• Sonuç bulunamadı

4. ARAġTIRMA SONUÇLARI VE TARTIġMA

4.14. Göz Verimliliği

Farklı örtü materyallerinin göz verimliliği üzerine etkileri Şekil 4.11’de sunulmuştur. Asmalarda bulunan toplam salkım sayısının sürgün sayısına oranı ile elde edilen göz verimliliği, renkli örtü materyallerinden önemli derecede etkilenmiştir. En yüksek göz verimliliği kontrol grubundaki asmalarda 1.19 adet (salkım/sürgün) ölçülürken, bunu aynı istatistiki grupta yer alan sarı (1.11 adet) örtüde yetiştirilen asmalar takip etmiştir. Diğer örtü materyalleri, benzer etkiler göstererek asmaların göz verimliliğinde önemli derecede azalmalara neden olmuştur. Kontrole göre sırasıyla en fazla azalma (%11) mavi örtüde gerçekleşirken, sarı (%4.4) ve kırmızı örtü (%8.9) materyallerinde saptanmıştır.

Dolu yağışı, şiddetli rüzgâr, yüksek sıcaklık, şiddetli güneş ışığı ve kuş zararı gibi olumsuzlukların birisi ya da birkaçının etkili olduğu ekolojilerde, örtü sistemine bağlı göz verimliliğinde %10 civarındaki azalmalar ekonomik anlamda tartışma konusu olabilir. Örtü materyallerinin özellikle tüm yetiştiricilik sezonu boyunca birçok olumsuzluğa karşı kullanılması düşünüldüğünde, en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi materyalin asmalarda göz verimliliğinde önemli derecede kayıplara neden olmamasıdır. Çünkü göz verimliliği, kış gözlerinin meydana geldiği erken

gelişme döneminde yeterince güneş ışığı alarak sağlıklı bir şekilde fizyolojik ayırım periyodunun gerçekleşmesi ile yakından ilgilidir. Bu araştırmada kullanılan sarı renkli örtü materyali kontrol grubu asmaların göz verimliliğine en yakın değeri vermiştir. Diğer örtü materyalleri de oldukça benzer değerlerle göz verimliliğinde kısmen azalmalara neden olmuştur. Bu nedenle dolu zararının olmadığı ekolojilerde ve serada üzüm yetiştiriciliğinde örtü materyallerinin erken kullanılmaması önerilebilir.

5. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuçlar

Türkiye’de özellikle ‘Sultani Çekirdeksiz’ üzüm çeşidinin yoğun olarak yetiştirildiği Ege Bölgesi’nde, kuru üzümün getirisinin çoğu zaman düşük olması ve üzümün büyük bir kısmının kısa dönem aralığında piyasaya arz edilmesi pazarlamada sorunlara neden olmaktadır. Bölgede üzüm hasadının en yoğun olarak gerçekleştirildiği özellikle Ağustos-Eylül aylarında üzüm fiyatları çok düşük olmaktadır. Bu aylarda hasat edilen üzümün soğuk hava depolarında muhafazası ise yüksek sıcaklıklar nedeniyle maliyeti arttırmaktadır. Bu nedenle, üzümün kalitesinden ödün vermeksizin olabildiğince geç dönemde hasat edilerek piyasaya üzümü daha uzun dönemde ve kaliteli bir şekilde sunmak prensibiyle üreticilerin gelir düzeyini artırmak önem arz etmektedir. Bunu sağlayabilmenin en ekonomik ve sürdürülebilir yöntemi ise örtü materyallerinin kullanılmasıdır. Bağcılıkta omcaların örtülerle tamamen kapatılması genellikle erkenci çeşitlerde olgunlaşmayı daha da erkene almak (plastik örtü), orta ve geç olgunlaşan çeşitlerin ise derimini geciktirmek amacıyla yapılmaktadır. Diğer taraftan gerek üzüm üretim bağlarındaki ve gerekse asma anacı damızlık parsellerindeki asmaların şiddetli yağmur, dolu, kar ve fırtına gibi iklimsel etkenler ile hastalık ve zararlıların olumsuz etkilerinden korunmasını sağlamak amacıyla da örtü kullanılabilmektedir. Geleneksel terbiye şekillerinin verildiği alçak terbiye şekilli bağlarda da üzümleri omca üzerinde muhafaza etmek amacıyla çeşitli yöresel örtüler kullanılmaktadır. Yani ülkemiz genelinde, çeşitli amaçlara yönelik olarak farklı özellik ve yöntemlerle yoğun bir şekilde bağcılıkta örtü materyali kullanılmaya çalışıldığı görülmektedir. Son yıllarda yaygınlaşan korumalı tarımsal üretim kapsamında serada yetiştiricilik sistemlerinde de örtü materyallerinin kullanımı önemle tavsiye edilmektedir. Serada üzüm yetiştiriciliğinde özellikle koruk döneminde artan güneş ışığı şiddeti ve sera iç sıcaklığındaki yükselmeye bağlı olarak gerçekleşebilecek tanelerde ve taze sürgün ile yapraklarda güneş yanıklığının engellenmesi için örtü kullanımına ihtiyaç olabilmektedir. Ancak örtü materyallerinin yanlış kullanılması asma gelişimi, fizyoloji, ürün kalitesi ve bir sonraki yıldaki göz verimliliğini olumsuz etkilemektedir. Bu konuyla ilgili ülkemizde uygulamalı araştırmaların oldukça yetersiz olduğu ve kısıtlı çalışmaların ise çoğunlukla derim zamanının geciktirilmesi ve üzüm kalitesi üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Ancak, örtü materyallerinin asma gelişimi, fizyolojisi ve göz verimliliği üzerine etkileri konusunda ulaşılabilir nitelikte yeterince deneysel bilgi

bulunmamaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklim şartlarında bulunan cam serada yürütülen bu araştırma kapsamında, 41 B asma anacı üzerine aşılı ‘Alphonse Lavallée’ üzüm çeşidinde yetiştiricilik sezonu boyunca kullanılan çeşitli renklerdeki örtü materyallerinin asma gelişimi ve fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır.

Araştırmada kullanılan örtü materyalleri cam sera içerisinde asmaların taç bölgesindeki ışık yoğunluğunu önemli derecede azaltmıştır. Materyaller, Temmuz ayı başlarına kadar ışık yoğunluğunda önemli değişikliğe neden olmamıştır. Asmalarda kış gözlerinin fizyolojik ayırım periyodunun yaz aylarının başlangıcında gerçekleştiği dikkate alındığında, bu durumun olumlu bir bulgu olduğu söylenebilir. Temmuz ayından itibaren kırmızı ve beyaz renkli örtülerin ışık yoğunluğunu belirgin oranda azalttığı saptanırken, sarı, yeşil ve mavi örtülerde önemli değişim gerçekleşmemiştir. Bu durum örtü materyallerinin ışık geçirgenliğinin önemli derecede farklı olduğunu ortaya koymuştur.

Örtü materyallerine bağlı olarak değişen ışık yoğunluğu, asmaların stoma iletkenliğini kısmen etkilemiştir. Mavi örtü kullanılan asmaların stoma iletkenliğinin özellikle vejetatif gelişmenin hızlı olduğu yaz ayları başlarında daha yüksek olduğu dikkati çekmiştir. Yeşil örtü altındaki asmaların ise genellikle stoma iletkenlikleri düşük seviyelerde gerçekleşmiştir.

Asmaların yaprak sıcaklığında örtü materyaline bağlı belirgin farklılıklar görülmemiştir. Bu durumun, araştırma kapsamındaki tüm asmaların aynı sera iç ortam sıcaklığında yetiştirilmesinden kaynaklanmış olduğu düşünülebilir. Çünkü, yaprak sıcaklığı değerleri genel olarak mevsimler sıcaklık artış ve azalış seyrine benzer olarak değişim göstermiştir.

