• Sonuç bulunamadı

Adım 5: Hazırda Bekletme ve Uyku durumlarını yeniden etkinleştirme

6 Güvenlik

Bilgisayarı koruma

Windows işletim sistemi tarafından sağlanan standart güvenlik özellikleri ve Windows olmayan Setup Yardımcı Programı kişisel ayarlarınızı ve verilerinizi bir dizi riskten koruyabilir.

Aşağıdaki özellikleri kullanmak için bu bölümdeki yordamları izleyin:

● Parolalar

● Güvenlik duvarı yazılımı

● Virüsten koruma desteği (Norton Internet Security)

● Kritik güvenlik güncelleştirmeleri

NOT: Güvenlik çözümleri caydırıcı olacak şekilde tasarlanmıştır; ancak, bilgisayarın hatalı kullanılması veya çalınmasını engelleyemeyebilir ya da yazılım saldırılarını caydırmada başarısız olabilir.

NOT: Bilgisayarınızı servise göndermeden önce tüm parolaları ve parmak izi ayarlarını kaldırın.

Bilgisayar riski Güvenlik özelliği

Bilgisayarın izinsiz kullanımı Açılış parolası

Verilere yetkisiz erişim Güvenlik duvarı yazılımı

Windows güncelleştirmeleri Setup Yardımcı Programı'na, BIOS ayarlarına ve diğer sistem

kimlik bilgilerine izinsiz erişim

Yönetici parolası

Bilgisayar için var olan veya ileride olabilecek tehditler Microsoft'tan kritik güvenlik güncelleştirmeleri Windows kullanıcı hesabına yetkisiz erişim Kullanıcı parolası

Parolaları kullanma

Parola, bilgisayardaki bilgilerinizi korumak için seçtiğiniz bir grup karakterdir. Bilgilerinize erişimi nasıl kontrol etmek istediğinize bağlı olarak birkaç çeşit parola ayarlayabilirsiniz. Parolalar Windows'da veya önceden bilgisayara yüklenen Windows olmayan Setup Yardımcı Programı'nda ayarlanabilir.

DİKKAT: Bilgisayarın kilitlenmesini önlemek için, ayarladığınız her parolayı kaydedin. Çoğu parola girilirken, değiştirilirken veya silinirken görüntülenmediğinden, her bir parolayı hemen kaydetmek ve güvenli bir yerde saklamak önemlidir.

Aynı parolayı bir Setup Yardımcı Programı özelliği ve bir Windows güvenlik özelliği için kullanabilirsiniz.

Aynı parolayı birden fazla Setup Yardımcı Programı özelliği için de kullanabilirsiniz.

Setup Yardımcı Programı'nda bir parola ayarlarken aşağıdaki yönergeleri kullanabilirsiniz:

● Parola 8 adet harf ve sayıya kadar herhangi bir bileşim olabilir ve büyük küçük harf duyarlıdır.

● Setup Yardımcı Programı'nda ayarlanan bir parola Setup Yardımcı Programı komut isteminde girilmelidir. Windows sisteminde ayarlanan bir parolanın Windows komut isteminde girilmesi gerekir.

Parola oluşturmak ve kaydetmek için aşağıdaki ipuçlarını kullanın:

● Parola oluştururken, program tarafından belirlenen gereksinimleri takip edin.

● Parolalarınızı bir kağıda yazın ve bilgisayardan uzak, güvenli bir yerde saklayın.

● Parolaları bilgisayardaki bir dosyada saklamayın.

● Adınızı veya yabancı biri tarafından kolaylıkla keşfedilebilecek diğer kişisel bilgilerinizi kullanmayın.

Aşağıdaki bölümlerde Windows ve Setup Yardımcı Programı'ndaki parolalar ve işlevleri

listelenmektedir. Ekran koruyucu parolaları gibi Windows parolaları hakkında ek bilgi için Başlat >

Yardım ve Destek'i seçin.

Windows'da parola ayarlama

Parola İşlev

Yönetici parolası Bilgisayar içeriğine yönetici düzeyi erişimi korur.

NOT: Bu parola Setup Yardımcı Programı içeriğine erişmek için kullanılamaz.

Kullanıcı parolası Windows kullanıcı hesabına erişimi korur. Ayrıca bilgisayar

içeriğine de erişimi korur ve Uyku ya da Hazırda Bekletme durumundan çıkıldığında girilmesi gerekir.

Setup Yardımcı Programı'nda parola ayarlama

Parola İşlev

Yönetici parolası* Setup Yardımcı Programı'na erişimi korur.

Bu parola ayarlandıktan sonra, Setup Yardımcı Programı'na her erişiminizde girilmelidir.

DİKKAT: Yönetici parolanızı unutursanız, Setup Yardımcı Programı'na erişemezsiniz.

Parolaları kullanma 49

Parola İşlev

Açılış parolası* Bilgisayar içeriğine erişimi korur.

Parola ayarlandıktan sonra bilgisayarı her açmanızdan veya yeniden başlatmanızdan sonra ya da Hazırda Bekletme'den çıktığınızda girilmesi gerekir.

DİKKAT: Açılış parolanızı unutursanız bilgisayarı açamaz veya yeniden başlatamaz ya da Hazırda Bekletme'den çıkamazsınız.

*Bu parolaların her biriyle ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki konulara bakın.

Yönetici parolası

Yönetici parolanız yapılandırma ayarlarınızı ve Setup Yardımcı Programı'ndaki sistem kimlik bilgilerini korur. Bu parola ayarlandıktan sonra, Setup Yardımcı Programı'na her erişiminizde girmelisiniz.

Yönetici parolanız Windows'da ayarladığınız yönetici parolası yerine kullanılamaz ve ayarlandığında, değiştirildiğinde veya silindiğinde gösterilmez. Parolanızı kaydettiğinizden ve güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Bir yönetici parolasını yönetme

Bu parolayı oluşturmak, değiştirmek veya silmek için şu adımları izleyin:

1. Bilgisayarı açın veya yeniden başlatın, ardından ekranın sol alt köşesinde “F10 = BIOS Setup Options” (F10 = BIOS Kurulum Seçenekleri) mesajı görüntülenirken f10 tuşuna basarak Setup Yardımcı Programı'nı açın.

2. Ok tuşlarını kullanarak Security > Set Administrator Password (Güvenlik > Yönetici Parolası Ayarla)'yı seçin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir yönetici parolası ayarlamak için, Enter New Password (Yeni Parola Gir) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onayla) alanlarına parolanızı girin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir yönetici parolasını değiştirmek için, mevcut parolanızı Enter Current Password (Mevcut Parolayı Gir) alanına yazın, Enter New Password (Yeni Parola Gir) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onayla) alanlarına yeni bir parola girin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir yönetici parolasını silmek için, mevcut parolanızı Enter Password (Parola Gir) alanına yazın, sonra da 4 kez enter tuşuna basın.

3. Değişikliklerinizi kaydedip Setup Yardımcı Programı'ndan çıkmak için, okları kullanarak Exit (Çık)

> Exit Saving Changes (Değişiklikleri Kaydederek Çık)'ı seçin.

Değişiklikleriniz bilgisayar yeniden başlatılınca etkinleşir.

Yönetici parolası girme

Enter Password (Parola Gir) isteminde, yönetici parolanızı girin, sonra da enter tuşuna basın. Yönetici parolasını ardarda 3 kez hatalı girerseniz, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız ve tekrar denemeniz gerekir.

Açılış parolası

Açılış parolanız bilgisayarın izinsiz kullanılmasını önler. Parola ayarlandıktan sonra bilgisayarı her açmanızdan veya yeniden başlatmanızdan sonra ya da Hazırda Bekletme'den çıktığınızda girilmesi gerekir. Açılış parolası ayarlanırken, girilirken, değiştirilirken veya silinirken görüntülenmez.

Açılış parolasını yönetme

Bu parolayı oluşturmak, değiştirmek veya silmek için şu adımları izleyin:

1. Bilgisayarı açın veya yeniden başlatın, ardından ekranın sol alt köşesinde “F10 = BIOS Setup Options” (F10 = BIOS Kurulum Seçenekleri) mesajı görüntülenirken f10 tuşuna basarak Setup Yardımcı Programı'nı açın.

2. Ok tuşlarını kullanarak Security > Set Power-On Password (Güvenlik > Açılış Parolası Ayarla)'yı seçin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir açılış parolası ayarlamak için, Enter New Password (Yeni Parola Gir) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onayla) alanlarına parolanızı girin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir açılış parolasını değiştirmek için, mevcut parolanızı Enter Current Password (Mevcut Parolayı Gir) alanına yazın, Enter New Password (Yeni Parola Gir) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onayla) alanlarına yeni bir parola girin, sonra da enter tuşuna basın.

Bir açılış parolasını silmek için, mevcut parolanızı Enter Current Password (Mevcut Parolayı Gir) alanına yazın, sonra da 4 kez enter tuşuna basın.

3. Değişikliklerinizi kaydedip Setup Yardımcı Programı'ndan çıkmak için, okları kullanarak Exit (Çık)

> Exit Saving Changes (Değişiklikleri Kaydederek Çık)'ı seçin.

