• Sonuç bulunamadı

Bilişsel Gelişim

Kazanım 13. Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır.

Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir. Gösterilen sembolün anlamını söyler. Ek Gösterge. Gösterilen sembolü yorumlar.

Dil Gelişimi

Kazanım 10. Görsel materyalleri okur

Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyalleri açıklar. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir. Ek Göstergeler. Açıklamaya uygun görseli bulur, çizer; görselden hareketle çıkarım yapar.

Özbakım Becerileri

Kazanım 3. Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar.

Ek Gösterge. Çevresinde yer alan düzensizlik içeren durumları görsel içeriklerle sunar, açıklar.

Kavramlar: Sağ- Sol, Ön- Arka. Uzak- Yakın.

Etkinlikler: Türkçe Etkinliği ve Okuma Yazmaya Hazırlık Etkinliği, Sanat Etkinliği: Yolunu Kaybeden Ördek (Bütünleştirilmiş Etkinlik).

Materyaller: Öykü kartları, üç farklı renkte hazırlanmış ok şekli verilmiş kolyeler, değişik özellikte haritalar, resim kâğıtları, boya kalemleri.

Eğitim Durumu Hazırlık Aşaması:

 Eğitimci sağı gösteren mavi, solu gösteren kırmızı renkteki A3 boyutunda iki adet ok şekli, üç farklı renkte hazırlanmış ok şeklindeki kolyeleri kağıt ve boya kalemlerini hazırlar.

Uygulama Aşaması:

 Eğitimci sınıfa sağ ve sol yönleri işaret eden okları çizdiği kartlarla girer ve “Çocuklar sizce bunlar ne olabilir? Sizce renkleri neden farklı? Hangi yönleri

115

gösteriyorlar? Bize ne anlatmaya çalışıyorlar? sorularını sorar ve sonrasında “Şimdi size bu okların ne anlama geldiğini “Yolunu Kaybeden Ördek” öykümüzde anlatacağım” der ve öyküyü öykü kartları ile anlatmaya başlar:

 “Günlerden bir gün beş küçük ördek yavrusu anneleri ile beraber gezmeye çıkmışlar. Anneleri o gün yavrularını evlerinin biraz uzağında bulunan parka götürecekmiş. Yavrulardan en küçüğü olan Pati biraz geride kalmış. Annesi dönüp ona seslenmiş: Pati biraz acele et. Yoksa bize yetişemeyeceksin. Pati, annesi ile kardeşlerine yetişmek için adımlarını biraz daha hızlandırmış. Bu sırada Pati, küçük bir su birikintisinde oynayan iki civciv görmüş. Suyu gördü mü dayanamayan hemen oynamak isteyen Pati, annesi ve kardeşlerini takip etmeyi bırakmış ve başlamış iki küçük civciv yavrusu ile oynamaya. Civcivlerle biraz oynadıktan sonra annesi ve kardeşleri aklına gelmiş. Kafasını kaldırmış, etrafına bakınmış. Bir de ne görsün? Annesi ve kardeşleri ortada yok. Başlamış onları aramaya. Sağına bakmış, soluna bakmış, etrafında sadece bazı yerleri işaret eden oklardan başka hiçbir şey görememiş. Bu oklar belki de Pati’ye yardım edebilirmiş. Okların yanına teker teker giden Pati, okların yanında duran resimleri incelemeye başlamış. Oklardan biri bu yolu gösteriyor yanında da göl resmi duruyormuş. Düşünmüş, düşünmüş, göle gitmediklerini hatırlamış ve o yolu kullanmaması gerektiğini anlamış. Sonra diğer okun yanına gitmiş ve okun yanında okul resmi görmüş. Hayır, Pati bugün okula da gitmeyecekmiş. Tam da ne yapacağım ben şimdi diye üzülürken bir ok daha gözüne çarpmış hemen okun yanına gitmiş ve park resmini görmüş. Pati, annesi ve kardeşlerinin parka gittiklerini hatırlamış ve parkı gösteren okları takip ederek annesi ve kardeşlerine ulaşmış. Pati’yi görünce ona doğru koşan kardeşleri ve annesini gören Pati, onları takip etmeyerek ne kadar üzdüğünü ve korkuttuğunu anlamış. Bir yandan da iyi ki bana yolumu gösteren oklar varmış, yoksa kaybolur bir daha sizi göremeyebilirdim” diye düşünerek annesi ve kardeşlerinden özür dilemiş ve başlamışlar oynamaya”.