Bitki yapraklarındaki kloroplastlarda gerçekleşen klorofil sentezinin büyük oranda güneş ışığının niteliğine bağlı olduğu bilinmektedir. Örtü materyalleri asmaların yapraklarındaki klorofil yoğunluğunda farklı seviyelerde değişimlere neden olmuştur. Sarı renkli örtü genellikle ışık yoğunluğunda da belirgin azalmalara neden olsa da genel olarak sarı örtü altındaki yaprakların daha koyu yeşil olduğu ve siyah renkli örtü altındakilerin de daha açık yeşil olduğu görülmüştür. Bu durum, ışık yoğunluğunun asmada klorofil sentezinin olumsuz etkilenebileceği kadar düşük seviyelere inmediğini işaret etmektedir. Örtü materyallerinin hiçbiri kloroz olarak nitelendirilebilecek seviyede sararmaya neden olmamıştır. Çünkü, SPAD okumalarından elde edilen değerler, asmalarda daha önce yürütülen çalışmalardaki ortalama değerler seviyesinde yer almıştır.

Yaprak klorofil yoğunluğuna benzer şekilde en yüksek sürgün uzunluğunun sarı renkli örtü altındaki asmalarda gerçekleştiği dikkati çekmiştir. Bitkilerin sürgün uçlarında, genç yapraklarında, gelişmekte olan meyve ve tohumlarında sentezlenen oksin hormonu sürgün uzaması ve bitki büyümesini etkileyen en önemli bitkisel kimyasaldır. Oksinler ışığa duyarlı olup yüksek ışık yoğunluğu altında inaktive edilmeleri sonucu hücre büyümesini ve uzamayı yavaşlatırlarken, düşük ışık yoğunluğunda tepe tomurcuğunun daha hızlı sürmesini teşvik eder. Sarı örtü materyali altındaki ışık yoğunluğundaki belirgin azalmalara rağmen sürgün uzunluğunun yüksek seviyelerde olması, ışığın bitkilerdeki hormonal düzenlemeyle büyümeye etkisi bilimsel gerçeği ile bağdaşmaktadır. Sarı örtü materyalinin yanında, gri, kırmızı ve yeşil örtüler de odunsu sürgün uzunluğu ve sürgün çapını kontrole göre belirgin şekilde arttırmıştır.

Örtü sistemleri tane eni ve boyunda kısmen azalmalara neden olsa da bu azalmalar salkım ağırlığına önemli derecede yansımamıştır. Üzüm şırasının biyokimyasal analizlerine göre, mavi örtü SÇKM’yi belirgin bir şekilde arttırırken, titre edilebilir asitliği azaltmıştır. En yüksek olgunluk indeksi değerleri mavi ve sarı örtü materyalleri altındaki asmalarda saptanmıştır. Bu durum örtü materyallerinin, üzümlerde olgunlaşma sürecini önemli derecede etkilediğini işaret etmektedir. Sarı renkli dışındaki tüm örtü materyalleri asmaların göz verimliliğinde yaklaşık %9 ile %11 oranında azalmalara neden olsa da çoklu stres faktörlerinin hüküm sürdüğü bağ alanlarında karşılaşılan kayıplar dikkate alındığında bu azalmaların göz ardı edilebilecek nitelikte olabileceği düşünülebilir.

5.2. Öneriler

Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, araştırma kapsamında kullanılan farklı renklerdeki örtü sistemlerinin asma fizyolojisi, vejetatif ve generatif gelişmesini farklı seviyelerde etkilediği görülmektedir. Bu nedenle koruyucu örtü sistemlerinin seçiminde bu etkilerin göz önünde bulundurulasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Asmaların, farklı renklerdeki örtü sistemlerine fizyolojik, vejetatif ve generatif tepkileri ile bir sonraki yılda göz verimliliğindeki değişimleri dikkate alındığında sarı renkli örtü sisteminin tavsiye edilebileceği kanaatine varılmıştır.

