• Sonuç bulunamadı

Bu ara rma, kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikleri farkl 2 kök kanal pat ile 5 farkl kanal dolgu yönteminin;

- Bakteriyel s nt metodu ile koronal s nt engelleme yeteneklerini ve - Dentin tübüllerindeki Enterecoccus faecalis hücrelerine etkilerini

de erlendirmek amac ile yap ld .

Selçuk Üniversitesi Di hekimli i Fakültesi Etik Kurulundan olur raporu (31.05.2007 tarihli ve 190 say karar) al nd ktan sonra tez çal mas na ba land .

Bu tez çal mas n deney a amalar Selçuk Üniversitesi, Di Hekimli i Fakültesi Ara rma Laboratuar ’nda ve Mikrobiyoloji Laboratuar ’nda gerçekle tirildi.

2. 1. Bakteriyel S nt Çal mas 2. 1. 1. Örneklerin Seçimi

Çal mada 174 adet yeni çekilmi tek köklü, yuvarlak kanall daimi üst kesici insan di i kullan ld . Di ler ara rmaya ba lan ncaya kadar 4°C’de %0,1’lik NaOCl solüsyonunda sakland . E ri köklü di ler, aç k apeksi bulunan di ler ve k mikroskopu (Olimpus Japonya) ile X10 büyütmede çatlak bulgusu gösteren di ler çal madan ç kart ld . Di lerin üzerindeki di ta lar ve yumu ak doku art klar kök yüzeyine zarar vermeden küret kullan larak mekanik olarak uzakla ld .

Di lerin kron k mlar mine-sement s ndan ya da mine sement s n alt ndan devaml su so utmas alt nda köklerin boylar 14±0,5 mm olacak ekilde elmas frez ile kesildi.

2. 1. 2. Kök Kanallar n Haz rlanmas

Kök kanallar na 15 numara K-file (Mani-Japonya) e e yerle tirildi ve e enin ucunun apikalde gözlemlendi i boydan 1 mm ç kart larak kanal boyu belirlendi. Kök

kanallar n preparasyonu ProTaper Ni-Ti e eler (Dentsplay Maillefer, Balaigues, sviçre) (Resim 2. 1) kullan larak yap ld .

Resim 2. 1. ProTaper E eleri (Dentsplay Maillefer, Balaigues, sviçre)

Bu e eler üreticinin talimatlar na göre s ras yla Sx, S1, S2, F1, F2, F3, F4, F5 olacak ekilde 250 rpm h zda kullan ld . Kron-down tekni i ile haz rlanan kanallarda apikal geni lik F5 (50) olacak ekilde haz rland . Tüm e eler aras nda kök kanallar 2 ml %1’lik NaOCl (Ça layan Kimya, Konya) solüsyonu ile y kand . Tüm preparasyon i lemleri boyunca apikal aç kl n korunabilmesi için e eler aras nda 15 numaral K-file e e kullan larak rekapitülasyon yap ld . Son olarak tüm köklerin apikal geni liklerini e itlemek için kök kanal ndan 20 numara K-File ile 0.5 mm ld . Final irrigasyon olarak kök kanallar s ras ile 3’er dakika, 15’er ml %5,25’lik NaOCl, %17’lik EDTA [170 gr Titriplex’in (Merck, Darmstadt, Almanya) ve 18,5 gr Sodyum hidroksit’in (Merck, Darmstadt, Almanya) 1 lt distile suda çözülmesi ile haz rland .] ve distile su ile oda s cakl nda ultrasonik banyoda (Bandelin elektronik, Berlin, Almanya) y kanarak smear tabakas kald ld (Resim 2. 2, 2. 3).

Resim 2. 2. Döner enstrümanlar n olu turdu u smear tabakas n elektron mikroskobunda X500 büyütmedeki görüntüsü.

Resim 2. 3. Kök kanal n orta üçlüsünde %5.25’lik NaOCl ve %17’lik EDTA uygulanmas sonucu smear tabakas n kald lmas ile dentin tübüllerinin görüntüsü (X500).

Tüm kökler otoklavda (Hirayama, Saitama, Japonya) 121°C’de 20 dakika steril edildi. Steril edilen kökler aseptik ko ullar alt nda steril kâ t konlarla

kuruland ve rastlant sal olarak her biri 15 örnek içerecek ekilde 10 deney grubuna ve her biri 12 örnek içerecek ekilde iki kontrol grubuna ayr ld .

