• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MOBBĠNG KAVRAM

3. Dikey Psikolojik Taciz: ÇalıĢanın yöneticiye psikolojik Ģiddet uygulamasıdır Nadir görülen bir durumdur Örneğin, çalıĢanların

3.9 Mobbingle Mücadele ve Medyada Mobbing Olgusu Farkındalığı Yaratma ÇalıĢmaları

3.9.5 Mobbing ile Mücadelede Medyada Mobbing Kavramı Farkındalığı Yaratma ÇalıĢmaları

3.9.5.2 Gazete Haberleri Dahilinde Mobbing ile Mücadele

 „‟Anadolu Aslanları ĠĢadamları Derneği (ASKON) Genel BaĢkanı Cesur:Ġsrail, Türk iĢ adamlarına açıkça mobbing uyguluyor, bunu bizzat müĢahede ettik‟‟ Ģeklinde bir açıklama yapmıĢtır‟‟.89 Ticaret alanında önemli bir derneğin genel baĢkanlık görevini yürütmekte olan bir iĢ adamının mobbing den bahsetmesi dahi mutlaka haber olacak ve insanların dikkatini çekip mobbingde farkındalık yaratacaktır. Ġsrail‟e gidiĢinde kendi heyetlerinin saatlerce havalimanında beklemek zorunda kaldığına vurgu yapmıĢ aynı zamanda kendilerine polislerin kendilerine zorluk çıkardıklarını ve Ġsrail iĢgali altındaki topraklara girmelerinin zor olduğu ve Filistin ile olan ticaretlerini engellemek maksadıyla oradaki iĢ adamlarıyla ticaret yapamayacaklarını belirttiklerini ifade etmiĢtir. Bunlara ek olarak „‟Ġstanbul‟da hangi camiye gittin?‟‟ gibi sorularla din özgürlüğüne imalı yollarla dikkat çektiğini ifade etmiĢtir. KiĢiliğe yönelik saldırılar; mağdurun dil, din, etnik yapı ve fiziksel özellikleri nedeniyle hakarete uğraması mobbing kapsamında değerlendirebilir fakat iĢyerinde gerçekleĢmemesi ve aralarında bir iĢ münasebeti olmaması sebebiyle uzmanlar tarafından farklı açılardan değerlendirilmektedir.

 „‟Gaziantep Mühendisler Odası ve GiriĢimci Kadınları Destekleme Derneği iĢbirliğinde Mühendislik Topluluğu organizasyonuyla 'ÇalıĢma Hayatında ĠliĢkiler ve Mobbing konulu seminer Gaziantep Üniversitesi Mühendislik dekanlığı konferans salonunda öğrencilerin katılımıyla gerçekleĢtirilmiĢtir‟‟. Seminerde sektör ayrımı yapılmaksızın iĢ yaĢantılarında karĢılaĢabilecekleri zorlukların sinyalini önceden vermek, alabilecekleri önlemleri Ģimdiden anlatmak ve kafalarının bir kenarında yer edinme istekleri amaçlanmıĢtır.90 Hayatın her alanında olabileceği gibi iĢ yaĢantısında karĢılaĢılabileceğiniz zorlukların da insanları asla yıldırmaması gerektiği vurgusu yapılmıĢtır. Öğrencilerin iĢ hayatına atılmadan önce mobbingin farkında olarak iĢ hayatlarına baĢlamaları büyük önem taĢır. Ġlerde yaĢanılabilecek olası mobbing olayları hakkında bilgi sahibi olacaklar ve mobbing noktasında hangi yollara baĢvurabileceklerinin bilincinde olarak iĢ yaĢamında kendi haklarını bilen ve haklarını gerektiği ölçüde savunabilen kiĢilerin iĢ yaĢamına entegre

89 „‟Askon‟ dan Filistin‟‟ e Ziyaret‟‟, Milliyet,

http://www.milliyet.com.tr/askon-dan-filistin-e-ziyaret- ankara-yerelhaber-2632759/ (EriĢim tarihi 05.03.2018)

90 „‟Üniversitelilerle Mobbing Semineri‟‟, Hürriyet,

http://www.hurriyet.com.tr/universitelilere-mobbing- semineri-37277252 (EriĢim tarihi:09.03.2018)

66

edilmesi mobbingin engellemez bir sorun olduğu düĢüncesini ortadan kaldıracaktır. Bu tür çalıĢmaların sürekli olarak yapılması ve eğitimlerin, seminerlerin sıklığının artması ve medyada kendine yer edinmesi toplumun mobbing olgusunda bilinçlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.

