş) Öğrencilerinde Görülen Biçimiyle Kavram (söz dağarcığı) Gelişimi. EskiĢehir :Anadolu Üniversitesi Basımevi. Özçelik, D. A. (1998). Ölçme ve Değerlendirme. (GeniĢletiĢmiĢ Üçüncü Baskı). ÖSYM

Yayınları 8.

Özgen, K. (2007). Ayrıntılama Kuramına Dayalı Bir Öğretimde Bellek Destekleyicilerin Öğrencilerin Başarılarına ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi. YayınlanmamıĢ doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Özgüven, Ġ. E. (1994). Psikolojik Testler, Ankara: Yeni DoğuĢ Matbaası

Özkütük N. ve Orgun F. (2001). Eğitim Teknolojisini Doğru Kullanabiliyor Muyuz?. I Uluslar Arası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Sakarya.

Özlem, D. (1996). Mantık (2.Basım). Ġstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.

Paten, J.V., Chao, C.I. and Reigeluth, C.M. (1986). A Review of Strategies for Sequencing and Synthesizing Instruction. Review of Educational Research. v56, n4, p437-471

Patil, A. S. and Pudlowski, J. Z. (2003). Instructional Design Strategies for Interactive Web-based Tutorials and Laboratory Procedures in Engineering Education, World Transactions on Engineering and Technology Education, Australia.

Perkins, R. (1990). Integration of Product Development Cycle and Component Display Theory to Create Computer Aided Instruction. National Educational Computing Conference.

Ranzijn, F. J. A. (1991). The Seguence of Conceptual İnformation in İnstruction and its Effect on Retention. Instructional Science. v. 20, p. 405-408.

Reigeluth, C. M. (1983). Instructional Desing: What Is It and Why Is It?. Instructional Design Theories and Models. (Ed: C. M. Reigeluth.) Hillsdale, NJ: Lawrance Erlbaum Associates.

……… (1987). Instructional Theories in Action, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.

………. (1999). Instructional-Design Theories and Model, (Vol.2). New Jersey, USA: Lawrance Erlbaum Associates Publishers,.

Robins, A., Rountree, J. and Rountree, N.(2003), Learning and teaching programming: A review and discussion, Computer Science Education, Cilt: 13, Sayı: 2, 137-172. Rogalski, J., Samurcay, R. (1990). Acquisition of Programming Knowledge and Skills,.

In Hoc, J.-M(ed.) Psychology of Programming, London, Academic Press,.

Schutle, J. G. (1997). Virtual Teaching in Higher Teaching., CASO‟s Internet University. http://www.csun.edu/sociology/virexp.htm adresinden 24 Kasım 2009‟da alınmıĢtır.

Scherer, R. F.(1988). Dimensionality of Coping: Factor Stability Using the Ways of Coping Questionnaire, Psychological Report, Cilt: 62, 1988, s.76-77.

Segal, B.(1995). A Short History of Internet Protocols at CERN, Web: Http://www.cern

Senemoğlu, N. (2001). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim; Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Spot Matbacılık.

ġahan, H. (2005). İnternet Tabanlı Öğretim, (Ed. Ö. Demirel):, Eğitimde Yeni Yönelimler, Ankara:PegemA Yayıncılık.

ġahin, T. ve Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

ġimĢek, N. (2002). Öğrenme Biçemleri Envanteri. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi, 1(1), 33–47.

ġimĢek, A. (2004). İnternet Destekli Eğitimde Öğrenme Etkinliklerinin Tasarımı. IV. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumunda sunuldu.

TavĢancıl, E. T. (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi, Ankara: Nobel Yayınları, s.48.

Tekin, H.( 1977). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Ankara: Mars Matbaası

Torkul, O., Sezer, C., ve Över, T. (2005), Ġnternet Destekli Öğretim Sistemlerinde BiliĢim Gereksinimlerinin Belirlenmesi, The Turkish Online Journal of Educational Technology, Cilt: 4, Sayı: 1, , s.1

Türkoğlu, R. (2006). Online Eğitim, Web: http:// www.teknoturk.org /docking/yazilar/ tt000042-yazi.htm adresinden 11 Temmuz 2009‟da alınmıĢtır.

Tüzün, H. (2007). Programlama 2.0: Programlama Eğitiminde Yenilikçi İnternet Teknolojilerinin Kullanılması, Akademik BiliĢim 2007, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya .

Twitchell, D. (1990). Robert M. Gagne and M. David Merrill: In Conversation.No. 5: A Comparison of Robert M. Gagne's Events of Instruction and M. David Merrill's Component Display Theory. Educational Technology. 30 (11), 35-39.

...(1990b). A Simplified Approach to the Application of Component Display Theory. Educational Technology. April, 30 (4), 11-18.

Ural, A. ve Kılıç Ġ. (2005), Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi (SPSS 12.0 For Windows), Ankara: Detay Yayıncılık.

Ülgen, G. (2004). Kavram Geliştirme, Kuramlar ve Uygulamalar. ( 4.baskı). Ankara: Nobel Yayınları

Winslow, L.E. (1996), Programming pedagogy-a psychological overview, ACM SIGCSE Bulletin, Cilt: 28, Sayı: 3, , 17-22.

