• Sonuç bulunamadı

Geçirimlilik Deney Sonuçları Değerlendirilmes

(2.8) Etkinlik faktörünün bu eşitliği için, daha önceden yapılan araştırmaların

5. DENEY SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

5.3 Geçirimlilik Deney Sonuçları Değerlendirilmes

5.3.1 Kılcal Su Emme Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Bu deney yöntemi, kısmen su ile temas halindeki numunelerin ağırlık değişimlerinden yola çıkarak, numunelerdeki muhtemel makroskobik boşluk yapısını açıklamaya çalışır. Kılcal su emme değeri, su ile temas halindeki malzemenin birim alanından kapiler yolla emilen su miktarıdır.

Su emilmesi ile meydana gelen ağırlık değişimleri çeşitli zaman aralıklarında kaydedilmiştir. Şekil 4.4 çimento türünün kılcallık değerleri üzerindeki etkisini göstermektedir. Kılcal su emme katsayısındaki artış, su emme değerinin artışının göstergesidir. Şekil 4.4’de görüldüğü gibi beton dayanım sınıfı arttıkça kılcal su emme değerleri düşmektedir. Bu düşüş sülfata dayanıklı çimento türleri için çok belirgindir. Sülfata dayanıklı çimentoların kılcal su emme değerleri diğer çimento türleri ile üretilen numunelerden belirgin derecede yüksektir. C25 dayanım sınıfı için, sülfata dayanıklı çimento numunelerin kılcallık (kapilerite) değeri portlant çimentosu numunelerinin yaklaşık 10 katıdır. C40 dayanım sınıfında ise sülfata dayanıklı çimento ve CÇ32.5 numunelerin kılcallık değerleri yaklaşık aynıdır. En düşük klor iyonu geçirimliliğine sahip olan yüksek fırın cüruflu numunelerin (Şekil 4.6), kılcal su emme değerleri ise klor geçirimliliğinin aksine minimum seviyede değildir. Deney sonuçları yüksek fırın cüruflu numunelerin kılcal su emme değerlerinin portlant çimentosu numunelerinden çokta farklı olmadığını göstermektedir.

5.3.2 Ağırlıkça Su Emme Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Kılcal su emme deneyine tabi tutulan numuneler daha sonra 3 gün tamamen su içerisinde bırakılarak suya doygun hale getirilmiş ve kuru ağırlıkları vasıtasıyla ağırlıkça su emme değerleri hesaplanmıştır. Yüzeye açılan sürekli boşluk miktarı betonun su emme değerlerini etkilemektedir. Bu nedenle ağırlıkça su emme deneyi numunenin porozitesini dolaylı olarak temsil edebilmektedir. Şekil 4.5, çimento türünün ağırlıkça su emme değerlerine etkisini göstermektedir.

Deney sonuçları en yüksek su emme değerlerinin sülfata dayanıklı çimento numunelerinde olduğunu göstermiştir. Kılcal su emme deneylerine paralel olarak, C40 dayanım sınıfı haricindeki sülfata dayanıklı çimento numuneleri en yüksek su

124

emme değerlerine sahiptir. Kılcal su emmede olduğu gibi dayanım sınıfı arttıkça su emme miktarı azda olsa azalmaktadır. Herhangi bir dayanım sınıfı kendi içinde kıyaslanırsa çimento türünün su emme değerleri üzerindeki etkisi açıkça belirli değildir. Hızlı klor geçirimliliği (Şekil 4.6), kılcal su emme (Şekil 4.4) ve ağırlıkça su emme (Şekil 4.5) ile kıyaslanırsa yüksek fırın cürufunun olumlu performansı kapilerite ve ağırlıkça su emme değerlerine tam olarak yansımamıştır.

5.3.3 Hızlı Klor Geçirimliliği Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Şekil 4.6 Klor iyonu geçirimliliğinde çimento türünün etkisini açıkça koymaktadır. Şekil 4.6’den de görüldüğü gibi yüksek fırın cüruflu çimento ile üretilen betonların (CÇ32.5 ve CÇ42.5) klor iyonu geçirimliliği değerleri diğer çimento türlerine göre çok azdır. Örnek olarak, C25 sınıfı beton serileri için; Portlant çimentosu ile üretilen numunelerin hızlı klor geçirimlilik değerleri, yüksek fırın cüruflu numunelerin yaklaşık 6 katıdır. Benzer sonuçlar C30 ve C35 dayanım sınıfı serileri içinde geçerlidir. Şekil 4.6’de görüldüğü üzere, portlant çimentosu ile üretilen numunelerde C35 ve C40 dayanım sınıfları arası klor geçirimlilik değerlerinde önemli bir azalma elde edilmiştir. Bununla beraber C40 dayanım sınıfı portlant çimentosu numunelerinin hızlı klor geçirimlilik değeri aynı dayanım sınıfındaki yüksek fırın cüruflu numunelere göre 3 kat daha fazladır.

