• Sonuç bulunamadı

GERİ DÖNÜŞÜM KATKI PAYI MI?

Belgede YAYIN OKUMA ve DANIŞMA KURULU (sayfa 174-178)

PLASTIC BAG TAX

3- GERİ DÖNÜŞÜM KATKI PAYI MI?

POŞET VERGİSİ Mİ?

Makalemizin yazılma sebebi olan geri dönü-şüm katkı payının alelade bir katkı payı değil bir vergi olduğu özel anlamda ifade edersek bir “po-şet vergisi” olduğu iddiasıdır. Bu iddiamızı aşağı-daki başlıklar ile açıklayarak kuvvetlendirmeye çalışalım.

3.1- Yeniden Değerleme Oranı

Taban fiyatı 25 Kr. Olarak belirlenen plastik poşetlerin ücretleri ilgili kanunun Ek 11. Madde-si ile; “Bu listede yer alan tutarlar takvim yılı ba-şından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Ver-ücret ödenmesi ister istemez bir çekinceye

se-bep olmaktadır. Ücretli poşet uygulamasının asıl dayanağının çevre kirliliğinin önlenmesi ve gide-rilmesi olduğunun bilinci toplumda oluşturulsa ve açıklansa ya da daha ayrıntılı bilgilendirici rek-lamlar yapılsa çok fazla tepki oluşturmayacağı kanaatindeyim.

Geri dönüşüm katılım paylarının ilgili Ka-nun’un Ek 11. Maddesinde; “Bu listede yer alan tutarlar takvim yılı başından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edi-len yeniden değerleme oranında artırılarak uygu-lanır. Bu şekilde hesaplanan tutarların %5’ini aş-mayan kesirler dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.” Hükmü yer almaktadır. Bu ifade ile 25 Kr. Olan poşet mikta-rının sabit kalmayacağı ilerleyen yıllarda artırımlı fiyatlar ile satılacağını ifade etmektedir.

Alışverişlerde kullanılan her poşet ücrete ta-bi tutulmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanı son yaptığı açıklamada; “Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık-ta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık. Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kul-lanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağaza-larda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin et-meye devam edecek”5 ifadelerinde bulunmuştur.

5 https://www.cnnturk.com/turkiye/hangi-posetler-ucretli-olacak Erişim Tarihi: 17 Ocak 2019

6 https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2019/01/09/ucretli-plastik-poset-uygulamasi-dunyada-yaygin Erişim Tarihi: 18 Ocak 2019

gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir.” ve diğer birçok vergi kanunlarının ilgili maddelerin-de beyanname verme süreleri belirtilmiştir.

Yukarıdaki paragrafta belirttiğimiz kanunların ilgili maddelerinde örneğin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 21. Maddesinde; “Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna ka-dar ödenir.” Ödeme tarihleri tam olarak belirtil-miştir. Ayrıca bu toplanan vergilerin tamamının genel bütçeye gelir kaydedildiği izahtan vares-tedir.

Yapılan bu açıklamalar ışığında geri dönüşüm katkı payının beyan, ödeme ve genel bütçeye ge-lir kaydedilme açısından yukarıda bir kaçını mad-deleri ile açıkladığımız vergi kanunları gibi beyan, ödeme ve genel bütçeye gelir kaydedilme bakı-mından benzerlik gösterdiği açıktır ve dolayısıyla geri dönüşüm katkı payının da bir vergi türü sayı-labileceği aşikârdır.

3.3- 6183’ e Göre Takip Edilme

Süresinde beyan edilmeme ve ödememe ile ilgili olarak 2872 sayılı Kanunun Ek 11. Madde-sinde; “…Katılım payının beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin Bakanlıkça tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının bir ay içinde ödenmesi gerektiği il-giliye tebliğ edilir. Süresinde beyan edilmeyen ve-ya eksik beve-yan edilen katılım payının beve-yan edil-mesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci madde-sine göre hesaplanacak gecikme zammı oranın-da faiz uygulanır. Süresinde ödenmeyen katılım payı Bakanlığın bildirimi üzerine ilgili vergi da-iresince 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir. Bu madde kapsamında tahsil edi-len tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir.” olarak belirtildiği üzere beyan etmeme ve ödememenin idarece tahsil süreci ve yaptırımı belirtilmiştir.

gi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.” Her yıl güncelleneceği ifade edilmiştir. 25 kuruşluk bir poşetten alınan 15 kuruşluk geri dönüşüm ka-tılım payı da yeniden değerleme ile her yıl artış gösterecektir.

Bilindiği üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi vergi tutarları, Veraset ve İntikal Vergisindeki alt ve üst sınırlar, Vergi Usul Kanunu’ ndaki ceza tutarları ve vergi dilimleri, Katma Değer Vergisi’ ndeki bazı tu-tarlar, Damga Vergisi Tutarları ve bazı harçlar her yıl yeniden değerleme oranına göre yeniden belir-lenmektedir. Bu yeniden belirleme 213 Sayılı VUK Mükerrer 298. Madde uyarınca yapılmaktadır.

Geri dönüşüm katkı payındaki ve vergilerdeki bu yeniden değerlemenin aynı kanunca yapılması ve her yıl yeniden güncellenmesi geri dönüşüm katkı payının vergi ile benzerliğini ortaya koy-maktadır.

3.2- Beyan Edilmesi, Ödenmesi ve Genel Bütçeye Gelir Kaydedilmesi

2872 sayılı Kanunun Ek 11. Maddesinde;

“Geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın onbeşine ka-dar Bakanlığa beyan edilir ve beyanı takip eden ikinci ayın son gününe kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenir.” Geri ka-zanım katılım payının beyan ve ödeme tarihi ile ödeneceği makam belirtilmiştir. Ayıca ilgili mad-denin devamında, “…Bu madde kapsamında tah-sil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilir.”

İfadesi ile toplanan tutarların genel bütçede yer aldığı belirtilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 92. Mad-desinde, “Bir takvim yılına ait beyanname izle-yen yılın Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar…”, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14. Maddesinin üçüncü fıkrasında;

“Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap dönemi-nin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci

deler istisna hükümlerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’

nun 5. Maddesi istisna hükümlerinden oluşmak-tadır ve birçok vergi kanununda istisna hükmü mevcuttur.

İki paragraftaki yapılan açıklamalara bakıl-dığında geri dönüşüm katkı payının yani poşet ücretinin diğer vergi kanunlarına benzer olarak istisna hükümlerine sahip olduğu görülmüştür.

Bunun sonucunda poşet ücretinin bir nevi vergi olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Yapılan açıklamalara ve geri dönüşüm katkı yapının diğer kanunlar ile karşılaştırılmasına ve benzerliklerine bakıldığında bize göre geri dönü-şüm katkı payının “25 kuruşluk poşetin 15 kuru-şu” nun katkı payından daha çok bir vergi olduğu gerçeğidir.

SONUÇ

Toplum hayatında her bakımdan ilerleme oldukça insanların çevreye verdiği zararlar art-maktadır. Bu çevre kirliliğinin ortadan kaldırıl-ması, engellenmesi ve önlenmesi için devletler çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları geri dönüşümü yüksek olan ürünler kul-lanmak, çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek ve çevreye etkileri yüksek olan ürünleri çeşitli üc-retlendirme ya da vergilendirmeler ile kullanımı-nı azaltmaya çalışmaktır. Ülkemizde bu yılbaşın-dan itibaren poşetlere ücret uygulanmaya baş-lanması bu sayılanlara benzer bir uygulamadır.

Dünyanın birçok ülkesinde daha önceki yıllarda uygulanmaya başlanan kimi ülkelerde ise ileriki dönemlerde uygulanacak olan bu çevre kirliliğini önleme, ortadan kaldırma metodu kimi ülkede vergi kimi ülkede ücretlendirme kimisinde de kullanımı yasaklama olarak ortaya çıkmıştır. Uy-gulamaya konan bu metotlar sonucunda çevre-ye zarar veren poşetlerin kullanımının azalmaya başladığı görülmüştür.

Geri dönüşüm katkı payı olarak poşetlere ko-nulan ücretin, vergiler ile olan benzerlikleri ça-6183 sayılı Kanunun 51. Maddesinde;

“Am-me alacağının öde“Am-me müddeti içinde öden“Am-meyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 2,5 oranında gecikme zammı tat-bik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zam-mı … liradan az olamaz.…” hükmü yer almakta-dır. Zamanında ödenmeyen vergiler ve benzeri kamu alacakları bu hüküm kapsamındadır. Son düzenleme ile yürürlüğe giren 2872 sayılı Kanu-nun “Geri Dönüşüm Kazanım Payı” da bu hüküm altına alınarak bir nevi kamu geliri olduğu atfedil-miştir. Naylon poşetler üzerinden alınan ücretin, diğer vergiler gibi 6183 sayılı Kanuna tabi olması katılma payından çok bir vergi olduğunun göster-gesidir.

3.4- İstisna

Naylon poşet kullanımında ücretin alt sınırı yani taban fiyatı belirlenmiş farklı ebatlarda ve şekillerde olan poşetlerde fiyatların farklılaşabi-leceği ifade edilmiştir. Ayrıca bazı poşet türlerinin ücretten istisna olduğu şu ifadeler ile tespit edil-miştir; “Marketlerde ekmek, sebze, meyve, pey-nir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gı-daların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bı-raktık. Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşet-ler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleş-tirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşet-leri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek.”

Yürürlükte bulunan vergi kanunlarında birçok istisna hükmü mevcuttur. Örneğin 213 sayılı Ge-lir Vergisi Kanununun 18. Ve mükerrer 18. Mad-deleri ile 20. ve mükerrer 20. MadMad-deleri ve ilgili kanundaki 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27. Gibi

mad-• http://www.muhasebetr.com/yazarlari-miz/umiterol/005/ Erişim Tarihi: 17 Ocak 2019

• https://www.cnnturk.com/turkiye/han-gi-posetler-ucretli-olacak Erişim Tarihi: 17 Ocak 2019

• https://tr.sputniknews.com/ekono- mi/201812101036547846-plastik-po-set-uygulamasi-para-cezasi/ Erişim Tarihi:

17 Ocak 2019

• https://www.netpakambalaj.com/tr/

yurt-disinda-plastik-poset-neden-ucret-li-h-40 Erişim Tarihi: 18 Ocak 2019

• https://www.sabah.com.tr/ekono- mi/2019/01/09/ucretli-plastik-poset-uy-gulamasi-dunyada-yaygin Erişim Tarihi: 18 Ocak 2019

lışmamızın önceki bölümlerinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu benzerlikler; beyan ve ödeme süresi, genel bütçeye gelir kaydedilme, istisna-larının bulunması ve bir nevi kamu alacakistisna-larının takibinin dayanağı ve usulü olan 6183 sayılı Ka-nuna göre ödenmediğinde cezalı olarak tahsilinin yapılacağı kendi kanunu olan 2872 sayılı Kanunda belirtilmiştir. Bu benzerliklerin sonucunda poşet ücretinden alınan geri dönüşüm katılım payının alelade bir ücret ya da katılım payı değil bir vergi olduğu tarafımızca düşünülmektedir.

KAYNAKÇA

• 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu

• 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu

• 6183 AATUH Kanun

• 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanun-larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

ÖZ

Girişimcilere bir işin kurulmasında borç vere-rek veya ortak olarak, tecrübelerini aktaran kişiler olarak tanımlanan melek yatırımcılar belli şartlar altında GVK’nın geçici 82. Maddesi kapsamında devletçe sağlanan vergi desteğinden yararlan-maktadırlar. Çalışmamızda melek yatırımcı kavra-mına, ülkemizde melek yatırımcılığın boyutlarına yer verilmiştir. Melek yatırımcıların bireysel katı-lım yatırımcısı indiriminden nasıl yararlanacakları örnek olaylar verilerek mevzuat hükümlerine gö-re değerlendirilmiştir. Girişimciler için finansman sağlayan melek yatırımcılar ve girişimcilerin te-min ettikleri sermaye veyahut tecrübe kazan-ka-zan yaklaşımını doğurmaktadır. Özellikle son dö-nemde konkordato ilan eden birçok şirketin nakit ihtiyaçlarına çare olacak bir finansman yöntemidir.

Anahtar Kelimeler: Melek Yatırımcı, Birey-sel Katılım Yatırımcısı İndirimi, BireyBirey-sel Katılım Sermayesi Lisansı, Gelir Vergisi, Finansman.

JEL Sınıflandırması Kodları: K34, M42

ABSTRACT

Angel investors, who are entrepreneurs that transfer their experience and funds to a start-up company either by lending or by becoming a partner of that company, enjoy the tax benefits according to Temp. Article 82 of ITL under certain conditions. This study deals with the concept of angel investor and the dimensions of angel investment in our country. How angel investors benefit from participation investment allowance is explained on examples. The capital or experience provided by entrepreneurs or angel investors is based on a win-win approach.

This is a sound way of financing particularly for companies which compound with their creditors.

Keywords: Angel investor, individual participation investment allowance, individual participation equity, income tax, financing

JEL Classification Codes: K34, M42

Belgede YAYIN OKUMA ve DANIŞMA KURULU (sayfa 174-178)