2. 1. 3. Kök Kanallar n Doldurulmas Grup 1: AH Plus (AH)+ BeeFill 2in1 (B)

AH Plus kanal dolgu pat (Dentsply, De Trey, Konstanz, Almanya) (Resim 2. 4) üreticinin talimatlar na uygun olarak haz rland ve kök kanallar AH Plus kanal dolgu pat ve üreticinin talimatlar na uygun olarak kullan lan BeeFill 2in1 sistemi (VDW, Aseptico, WA, ABD) (Resim 2. 5) ile dolduruldu. Kanal boyunda uygun seviyeye ilerleyen manuel pluggerler (Resim 2. 6) ve elektrikle lan pluggerler seçildi. F5 numaral ProTaper güta-perkalar (Dentsplay Maillefer, Balaigues, sviçre) %70’lik etil alkolde (Merck KGaA, Darmstadt, Almanya) 5 dk bekletildikten sonra uçlar ndan 1 mm kesildi. Bu güta-perkalar n üzerleri hafifçe AH Plus kanal dolgu pat ile kapland ve kanala yerle tirildi. Sistemin 200°C’ye ayarlanan ‘Downpack’ k sm aktive edildi ve elektrikle nan plugger ile bu güta-perka kanal a seviyesinden kesildi. Büyük boy bir manuel plugger ile güta-perkay apikal olarak hareket ettirmek için vertikal kondensasyon yap ld . Daha önceden apikal 5 mm’ye ula belirlenen elektrikle nan plugger 4 sn boyunca aktive edildi ve bu boya ula mas na 2 mm kalana kadar kanalda ilerletildi. Bu boya ula ktan sonra plugger de-aktive edildi ve plugger apikal 5 mm’ye ula ana kadar apikal yönde bas nç uyguland . Daha sonra apikal bas nca 10 sn boyunca devam edildi. Elektrikle nan plugger tekrar 1 sn aktive edildikten sonra de-aktive edildi ve kanaldan ç kar ld . Böylece koronal mdaki güta-perka kanaldan ç kar ld . Küçük boy bir manuel plugger seçildi ve apikaldeki güta-perka tekrar kondanse edildi.

Apikal k mlar doldurulan kök kanallar nda ‘Backfilling’ i lemi üretici firman n talimat nda oldu u gibi 170°C’ye kadar lm thermoplastize güta-perka ile yap ld . Ucu önceden ekillendirilen ve %70’lik alkol ile silinen, lm 23 gauge’lik kanül (Resim 2. 7) kanala yerle tirildi ve aktiflenerek az miktarada termoplastize güta-perka kanala gönderildi. Güta-perka kanala gönderilirken sistemin el parças n kendili inden kanalda koronal yönde hareket etmesine izin verildi. Manuel plugger kullan larak apikal yönde kondensasyon yap ld . Kanal n geri kalan sm yine ayn ekilde s cak kanüldeki termoplastize güta-perka ile dolduruldu ve

son olarak manuel plugger ile vertikal yönde kondanse edilerek kök kanal dolgular tamamland . Çizelge 2. 1’de AH Plus kök kanal pat na ait özellikler k saca özetlenmi tir.

Çizelge 2. 1. AH Plus’ a ait özellikler

Ticari Ad AH Plus Üretici

Firma

Dentsply, De Trey, Konstanz, Almanya

Kimyasal çeri i

Pat A: Bisfenol-A epoksi rezin, Bisfenol-F epoksi rezin, Kalsiyum tungstat, Zirkonyum oksit, Silika ve Demir oksit pigmentleri.

Pat B: Dibenzildiamin, Aminoadamentan, Trisiklodesan-Diamin, Kalsiyum tungstat, Zirkonyum oksit, Silika ve silikon ya . Lot no. 0708000716

Resim 2. 5. BeeFill 2in1 cihaz

Resim 2. 7. BeFill 2in1 sisteminde kullan lan 23 gauge’lik güta-perka kanülleri

Grup 2: AH Plus (AH) + ProTaper Thermafil (PT)

F5 numaral ProTaper Thermafil (Dentsply Maillefer) (Resim 2. 8) 5 dakika boyunca %70’lik Etil alkolde bekletildikten sonra Thermafil f na (ThermaPrep plus) (Resim 2. 9) yerle tirildi. Üreticinin talimatlar na göre haz rlanan AH Plus kök kanal dolgu pat kanal a na az miktarda yerle tirildikten sonra özel f nda termoplastize olmu ProTaper Thermafil çal ma boyunda kanala yerle tirildi. Kanal ndan ta an güta-perka vertikal olarak kondanse edildi. So uduktan sonra (4 dk), plastik ta kanal a n 1 mm üzerinden steril bir bistüri ile kesildi ve fazla güta-perka s cak bir plugger ile kanal a ndan uzakla ld .