Yalın, H., Ġ. (1999). Eğitim Teknolojisi: Öğretim Tasarımı. Ankara:Pegem Yayınları. ………… (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara:Nobel Yay. ………… (2008). İnternet Temelli Eğitim. Ankara:Nobel Yayınları,

Yılmaz, A ve Seyrek, N. (2001). Collaborative Learning As An Interactive Learning Approach. Eğitim ve Bilim. 26 (120), s:44-49.

Yılmaz, Ö., Tekkaya, C., Geban, Ö. ve Özden, Y. (1999). Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Hücre Bölünmesi Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi ve Giderilmesi., III. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu. s:187-193

Yontar, A. (1991). Farklı YaĢ Gruplarındaki, Öğrencilerin BiliĢsel GeliĢim ve KavramsallaĢtırma Düzeyleri. Eğitimde Arayışlar 1. Sempozyumu-Eğitimde Nitelik Geliştirme. 13-14 Nisan, 1991. Ġstanbul.

YÖK (2006). Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi – Taslak Rapor, Yüksek Öğretim Kurumu, Ankara, Web: www.yok.gov.tr adresinden 10 Mayıs 2008‟de alınmıĢtır.

EKLER

Ek - 1: Belirtke Tablosu Dersin Üniteleri Ö ze l H edef ler 1 .T em el Kav ram lar B ilg is i 1 .2 5 Diziler le p ro b lem çö zü m ün de ku llan ılab ilece k yö ntem ler b ilg is i 1. 22 Dizi tan ım lam alar ın ın gen el ku llan ım ı b ilg is i 2. 10 Ver ilen b ir d izi tan ım ın ın m an tık sal gö rü nü m ün ü Ģek il olar ak g ös ter eb ilm e 3 .0 0 Ver ilen b ir p ro b lem i d izi k u llan ar ak p ro g ram h alin e g etir eb ilm e Diziler 1 1 Dizileri Tanımlama 1 1

Sabit elemanlı dizi tanımlama 0

Dinamik dizi tanımlama 1 1

Dizi ÇeĢitleri 1 1 2

Tek boyutlu diziler 0

Çok boyutlu diziler 0

Diziler Üzerinde Uygulama 1 1 1 3

Dizilerde sıralama ve çeĢitleri 0

Kabarcık sıralama 1 1 1 1 4

Dersin Üniteleri Ö ze l H edef ler T em el Kav ram lar B ilg is i Yo rd am lar la ilg ili s ın ıf lam a b ilg is i Alt y or dam h az ır lay ab ilm e Yo rd am lar ı p ro gr am içer is in de k u llan ab ilm e Alt y or dam lar a değ er ak tar ab ilm e Yordamlar 1 1 2 Olay Yordamlar 1 1 Genel Yordamlar 1 1 Fonksiyonlar 1 1

Yeni Bir Yordam OluĢturma 1 1

Yordamların Çağrılması 1 1 2

Private ve Public Yordamlar 0

Değer ve Referans Parametreleri 1 1 2

Ek - 2: Kavram öğrenme ve öğretiminde karĢılaĢılan zorlukları belirleme formu

Sevgili Öğrenciler / Sayın Öğretim Üyesi;

Aşağıda listelenen kavramlara ilişkin durumlar ve konuları 5’li derecelendirme ile puanlamanız, eğer varsa konu ile ilgili görüşlerinizi “açıklama” sütununa yazmanız beklenmektedir.

Programlamaya Giriş dersinde ünitelerin öğretimine ilişkin konu başlıkları liste halinde verilmiştir. Hazırlanan web tabanlı öğretim ortamına aktarılacak konu başlıkları ve temel kavramlar verilmiş olup, bu derse ilişkin kavramların öğrenilmesinde/öğretilmesinde zorlukla karşılaşıp karşılaşmadığınız sorulmaktadır.

Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim,

Saygılarımla,

Adı ve Soyadı :

Okul Numarası :

Konular

Kavram Çok Zor

5 Zor 4 Normal 3 Kolay 2 Çok Kolay 1

Başlık Alt Başlıklar

Değişkenler (Variables)

Değişken Tanımlama Değişken

Dim Deyimi İle Değişken Tanımlama

Private Deyimi İle Değişken Tanımlama

Public ve Global Deyimi İle Değişken

Tanımlama Yerel ve genel değişken

Static Deyimi İle Değişken Tanımlama

Değişken Tanımlamada Hatalar

Açık Tanımlama

Açık Tanımlamaya Zorlama

Kapalı Tanımlamalar

Değişkenler Nerede Tanımlanır Değişkenlerin

tanımlanma yeri

Konular

Kavram Çok Zor

5 Zor 4 Normal 3 Kolay 2 Çok Kolay 1

Başlık Alt Başlıklar

Yerel Değişkenlerin Static Olarak

Tanımlanması

Bir Modül İçinde Kullanılan Değişkenler

Bütün Modüller İçinde Kullanılan

Değişkenler

Bütün Yerel Değişkenlerin Static Olarak

Tanımlanması

Benzer Belgeler