• Sonuç bulunamadı

II. 2.3 5904 Sayılı Kanun’a Göre KOBİ Birleşmeleri

III.1. KOSGEB Destekleri

III.1.5. Girişimciliği Geliştirme Desteği

Girişimciliği Geliştirme Desteği başlığı altında, Genç Girişimci Geliştirme Programı, Genel Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi Desteği detaylı olarak incelenecektir.

III.1.5.1. Genç Girişimci Geliştirme Programı

- Desteğin Amacı ve Kapsamı: Programın amacı, ortaöğretim sonrası örgün/yaygın eğitim kurumları ve üniversite öğrencilerinin kariyer planlaması yaptığı bir dönemde, girişimciliği önlerine bir seçenek olarak sunarak gençleri kendi işini kurmaya yöneltmek, bu kurumlarda girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını sağlamaktır. Girişimcilik ve iş kurma üzerine toplam 102 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşur.

- Destekten Beklenen Yararlar: Bu eğitimlerde katılımcılara iş fikri geliştirme, pazar araştırması, iş planı, pazarlama planı, proje yönetimi gibi konularda bilgi verilerek, katılımcıların ileride kuracakları işletmelerin başarı oranlarının artırılması hedeflenir.

- Destekten Kimler Yararlanabilir: Programın düzenlendiği ortaöğretim sonrası örgün/yaygın eğitim kurumların öğrencileri.

- Destek Oranı ve Üst Limiti: Bu programlarda katılımcılardan ücret alınmamaktadır.

- Bilgi ve Destek Başvuruları: Programın düzenlendiği ortaöğretim sonrası örgün/yaygın eğitim kurumlarında programın koordinasyonu ile ilgili personele yapılmaktadır.

III.1.5.2. Genel Girişimcilik Eğitimi

- Desteğin Amacı ve Kapsamı: Bu eğitimlerin amacı, girişimciliği bir seçenek olarak düşünen kişilere, iş planına dayalı iş kurma ve yönetme konusunda bilgi vermektir. İş fikri, pazar araştırması, iş planı gibi konulardan oluşan 30 saatlik eğitimlerdir.

- Destekten Beklenen Yararlar: Bu eğitimlerde katılımcılara iş fikri geliştirme, pazar araştırması, iş planı, pazarlama planı, proje yönetimi gibi konularda bilgi verilerek, katılımcıların ileride kuracakları işletmelerin başarı oranlarının artırılması hedeflenir.

- Destekten Kimler Yararlanabilir: Katılım için herhangi bir ön şart aranmamaktadır.

- Destek Oranı ve Üst Limiti: Bu programlarda katılımcılardan ücret alınmamaktadır.

III.1.5.3. Yeni Girişimci Desteği

- Desteğin Amacı ve Kapsamı: Bu prosesin amacı, ekonomik kalkınma ve

istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla yeni girişimcilerin desteklenmesidir. Bu amaçla destek başvurusunda bulunma hakkı kazanmış yeni girişimciler verilen toplam en fazla 44.000 TL desteği kapsar.

- Destekten Beklenen Yararlar: Yeni girişimcilerin işletmelerini kurarken

yaşadıkları mali sıkıntılara çözüm getirmek.

- Destekten Kimler Yararlanabilir: KOSGEB tarafından üniversitelerde

gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programından mezun olan veya KOSGEB tarafından verilen iş kurma danışmanlığı veya uygulamalı eğitim desteğini alan veya KOSGEB’in işbirliği ve denetimi çerçevesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, İŞKUR, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, belediyeler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları tarafından ulusal ve uluslar arası projeler kapsamında düzenlenen girişimcilik eğitimine katılanlar veya İş Geliştirme Merkezlerinde (İŞGEM) yer alan girişimcilerden son bir yıl içinde işletmesini kuranlar.

- Destek Oranı ve Üst Limiti:

- İş Kurma (Geri ödemesiz): 4.000 TL

- Sabit Yatırım (Finansal kiralama giderleri için geri ödemesiz): 10.000 TL,

- Sabit Yatırım (Geri ödemeli): 40.000 TL, kalkınmada öncelikli yörelerde

%90, normal yörelerde % 80, gelişmiş yörelerde %70

- Destek Unsurları ve Şartları: Yeni Girişimcilerin destek sözleşme

tarihinden itibaren en fazla 3 yıllık süre içerisinde iş kurmaya yönelik başlangıç giderleri ile makine-teçhizatı ve donanım giderlerini karşılamaya yönelik olarak verilir.

- İş kurmaya yönelik başlangıç giderleri, işletmesinin yasal kuruluşu sırasında

yapmış olduğu harcamaların karşılanması amacıyla verilir.

- Sabit Yatırım Giderleri için,

a) Yeni girişimcilerin alacakları makine-teçhizat ve ofis donanımlarının giderlerini karşılamak üzere teminat karşılığı verilen ilk 12 ayı geri ödemesiz dönemden sonra, birinci taksidi 12 sonu %20, ikinci taksidi 18 ayın sonu %20, üçüncü taksidi 24 ayın sonu %20, dördüncü taksidi 30 ayın sonu %20, beşinci taksidi 36 ayın sonu %20 olacak şekilde geri tahsil edilecek destektir. Geri ödemeli destekte yararlanıcıya hiçbir faiz uygulanmaz.

b) Finansal kiralama yolu ile alacakları makine-teçhizat ve ofis donanımlarının, kiralama süresi en fazla 4 yıl olacak şekilde, faturada yer alan peşin bedeli ve KDV dışında kalan kiralama giderlerini karşılamaya yönelik olarak verilecek geri ödemesiz destektir.

Yararlanıcılar, iş kurma ve sabit yatırım giderleri desteğinden her ikisini de isteyebilir, ancak sabit yatırım desteğinde geri ödemeli (a) sabit yatırım desteği ile geri ödemesiz finansal kiralama (b) seçeneğinden birini tercih edecektir.

Yararlanıcının ortak şirket kurması veya kurulu bir işletmeye ortak olması durumunda hisse oranının en az %51 olması şartı aranacaktır.

- Bilgi ve Destek Başvuruları: KOSGEB Uygulama Merkezleri

III.1.5.4. İş Geliştirme Merkezi Desteği

- Desteğin Amacı ve Kapsamı: KOSGEB tarafından ulusal/uluslar arası

projeler dahilinde kurulan İş Geliştirme Merkezlerinin, ilgili projenin sona ermesinden sonra desteklendiği süreyi 36 aya tamamlanmasıdır.

- Destekten Beklenen Yararlar: İş Geliştirme Merkezlerinin sürdürülebilirliklerine katkıda bulunmaktır.

- Destekten Kimler Yararlanabilir: KOSGEB tarafından ulusal/uluslar

arası projeler dahilinde kurulan İş Geliştirme Merkezleri.

- Destek Oranı ve Üst Limiti: Toplam destek üst limiti 50.000 TL olmak

üzere, personel ve kira giderlerinin kalkınmada öncelikli yörelerde %80'i, normal yörelerde %70'i ve gelişmiş yörelerde %60'i ile İŞGEM'de yer alan ve imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin oranı ile çarpılması ile belirlenen miktar kadar destek verilir.

- Bilgi ve Destek Başvuruları: KOSGEB Uygulama Merkezleri