Resim 2. 8. ProTaper Thermafil Obturator.

Resim 2. 9. Thermafil f

Grup 3: AH Plus (AH) + Lateral Kondensasyon (Lc)

Üreticinin talimatlar na uygun olarak haz rlanan AH Plus kök kanal dolgu pat 40 numaral lentülo yard yla kanala uyguland . Be dakika boyunca %70’lik Etil alkolde bekletilen ISO 50 numaral güta-perka (Diadent Grup) (Resim 2. 10)

kanal dolgu pat ile kapland ktan sonra çal ma boyunda kanala yerle tirildi. Esas kon ve kanal duvar aras nda spreader ile aksesuar konlara yer aç larak, aksesuar konlar bu bo luklara gönderildi. Spreader art k koronal üçlüde ilerleyemeyene kadar 25 ve 20 numaral ISO aksesuar güta-perkalar (Diadent Grup) (Resim 2. 11) kanala uyguland . Lateral kondensasyondan sonra güta-perka konlar lm steril bir enstrüman vas tas ile kanal a seviyesinden kesildi ve bir plugger yard ile 5 sn vertikal olarak kondanse edildi.

Resim 2. 10. ISO 50 numara Güta-perka

Grup 4: AH Plus (AH) + ProTaper Güta-perka Tek Kon (PG)

Lentülo ile kanal dolgu pat yerle tirilen kök kanallar na 5 dk boyunca %70’lik Etil alkolde bekletildikten sonra üzeri kanal dolgu pat ile kaplanan aç F5 numaral ProTaper e e ile uyumlu F5 numara güta-perka (Dentsply Maillefer) (Resim 2. 12) çal ma boyunda yerle tirildi ve lm steril bir enstrüman vas tas ile kanal a seviyesinden kesildi. Plugger ile 5 sn vertikal olarak kondanse edilerek kanal dolgusu tamamland .

Resim 2. 12. ProTaper güta-perka konlar

Grup 5: AH Plus (AH)+ ProTaper Güta-perka Lateral Kondensasyon (PGLc)

Grup 4’de anlat ld gibi kök kanallar F5 numaral ProTaper güta-perka çal ma boyuna yerle tirildikten sonra spreader, art k koronal üçlüden daha ileri gidemeyene kadar 25 ve 20 numaral ISO güta-perkalar ile lateral kondensasyon yöntemi kullan larak dolduruldu. Kanal dolgusu tamamland ktan sonra güta-perkalar kanal a seviyesinden lm steril bir alet yard ile kesildi ve uygun plugger ile 5 sn vertikal kondensasyon yap ld .

Grup 6: GuttaFlow (GF) + BeeFill 2in1 (B)

GuttaFlow kök kanal dolgu pat (Coltene/Whaledent, Altstätten, sviçre) (Resim 2. 13) üreticinin talimat na uygun olarak kar da (trituar) 30 sn kar larak haz rland ve kök kanal dolgular Grup 1’de oldu u gibi tamamland . Çizelge 2. 2’de GuttaFlow kök kanal pat na ait özellikler k saca özetlenmi tir.

Çizelge 2. 2. GuttaFlow’a ait özellikler

Ticari Ad GuttaFlow

Üretici Firma Coltene/Whaledent, Altstätten, sviçre

Kimyasal çeri i

Gutta-perka tozu, polidimetilsiloksan, Heksakloroplatinik asit, Zirkonyum oksit, Nano-gümü , Silikon ya ve parafin ya . Lot no. 179103

Grup 7: GuttaFlow (GF) + ProTaper Thermafil (PT)

Kök kanal dolgular GuttaFlow kök kanal dolgu pat ve ProTaper Thermafil kullan larak Grup 2’de anlat lan yöntem ile tamamland .

Grup 8: GuttaFlow (GF)+ Lateral Kondensasyon (Lc)

Üreticinin talimat na uygun olarak GuttaFlow kanal dolgu pat kök kanal na lentülo yard yla gönderildi. Kök kanal dolgular Grup 3’de anlat ld gibi tamamland .

Grup 9: GuttaFlow (GF) + ProTaper Güta-perka Tek Kon (PG)

GuttaFlow kök kanal dolgu pat ve ProTaper güta-perka kullan larak kanal dolgular Grup 4’de anlat ld gibi gerçekle tirildi.

Grup 10: GuttaFlow (GF) + ProTaper Güta-perka Lateral Kondensasyon (PGLc)

Kök kanallar GuttaFlow kök kanal dolgu pat , ProTaper güta-perka ve aksesuar güta-perkalar kullan larak Grup 5’de anlat ld gibi dolduruldu.

Kök kanal preparasyonu tamamlanan 12 adet di kökü olu acak bakteriyel nt göstermesi için doldurulmadan pozitif kontrol olarak kullan ld . Ayr ca 12 adet di kökü ise doldurulmadan d yüzeyi tamamen yap mum (KerrLab, Orange, CA, ABD) ile kaplanarak negatif kontrol olarak kullan ld .

Kök kanal dolgular tamamlanan bu örnekler kanal pat n sertle mesine izin vermek için steril mikropleytler (mikroplate) (Falcon, Beckon Dickinson, Fransa) (Resim 2. 14) içerisinde bir inkübatöre yerle tirildi ve 37°C’de %100 nemli ortamda 1 hafta bekletildi.

Resim 2. 14. Örneklerin bir hafta boyunca içinde bekletildi i steril mikropleyt

2. 1. 4. Bakteriyel S nt Düzene inin Haz rlanmas ve Bakteriyel S nt

Bakteriyel s nt çal mam zda Torabinejad ve ark (1990) taraf ndan tan mlanan iki-oda metodu kullan ld . Bu deneyde kullan lmak üzere 2 mg/ml streptomisin (AppliChem GmbH, Darmstadt, Almanya) içeren Triptic Soy Bulyon (TSB) (Biomerieux, Marcy I’Etoile, Fransa) haz rland ve bu besiyerinden 20 ml’lik steril edilmi cam elere (Assistent, Almanya) (Resim 2. 15) 10’ar ml konuldu.

Besiyerinin Haz rlanmas

Bu çal mada kullan lan s besiyeri (TSB) üreticinin talimat na uygun olarak 1000 ml distile su içine 30 gr TSB eklenmesi ve bu kar n 121oC’de 20 dakika süre otoklavda steril edilmesi ile haz rland . Sterilizasyon sonras bu besiyerinin içerisine 40 ml distile steril su içinde çözünmü halde bulunan 2 gr streptomisin besiyerindeki konsantrasyonu 2 mg/ml olacak ekilde eklendi. Besiyerine streptomisin eklenmesi ile streptomisine duyarl su lar n ya amas önlenerek, çevresel kontaminasyon riskinin eliminasyonu amaçland .

Resim 2. 15. Örneklerin yerle tirildi i 20 ml’lik cam eler

Uç k sm yukar ya do ru geni leyen 15 ml’lik polietilen tüplerin (Corning, Pyojen free, NY, Meksika) uçlar örneklerin koronal k sm içerecek ekilde kesildi.

Resim 2. 16. 15ml’lik polietilen tüp ve ucunun kesilmi görüntüsü ve bu tüpe yerle tirilmi örnek.

Bu tüpler içerisine yerle tirilen kökler tüp ile temas eden k mlar ndan yap mum ile bu tüplere yap ld . Daha sonra di lerin apikal 1–2 mm’lik mlar hariç ayn yap mum ile kapland (Resim 2. 16). Sadece negatif kontrol grubundaki örneklerin tüm yüzeyi bu yap mum ile kapland . Daha sonra bu örnekler cam elere di kökünün apikal 1-2 mm’lik k sm besiyerine gömülecek ekilde yerle tirildi ve elerin a zlar yap mum ile s ca kapat ld . Bu i lemler aseptik ko ullar alt nda gerçekle tirildi. Üst odaya ayn besiyerinden 3 ml konuldu ve 24 saat sonra alt odadaki besiyerinin seviyesi incelenerek üst odadan alt odaya bir s nt olup olmad kontrol edildi. Ayr ca alt odadaki besiyerlerinde mikrobiyal üremenin varl na i aret eden bulan kl n olup olmad kontrol edildi. Daha sonra s nt n ve kontaminasyonun olmad tespit edilen bakteriyel s nt düzeneklerinin enfekte edilmesi i lemine geçildi. Her bir örne e eklenen bakteri miktar nda bir standardizasyon elde etmek için; 10 ml besiyerine bir öze dolusu streptomisine dirençli E. faecalis A197A su undan [Finlandiya izolat (Siren ve ark. 1997)] eklendi ve 24 saat inkübe edildi. Bu sürenin sonunda enfekte besiyerinin optik yo unlu u spektrofotometrede (Biotec Instruments, Inc, Winovski, Vt) (OD600) =0,6 olacak ekilde ayarland ve her bir örne in üst odas na 25 µl eklendi. Daha sonra bu örnekler 100 gün boyunca 37°C’de inkübatörde bekletildi. Bakterilerin canl klar sürdürebilmeleri için s nt düzeneklerinin üst odalar ndaki besiyerleri haftada 2 defa taze haz rlanm steril besiyeri ile de tirildi. Kök kanal dolgusu boyunca s nt olu up olu mad n bir göstergesi olarak alt odadaki besiyerinde bulan kl k olup olmad günlük olarak kontrol edildi ve kaydedildi (Resim 2. 17).

