• Sonuç bulunamadı

Okulda yaşanan endişe, gerilim, stres ve düzensizlikler mizah kullanılarak azaltılabilir (Berk, 2002). Mizahın en önemli fonksiyonlarından biri de pozitif bir öğrenme ortamı oluşturmasıdır Mizah sınıf içerisinde gerçek dünyanın dışında yeni bir ortam yaratır. Lawson (2001; aktaran Seavello, 2006) bununla ilgili olarak mizahın sınıfı daha rahat ve resmi olmayan bir hale getirdiğini belirtmiştir. Öğrencilere görsel veya duygusal olarak hafızada kalabilir bir şeyleri mizahi yollarla göstermek onların derse olan ilgilerini artırdığı gibi bu bilgiyi uzun süre saklamalarını da sağlamaktadır. Ayrıca bu sayede öğrenciler hata yapılabileceğini ancak bu hatanın kabul edilebileceğini görür ve rahatlar. Öğretmen mizah

duygusunun olduğunu gösterirse ve bunu kullanmaktan sakınmazsa öğrenciler rahatlar ve dinleyici pozisyonuna geçerler (Deborah, 1988).

Öğrenciler gülen ve cana yakın mizahi duygulara sahip bir öğretmeni tercih ederler. Mizahi duygu öğretmenin de bir insan olduğunu ve bu grubun bir parçası olduğunu göstermektedir. Eğer mizahla pozitif bir öğrenme ortamı oluşturulabilirse iletişimin bütün yolları açılmış olacaktır. Grup gülüşü aynı şeylerin tecrübe edildiğini göstermektedir. Bir an için sınıfın tamamı güldüğünde düşmanlıklar ve farklılıklar yok olacak ve genel bir gülüş herkes tarafından paylaşılacaktır (Deborah, 1988).

Mizah sınıftaki saldırgan ve negatif iklimi yatıştırabilir. Sınıftaki gerilimler kavgaların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Böyle anlarda mizah çok ciddi konuları yumuşatarak aradaki pürüzlerin giderilmesini sağlayabilir. Öğrencileri kendilerine ve başkalarına güldürmek onların birer insan olduklarını akıllarına getirecek ve bazen doğruları bazen ise yanlışları yapabileceklerini gösterecektir (Deborah, 1988).

Aile problemleri, başarısızlıktan korku, arkadaş baskısı, seksüellik ile ilgili güvensizlikler öğrencilerin büyüdükçe karşılaştığı problemlerden sadece bazılarıdır. Aynı zamanda öğrenciler korkularını paylaşmaktan da çekinirler, alaya alınacaklarını ve reddedileceklerini, problemleriyle baş başa yalnız kalacaklarını düşünürler. Mizah öğrencilerin eğitim veya başka konulardaki korkularını ifade edebilecekleri bir savunma mekanizması olabilir(Deborah, 1988).

Mizah sadece öğrencinin dikkatinin sürdürülmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda da gerilim ve endişeyi azaltarak motivasyonu yükseltir (Guthrie,1999; aktaran Rule ve Auge, 2005). Bu durum konuya karşı olan pozitif tutumların artmasına neden olur. James (2001; aktaran Rule ve Auge, 2005) yöneticilerin mizah olmayan bir sınıf ortamının daha uygun ve kuralların kolay uygulanabilir bir ortam olarak değerlendirdiğini ifade ederken, öğrencilerin mizahın dâhil olduğu bir sınıfın daha dikkat çekici ve destekleyici olacağını ifade etmiştir.

Fleming (1966; aktaran Snetssinger ve Grabowski, 1994) yapmış olduğu çalışmasında resimlerdeki mizahın modern dillerin öğreniminde pozitif tutumların oluşmasını sağladığını belirtmiştir. 65 kişiden oluşan lise öğrencisi grubuna sınıfta mizah kullanımı ile ilgili anketler dağıtılmıştır. Buna göre öğrencilerin %55’i mizah kullanımının stres ve gerilimin azaltılmasında ve daha pozitif bir sınıf atmosferi oluşturulmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca bu durumun öğretmen ile öğrenciler arasındaki iletişimi de arttırdığı sonucuna varılmıştır (Stele, 1998).

