• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 09/09/2016 tarihinde Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na havale edilen, Hükümetimiz tarafından iş kurmak isteyene hibe ve kredi verileceği yönünde destekleme çalışmaları vardır. İlimizde bu yönde ne gibi çalışmalar vardır? Bu projeden yararlanma şartları nelerdir? Şu ana kadar başvuru yapan ve yararlanan var mıdır? Bu konuların araştırılıp, meclisimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ile ilgili Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre;

İş kurmak isteyene girişimcilik destek programı 3624 sayılı kosgeb iç tüzüğü ve 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi gazetede yayınlanan yatırımlarda devlet yardımları hakkında bakanlar kurulu kararı ile bu program uygulamaya girmiştir.

İş kurmak isteyene girişimcilik destek programı Faaliyetini İlimiz Çorum Kosgeb Müdürlüğü sürdürmektedir. Bu program kapsamında hibe ve 0 faizli geri ödemeli desteği vardır.

Bu destek programı 50.000.00 Tl. hibe ve 100.000.00 Tl. 0 faizli geri ödemeli olup toplam 150.000.00 Tl. dir.

İlimiz için destek oranları Kadınlar , gaziler 1. Derece şehit yakınları ve enaz %40 engelliler için %90 dır. Erkek girişimci vatandaşlarımız için ise %70 dir.

Bu destek programından yararlanmak için şartlar şunlardır.

1-Öncelikle kosgeb in desteklediği sektörlerden birinde faaliyet göstermeli

2-Daha önce bir işletmesi varsa işletmesini enaz 1 yıl önce kapatmış olması gerekmektedir.

3-Destek başvuru esnasında herhangi bir yerde SGK hükümlerine göre çalışıyor olmaması gerekir.

4-Girişimcinin tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50 den fazla ortaklığının

Olmaması gerekir.

5-İşletmesini kurmadan önce Kosgeb in düzenlediği uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmaları

Gerekmektedir. Bu eğitim kosgeb müdürlüğüne nüfus cüzdanı ile başvurarak 32 saat lik ücretsiz

Eğitimdir.

Bu program kapsamında Kosgeb tarafından desteklenen sektör başlıkları Şunlardır.

1-Madencilik ve taş ocağı işletmeciliği, 2-İmalat

3-Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, 4-Su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, 5-İnşaat,

6-Toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, 7-Ulaştırma ve depolama,

8-Konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri, 9-Bilgi ve iletişim faaliyetleri,

Ayrıca girişimci destek programından yararlanmak isteyen işletmeci, desteklenen işletmede, işletme kurucu ortaklarından olması ve kurucu ortaklık payının enaz %30 olması gerekir.destek süresince girişimcinin ortaklık payı bu oranın altına düşemez. Birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda bu destekten yalnızca bir işletmeci faydalanabilir.

Destek kapsamında işletme kuruluş giderleri için 2.000.00 Tl. kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanımı ve yazılım desteği 18.000.00 Tl. İşyeri kirası ve personel ücretlerine yönelik harcamalar için 30.000.00 Tl.olmak üzere toplam 50.000.00 Tl. işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en geç 24 aya kadar alınması halinde geri ödemesiz hibe desteği sağlanır.

Ayrıca sabit yatırım desteği için ise 100.000.00 Tl. geri ödemeli 0 faizli ilk 30 ay ödemesiz sonraki 24 ay taksitli kredi kullandırılır.

İş kurmak isteyene girişimcilik destek programı kapsamında İlimiz dahilinde bugüne kadar yaklaşık 250 girişimci yaralanmış ve destek almaya devam etmektedir. Bu program 31.12.2017 e kadar devam edecektir.

Meclisimizin bilgilerine arz ederim.

SANAYİ VE TİCARET KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Üye

Mesut TUĞREL Mustafa ÇATAR Mehmet YÜCEL

Üye Üye

Ramazan KELEPİRCİOĞLU Satılmış KÖKCÜ

- RAPOR-

(Gençlik ve Spor Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 09/09/2016 tarihinde Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edilen, İlimiz ve ilçelerimizin büyük köylerinde gençlerimizin yararlanabileceği spor alanları var mıdır? Bu alanlara hangi sosyal ve spor tesisleri yapılabilir? Çalışmalar hakkında bilgi edinilip kamuoyunun ve Meclisimizin bilgilendirilmesi ile ilgili Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre; İlimiz sınırları içerisinde bulunan ve nüfus yoğunluğu nispeten fazla olan kırsal yerleşim yerleri için planlanan yerlerde, park ve sahaların yapılmasının, bu yerleşim yerlerine olan talebin artması ve şehir merkezindeki insanların faydalandığı sosyal ve sportif faaliyetlerden en azından uzak kalınmayarak, kırsalda ikamet eden kişilerce de faydalanması sağlanacaktır.

Mini suni çim halı sahası için; gerektiğinde voleybol sahasına da dönüştürülebilecek şekilde tasarlanan, tesise ait duş, tuvalet ve soyunma odaları ile aydınlatmaları olan, güneş enerjili aydınlatma sistemi, bir adet basketbol potası, boyutları standartlara uygun malzeme kullanıldığı takdirde, 1 adet 20x40 m. boyutlarında, fileli, pvc, tel örgülü zeminin (suni çimin altı beton) ve direkle suni çim halı sahanın tüm müştemilatı ile birlikte yapımının yaklaşık maliyeti 194.707,00 TL (K.D.V. hariç) olacağı öngörülmüştür.

