• Sonuç bulunamadı

SpO 2 : Oksijen Saturasyon Değer

3. GEREÇ ve YÖNTEM

3.1. Araştırmanın Tipi

Araştırma mekanik ventilatöre bağlı preterm yenidoğanlara verilen supine ve prone pozisyonlarının yenidoğanın fizyolojik değişkenlerine (oksijen saturasyonu ve kalp atım hızı) etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır.

3.2. Araştırmanın Yapıldığı Yer ve Tarih

Araştırma Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu Antalya Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite’sinde Şubat 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın yapıldığı ünite, III. Düzey YYBÜ özelliğinde olup, iki ayrı salondan oluşmakta ve toplam 16+2(izole)=18 yataklıdır. Ünitede 23 hemşire ve 2 neonatolog görev almaktadır. Ünitede gündüz şiftinde (08.00-16.00) 6, gece şiftinde (16.00-08.00) 4 hemşire görev yapmaktadır. YYBÜ’sine yılda ortalama 270 yenidoğan kabul edilmektedir.

Araştırmanın yapıldığı YYBÜ’sinde gündüz şiftinde; rutin hemşirelik bakımı (yenidoğanın bezinin, yatak çarşaflarının ve pozisyon verme materyallerinin, oragastrik sondasının değiştirilmesi; ağız bakımının ve burun temizliğinin serum fizyolojik ile yapılması; endotrakeal tüp içi ve ağız içinin aspire (gereksinimi varsa) edilmesi; kataterlerin kontrol edilerek (gerekirse) değiştirilmesi; kan örneğinin (gerekirse) alınması; vücut ağırlığının tartılması; banyo (gereksinimi varsa) yaptırılmasıdır) 09:00 ile 10:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ayrıca, aynı gün içinde 13:00 ve 16:00 saatlerinde yenidoğanın gereksinimi olan hemşirelik bakımları (yenidoğanın bezinin değiştirilmesi; ağız bakımının ve burun temizliğinin serum fizyolojik ile yapılması, endotrakeal tüp içi ve ağız içinin aspire (gereksinimi varsa) edilmesi; kataterlerin kontrol edilerek (gerekirse) değiştirilmesi; kan örneğinin (gerekirse) alınması) tekrar uygulanmaktadır. Preterm yenidoğanların beslenmesi her üç saatte bir (07:00, 10:00, 13:00, 16:00 gibi); ilaç tedavisi 10:00, 13:00 ve 16:00 saatlerinde yapılmaktadır. Yenidoğanların rutin banyosu haftada iki defa yaptırılmaktadır. Banyo bir odada bulunan bebeklere pazartesi ve perşembe günleri, diğer odada bulunanlara ise salı ve

37 cuma günleri yaptırılmaktadır. Ünitede yenidoğanların ışıktan etkilenmesini önlemek için küvözlerin üzeri çarşafla örtülmekte ve hemşirelik bakımları bittikten sonra salonların ışıkları gündüz saatlerinde kapatılmaktadır. Gürültüyü engellemek için salonlarda telefonla ve yüksek sesle konuşulmamaya, cihazların alarm seslerinin çok yüksek olmamasına, bakımları birleştirerek aynı saatlerde hemşirelik bakımı yapmaya vb. dikkat edilmektedir.

Tablo 3.1 Araştırmanın zamanı ile ilgili bilgiler

Araştırmanın aşamaları Araştırmanın zamanı

Araştırma konusunun belirlenmesi, literatür taranması Tez önerisi hazırlama

İlgili kurum ve etik kurul onayı alma Verilerin toplanması Verilerin analizi Tez yazımı Tez savunması Eylül-Kasım 2013 Aralık 2013 Aralık 2014- Ocak 2015 Şubat 2015- Haziran 2016 Şubat 2017- Nisan 2017 Haziran 2016- Mayıs 2017 Haziran 2017

3.3. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Araştırmanın evrenini; YYBÜ’sinde Şubat 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında tedavi ve bakım alan, vaka seçim kriterlerine uyan preterm yenidoğanlar oluşturdu. Araştırmanın yapıldığı tarihler arasında üniteye 575 yenidoğan kabul edildi. Bu yenidoğanların 299’u preterm yenidoğanlardır.

Araştırmanın örneklemini; yenidoğan yoğun bakım ünitesinde belirtilen tarihlerde yatan, çalışmanın amacı açıklanarak, bilgilendirme sonrası araştırmaya katılım için ebeveynlerinden yazılı ve sözlü izin alınan, dâhil edilme kriterlerine uyan toplam 39 preterm yenidoğan oluşturmuştur. Bir preterm yenidoğan (30. gestasyon haftasında) pozisyon verildikten sonra nöbet geçirdiği (pozisyona bağlı değil) için müdahalede bulunularak ilaç tedavisi yapıldı. Bu nedenle uygulamaya devam edilmedi ve araştırmadan çıkarıldı.

3.4. Araştırma Grubu Seçim Kriterleri Araştırmanın örneklem grubunu;

38  Mekanik ventilatöre bağlı (Entübe olan ve en az 12 saat nazal CPAP’da olan)

 Postnatal yaşı ilk yedi gün içinde olan preterm yenidoğanlar oluşturdu.

Araştırma örneklemine dahil edilmeme kriterleri;

 Nöromüsküler hastalığı

 Pulmoner arterial hipertansiyonu  Amfizemi

 Aktif kanaması

 Kalp hastalığına bağlı solunum sorunu

 Pozisyon vermeye engel doğumsal bozukluğu  Abdominal ya da toraks ameliyatı

 Hipotermi ve hipertermisi  Göğüs tüpü olan

 Sürekli sedatif tedavisi, antikonvülsif tedavi ve kardiak ilaç tedavisi alan  Mekanik ventilatör ayarları sık değişen

 Beslenme sıklığı üç saatten sık olan preterm yenidoğanlar araştırmaya dahil edilmedi.

3.5. Araştırmanın Örnekleme Yöntemi

Araştırmada mekanik ventilatör desteği alan preterm yenidoğanlara verilen iki farklı pozisyonun (prone-supine) etkinliğini test etmek amacıyla pozisyon önceliğine göre yenidoğanlar randomizasyon yapılarak iki gruba ayrıldı;

Grup 1:Birinci gruptaki preterm yenidoğanlara 10-13 saatleri arasında supine pozisyonu, 13-16 saatleri arasında prone pozisyonu uygulandı (n=19).

Grup 2:İkinci gruptaki preterm yenidoğanlara 10-13 saatleri arasında prone pozisyonu, 13-16 saatleri arasında supine pozisyonu uygulandı (n=19).

Araştırmada preterm yenidoğanların hangi gruba dahil olacağını belirlemede randomizasyon yöntemi olarak kapalı zarf yöntemi kullanıldı. Araştırmadaki preterm yenidoğanlar sadece bir grubun içinde yer aldı ve araştırmaya bir defa dahil edildi. Araştırmaya katılan preterm yenidoğanlara pozisyonlar araştırmacı tarafından verildi.

39 Gruplardaki preterm yenidoğanlara belirtilen pozisyonlar sırayla bir günde aynı saatte verildi. Araştırmanın değerlendirilmesi için 2 preterm yenidoğanla ön uygulama yapıldı ve ön uygulama yapılan 2 preterm yenidoğanın verileri araştırmaya dahil edilmedi.

3.6. Verilerin Toplanması 3.6.1. Veri Toplama Araçları

 Yenidoğan ve Anne Bilgi Formu (Ek 2)  Yenidoğan İzlem Formu (Ek 3)

 Fizyolojik Değişken İzlem Formu (Ek 4)  Sıcaklık ve Küvöz Isısı Formu (Ek 5)

Yenidoğan ve Anne Bilgi Formu: Verilerin toplanmasında literatür bilgileri (Chang ve

ark., 2002; Malagoli ve ark., 2012; Ghorbani ve ark., 2013) doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen preterm yenidoğanın natal ve postnatal bilgilerinin ve annesine ait bilgilerin kaydedildiği formdur. Bu formdaki bilgiler araştırmacı tarafından doldurulmuş, gerektiği durumlarda hasta dosyasından yararlanılmıştır.

Yenidoğan İzlem Formu: Arştırmacı tarafından litaratür doğrultusunda (Chang ve ark.,

2002; Malagoli ve ark., 2012; Ghorbani ve ark., 2013) hazırlanan; yenidoğanın mekanik ventilatöre bağlanma yöntemini, beslenme yöntemini, kafein ve surfaktan kullanım durumunu ve pozisyon verilmeden önce uygulanan ilaç tedavisi gibi preterm yenidoğanın günlük verilerinin kaydedildiği bir formdur.

Fizyolojik Değişken İzlem Formu: Araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda

(Chang ve ark., 2002; Malagoli ve ark., 2012; Ghorbani ve ark., 2013) hazırlanan bu form; kalp atım hızı (dk) ve oksijen saturasyon değeri (%SpO2) parametlerinden oluşmaktadır. Araştırmada preterm yenidoğanların fizyolojik değişkenleri her pozisyonda iki saat (120dk) boyunca 15 dakika aralıklarla kaydedilmiştir.

Sıcaklık ve Küvöz Isısı Formu: Araştırmacı tarafından uygulamanın başlangıcında ve

bitimindeki oda sıcaklığının (°C) ve küvöz ısısının (°C) kaydedildiği bir formdur. Oda sıcaklığı uygulamanın yapıldığı alandaki dijital gösterge ile ölçülmüş olup, küvöz ısısı ise küvözler üzerinde bulunan ekrandan kaydedilmiştir.

40

3.6.2. Araştırmada Kullanılan Aletler

Araştırmada verilen pozisyon sırasında preterm yenidoğanların fizyolojik değişkenlerini (oksijen saturasyonu ve kalp atım hızı) belirlemek için PHILIPS marka monitör kullanıldı. Monitörler arteriyal oksijen saturasyonunu (SpO) Nellcor teknolojisi kullanarak nabız oksimetre ile ölçmektedir. Araştırmada yenidoğanlar için ayrı monitörler kullanıldı. Nabız oksimetre probu tek kullanımlık olup her hasta için ayrı kullanıldı. Boy ve baş çevresini ölçmek için esnek olmayan mezura ve vücut ağırlıklarını ölçmek için seca marka digital tartı cihazı kullanıldı. Preterm yenidoğana pozisyon verilirken rulo yapılmış çarşaflar pozisyon verme materyali olarak kullanıldı.

3.6.3. Araştırmanın Veri Toplama Yöntemi Araştırmanın Uygulama Protokolü

Preterm yenidoğanlara gruplarda belirtilen pozisyonlar, bir günde sırayla önce 10-13 saatleri arasında, sonra 13-16 saatleri arasında verildi.

Grup 1: Supine Pozisyonu (Önce) - Prone Pozisyonu (Sonra)