KAYNAKLAR

Ağaoğlu, Y., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A. ve Yanmaz, R., 1997, Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv, Ziraat Fak. Eğ. Araş. ve Geliş. Vakfı Yayınları, 4.

Anonim, 2018, Dünya Üzüm Verileri, web sayfası. USDA, FAO,

https://arastirma.tarimorman.gov.tr erişim 01.026.2018,

Archer, E. ve Strauss, H., 1989, Effect of shading on the performance of Vitis vinifera L. cv. Cabernet Sauvignon, Stellenbosch University, sunScholar is an interoperable open access system that is hosted and managed by the University library., 2-10.

Baiyeri, K., 2006, Seedling emergence and growth of pawpaw (Carica papaya) grown under different coloured shade polyethylene, International Agrophysics, 20 (2), 77.

Bastías, R. M. ve Corelli-Grappadelli, L., 2012, Light quality management in fruit orchards: Physiological and technological aspects, Chilean Journal Of Agricultural Research 72(74)

Bastías, R. M., Manfrini, L. ve Grappadelli, L. C., 2012, Exploring the potential use of photo- selective nets for fruit growth regulation in apple, Chilean Journal of Agricultural Research, 72 (2), 224.

Botzen, W., Bouwer, L. M. ve Van den Bergh, J., 2010, Climate change and hailstorm damage: Empirical evidence and implications for agriculture and insurance, Resource and Energy Economics, 32 (3), 341-362.

Cangi, R., Kesgin, M. ve YAĞCI, A., 2011, Sofralık Amaçlı Sultani Çekirdeksiz Üzüm Yetiştiriciliğinde Gölgeleme ve Örtü Materyali Uygulamalarının Ekonomik Analizi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011 (2), 9-19.

Casierra-Posada, F. ve Peña-Olmos, J., 2012, Contenido de pigmentos en hojas de fresa (Fragaria sp.) expuestas a diferente calidad espectral. Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, press. 30: 3-16.

Casierra-Posada, F., Peña-Olmos, J. E. ve Ulrichs, C., 2012, Basic growth analysis in strawberry plants (Fragaria sp.) exposed to different radiation environments, Agronomía Colombiana, 30 (1), 25-33.

Çelik, H., 2002, Üzüm Çeşit Kataloğu, Sun Fidan AŞ Mesleki Kitaplar Serisi: 2, 137s, Ankara. Challa, H. ve Schapendonk, A., 1984, Quantification of effects of light reduction in greenhouses

on yield, Acta Horticulturae (Netherlands). no. 148.

Çoban, Serdar, Kara ve Harun, 2002, Örtü altına alınmış asmada üzümün omca üzerinde muhafazası üzerine bir araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39 (3). Do Amarante, C. V. T., Steffens, C. A. ve Argenta, L. C., 2011, Yield and fruit quality of ‘Gala’and

‘Fuji’apple trees protected by white anti-hail net, Scientia Horticulturae, 129 (1), 79-85. Düring, H., 2015, Stomatal and mesophyll conductances control CO 2 transfer to chloroplasts in leaves of grapevine (Vitis vinifera L.), VITIS-Journal of Grapevine Research, 42 (2), 65. Ergeneoğlu, F., S. Tangolar, S. Gök, N. Büyüktaş ve E. Orhan, 1999, The effect of different covering times with plastic on yield and quality of some table grape cultivars, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23 (EK4), 899-908.

Ergenoğlu, F., Tangolar, S. ve Gök, S., 1999, Perlette ve Uslu üzüm çeşitlerinin Adana ekolojisinde plastik örtüaltında yetiştirilmesi, Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 999-1003.

Fletcher, J., Sutherland, M., Ames, J. ve Battey, N., 2002, The effect of light integral on vegetative growth and fruit yield of ‘Elsanta’strawberry, Proc 5th North Amer Strawberry Conference, 157-160.

González, C. V., Jeréz, D. N., Jofré, M. F., Guevara, A., Prieto, J., Mazza, C., Williams, L. E. ve Giordano, C. V., 2019, Blue light attenuation mediates morphological and architectural

acclimation of Vitis vinifera cv. Malbec to shade and increases light capture, Environmental and Experimental Botany, 157, 112-120.

Günay, A., 2005, Sebze yetiştiriciliği, Cilt-II, Meta Basımevi, İzmir, 531s.

Gussakovsky, E., Cohen, Y., Lurie, S., Stern, R., Kfir, S., Naor, A., Atzmon, I., Doron, I., Greenblat- Avron, Y. ve Shahak, Y., 2002, ColorNets: a new approach for light manipulation in fruit trees, XXVI International Horticultural Congress: Key Processes in the Growth and Cropping of Deciduous Fruit and Nut Trees 636, 609-616.

Hunsche, M., Blanke, M. M. ve Noga, G., 2010, Does the microclimate under hail nets influence micromorphological characteristics of apple leaves and cuticles?, Journal of plant physiology, 167 (12), 974-980.

Iglesias, I. ve Alegre, S., 2006, The effect of anti-hail nets on fruit protection, radiation, temperature, quality and profitability of ‘Mondial Gala’apples, Journal of Applied Horticulture, 8 (2), 91-100.

Ilid, Z. S., Milenkovid, L., Stanojevid, L., Cvetkovid, D. ve Fallik, E., 2012, Effects of the modification of light intensity by color shade nets on yield and quality of tomato fruits, Scientia Horticulturae, 139, 90-95.

Ilid, Z. S., Milenkovid, L., Šunid, L., Barad, S., Mastilovid, J., Kevrešan, Ž. ve Fallik, E., 2017, Effect of shading by coloured nets on yield and fruit quality of sweet pepper, Zemdirbyste- Agriculture, 104 (1), 53–62.

İlter, E., 1980, Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Yuvarlak Çekirdeksiz Çeşidinde Üzüm Ve Çubuk Verimlerine Etkisi Üzerinde Araştırmalar., E. Ü. Ziraat Fak. Meyve-Bağ Yetiştirme Ve Islahı Kürsüsü. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 416.

İmrak, B., Sarier, A., Çimen, B., Songul, t., Mehmet, Küden, A. B. ve Ali, 2013, Bazı Şeftali Ve Nektarin Çeşitlerinin Subtropik İklim Koşullarindaki Çoklu Meyve Oluşumu Sorununun Çözümüne İlişkin Araştırmalar, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (2), 25-33.

IPGRI, U., 1997, OIV, Descriptors for grapevine, http://www.cgiar.org/ipgri/.

Kalcsits, L., Musacchi, S., Layne, D. R., Schmidt, T., Mupambi, G., Serra, S., Mendoza, M., Asteggiano, L., Jarolmasjed, S. ve Sankaran, S., 2017, Above and below-ground environmental changes associated with the use of photoselective protective netting to reduce sunburn in apple, Agricultural and forest meteorology, 237, 9-17.

Kesgin, M., İnan, M. S. ve YAĞCI, A., 2016, Sultanİ çekirdeksiz üzüm çeşidinde gölgeleme ve örtü alti uygulamalarinin hasadi geciktirme ve verİm üzerine etkisi, Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 27, 245-254.

Kim, G.-T., Yano, S., Kozuka, T. ve Tsukaya, H., 2005, Photomorphogenesis of leaves: shade- avoidance and differentiation of sun and shade leaves, Photochemical & Photobiological Sciences, 4 (9), 770-774.

Kliewer, W., Lider, L. ve Schultz, H., 1967, Influence of artificial shading of vineyards on the concentration of sugar and organic acid in grapes, Am. J. Enol. Vitic, 18 (2), 78-86. Kocamaz, E., 1995, Floksera ve nematoda dayanıklı Amerikan asma anaçları, TC Tarım ve

Köyişleri Bakanlığı, Çanakkale Meyvecilik Üretme American vine rootstocks Doses (Gy) Bud-break percentage (%) Average shoot height (mm) Average number of nodes Average internode length (mm) Number of days up to, 40, 0-5.

Kozlowski ve Pallardy, 1997, Growth control in woody plants, Elsevier, p. 99-104.

Liberman, L., 2009, http://www.fruitgrowersnews.com/pages/2002/ 02_03_grapes.html. Erişim: Mart 2012, (02_03).

Loach, K., 1970, Shade tolerance in tree seedlings, New Phytologist, 69 (2), 273-286.

Meena, V., Kashyap, P., Nangare, D. ve Singh, J., 2016, Effect of coloured shade nets on yield and quality of pomegranate (Punica granatum) cv. Mridula in semi-arid region of Punjab, Indian Journal of Agricultural Sciences, 86 (4), 500-505.

Novello, V. ve de Palma, L., 2013, Shade nets on table grapes, 1er. Simposium Internacional de Vid, 133-142.

Önen, M. ve Küden, A., 2008, 0900 Ziraat kiraz çeşidinde GA3, budama ve gölgeleme uygulamalarının derim zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Özer, H. ve Uzun, S., 2013, Açıkta organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde farklı organik gübrelerin bazı verim ve kalite parametrelerine etkisi, Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27.

Öztürk, A. ve Demirsoy, L., 2014, Değİşİk gölgeleme uygulamalarının sweet charlie çilek çeşidinde büyümeye etkisinin kantitatif analizlerle incelenmesi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (2), 87-99.

Peano, C., Giacalone, G., Bosio, A., Bounous, G. ve Vittone, G., 2001, Influence of netting for hail protection on fruit quality in apples [Malus pumila Mill.-Piedmont], Rivista di Frutticoltura (Italy), 63 (9), 61-64.

Pollastrini, M., Di Stefano, V., Ferretti, M., Agati, G., Grifoni, D., Zipoli, G., Orlandini, S. ve Bussotti, F., 2011, Influence of different light intensity regimes on leaf features of Vitis vinifera L. in ultraviolet radiation filtered condition, Environmental and Experimental Botany, 73, 108-115.

Rajapakse, N. C. ve Shahak, Y., 2008, 12 Light-quality manipulation by horticulture industry, Annual Plant Reviews, Light and Plant Development, 30, 290.

Romo-Chacón, A., Orozco-Avitia, J. A., Gardea, A. A., Guerrero-Prieto, V. ve Soto-Parra, J. M., 2007, Hail Net Effect on Photosynthetic Rate and Fruit Color Developent of'Starkrimson'Apple Trees, Journal of the American Pomological Society, 61 (4), 174. Schettini, E., 2011, Nets for peach protected cultivation, Journal of Agricultural Engineering, 42

(4), 25-32.

Sen, F., Oksar, R. ve Kesgin, M., 2016, Effects of Shading and Covering on ‘Sultana Seedless’ Grape Quality and Storability, Journal of Agricultural Science and Technology, 18 (1), 245-254.

Sen, F., Oksar, R. ve Kesgin, M., 2018, Effects of Shading and Covering on ‘Sultana Seedless’ Grape Quality and Storability, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ege University, 35100 İzmir, Turkey, 18, 245-254.

Şeniz, V., 1987, Seracılık, Nurol Matbaacılık, Ankara.

Shahak, Pirkner, M., Tanny, J., Shapira, O., Teitel, M., Cohen, S., Yosepha ve Israeli, Y., 2014, The effect of screen type on crop micro-climate, reference evapotranspiration and yield of a screenhouse banana plantation, Scientia Horticulturae, 180, 32-39.

Shahak, Y., Gussakovsky, E. E., Gal, E. ve Ganelevin, R., 2004, Colornets: crop protection and light-quality manipulation in one technology, VII International Symposium on Protected Cultivation in Mild Winter Climates: Production, Pest Management and Global Competition 659, 143-151.

Shahak, Y., 2012, Photoselective netting: an overview of the concept, research and development and practical implementation in agriculture, International CIPA Conference 2012 on Plasticulture for a Green Planet 1015, 155-162.

Shahak, Y., 2014, Photoselective netting: an overview of the concept, R&D and practical implementation in agriculture, Acta horticulturae.

Shrestha, G. K., Nilnond, S., Phavaphutanon, L., Juntawong, N. ve Sukumalandana, C., 2000, Influence of plastic roof on fruit quality and yield of'Beauty Seedless' grape during dry and rainy seasons, Kasetsart Journal, Natural Sciences, 34 (2), 179-189.

Smart, E., 1987, Influence of light on composition and quality of grapes, Acta Horticulturae (Netherlands), 206 (206), 37-48.

Smart, R. E., Smith, S. M. ve Winchester, R. V., 1988, Light quality and quantity effects on fruit ripening for Cabernet Sauvignon, American Journal of Enology and Viticulture, 39 (3), 250-258.

Solomakhin, A. ve Blanke, M. M., 2010, Can coloured hailnets improve taste (sugar, sugar: acid ratio), consumer appeal (colouration) and nutritional value (anthocyanin, vitamin C) of apple fruit?, LWT-Food Science and Technology, 43 (8), 1277-1284.

Solomakhin, A. A. ve Blanke, M. M., 2007, Overcoming adverse effects of hailnets on fruit quality and microclimate in an apple orchard, Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (14), 2625-2637.

Song, S. W., Yi, L. Y., Liu, H. C., Sun, G. W. ve Chen, R. Y., 2012, Effect of color shading-nets on the growth and physiological characteristics of chieh-qua seedling, Advanced Materials Research, 197-201.

Stamps, R. H., 2009, Use of colored shade netting in horticulture, HortScience, 44 (2), 239-241. Taiz, L. ve Zeiger, E., 2008, Bitki Fizyolojisi-Üçüncü Baskıdan çeviri, Palme yayıncılık, 283-308. Tsakos, G., Watt, R. G., Rouxel, P. L., Oliveira, C. ve Demakakos, P., 2015, Tooth loss associated

with physical and cognitive decline in older adults, Journal of the American Geriatrics Society, 63 (1), 91-99.

TÜİK, 2018, TÜİK verileri http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001:. Türkben, C., 2010, Sofralık üzümlerin muhafazası, Hasad Yayıncılık, 48.

Uzun, H. ve İlter, E., 1993, Cardinal ve Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerinde Plastik Örtüyle Erkencilik Sağlanması Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 30 (3), 89-97. Widmer, A., 2001, Light intensity and fruit quality under hail protection nets, Acta

ÖZGEÇMĠġ KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Adı Soyadı : Akram Ibrahim Mohammed JAWSHLE

Uyruğu : IRAK

Doğum Yeri ve Tarihi : IRAK/ KERKUK. 01.09.1992

Telefon : 05347351890

Faks :

e-mail : aako35271@gmail.com

EĞĠTĠM

Derece Adı, Ġlçe, Ġl Bitirme Yılı

Lise : Alcihad Erkek Lisesi 2010

Üniversite : Kerkük Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2014 Yüksek Lisans : Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı 2019 Doktora : -

Ġġ DENEYĠMLERĠ

Yıl Kurum Görevi

- - -

UZMANLIK ALANI Bağ Yetiştirme ve Islahı YABANCI DĠLLER İngilizce, Arabça

BELĠRTMEK ĠSTEĞĠNĠZ DĠĞER ÖZELLĠKLER YAYINLAR

Sabır A, Kücükbasmaci A, Taytak M, Bilgin OF, Jawshle AIM, Mohammed OM, Gayretli Y 2018, Sustainable Viticulture Practices on the Face of Climate Change. Agricultural Research and Technology, 17(4): 1-5 DOI: 10.19080/ARTOAJ.2018.17.556033.

Benzer Belgeler