 Öykü sonrası eğitimci çocuklarla Pati’nin yolunu bulmasını neyin sağladığını, okların hangi yönleri gösterdiğini konuşur ve devam eder “Çocuklar Pati oklar sayesinde parka ulaşmayı başardı. Peki, bizler yolumuzu kaybettiğimizde ya da gideceğimiz yolu öğrenmek istediğimizde nelerden yararlanırız?” der ve çocukların cevapları dinlenir. Ardından eğitimci “ Bugün size bir harita getirdim, haritalar farklı şekillerde

116

olabilir. Kimisi yolları gösterirken, kimisi dağları, ovaları, gölleri, denizleri gösterir” der ve çocuklara yanında getirdiği farklı özellikteki haritaları göstererek haritalar üzerindeki şekiller ve neyi ifade ettikleri konuşulur. Sonrasında “ Şimdi de tıpkı bu haritalar gibi minik ördek Pati’ye de yol gösteren oklarla yolumuzu bulma oyunu oynayacağız. Fakat önce gruplara ayrılmamız lazım” der ve çocuklara farklı renk gruplarında ok şeklinde hazırlanmış olan ok kolyeler seçtirilerek üç farklı gruba ayrılmaları sağlanır. Çocuklar gruplara ayrıldıktan sonra kolyeleri ile aynı renkte yere farklı güzergâhlarda yerleştirilmiş olan okları işaret eder ve herkes kolyesindeki okun rengini takip etsin bakalım sizi okların sonunda neler bekliyor?” der. Üç ok yolunun da sonunda her grubun rengine uygun oklar ve okulun değişik alanlarının resmi bulunmaktadır. Eğitimci “Ben düşündüm ki, bizler de okulumuzun içinde kaybolmamak için bu oklardan yararlanabiliriz. Şimdi sırayla her grup yolunun sonundaki resme baksın bakalım ne görüyor?” der. Okulun kütüphanesi, yemekhanesi ve tuvaletlerin resimlerinin bulunduğu resimler incelenir. Oralara en yakın hangi yol kullanılarak gidileceği tartışılır ve sonrasında her grubun o bölümlere en kısa yoldan ulaşabilecekleri şekilde okları yerlere yapıştırmaları sağlanır. Sonrasında bu ok nereyi gösteriyor. Bu okları takip edince nereye ulaşacağız?” gibi sorular sorulur ve çocukların cevapları dinlenir.

 Ardından eğitimci her üç grubu da yanına çağırarak “Okulumuzdaki belli yerlerin yolarını oklarla işaretledik. Fakat okulumuza yeni gelen birisi bu okların nereyi işaret ettiğini bilmekte zorlanabilir. Bu yüzden okların başlangıç noktalarına bizi nerelere götürdüğünü anlatan birer sembol çizelim ve yolları bulmayı kolaylaştıralım” der. Tüm çocukların yolunu işaretledikleri alanlarla ilgili bir sembol çizip ok başlangıcının hemen yanına asmaları ile etkinlik sonlandırılır.

Değerlendirme Aşaması:

 Eğitimci çocuklara “Öykümüzdeki küçük ördeğin başına ne geldi? Küçük ördek kaybettiği yolu bulabilmek için ne yaptı? Öyküdeki oklar nereleri işaret ediyordu? Sizler okulunuzda nereleri okla işaretlediniz?” sorularını sorar. Çocukların cevapları alınır.

Benzer Belgeler