İl Özel İdaresi tarafından, Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük, Çopraşık ve Büyükhırka köyleri, Bayat ilçesine bağlı Eskialibey ve Kunduzlu köyleri, Boğazkale ilçesine Evci veYekbas köyleri, Dodurga ilçesine bağlı Alpagut ve Çiftlikköy köyleri, Kargı ilçesine bağlı Hacıhamza köyü, Laçin ilçesine bağlı Narlı ve Çamlıca köyleri, Mecitözü ilçesine bağlı Elvançelebi köyü, Merkeze ilçeye bağlı Seydim ve Konaklı köyleri, Ortaköy ilçesine bağlı Karahacip köyü, Osmancık ilçesine bağlı Başpınar köyü, Sungurlu ilçesine bağlı Yörüklü, Tuğlu, Kavşut, Kaledere, Demirşeyh ve Arifegazili köyleri olmak üzere toplam 23 köyde suni çim sahanın yapımı için gerekli olan 5.284.347,98 TL. (K.D.V. dahil) (23 köy x (194.707,00 + %18 K.D.V.) Gençlik ve Spor Bakanlığından talep edilmiştir.

Komisyonumuzca nüfus krateri göz önüne alınarak yaptığı değerlendirmede ise Alaca İlçesine bağlı Sarısüleyman, Büyükdona Küçükdona arasına ve Gazipaşa, Bayat İlçe bağlı Ahacık ve Tepekutuğun, Dodurga İlçesine bağlı Berk ve Dikenli, Mecitözü İlçesine bağlı Tanrıvermiş, Çitli, Hisarkavak ve Köprübaşı, Merkez İlçeye bağlı Ovasaray ve Kalehisar, Oğuzlar İlçesine bağlı Ağaççamı ve Derinöz, Ortaköy İlçesine bağlı Fındıklı, Kızılhamza, Yaylacık arasına, İskilip İlçesine bağlı Kurusaray, Şeyh, Çatkara, Aşağıörenseki ve Çukurköy Kargı İlçesine bağlı Yeşilköy Dereköy arası, Hallıköy Çukuraluç arası, Laçin İlçesine bağlı Narlı Kavaklı Çiftlik Gökçekaya arası, Osmancık İlçesine bağlı Kamil, Öbektaş, Ardıç ve Öbektaş, Sungurlu İlçesine bağlı Aşağıfındıklı, Beşkız ve Kemallı, Uğurludağ İlçesine bağlı Küçükerikli köylerine de suni çim halı sahanın tüm müştemilatı ile yapılması uygun olacaktır.

Yapılması planlanan 32 adet köy için toplam maliyet 6.230.624,00 TL.(K.D.V. hariç)’dir.

İlimizde köylerde yapılacak sportif amaçlı park yerlerinin; topografik şartlar, zemin ve ulaşım gibi kriterler çerçevesinde tespitinin ilgili köy muhtarlıklarınca yapılması uygun olacaktır.

Bacak güçlendirme, step, bel çalıştırma, kol ve göğüs çalıştırma, yürüyüş ve kol çalıştırma aletlerinin kurulumu da dahil olmak üzere maliyetlerinin 5.450,00 TL (K.D.V.

hariç)’dir. Köylerin fiziki durumu ve kullanılabilirliği göz önünde bulundurularak yapılması Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir.

Raporda belirtilen köylere, nüfus sayıları dikkate alınarak, bütçe imkanları ölçüsünde İl Özel İdaresi tarafından suni çim halı sahaların yapılması komisyonumuzca uygun bulunmuştur.

Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU

Erhan AKAR Ahmet TUNA Mesut TUĞREL Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

Mustafa YILDIZ Dilaver YILDIRIM Üye Üye

- RAPOR-

(Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu) İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 06/09/2016 tarihinde Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna havale edilen, İlimiz Merkez ve İlçelerimizde okulların isimleri belirlenirken hangi kriterlere bakılıyor? Okul isimleri belirlenirken kimlere soruluyor? İl ve ilçe ile ilgisi olmayan okul isimleri var mıdır? İl ve ilçe ile özdeşleşmiş okul isimleri neden konmuyor? Bu konuların araştırılması Meclisin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar sonucunda elde ettiği bilgilere göre;

1-İlimiz merkez ve ilçelerinde okulların isimleri belirlenirken hangi kriterlere bakılıyor?

İlimiz merkez ve ilçelerinde okulların isimleri belirlenirken 02.04.1993/21540 tarih ve sayılı Resmi Gazete ve 12.04.1993/2380 tarih ve sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Kurumlara ait açma, Kapatma ve ad verme Yönetmeliği”

doğrultusunda kurumlara ad verme kriterleri;

Kuruma Ad Verme

Madde 7-bakanlığa bağlı her derece ve türdeki resmi ve özel öğretim kurumlarına verilecek

Benzer Belgeler