 „‟Çankaya Belediyesi, Taciz Yoluyla Yıldırma - Mobbing'e karĢı bir bilgilendirme semineri düzenledi. Uzman Cihangir Yıldırım tarafından verilen eğitimde mobbingin tanımı, nasıl baĢladığı, çalıĢan üzerindeki kısa, orta ve uzun vadeli etkileriyle kurumdaki iĢ barıĢını ve verimi nasıl etkilediği anlatıldı‟‟.91 Mobbing mağdurlarının neler yapabileceklerini, hangi kurumlara baĢvurabileceklerini ve iĢyerlerinde mobbing engellemek için kurumsal düzeyde atılması gereken adımları anlatılmıĢtır. Mobbing yoluyla yıldırmaya iĢ dünyasında sık karĢılaĢan bir kavram ancak pek çok çalıĢanın maruz kaldığı muamelenin mobbing olduğunu konusunda herhangi bir bilgisi bulunmamakla birlikte bu konuda neler yapabileceğini ve hangi yollara baĢvurması gerektiğini de bilmemektir. ĠĢ barıĢının sağlanabilmesi için atılması gereken adımlardan biri olan bu seminer çalıĢanlar üzerinde mobbing kavramının önemine dikkat çekerek, kavramın farkındalık yaratma noktasında önemli bir adımı olarak görülebilir.

 „‟Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), meclis üyeleri ve personellerine yönelik „‟KiĢisel GeliĢim‟‟ eğitimi düzenledi. KiĢisel geliĢim, etkili iletiĢim, temel etkili iletiĢim kurma yolları, çatıĢma, iĢyerinde psikolojik taciz ve stres gibi konularda bilgiler verilerek bilinçlendirme sağlandı‟‟.92 Bizzat Meclis üyelerine ve personellerine verilen bu eğitimde konu kapsamına mobbing kavramının dahil edilmesi mobbing olgusunun Türkiye‟ de gelmiĢ olduğu seviyeye de örnek teĢkil etmektedir. KiĢisel geliĢimin içerisinde yer alan mobbing, stres kavramıyla birlikte değerlendirerek aktarılmıĢtır. Yapılan çalıĢma ülkemizde mobbing olgusunda farkındalık yaratma noktasında büyük önem taĢımaktadır.

 „‟Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen 'Geleceğine Sahip Çık' projesinin tanıtımı gerçekleĢtirildi.Proje kapsamında gençlere Hafıza Teknikleri, Sosyal GiriĢimcilik, BaĢarı ve Motivasyon, Etkili Ġnsan Olmanın Ġncelikleri, Sosyal Medyayı Anlamak, Az Zamanda Çok ĠĢ BaĢarma Sanatı, ĠĢyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing), Toplum Önünde Etkili KonuĢmak,

91 „‟Mobbing Semineri‟‟, Hürriyet,

http://www.hurriyet.com.tr/mobbing-semineri-40086761 (EriĢim tarihi:01.03.2018)

92 „‟KiĢisel GeliĢim Eğitimi‟‟, Hürriyet,

http://www.hurriyet.com.tr/gtbden-kisisel-gelisim-egitimi-40266192

67

Etkili ĠletiĢim ve Beden Dili, Sosyal ve KiĢisel GeliĢim konularında eğitimler kapsamında bilgilendirme sağlanarak anlatıldı‟‟.93 Seyahatler ve eğitimlerle gençlerin bugünden yarına her konuda daha donanımlı yetiĢmesi amaçlanan projenin sürdürülebilir olması ve sürekli hale getirilmesi, iĢ yaĢamına daha adım atmadan gençlerin mobbing kavramı hakkında bilgi sahibi olması ve iĢ hayatlarını buna göre sürdürecek olmaları çalıĢmanın önemini göstermektedir. Projenin devamlılığının sağlanması ve sistematik bir Ģekilde Türkiye içerisindeki belirli il ve ilçelerden baĢlayarak bu eğitimlerin herkes için ulaĢılabilir olmasının sağlanması durumunda, iĢyerinde psikolojik taciz kavramı konusunda bilgi sahibi, çalıĢtığı sektör fark etmeksizin almıĢ olduğu eğitim sayesinde mobbing kavramının farkındalığını kendi üzerinde oluĢturmuĢ, iĢ hayatında yaĢanması muhtemel bütün süreçler hakkında bilgi, birikim ve yeterli donanıma sahip ve mobbing konusuna tam anlamıyla hakim olan bir nesil yetiĢtirilmesi doğrultusunda ileri düzeyde önem ve değere sahip olacaktır.

93 „‟Gençlerden Geleceğine Sahip Çık Projesi‟‟, Hürriyet,

http://www.hurriyet.com.tr/genclerden- gelecegine-sahip-cik-projesi-40617988 (EriĢim tarihi:01.03.2018)

68