• Sonuç bulunamadı

2.2. YENİ MALİKİN GEREKSİNİMİ SEBEBİYLE SONA ERME

3.1.2. Geri Verme Borcunun Kapsamı

Kiracının, kiralananı geri verme borcunun kapsamı TBK m. 334 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre;

“Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.”

Söz konusu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere kiracı, kiralananı ne durumda teslim almışsa o durumda kiraya verene teslim etmekle yükümlüdür. Kiralananın sözleşme süresince kullanılması sebebiyle kiralananda eskimeler ve bozulmalar olabilir. Bu eskime ve bozulmaların kiralananın sözleşmeye uygun bir şekilde kullanılması sebebiyle meydana gelmesi durumunda kiracı bu eskimeler ve bozulmalardan sorumlu olmayacaktır278.

3.1.2.1. Kiralananın Teslim Alındığı Durumu İle Geri Verilmesi

Kira sözleşmesinin kurulmasıyla kiraya veren kiralananı kiracıya teslim etmekle yükümlüdür. Kiraya verenin kiralananı teslim etmesinin yanı sıra kiralananı sözleşme süresince kullanılmaya elverişli şekilde bulundurmak zorundadır. Aynı şekilde kiracı da kiralananı sözleşmeye uygun kullanmak ve sözleşmenin sona ermesi sebebiyle kiralananı kiraya verene geri vermekle yükümlüdür. TBK’nın 334.

71

maddesinin birinci fıkrasına göre, kiracı kural olarak kiralananı ne hâlde teslim aldıysa o hâlde iade etmelidir279. Özellikle kiracının kiralananı ne hâlde teslim alındığının belirlenmesi gerekir. Taraflar sözleşme ile kiralananın ne şekilde teslim edildiğini belirtebilirler. Sözleşmede, kiralananın kiracıya iyi durumda teslim edildiğine ilişkin bir hüküm bulunuyorsa, kiracı geri verme sırasında kiralananda meydana gelen eksikliklerden ve bozukluklardan sorumlu olacaktır. Kiracının kiralananın sözleşme kurulurken kendisine teslim edildiğinde, kiralananın iyi durumda olmadığını iddia etmesi ve bu durumun sözleşmede belirtilmemiş olması durumunda kiralananın önceden iyi durumda bulunmadığının ispatı kiracıya düşer. Ayrıca kiralananın geri verilmesi sırasında kiralananda meydana gelen olağan eskime ve bozulmaların ötesine geçen hasarın kiraya veren tarafından ispat edilmesi gerekir.

3.1.2.2. Sözleşmeye Uygun Kullanma Dolayısıyla Kiralananda Meydana Gelen Eskimeler ve Bozulmalar

TBK, sözleşmeye uygun kullanma sonucu oluşan olağan eskime ve bozulmalardan kiracının sorumlu olmadığını kabul etmiştir280. Eğer bu kullanma ve yararlanma, kira sözleşmesinde belirlenmiş tahsis amacına uygunsa, kiracı meydana gelen eskimelerden ve değişiklerden sorumlu olmaz281. Örneğin; duvarlarda kalorifer isi ve olağan kullanıma bağlı meydana gelen kararmalardan, mobilyalı kiralarda olağan kullanıma bağlı yıpranmalardan dolayı kiracıdan iade sırasında kiralananın duvarları boyaması veya mobilyaları tamir etmesi beklenemez282. Kiracı, kiralananı kullanmasına karşılık kiraya verene bedel ödediğinden, kiralananın sözleşmeye uygun kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bozulmalardan ve eskimelerden sorumlu olmaz. Kira sözleşmesinde “teslim aldığı hâliyle geri verme borcu” kiracıya ait olduğundan kiraya verenin kiracının kusuruyla eskimeye ve değişikliklere sebep olduğunu değil, kiracının meydana gelen eskilik ve değişiklerin olağan kullanım sonucu olup, kendi kusurundan kaynaklanmadığını ispatlaması gerekir283. Ayrıca kullanma sebebiyle kiralananda meydana gelen eskime ve bozulmalar kiralananın

279 İnceoğlu, Kira Hukuku, C.II, s.506. 280 İnceoğlu, Kira Hukuku, C.II, s.506. 281 Doğan, Konut ve Çatılı…, s.331. 282 Gümüş, 6098 Sayılı…, s.238. 283 Doğan, Konut ve Çatılı…, s.334.

72

kullanım amacına ve kullanım süresine göre farklılık gösterir. Örneğin, on yıl boyunca işyeri olarak kullanılan bir yer ile bir yıl konut olarak kullanılan taşınmazdaki eskime ve bozulma dereceleri aynı değildir.

Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir (TBK m.334/II). Bu hüküm uyarınca

kiracının sözleşmeye uygun bir şekilde kiralananı kullanması sebebiyle ortaya çıkacak zararları gidereceğine dair sözleşmede hüküm bulunması durumunda bu hüküm geçersiz sayılacaktır. Bu madde kiraya verene karşı güçsüz durumda olan kiracıyı koruyucu niteliktedir. Zira bir yandan kiracının olağan kullanım ve eskimelerden sorumlu tutulamayacağı hususu emredici bir şekilde düzenlenmiş, öte yandan kiraya verenin depozitodan serbestçe kesintiye gitme imkânı ortadan kaldırılmıştır284.

3.1.2.3. Kiraya Verenin Rızası İle Yapılan Değişiklikler

Kiraya veren, kiracının kiralananda yapacağı değişikliklere açık veya örtülü rıza vermişse, kiracı sözleşmeyi ihlâl etmiş olmaksızın, söz konusu değişiklikleri yapabilir285. Bu hüküm TBK m.321’de düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre;

“Kiracı kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilikler ve değişiklikler yapabilir.

Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.

Kiracı aksine yazılı bir anlaşma yoksa kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.”

Söz konusu hükme göre, kiracı ancak kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir286. Kiraya veren tarafından kiracıya yazılı olarak kiralananda yenilik ve değişiklik yapması konusunda rıza verildiği takdirde, taraflar arasında kiralananın eski durumu ile geri verilmesi yazılı olarak

284 İnceoğlu, Kira Hukuku, C.II, s.511. 285 Doğan, Konut ve Çatılı…, s.329. 286 Burcuoğlu, Borçlar Kanunu …, s.23.

73

kararlaştırılmadıkça kiraya veren kiralananın eski durumuyla iadesini talep edemez. Aynı şekilde taraflar arasında anlaşma yoksa kiracı da, kiralananda yapılan yenilik ve değişiklik sebebiyle ortaya çıkan değer artışını talep edemez.

3.1.2.4. Kiraya Verenin Tazminat Talebi

Kira sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte kiracı kiralananı teslim aldığı hâli ile kiraya verene geri vermekle yükümlüdür. Kiracı, geri verme borcunu hiç veya gereği gibi yerine getirmezse, bundan sorumlu olur287. Kiracının kiralananı gereği gibi iade etmemesi hâlinde bunun en doğal sonucu tazminat yükümlülüğünün doğmasıdır288. Bu yükümlülüğün söz konusu olabilmesi için kiracının kiralananı sözleşmeye aykırı veya özensiz bir şekilde kullanması sebebiyle kiralananda bir zararın meydana gelmiş olması gerekir. Tazminat talebi, fiilî zarar ve varsa yoksun kalınan kârı kapsayan müspet zararın tazmini talebidir289. Kiracının tazminattan sorumluluğunun söz konusu olması için kusurunun bulunması gerekir. Bu durumda kiracı kiralananda meydana gelen zararların üçüncü kişilerin eylemi sonucu veya umulmayan hâl kapsamında kaldığı durumlarda tazminat sorumluluğu söz konusu değildir. Fakat kiracı kiralananın kullanımını üçüncü kişilere bırakmış ise bu durumda kiralananda meydana gelen zararları gidermekle yükümlüdür. Diğer bir ifadeyle kiracı kusursuzluğunu ispat etmediği sürece, olağan eskime ve bozulmaların ötesine geçen zararlardan sorumlu olacaktır290.

2.2. KİRALANANIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE KİRACIYA BİLDİRME