Chauvet ve Hofmeyer (2007) çalışmalarında mizahın genel pozitif etkilerinin yanı sıra PDÖ’de kullanımı ile ilgili rehber ilkeleri sıralamışlardır. Ayrıca PDÖ’deki öğretmenin ve öğrenci gruplarının nasıl hareket ettiği mizah yönünden incelenmiştir. Öğretmenler komik olmayı öğrenmektense mizahı sınıflarına nasıl dahil etmeleri gerektiğini bilmelidirler. PDÖ ortamlarında ise stresli ve sinirli öğrenciler öğrenme iklimi bozabileceği için mizah kullanımı bu stresi azaltacaktır. Ayrıca mizahın paylaşılma özelliği sayesinde grup üyeleri arasında bir sinerji oluşacaktır

Mizahın eğitsel bir araç olarak kullanılması sonucu sınıf anksiyetesinin azaldığı, daha pozitif bir atmosfer oluşturduğu ve öğrenme süreçlerinin desteklendiği gözlenmiştir (Garner, 2003, 2006; Kher et al., 1999, Deiter, 1998; aktaran Beebe, 2007). Lawson(2001; aktaran Seavello, 2006) mizahın öğrenmeyi daha cazibeli hale getiren bir rahatlık sağladığını belirtmiştir. Mizah sınıfa katılmadan korkan öğrencileri ilgilendirebilir. Rareshide (1993; aktaran Seavello, 2006) bu fikri paylaşır ve gözden düşmüş öğrenciler için oldukça etkili olduğunu görmüştür. Ancak bazı durumlarda mizahın kötü kullanımı öğrencilerde olumsuz durumlar oluşturabilir. Kearny ve diğerleri (2003; aktaran Seavello, 2006) kaba ve alaycı mizahın bu yönde dikkatli kullanılması gerektiğini belirtmişlerdir (Seavello, 2006). Ayrıca küçük öğrenciler çok derin bağlantılar kuramaz, dolayısıyla onlarda mizah aktif bir öğrenme aracından daha çok sınıf içindeki gerilimi azaltan bir araç olarak düşünülmelidir (Gurtler, 2002).

Bu noktada sınıftaki öğrencileri tanımak ve onların okula ve ilgili konuya karşı korkularını bilmek mizahın burada etkili kullanımını sağlayacaktır (Seavello, 2006).

Forbes (1997) tarafından yapılan çalışmada sınıfta mizah kullanımının duygusal yönden handikaplı ve huzursuz öğrencilerdeki etkililiği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Özellikle sınıf içi uygunsuz davranışların(kızgınlık, saldırganlık) azaltılması amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre mizahi ve mizahi olmayan sınıflar arasında herhangi bir anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Ancak saldırgan ve kaçma davranışları azaltılmıştır.

Vogel (1995) yapmış olduğu çalışmada 6. sınıf öğrencilerinin insanın seksüel yapısı konulu derste mizah kullanımına yönelik algılarını incelemiştir. Yine mizahi ve mizahi olmayan iki grup oluşturulmuştur. Öncelikle öğrenciler seks konusunda utangaç ve rahatsız iken bu duyguları zamanla azalmıştır. Utancın mizah ile maskelendiği, öz yeterliliğin arttığı, grup kohezyonunun arttığı, hafızanın arttırıldığı ve ilginin yükseldiği gözlenmiştir.

Jacobowitz (1989) tarafından yapılan çalışmada mizahın sınıf içindeki sosyolojik fonksiyonları üzerinde düşünülmüştür. Ayrıca mizah ile akademik başarı arasındaki ilişki de incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre mizah dolaylı iletişim, kişisel ilişkiler ve istenmeyen durumların yönetilmesinde etkili bir araç olarak gözlenmektedir