Resim 2. 17. ki odal bakteri s nt modeli. Solda alt odada aç k renkli örnek nt n olu mad göstermektedir. Sa da alt odada gözlenen bulan kl k örnekte nt olu tu una i aret etmektedir.

effafla rma

Her bir deney grubunda birer adet örnek rastlant sal olarak seçildi. Bu örnekler Venturi ve ark (2003) taraf ndan önerilen yöntem ile effafla larak yap lan kanal dolgular 3 boyutlu olarak kontrol edildi. Ayr ca X10 büyütmede k mikroskopu alt nda örneklerin foto raflar elde edildi.

2. 2. Enfekte Dentin Blok Modeli Çal mas

2. 2. 1. Örneklerin Seçimi

Bu çal mada 120 adet yeni çekilmi tek köklü, yuvarlak kanall daimi üst kesici insan di i kullan ld . Di lerin seçiminde bakteriyel s nt çal mas nda uygulanan kriterler uyguland .

Di lerin kron k mlar mine-sement s ndan ya da mine sement s n alt ndan devaml su so utmas alt nda köklerin boylar 13±0.5 mm olacak ekilde elmas frez ile kesildi.

2. 2. 2. Kök Kanallar n Haz rlanmas

Kök kanallar n haz rlanmas i lemleri bakteriyel s nt çal mas nda anlat ld gibi gerçekle tirildi. Sterilizasyon i leminden sonra bu örnekler aseptik ko ullar alt nda kuruland ve d yüzeyleri 2 kat t rnak cilas ile kapland . Kontaminasyon olup olmad örneklerin 24 saat boyunca 37°C’de, 2 mg/ml streptomisin içeren TSB içerisinde bekletilmesi ile kontrol edildi. Bu kökler daha sonra rastlant sal olarak her biri 10 örnek içerecek ekilde 10 deney grubuna ve 2 kontrol grubuna ayr ld .

2. 2. 3. Örneklerin Enfekte Edilmesi

Bu çal mada, baz modifikasyonlarla Haapasalo ve Ørstavik (1987) taraf ndan tan mlanan dentin blok modeli kullan ld . Kök kanallar taze haz rlanan 24 saat inkübe edilen streptomisine dirençli E. faecalis A197A su u [Finlandiya izolat (Siren ve ark 1997)] ile enfekte edildi. Streptomisin (2 mg/ml) içeren TSB’den 10 ml al narak 50 ml’lik polietilen tüpler (Falcon, Becton Dickinson, Fransa) içerisine konuldu. Daha sonra bu tüplere kat besiyerinden 8 saat bekletilen bir öze dolusu E.

faecalis kolonisi eklendi ve 24 saat boyunca 37°C’de inkübe edildi. 24 saat sonra

Spektrofotometrede optik yo unluk (OD600) =0,6 olacak ekilde ayarlanan E. faecalis süspansiyonuna bakteriyel s nt çal mas nda anlat ld gibi grupland lan di kökleri, negatif kontrol grubu hariç, yerle tirildi. S aseptik ko ullar alt nda, di köklerinin içerisine at ld süspansiyon 3 hafta boyunca, 2 günde bir, ayn ekilde

haz rlanan yenisi ile de tirildi. Kültürlerin safl boyama metodu kullan larak düzenli olarak kontrol edildi (Resim 2. 18).

Resim 2. 18. Gram boyama metodu ile kültürün safl n de erlendirilmesi.

Resim 2. 19. Elektron mikroskobunda çekilen mikrofoto rafta 3 haftal k enfeksiyon dönemi sonunda dentinal tübülleri i gal eden Enterecoccus faecalis hücreleri görülmektedir (X5000).

2. 2. 4. Kök Kanallar n Doldurulmas

Di kökleri a daki gibi grupland ld ;

1. AH Plus (AH)+ BeeFill 2in1 (B)

2. AH Plus (AH)+ ProTaper Thermafil (PT) 3. AH Plus (AH)+ Lateral Kondensasyon (Lc)

4. AH Plus (AH)+ ProTaper Güta-perka Tek Kon (PG)

5. AH Plus (AH)+ ProTaper Güta-perka Lateral Kondensasyon (PGLc) 6. GuttaFlow (GF)+ BeeFill 2in1 (B)

7. GuttaFlow (GF)+ ProTaper Thermafil (PT) 8. GuttaFlow (GF)+ Lateral Kondensasyon (Lc)

9. GuttaFlow (GF)+ ProTaper Güta-perka Tek Kon (PG)

10. GuttaFlow (GF)+ ProTaper Güta-perka Lateral Kondensasyon(PGLc) 11. Pozitif kontrol

12. Negatif kontrol

Deney gruplar ndaki enfekte di kökleri (Resim 2. 19) steril kâ t konlar ile kurutulduktan sonra bakteriyel s nt çal mas nda anlat ld gibi dolduruldu. Pozitif konrol için kullan lacak di kökleri doldurulmadan sadece kâ t konlarla kurutuldu ve bu örneklerin tamam steril mikroplatelere yerle tirilerek 37°C’de %100 nemli ortamda 1 hafta sakland . On adet di kökü ise enfekte edilmeden steril olarak test i leminin güvenilirli ini göstermek için negatif kontrol olarak kullan ld .

2. 2. 5. Kat Besiyerinin Haz rlanmas

Bu çal mada kullan lan kat besiyeri TSA (Triptic Soy Agar (Biomerieux, Marcy I’Etoile, Fransa) üreticinin talimat na uygun olarak 1000 ml distile suya 40 gr TSA eklenerek 121oC’de 20 dakika süre otoklavda steril edilmesi ile haz rland . Bu besiyerine 50oC’de iken yine 2 mg/ml olacak ekilde streptomisin eklendi ve bu kar m steril petri kutular na dökülerek kat la mas beklendi. Bu çal ma boyunca besiyerleri taze olarak haz rland .

2. 2. 6. Dentin Tala n Elde Edili i ve Mikrobiyal Analiz

Bir hafta boyunca inkübatörde bekletilen örnekler, steril beherler içerisinde dentin tala alma i leminde olu acak engellemek için 30 dakika boyunca, -20°C’de tutuldu. Daha sonra bu örneklerin apikal 3 mm’lik k mlar steril bir elmas separe yard ile kesildi ve örnekler tekrar 30 dakika -20°C’de tutuldu. So utulan örneklerde kanal dolgular 2 numaral (ISO 70 numara) steril Gates-glidden’ler (Mani-Japonya) yard ile söküldü. Kanal dolgular n sökümünü takiben kök kanallar s ras ile 3 (ISO 90 numara), 4 (ISO 110 numara) ve 5 (ISO 130 numara) numaral Gates-glidden’ler ile tekrar ekillendirilerek 300 m geni letildi (Resim 2. 20, ekil 2. 1) ve olu an dentin tala lar h zl bir ekilde, steril bir alüminyum folyo üzerinde topland . Bu çal mada her bir örnek için farkl Gates-glidden’ler kullan ld . Elde edilen dentin tala lar içerisinde 2 ml fosfat yüklü salin [PBS (Sigma- ALDRICH, Steinhelm, Almanya] bulunan boncuklu cam elere aktar ld (Resim 2. 21).

Resim 2. 20. a) ki kat t rnak cilas ile kaplanm di kökü, b) kanal preparasyonu tamamlanm di kökünün üstten görünü ü, c) apikal 3 mm’lik k sm kesilmi di kökü, d) Gates-glidden frezler ile 300 m geni letme yap lm örnek.

ekil 2. 1. Beyaz alan kanal a n kök kanal preparasyonu sonras geni li ini, ok

Benzer Belgeler