Değişiklikleriniz bilgisayar yeniden başlatılınca etkinleşir.

Açılış parolasını girme

Enter Password (Parola Gir) isteminde, parolanızı girin, sonra da enter tuşuna basın. Parolayı ardarda 3 kez hatalı girerseniz, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız ve tekrar denemeniz gerekir.

Parolaları kullanma 51

Virüsten koruma yazılımı

Bilgisayarı e-posta veya Internet erişimi için kullandığınızda, işletim sistemini, programları veya yardımcı programları devre dışı bırakabilecek veya doğru biçimde çalışmamasına neden olabilecek virüslere maruz bırakırsınız.

Virüsten koruma yazılımı birçok virüsü tanımlayarak yok edebilir ve çoğu durumda yol açtıkları zararları onarabilir. Yeni keşfedilen virüslere karşı sürekli koruma sağlamak için virüsten koruma yazılımının güncel tutulması gerekir.

Virüsten koruma programı olan Norton Internet Security önceden bilgisayara yüklenmiştir.

● Norton Internet Security sürümünüze 60 günlük ücretsiz güncelleştirme dahildir. 60 gün sonunda uzatılmış güncelleştirme hizmetini satın alarak bilgisayarınızı yeni virüslere karşı korumanız önemle önerilir. Norton Internet Security yazılımını kullanma ve güncelleştirme ile uzatılmış güncelleştirme hizmeti hakkındaki yönergeler programın içinde bulunur.

Norton Internet Security'ye erişmek veya yazılım hakkında daha fazla bilgi almak için Başlat >

Tüm Programlar > Norton Internet Security öğesini seçin.

NOT: HP, bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olmak için virüsten koruma yazılımını daima güncel tutmanızı tavsiye eder.

NOT: Virüsler hakkında daha fazla bilgi için Yardım ve Destek'te Ara kutusuna virüsler yazın.

Güvenlik duvarı yazılımını kullanma

Bilgisayarı e-posta alma ve gönderme, ağa veya Internet'e erişme amaçlarıyla kullanırken, yetkisiz kişilerin bilgisayara, kişisel dosyalarınıza ve hakkınızdaki bilgilere erişim sağlama olasılığı vardır.

Gizliliğinizi korumak için, bilgisayara önceden yüklenen güvenlik duvarı yazılımını kullanın.

Güvenlik duvarı özellikleri ağ etkinliklerini kaydetme ve raporlamanın yanı sıra, tüm gelen ve giden trafiğin otomatik izlenmesini içerir. Daha fazla bilgi için güvenlik duvarı kullanıcı kılavuzuna veya güvenlik duvarı üreticisine başvurun.

NOT: Bazı koşullarda güvenlik duvarı Internet oyunlarına erişimi engelleyebilir, ağda yazıcı veya dosya paylaşımına müdahale edebilir veya yetkisiz e-posta eklentilerini engelleyebilir. Sorunu geçici olarak çözmek için, güvenlik duvarını devre dışı bırakın, gerçekleştirmek istediğiniz görevi tamamlayın, sonra da güvenlik duvarını yeniden etkinleştirin. Sorunu kalıcı olarak çözmek için, güvenlik duvarını yeniden yapılandırın.

Güvenlik duvarı yazılımını kullanma 53

Önemli güncelleştirmeleri yükleme

DİKKAT: Microsoft kritik güncelleştirmelerle ilgili uyarılar gönderir. Bilgisayarı güvenlik ihlallerine ve bilgisayar virüslerine karşı korumak için, uyarı alır almaz Microsoft'tan tüm kritik güncelleştirmeleri yükleyin.

İşletim sistemi ve diğer yazılım güncelleştirmeleri bilgisayarınız size verildikten sonra hazırlanmış olabilir. Hazır olan güncelleştirmelerin tümünün bilgisayara yüklenmesi için aşağıdaki kılavuzu izleyin:

● Bilgisayarınızı kurduktan sonra en kısa zamanda Windows Update uygulamasını çalıştırın.

Başlat > Tüm Programlar > Windows Update konumundaki güncelleştirme bağlantısını kullanın.

● Windows Update'i ayda bir kez gibi düzenli aralıklarla çalıştırın.

● Windows ve diğer Microsoft programları için güncelleştirmeleri, yayımlanır yayımlanmaz Microsoft Web sitesinden ve Yardım ve Destek güncelleştirme bağlantısı üzerinden alabilirsiniz.

Belgede Mini Kullanıcı Kılavuzu (sayfa 56-63)

Benzer Belgeler