Şekil 4.6’den de görülebildiği gibi, portlant çimentosunun uçucu kül ile beraber kullanılmasının klor geçirimlilik değerleri üzerinde önemli bir etkisi vardır. C25 dayanım sınıfı betonlarda uçucu kül kullanımının önemli bir etkisi görülmese bile, diğer dayanım sınıfları için uçucu kül kullanımı ile klor geçirimliliğinde %50’den fazla azalma sağlanmıştır. C40 dayanım sınıfı betonlar için ise, uçucu küllü betonlar ile yüksek fırın cüruflu betonlar yakın değerler vermiştir.

C30 ve C35 dayanım sınıflarında sülfata dayanıklı çimento ile üretilmiş serilerin klor geçirimlilik değerleri portlant çimentosu ile üretilen serilerden bir miktar aşağıdadır. Sülfata dayanıklı çimento ile üretilen betonların klor geçirimlilik değerleri C25, C30 ve C35 dayanım sınıfları için yüksek fırın cüruflu betonların yaklaşık 6 kat, C40 dayanım sınıfı için ise yaklaşık 3 kat daha fazladır.

Sülfata dayanıklı çimentolar ülkemizde deniz yapılarında da kullanılmaktadır. Ancak deney sonuçları klor geçirimliliği açısından sülfata dayanıklı çimento performansının portlant çimentosu performansına yakın olduğunu göstermektedir.

125

Önceden de tahmin edilebileceği gibi hızlı klor geçirimlilik değerleri beton dayanım sınıfın artmasıyla azalmaktadır. Şekil 4.6’den görüldüğü gibi, portlant çimentosu serilerinde C25, C30 ve C35 dayanım sınıfları için klor geçirimlilik değerleri birbirine yakındır. Ancak C40 dayanım sınıfı için kayda değer bir düşüş gözlenmiştir.

Yüksek fırın cürufu içeren seriler çok düşük klor geçirimlilik değerlerine sahiptirler ancak; dayanım artışına bağlı olarak klor geçirimlilik değerlerinde belirli bir değişim elde edilmemiştir.

ASTM C 1202-5’e göre 6 saatlik deney sonunda toplam geçen akım miktarı 4000 coulomb’un üzerinde olan numuneler yüksek geçirimli olarak kabul edilmektedir. Akım miktarı 100-1000 coulomb arasında ise geçirimlilik çok azdır denilebilir. Şekil 4.6’de görüldüğü gibi tüm dayanım sınıflarında yüksek fırın cüruflu betonlar çok düşük geçirimli olarak adlandırılabilirler. Bu numunelerin daha az geçirimli olması içerdikleri cüruf nedeni ile daha yoğun ve sıkışık bir mikro yapıya sahip olmalarındandır.

Puzolanik reaksiyon daha az kapiler boşluklu yapı oluşumuna ve/veya mevcut boşlukların tıkanmasına sebep olarak klor iyonu geçirimliliğini azaltabilir.

Şekil 4.7’da görüldüğü gibi, yüksek fırın cüruflu numuneler 0.68 gibi yüksek S/Ç oranlarına sahip olsalar bile ASTM C 1202-5 standardına göre çok düşük klor iyonu geçirimliliğine sahiptirler.

S/Ç oranı 0.45 olar seriler haricinde portlant çimentosu ve sülfata dayanıklı çimento numunelerinden geçen toplam akım miktarı 4000 coulomb’un üzerindedir. Bu nedenle bu betonların klor iyonu geçirimliliğine karşı düşük dirençli olduğu söylenebilir.

Şekil 4.6 ve Şekil 4.7’ya göre, uçucu kül kullanımının klor iyonu geçirimliliğine karşı direnci arttırdığı söylenebilir.

5.4 Sülfat Etkisi Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi